IASI-Lagărul de exterminare de la Spitalul de Psihiatrie Pădureni – Grajduri. Statul recunoaște că bolnavii internați acolo au fost bătuți și umiliți

000000   05500

Dimensiune font:

| 09-01-2024 20:41

 Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ia primele măsuri după rapoartele îngrijorătoare despre abuzurile de la spitalul de psihiatrie Pădureni - Grajduri Lagarul de exterminare de la Spitalul de Psihiatrie Padureni  Grajduri Statul recunoaste ca bolnavii internati acolo au fost batuti si umiliti

 Sute de pacienți îngrămădiți, legați de pat și de calorifere sau agresați de infirmieri: sunt scene de coșmar care s-au petrecut, în ultimii ani, la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri, din județul Iași. Un loc în care statul român își închide criminalii cu afecțiuni psihice și încearcă să uite de ei.

”Lagărul” de la Grajduri, în atenția Comitetului pentru Prevenirea Torturii

În ultimul deceniu, presa a semnalat cazuri de abuzuri care s-au petrecut în spatele porților securizate de la Pădureni – Grajduri. Abia la sfârșitul anului trecut, după un raport al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT), statul român a decis să reacționeze. 

Pe 10 octombrie 2023, la cinci zile după concluziile alarmante ale Comitetului pentru Prevenirea Torturii, o echipă de inspectori sanitari din cadrul DSP Iași – SCSP – Biroul Control Unități Sanitare, a efectuat un control la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri care a confirmat, în mare parte, raportul CPT.

Rezultatele controlului au fost transmise către Ministerul Sănătății. Din acesta rezultă că peste 50 de angajați au fost sancționați pentru abateri disciplinare, iar doi dintre ei au ajuns să fie anchetați penal pentru rele tratamente aplicate pacienților. 

 

Ministerul Sănătății recunoaște că pacienții au fost loviți și înjurați

”Referitor la acuzațiile de abuzuri și agresiuni din partea infirmierilor asupra pacienților, unitatea sanitară a prevăzut în Regulamentului Intern de Funcționare la secțiunea ‘abateri grave de serviciu pentru săvârșirea cărora se pot aplica sancțiuni severe, inclusiv desfacerea disciplinară a contractului de muncă, conform Codului Muncii’: ‘folosirea mijloacelor brutale în aplicarea tratamentelor la bolnavi sau pentru disciplinarea acestora – injurii grave, loviri, cât și în relațiile de serviciu’.

Din documentele prezentate se constată faptul că au fost sancționați disciplinar în perioada 2015 – 2023 un număr de 50 de salariați, dintre care 13 cu desfacerea individual de muncă, dat fiind faptul că nu au fost respectate diferite norme ale ROI (Regulamentul de Ordine Interioară). 

 

Abaterile care au dus la desfacerea contractului de muncă a personalului s-au referit în principal la prezentarea la serviciu în stare de ebrietate, furt din bunurile unității, folosirea mijloacelor brutale în aplicarea tratamentelor la bolnavi, injurii sau loviri ale acestora.

În cazul a 2 persoane angajate, unitatea sanitară a depus plângere penală pentru rele tratamente aplicate pacienților”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății la o interpelare a deputatului Cristian Buican. 

 

Documentul mai arată că unitatea a achiziționat din fonduri proprii mijloace de contenție (imobilizare) atraumatice, a fost întocmită o procedură de contenție și are un sistem de supraveghere video la nivelul tuturor secțiilor.

Aproape 400 de pacienți, internați forțat

În unitatea medicală sunt internați 397 de pacienți pe 384 paturi existente (din care doar 251 paturi aprobate), în contextul unui aparat subdimensionat de personal medical. Astfel, în 2023 au mai fost scoase la concurs 30 de posturi, care au fost ocupate.

Potrivit managerului unității, supraaglomerarea este inevitabilă, în condițiile în care internările și externările se fac pe baza unor sentințe penale stabilite de instanță. Drept urmare, Ministerul Sănătății a luat măsura redistribuirii, astfel că numărul județelor arondate a scăzut de la nouă, la șase. În acest mod, 83 de pacienți au fost redistribuiți către instituții similare din țară.

Raportul CPT: ”18 pacienți în 24 mp”

Comitetul pentru Prevenire a Torturii a vizitat Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni – Grajduri și a descoperit nereguli greu de imaginat în acest secol.

În acel moment, 451 de pacienți erau îngrămădiți pe 251 de locuri, iar 87 de persoane internate împărțeau trei toalete și două dușuri. De asemenea, două asistente și doi infirmieri răspundeau de 106 pacienți.

„Dormitorul mai mare măsura doar 24 mp și era ticsit cu nouă paturi pe care dormeau 18 pacienţi. Dormitorul mai mic măsura 13 mp și opt pacienți dormeau pe cele patru paturi dintre perete și geam.

Un al cincilea pat în acest dormitor era ocupat de un bărbat de 90 de ani cu un picior amputat. Dormitoarele erau impersonale și pacienții nu aveau spațiu personal de depozitare”, se arată în raportul CPT.

Pacienții, luați la pumni pentru că au vărsat găleata cu apă

De asemenea, pacienții au reclamat că ”infirmierii îi bruschează, îi lovesc cu palmele și pumnii pentru diferite infracțiuni minore (cum ar fi vărsarea accidentală a unei găleți cu apă sau pentru că nu au păstrat rândul).

Pacienții au mai reclamat că infirmierii obișnuiesc să țipe la ei, să-i abuzeze verbal. De asemenea, în unele ocazii, și asistentele se răstesc la ei. Mulți pacienți se simt intimidați de personal. Asemenea rele tratamente sunt total inacceptabile, iar personalul trebuie instruit despre cum să se comporte cu pacienții. Orice sesizare de rele tratamente vor fi investigate, iar acolo unde se confirmă, autorii vor fi penalizați”, mai arată documentul.

Nu este prima dată când se semnalează probleme grave la spitalul de la Pădureni-Grajduri. În 2019, un control realizat de Avocatul Poporului la unitatea medicală a scos la iveală că în 256 de situații, pacienții au fost imobilizați pentru că deveniseră agitați. Măsura a fost aplicată de 212 ori asupra unui singur pacient. Mai multe persoane internate au fost închise ”fără clanță” din interior, ușa putând fi deschisă doar din exterior.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei