Implantul dentar: la ce să așteptați în timpul și după procedură

ze4

Dimensiune font:

| 19-04-2023 10:52

 Dacă te vei afla vreodată în situația de a avea nevoie de înlocuirea unuia sau a mai multor dinți, sunt șanse foarte mari să ți se recomande implanturile dentare. Acestea sunt dispozitive medicale cu o formă asemănătoare celei a unui șurub, confecționate, de obicei, din titan, care se inserează în maxilar pentru a înlocui rădăcina unui dinte lipsă și a susține o lucrare protetică. La ora actuală, sunt considerate cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților lipsă, în special atunci când se dorește obținerea unui rezultat ce va asigura o funcționalitate și o estetică similară cu cea a dinților naturali.[1] Ce presupune o procedură de tipică de inserare a unui implant dentar și la ce poți aștepta pe parcursul și după finalizarea acesteia vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Etapele principale ale procesului de implantare dentară

Procesul de implantare dentară implică mai multe etape, în funcție și de tipul de implanturi dentare folosite, și poate dura câteva luni până la finalizare. Primul pas când optezi pentru un tratament cu implant dentar de ultima generație la Clinica LLL Dental îl reprezintă însă întotdeauna consultația inițială. Este etapa în care se evaluează starea generală a sănătății orale a pacientului, se efectuează radiografii dentare și orice alte investigații consideră stomatologul tău că ar fi necesare și se discută opțiunile de tratament disponibile. Rezultatul este un plan de tratament personalizat.

Odată stabilite toate aceste detalii, se poate trece la următoarea etapă a tratamentului, cea în care medicul stomatolog va insera implantul în osul maxilar sau mandibular, în locul dintelui lipsă. După plasarea implantului, se suturează incizia prin care s-a obținut acces la os. Această intervenție se realizează sub anestezie locală și poate dura de la câteva zeci de minute până la câteva ore, în funcție de complexitatea cazului și de numărului de implanturi dentare ce trebuie inserate. 

Urmează ceea ce poate fi considerată cea mai lungă, dar și cea mai importantă etapă a unui tratament cu implanturi dentare - fuziunea suprafeței implantului cu osul din jurul său. Acest proces poartă denumirea de osteointegrare și este esențial pentru succesului tratamentului, garantând stabilitatea și rezistența implantului. Această etapă poate dura între 3 și 6 luni. Între timp, se pot plasa lucrări protetice temporare care vor ține locul dinților tăi pe parcursul acestei perioade de vindecare. 

După ce gingia s-a vindecat complet și medicul stomatolog s-a asigurat că implantul s-a integrat în os, se poate trece la ultima etapă a tratamentului, cea a plasării a lucrări protetice fixe finale, realizează în laboratorul de tehnică dentară, pe baza unei amprente digitale.[2] 

La ce să te aștepți după operația de implant dentar 

Datorită anesteziei, procedura de inserare a implantului dentar nu va fi dureroasă. Totuși, după finalizarea acesteia, este posibil să apară o oarecare durere sau disconfort. Aceste simptome pot fi însă gestionate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare și analgezice. Medicul îți va spune exact ce și cum trebuie să iei. Tot el îți va oferi toate informațiile necesare privind îngrijirea corectă a zonei implantului, atât în perioada imediat următoare, cât și pe parcursul lunilor în care se așteaptă vindecarea gingiei. Ți se va explica exact ce trebuie să faci din punct de vedere al igienei orale, ce alimente poți consuma și pe care trebuie să le eviți, dar și când trebuie să te prezinți la control pentru ca medicul să poată stabili dacă procesul de vindecare decurge așa cum ar trebui.  

Pe termen lung, după finalizarea tratamentului, implanturile dentare nu necesită o îngrijire specială. Ți se va sublinia însă importanța menținerii igienei orale corecte și a vizitelor periodice la stomatolog. Acestea din urmă sunt esențiale pentru depistarea și tratarea la timp a oricărei probleme dentare și nu pot fi neglijate, indiferent de starea sănătății tale orale și de procedura stomatologică efectuată.[1][3]

Implantul dentar este o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă, oferind rezultate estetice și funcționale deosebite. După cum am văzut mai sus, întreg procesul poate dura câteva luni, timp în care se vor parcurge mai multe etape. Rezultatul final merită însă cu siguranță așteptarea. 

 

Bibliografie: 

  1. „Dental Implants”, WebMD, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants#. Accessed 10 Apr. 2023.
  2. „What to Expect - the Dental Implant Experts - AAID-Credentialed Dentists”, www.aaid-implant.org/what-are-dental-implants/what-to-expect/. Accessed 10 Apr. 2023.
  3. „What to Expect during a Dental Implant Procedure”, Verywell Health, www.verywellhealth.com/what-to-expect-during-a-dental-implant-procedure-1059372#. Accessed 10 Apr. 2023.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei