7 moduri ciudate prin care puteti combate stresul

woman-in-a-panic-from-a-coronavirus-vector-id1218027610 (2)

Dimensiune font:

| 29-10-2021 11:09
Lupta zilnica impotriva stresului este o provocare pe care multe persoane nu stiu cum sa o gestioneze.
Specialistii au formulat cateva recomandari standard de combatere a stresului, care trimit catre relaxare, meditatie, tehnici de respiratie si un program regulat de somn.
 
Pe langa aceste masuri cunoscute de eliberare a tensiunii psihice si fizice, exista si alte metode ciudate care s-au dovedit eficiente in atenuarea impactului negativ al stresului asupra corpului si a mintii.
Corpul omenesc are propriile mecanisme naturale de a percepe stimulii de stres si de a reactiona la acestia. Stresul poate fi pozitiv, atunci cand induce starea de alerta si ajuta la infruntarea cu succes a pericolelor, dar si negativ, atunci cand o persoana suporta stresul in mod continuu, fara sa apeleze la strategii de combatere a efectelor acestuia.
 
Stresul permanent ajunge sa produca simptome fizice, precum durerile de cap, tulburarile stomacale, cresterea presiunii arteriale, durerile toracice si problemele de somn. Cercetarile ultimilor ani asociaza stresul cu agravarea anumitor afectiuni. Stresul poate deveni nociv si atunci cand o persoana apeleaza la alcool si alte vicii pentru a se detensiona, deoarece organismul devine cu atat mai putin capabil sa intre intre intr-o stare permanenta de relaxare.
 
Statisticile medicale arata ca 45% dintre adulti sufera efecte adverse ale stresului cotidian si 75%-90% din pacientii care apeleaza la medic acuza probleme de sanatate induse si accentuate de stres. Migrenele, hipertensiunea arteriala, bolile cardiace, diabetul, afectiunile dermatologice, astmul, artrita, depresia si anxietatea sunt cele mai bune exemple de boli produse de expunerea constanta la factori diversi de stres.
 
In incercarea de a oferi cat mai multe alternative eficiente de combatere a stresului si a efectelor sale, specialistii au identificat numeroase cai alternative de eliberare a tensiunilor negative care afecteaza sanatatea fizica si mentala. Aceste sugestii pot fi considerate ciudate la prima vedere, insa si-au dovedit efectele pozitive in cadrul studiilor de specialitate.
 
1. Mimatul zambetului
O prima forma de eliberare de stres poate fi mimatul unui zambet, chiar daca se obtine doar o grimasa vizibil fortata. Acest exercitiu ajuta la inducerea rapida a unei stari de dispozitie pozitive, aducand atat beneficii psihologice, cat si fiziologice.
Mimica fetei transmite un mesaj pozitiv centrilor nervosi ai creierului, care reactioneaza imediat si stimuleaza productia hormonilor responsabili cu buna dispozitie si relaxarea. Aceasta strategie apeleaza de fapt la o forma de autosugestie care inglobeaza manifestari fiziologice cu efecte asupra psihicului.
 
2. Privitul unor structuri fractale
Structurile fractale, modele repetitive similare sau identice, regasite in natura, arta sau arhitectura, pot avea efecte relaxante puternice asupra psihicului uman. Cercetarile de specialitate arata ca privitul acestor structuri (valurile oceanelor, fulgii de zapada, spiralele etc.) conduce la instalarea unei profunde stari de calm. Circa 20 de minute pe zi in care admirati o imagine de acest tip va poate ajuta sa scapati eficient de stres.
 
Structurile fractale se intalnesc pretutindeni in natura, de la de la roiurile de galaxii la retelele hidrologice, ramurile pomilor, ramificatiile bronhiilor si bronhiolelor, pana fulgii de zapada. Cateva imagini artistice cautate pe internet cu aceste patternuri, sunt suficiente pentru acest exercitiu de relaxare inedit.

3. Inlocuirea dispozitivelor tehnologice cu cartile
O lectura placuta este intotdeauna o forma mai eficienta de relaxare decat navigarea pe internet, ajutand tototdata si la imbunatatirea calitatii somnului. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care folosesc biblioterapia ca metoda de detensionare la finalul unei zile solicitante sunt mult mai putin afectate de stres si anxietate, comparativ cu cele care utilizeaza dispozitive tehnologice in acest sens (computerul, laptopul, tableta etc.).
 
4. Baia in bere
Tot mai multe saloane de spa ofera clientilor dornici de relaxare serviciul unei bai intr-o cada plina cu bere adusa la temperatura corpului. Desi beneficiile berii in acest sens nu au fost demonstrate de cercetatori, specialistii spun ca efectul calmant este dat de fitoestrogenii din aceasta bautura populara si de aroma sa linistitoare. O buna parte din eficacitatea acestui ritual relaxant revine oricarei bai calde efectuate acasa, in intimitate.

5. Menajul casnic
Desi la prima vedere pare mai degraba o sarcina neplacuta, indeplinirea sarcinilor casnice (care implica actiuni repetitive) ajuta la eliminarea tensiunilor acumulate la nivel psihic. De pilda, calcatul hainelor reprezinta pentru multe persoane o activitate calmanta. Acest lucru se explica prin faptul ca miscarile repetate induc o stare usoara de transa, in care mintea se relaxeaza si se concentreaza intr-o directie mai putin solicitanta din punct de vedere psihic.
 
6. Ingrijirea unui animal de companie
Petrecerea timpului cu un animal de companie este o alta cale eficienta de combatere a stresului. Terapia asistata de animale ofera numeroase beneficii in acest sens, de la ameliorarea anxietatii, pana la prevenirea depresiei si reglarea presiunii arterale.
Cainii sunt in mod special benefici oamenilor, intrucat de-a lungul mileniilor, au evoluat in a fi companioni perfecti, empatizand cu emotiile umane.
 
7. Detasarea zilnica de zgomot
Intr-o era intens tehnologizata, sistemul nervos este suprasolicitat de informatie vizuala si auditiva. Acest exces al stimulilor din mediu are un impact nociv asupra echilibrului psiho-emotional, creand totodata o dependenta artificiala de zgomot, lumini si culori. Din acest motiv, stresul poate fi combatut eficient prin rezervarea catorva minute in fiecare zi pentru liniste si meditatie.
 
Sursa: Sfatulmedicului.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei