Epidemiologul Octavian Jurma: Ne aflăm în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3 / E momentul să revenim la mască și distanțare

+0000000   640x400

Dimensiune font:

| 16-08-2021 14:09

 Valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care tulpina indiană Delta este dominantă, "nu va fi atât despre numărul de cazuri noi, cât despre numărul de internări și decese", afirmă epidemiologul Octavian Jurma. Cum stă România la 3 săptămâni de la debutul valului 4? "Foarte prost", spune epidemiologul, care se teme că ne aflăm "în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3". El avertizează și că "vom plati un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți, iar politicienii în voturi".

 

E momentul să revenim la mască și distanțare


De asemenea, Octavian Jurma consideră că este momentul ca din această săptămână "să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile."
 
Octavian Jurma

De ce valul 4 va fi în primul rând despre numărul de internări și decese? Motivul "este simplu", explică Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook: "În valul 4-Delta, Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese. Indonezia pe de altă parte a avut în valul 4 (Delta) de 4 ori mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4 ori mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%."

Cel mai fericit scenariu pentru România ar fi să avem în valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca în valul 3 (Alpha), cu un vârf in jurul a 5.000 de cazuri noi pe zi în luna octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese, potrivit lui Octavian Jurma.

În acest moment, la 3 săptămâni de la debutul valului 4 în România, țara noastră stă însă "foarte prost", afirmă epidemiologul.
 

Motivele pentru care România stă "foarte prost" la începutul valului 4


Care sunt motivele pentru care România stă "foarte prost", potrivit lui Octavian Jurma:


  • "Știm deja că rata noastră de vaccinare este de 26% din populație (cu minim o doză), mai apropiată de Indonezia decât de UK. Intrebarea la care nu avem încă răspuns este câti români au trecut prin boală și cât de eficientă este imunitatea acestora împotriva tulpinii Delta. Estimările sunt că undeva între 4 și 6 milioane de români au facut boala fără să declare asta, deci încă aproximativ 25-30% din populație are imunitate dobândită natural prin infectare."
  • "Toată strategia politică de sănătate publică a guvernului nostru se bazează în valul 4 pe ipoteza hiper-optimistă ca și la noi lucrurile vor evolua la fel de bine ca în Marea Britanie, deși:
  • 1. Suntem de 3 ori mai puțini vaccinați decât în UK
  • 2. Testăm de zeci de ori mai puțin decat UK
  • 3. Suntem de 2 ori mai relaxați decât UK
  • 4. Avem mult mai multe persoane vulnerabile nevaccinate decât UK
  • 5. UK nu a organizat festivaluri de zeci de mii de participanți pe perioade de mai multe zile la debutul valului 4
Prin urmare, România este într-o zona de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie.
 
Am intrat deja în valul Delta de COVID-19, însă spre deosebire de britanici, care s-au straduit să convingă pe toată lumea că vaccinul este colacul lor de salvare în următorul val, noi am negat venirea valului cu totul și am lăsat negaționiștii și antivacciniștii să convingă populația că nu au nevoie de colac de salvare sau că le face rău.
 
Sursa: Octavian Jurma / Facebook

Valul 4, la fel de grav ca valul 3"Autoritățile să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea"


Valul 4 al pandemiei, în care tulpina indiană Delta este dominantă, "a debutat acum 3 săptămâni și știm deja că are o creștere accelerată în care numărul mediu de cazuri se dublează la mai puțin de două săptămâni. Astfel, de la 94 de cazuri pe zi în săptămâna 19-25 iulie, avem 225 de cazuri pe zi două săptămâni mai târziu", arată Octavian Jurma.

Epidemiologul subliniază, de asemenea, că este pentru prima datâ când (aparent) școlile se vor deschide în format fizic "indiferent de situația epidemiologică și deci nu știm care va fi consecința acestui experiment social. Este încă multă confuzie și declaratii contradictorii pe acestă temă".

"Ceea ce ne îngrijorează însă în valul 4-Delta nu sunt atât infectările (care pot afecta și pe cei vaccinați), ci spitalizările și decesele care provin mai ales din rândul celor nevaccinați. Aceste valuri urmează valul primar de infectări la 2-3 saptamani. La noi cazurile noi sunt mai ales cazurile clinice (internările reprezintă peste 20% din cazurile diagnosticate în ultimele 14 zile) și le detectăm cu aproape două săptămâni întârziere", adaugă Octavian Jurma.

Potrivit epidemiologului, "din păcate avem confirmarea că ne aflăm în scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3."

"Toți indicatorii secundari ai pandemiei par să aibă o rata de dublare în jurul a două săptămâni, la fel ca rata de infectare. Numărul mediu zilnic de internări în spital a crescut de la 272 la 496, cel al internărilor la ATI de la 36 la 69, iar cel al deceselor de la 2 la 4", explică Octavian Jurma.

"Știu că este un adevăr deranjant în această paradă a relaxarii, dar datele din ultimele 3 săptămâni demonstrează ca nu mai avem nici un motiv să credem ca la noi va fi la fel de bine ca la britanici. Cel mult mai putem spera acum că va fi la fel de rău ca în valul 3, dar nici în privința asta nu avem garanții. Cu alte cuvinte, vom plati un preț aspru pentru indolența față de campania de vaccinare, noi în vieți, iar politicienii în voturi."
 
 

"Autoritățile să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea"


Octavian Jurma spune că trage un ultim semnal de alarmă "în speranța că autoritățile vor începe să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea. Încă este posibil să mai protejăm macar intrarea în școală prin filtre măcar la fel de sigure ca cele necesare pentru intrarea la concerte și festivaluri. Încă mai e posibil să stăm de vorbă cu cei vulnerabili. Încă mai putem vaccina pe cei vaccinați patial sau cu vaccinuri mai puțin eficiente. Mă întristează foarte mult faptul că mulți dintre cei care refuză colacul de salvare numit vaccin sunt exact cei cu riscul cel mai mare să se înece în urmatorul val, și nu vorbesc aici doar de vârstnici. Încă nu e prea târziu să te vaccinezi și să îți vaccinezii copiii pentru a dobândi o imunitate optimă înainte de deschiderea scolilor".

În ceea ce privește deschiderea școlilor, el consideră că este important ca "părinții să facă presiuni în continuare pentru ca siguranța copiilor să fie luată în serios de data asta. Orice argument legat de importanța prezentei fizice în școală e valid și nu face decât să întărească obligativitatea măsurilor de protecție, nu să justifice absența lor. Avem deja prea mulți orfani dupa valurie 2 și 3 ca să ne mai prefacem că siguranța epidemică nu conteaza în clase sau la locul de muncă."

De asemenea, Octavian Jurma crede că este momentul ca din această săptămână "să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile."
 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei