Ce s-ar fi găsit în corpul pacienţilor morţi la Murgeni, după ce au mâncat peşte Pangasius. Ipoteza ar schimba ancheta

26_11zon

Dimensiune font:

| 25-11-2023 13:10

Un eveniment regretabil a lovit Spitalul Murgeni din Vaslui, acolo unde trei pacienți au murit subit, iar alți 30 sunt internați în stare gravă după ce au consumat alimente primite ca pomana de la o mănăstire din zona respectivă. Autoritățile se străduiesc să afle exact ce se afla în hrana distribuită și unde a avut loc contaminarea. Ce s-a aflat până în acest moment și ce s-a găsit în corpul persoanelor decedate?

Cum au început problemele de la spitalul din Murgeni

Panica s-a instalat, marți, la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, acolo unde 147 de pacienți și cadre medicale au fost afectați de o intoxicație alimentară severă după consumul de hrană provenită de la Mănăstirea Florești, aflată la 67 de km distanță.

Fiind o zi cu dezlegare la pește, bolnavii au primit un meniu care includea borș de pește, pilaf cu pește prăjit, pâine și colac. Cu toate acestea, se pare că, pe parcursul întregii zile, ei au consumat doar produse pe bază de pește, precum icre, pangasius prăjir cu pilaf și legume, iar seara, conservă de pește.

La scurt timp după consumul acestor alimente, câțiva pacienți au început să se simtă brusc rău, manifestând simptome precum diaree și vărsături. Situația s-a agravat rapid, cu pacienții plângând de dureri groaznice de stomac.

„A debutat cu forme diareice, după care vomă. Evoluţia a fost foarte rapidă, fulminantă, lucrul ăsta îl spune şi medicul epidemiolog că aşa ceva nu s-a mai întâlnit”, a declarat Ionel Carp, managerul Spitalului Murgeni.

Medicii din cadrul spitalului au crezut inițial că au situația sub control, însă abia a doua zi, la prânz, după o noapte întreagă în care pacienții au suferit de dureri intense și vărsături, un angajat a sunat la numărul de urgență 112.

Când au fost chemate ajutoarele?

Din păcate, pentru un bărbat de 45 de ani și pentru alte doua femei de 50 de ani, respectiv, 54 de ani, intervențiile au fost târzii, aceștia intrând pe rând în stop cardio-respirator, iar ulterior decedând.

La vederea acestei situații alarmante, au fost puse în mișcare forțe impresionante pentru salvarea celorlalți pacienți. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi, a povestit că, la fața locului, au ajuns mai multe ambulanțe și medici care au preluat victimele.

”Au fost trimise maşini de victime multiple de la Iaşi şi Vaslui, Terapie Intensivă şi mai multe ambulanţe. Doi medici, asistenţi şi paramedici au ajuns la spitalul din Bârlad”, a declarat sursa citată.

La întrebarea ”De ce s-a așteptat atât de mult pentru solicitarea ajutoarelor?”, răspunsul a fost unul pertinent, dar totodată, de pus sub semnul îndoielii.

Astfel, Rodica Hitruc, medic primar psihiatru la Spitalul Murgeni, a declarat că nu se aștepta nimeni la o asemenea escaladare a situației, medicii de acolo crezând că vor putea ține situația sub control: ”Nu ne-am aşteptat, da! Au fost puși pe medicatie simptomatică”, a spus aceasta.

Ce indică primele rezultate ale autopsiei

Potrivit unor surse observator, din primele rezultate ale autopsiei s-a constat că pacienții decedați s-ar fi intoxicat cu pesticide: „La momentul acutal, probele exclud nitriţii, nitraţii. Exclud alcooli”, a declarat Diana Bulgariu, IML.

Un aspect foarte ciudat este faptul că, din aceeași mâncare, ar fi consumat și măicuțele de la Mănăstirea Florești, locul de unde a fost trimisă mâncarea de pomană pacienților, iar ele nu ar fi întâmpinat nicio problemă de sănătate.

Acest lucru poate conduce către noi ipoteze, precum faptul că mâncarea ar fi putut fi contaminată pe drum sau chiar că, unul dintre pacienții spitalului de Psihiatrie a fi putut contamina mâncarea cu substanțe periculoase, de genul otrăvurilor pentru rozătoare sau a pesticidelor folosite în agricultură.

Până la aflarea adevărului, primele ipoteze ale specialiștilor ar conduce către concluzia că pacienții ar fi suferit o toxinfecție alimentară cu peștele pangasius, despre care se știe că este interzis în mai multe țări, din cauza faptului că ar conține metale grele.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei