De ce se prabuseste sistemul asigurarilor de sanatate din Romania. Din 17 milioane de asigurati, peste 10 milioane sunt exceptati de la plata

medic_660x375_84914000

Dimensiune font:

| 05-07-2020 10:14

 Sistemul de Sanatate din Romania risca sa intre in colaps. In Uniunea Europeana, tara noastra are cele mai multe categorii de persoane exceptate de la plata contributiilor: 19. In Germania, doar doua categorii de cetateni nu platesc.

In Romania, din aproximativ 17 milioane de persoane asigurate, peste 10 milioane au asigurari de sanatate, dar nu platesc, pentru ca asa au decis guvernele de a lungul anilor, iar ceilalti sunt angajatii care platesc.

Asta inseamna ca fiecare om care munceste in Romania plateste, in medie, asigurari de sanatate atat pentru el, cat si pentru alte doua persoane care nu platesc nimic. Dezechilibrul este atat de mare incat viitorul sistemului de sanatate este incert.

Mihaela Tanase, purtator de cuvant al CNAS: "Trebuie sa regandim cumva sistemul de sanatate. Probabil trebuie regandite toate acele categorii exceptate de la plata contributiei, poate ca nu chiar toate ar trebui sa beneficieze de aceasta exceptie, astfel incat fondul sa faca fata nevoilor de sanatate care sunt in crestere.
Serviciile medicale din Romania acordate prin sistemul asigurarilor de sanatate sunt platite din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate. Fondul este gestionat de CNAS si este constituit din contributiile romanilor la sanatate. In Romania platesc foarte putini insa".

Cei care platesc sunt salariatii, peste 5,3 milioane. Numarul celor care nu platesc, dar au asigurari, a fluctuat de-a lungul anilor, in functie de deciziile politice. In prezent sunt scutite de la plata asigurarii de sanatate, dar beneficiaza de ea, peste 10.700 de mii de persoane. Jumatate sunt exceptate de la plata conform legii 95/2006, iar cealalta jumatate in baza masurilor fiscale luate intre 2017 si 2019. Printre ele toti pensionarii si salariatii din constructii. In plus, 4 milioane de romani sunt neasigurati.

Asigurati CNAS in 2019:

Asigurati exceptati de la plata contributiei peste 10.700.000
Exceptati de la plata asigurarilor conform legii 95/2006 - 5.606.479:
Copii, elevi, studenti sub 26 de ani - 4.519.146
Co-asigurati - 660.605
Persecutati politic, deportati, veterani, revolutionari - 206.789
Persoane cu handicap - 145.448
Persoane incluse in programe nationale curative, fara venituri - 46.737
Femei insarcinate, lauze fara venituri - 27.754

Exceptati de la plata CASS in urma masurilor fiscale 2017-2019 - 5.156.284

Persoane aflate in concediu pentru cresterea copilului - 157.224
Someri beneficiari de indemnizatie - 51.586
Persoane cu pedepse privative de libertate - 12.702

Persoane beneficiare de ajutor social - 265.367
Personal monahal - 2.754
Pensionari - 4.453.531
Salariati din domeniul constructiilor - 213.120
Salariati care platesc - 5.328.775.

S-a ajuns la acest dezechilibru si pentru ca in Romania populatia este imbatranita si multi tineri au plecat din tara. Persoanele neasigurate traiesc adevarate tragedii. Multe dintre ele nu au asigurari pentru ca patronii nu le -au facut forme legale de munca.

Pentru unii dintre ei salvarea vine de la fundatii.

Cristi Romanescu, medic la o fundatie: "Incercam sa-i ajutam doar pe cei care nu au alta solutie, in general sunt oameni care au pierdut un loc de munca, ii sustinem cateva luni si apoi indemnam sa-si gaseasca loc de munca si sa-si plateasca asigurari".

Pacient neasigurat: "Nu ma primea nimeni, absolut nimeni la policlinica normala, daca aveam bani faceam asigurarea medicala, ca sa pot sa-mi fac o pensie pe caz de boala macar, dar de unde bani ca asigurarea e 2 milioane si ceva".

Cristiana Mateoiu, director executiv al unei fundatii: "In Romania exista 11% din populatie care e neasigurata medical. Avem peste 2.000 de povesti triste, grave, cu multe implicatii, pentru ei, de ani de zile, suntem un punct solid in viata lor'.

Nici cei care platesc asigurarea de sanatate nu sunt insa mai fericiti.
Nici ei nu beneficiaza de tratamentele de care au nevoie pentru ca spitalele isi cheltuiesc mare parte din bugete pe salarii. In Romania, din 367 de spitale publice, 100 au cheltuieli cu salariile peste 80% din buget. Este si cazul Institutului Oncologic Bucuresti.

Lidia Kajanto, manager: "In specialitatea noastra, oncologie, ne loveste cel mai mult. Sunt medicamente foarte scumpe si beneficiarii, din pacate, sunt cei care nu au platit niciodata asigurarile. Saptamana trecuta chiar am avut si avem o mare problema ca sunt foarte multe medicamente introduse pe lista si nu o sa avem cu ce le sustine. Nu avem bani".

Rozalina Lapadatu, presedinte al unei asociatii de pacienti: "In cei 30 de ani care au trecut de la Revolutie s-a produs o instabilitate pentru ca in astia 30 de ani care au trecut am avut modificari permanente in modul in care se plateste asigurarea de sanatate. Am avut perioade in care pensionarii plateau la Sanatate, am avut perioade cand pensionarii au fost exceptati de la Sanatate. Nu putem sa jucam asa un ping-pong cu asigurarile de sanatate dupa cum decid diferite partide politice care sunt la guvernare ca e mai popular sa faca".

In rapoartele facute publice la nivel european, Romania este codasa la tot ce inseamna sanatate. Suntem tara cu cel mai mic nivel de contributie. Tragic este ca nici acesti bani nu sunt cheltuiti cum trebuie. De multe ori aflam ca achizitiile din sanatate devin dosare penale pentru ca se fura bani.

Tarile cu cele mai performante sisteme de sanatate sunt Germania si Franta.
Sunt si tarile unde multi medici din Romania au plecat.
Digi24 a vorbit cu ei pentru a putea face o comparatie intre sistemele de sanatate.

Cristi Bulescu, medic care a fost plecat in Franta: "Acolo, in principiu, orice salariat si orice pensionar plateste aceste contributii la asigurarile sociale si de sanatate. Taxele pe munca sunt mari, taxele in general sunt mari, Franta e un stat destul de social din punctul asta de vedere in care sunt foarte multe beneficii sociale pentru o larga masa de locuitori si atunci impozitele fiind mari si protectia sociala e consistenta, nu exista categorii exceptate asa de largi. Iar pacientii simt aceste contributii in propria sanatate. Nu trebuie sa achite din buzunar diverse servicii care in Romania se platesc din buzunar, medicamentele sunt compensate in mare masura, unele ajungand la gratuitate."

Theodor Lutz a plecat din Romania, in Germania, in urma cu multi ani, si nu mai vrea sa se intoarca. Ce il face sa ramana acolo este exact sistemul de sanatate.

Theodor Lutz, medic primar radiolog: "Aici sunt foarte multe asigurari de stat, nu una, sunt cam 100, erau o mie. Toata lumea e obligata sa aiba asigurare de sanatate, plus ca nimeni nu are cum sa nu aiba. Se acopera absolut orice fel de tratamente, asta e avantajul si aici se vede cat de mult se plateste."

In Germania, fata de Romania, sunt doar doua categorii de persoane exceptate de la plata asigurarilor de sanatate, nu 19 ca la noi. Contributia medie a unui salariat pe luna in Romania este 116 euro, iar in Germania 576 euro.

In Romania niciun pensionar nu plateste CASS, in Germania platesc o cota de 14,6.

In aceste conditii, Romania cheltuieste 700 de euro pe an pentru sanatatea unui roman, in timp ce Germania aloca 4300 de euro.

La noi cheltuielile totale pe sanatate se ridica la 14,4 miliarde de euro pe an. In Germania, ajung la 360 de miliarde de euro.

Rozalina Lapadatu, presedinte al unei asociatii de pacienti: "Sistemul nostru de sanatate e in colaps de mai multi ani, doar cine nu a vrut nu a vazut. Noi traim cu peticeli in sistemul de sanatate. Consider ca sunt prea multe categorii exceptate si ar trebui sa beneficiezi dupa contributivitate".

Politica de Sanatate din Romania este decisa de guverne, iar pentru schimbarea sistemului de sanatate din tara noastra este nevoie de o decizie politica corecta

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Cancerul ar putea fi eradicat cu ajutorul unui colorant
10/06/2024 14:45

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un colorant strălucitor care se lipeşte de celulele canceroase şi le oferă chirurgilor o „a doua pereche de ochi” pentru a le indepărta in timp real şi a era ...

Lepra, o istorie marcată de suferință și stigmatizare
10/06/2024 11:46

Lepra, cunoscută si sub numele de boala Hansen, este o afectiune infectioasă cronică cauzată de bacteria Mycobacterium leprae. Această boală a afectat umanitatea de mii de ani, fiind una dintre cele mai v ...

Dr. Mihaela Bilic: „Lactatele le mănânc expirate, ba mai mult, le cumpăr din frigiderul preț redus și vânzare accelerată”
05/06/2024 17:12

Cunoscutul medic nutritionist, Mihaela Bilic, dezvăluie intr-o postare pe pagina sa de Facebook că produsele din „lactate le mănancă expirate, ba mai mult, le cumpăr din frigiderul pret redus si vanzare ...

Magneziul și Vitamina D, două dintre cele mai importante vitamine de care organismul nostru are nevoie. Pot fi luate împreună?
03/06/2024 14:46

Intr-o perioadă in care afacerile cu suplimente alimentare infloresc, fiind „bombardati” cu reclame care mai de care mai atrăgătoare la tot pasul, trebuie să stim exact de are nevoie corpul nostru si de ...

Medicamentul după care aleargă toatălumea ca să slăbească
03/06/2024 13:30

Ozempic, medicamentul adresat pacientilor cu diabet de tip 2 apreciat drept un tratament eficient si pentru slăbit, continuă să creeze un consum ridicat, dar si preocupare printre medicii din Romania. Un rec ...

Cazurile de depresie și anxietate în rândul copiilor și tinerilor au crescut alarmant în România
02/06/2024 16:56

Anxietatea, depresia si tulburările emotionale sunt principalele probleme de sănătate mintală ale copiilor, care ajung chiar la tentative de suicid, avertizează Organizatia Salvati Copiii. Problemele au f ...

Un fost ministru de Interne al Japoniei, scuze publice pentru victimele vaccinurilor anti-COVID: 'Atât de mulți au murit și nu ar fi trebuit să moară'
02/06/2024 16:40

Kazuhiro Haraguchi, fostul ministru japonez al Afacerilor Interne, a devenit primul politician important care isi cere scuze pentru tsunami-ul de decese survenite in randul populatiei vaccinate anti-COVID. Vin ...

 Românii, printre cei mai bolnavi din Uniunea Europeană
02/06/2024 12:12

Romania continuă să aibă unul dintre cele mai fragile sisteme de sănătate de pe continent, situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate atat de boli prevenibile, cat si de ...

Planta care te scapă vara de mușcăturile de țânțar. Crește pe marginea drumului și NU te costă nimic
02/06/2024 10:52

    Planta care te scapă vara de muscăturile de tantar. Creste pe marginea drumului si NU te costă nimic. Este vorba de gălbenele. Iată cum te poate proteja de insecte si de muscăt ...

Ileana Stana Ionescu, internată la spital: „A fost luată cu salvarea”
02/06/2024 07:52

Andrei Ionescu (97 de ani) are sufletul negru de supărare din cauza sotiei sale, Ileana Stana Ionescu (87 de ani), femeia cu care este căsătorit de aproape sapte decenii. Contactat de Click!, celebrul actor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei