Luna decembrie, cea mai depresivă din an. ”Vedem oameni fericiți și ne comparăm cu ei”

medicina  durere_de_cap_

Dimensiune font:

| 01-12-2021 09:27

Luna cadourilor, a speranței și fericirii, nu este atât de veselă pentru toată lumea. Sunt mulți care consideră că viața nu mai are niciun rost. Depistați la timp, acești oameni ar putea fi salvați.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în vara acestui an arată că, în fiecare an, peste 700.000 de oameni își iau viața însă sunt și mai mulți care încearcă să se sinucidă.

Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familii, comunități și țări întregi și are efecte de lungă durată asupra oamenilor lăsați în urmă.

OMS consideră că sinuciderea este o problemă gravă de sănătate publică. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite cu intervenții în timp util, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. Însă în este necesară o strategie de prevenire a sinuciderii.

Luna decembrie, cea mai depresivă din an

Specialiștii spun că în perioada sărbătorilor se adâncește depresia, mai ales în rândul persoanelor care sunt singure.

”Depresia apare în această perioadă pentru că suntem mult mai stresați și stresul influențează depresia, pentru că ne dorim mai mult, pentru că privim în jur și vedem oameni fericiți, ne comparăm cu ei. Cheltuim mai mulți bani decât de obicei, desi veniturile sunt aceleași”, a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu, într-un interviu anterior.

Tot în această perioadă, depresia poate fi accentuată și de faptul că avem mai puțină lumină naturală, zilele sunt mai scurte și deseori întunecate și avem impresia că nu termină tot ceea ce avem de făcut.

Cei care nu știu să-și gestioneze frustrările recurg la consumul de alcool, la violența sau chiar la suicid.

Acum, pandemia agravează situația. Mulți au rămas fără locuri de muncă sau fără unul sau mai mulți membri ai familiei.

Factorii care duc la depresie

Specialiștii spun că dacă suntem atenți putem descoperi relativ ușor semnele depresiei. Printre acestea se numără:

greutate la trezirea de dimineața

somnolență pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenției și realizarea eficientă a sarcinilor zilnice

tendința de a dormi mai mult

nivel redus de energie și, de aici, lipsa motivației și tendința spre amânare

dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (persoanele se plâng frecvent că nu le place iarna și nu pot suportă frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau limitarea ieșirilor și activităților în afara casei)

nevoia de a mânca mai mult, în special apare nevoia de: zahăr, alcool și fast food din care derivă creșterea în greutate și se poate intra în cercul vicios al unei dispoziții proaste generate de creșterea în greutate

retragerea în sine, evitarea activităților amicale, sociale și, chiar, familiale.

OMS: Sinuciderea este un fenomen global

Sinuciderea este întâlnită la toate categoriile de vârstă și a fost a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani la nivel global în 2019.

Fenomenul nu are loc doar în țările cu venituri mari, ci este un extins în toate regiunile lumii. De fapt, peste 77% dintre sinuciderile globale au avut loc în țări cu venituri mici și medii în 2019.

Cine sunt sinucigașii

În timp ce legătura dintre sinucidere și tulburările mintale (în special, depresia și tulburările legate de consumul de alcool) este bine stabilită în țările cu venituri mari, multe sinucideri au loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, cum ar fi cele financiare, ruperea relațiilor sau dureri și boli cronice.

În plus, trăirea unui conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere și sentimentul de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar. Ratele de sinucidere sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții; popoarele indigene; persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersexuale (LGBTI); și prizonieri. De departe, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere este o tentativă anterioară de sinucidere.

Metode de sinucidere

Se estimează că aproximativ 20% din sinuciderile globale se datorează auto-otrăvirii cu pesticide, dintre care majoritatea au loc în zonele agricole rurale din țările cu venituri mici și medii. Alte metode comune de sinucidere sunt spânzurarea și armele de foc.

Cunoașterea celor mai frecvent utilizate metode de sinucidere este importantă pentru a concepe strategii de prevenire care s-au dovedit a fi eficiente, cum ar fi restricționarea accesului la mijloacele de sinucidere.

Sinucideri în România

În ceea ce privește România, un raport INS citat de Libertatea arată că, din 2015 încoace, numărul de sinucideri în România a fost în scădere. Datele relevă faptul că mai puțini români s-au sinucis în 2020 decât în anii anteriori: 1.734, în comparație cu 2.236 în 2015 și 1.978 în 2016.

În lunile ianuarie-iunie 2021, s-au înregistrat 880 de sinucideri, ceea ce se încadrează în tendințele anului trecut, când, în aceeași perioadă, au fost declarate 867 de decese având drept cauză suicidul.

Sinucideri șocante în istorie: ”Vă rog să părăsiți camera dacă vă afectează”

De-a lungul timpului au existat multe cazuri faimoase de suicid. Unele au șocat pur și simplu, prin metoda folosită. Oameni celebri au ales să își ia viața în fața a probabil milioane de oameni.

Una dintre cele mai faimoase sinucideri din istorie a fost cea a politicianului american Robert Budd Dwyer, scrie Adevărul. Acesta şi-a luat zilele în mijlocul unei conferinţe de presă, transmisă live, şocând pe cei prezenţi şi pe cei care au urmărit imaginile filmate. Scenele de o brutalitate extremă au făcut înconjurul lumii.

Politicianul a fost acuzat că a primit mită pentru desemnarea unei firme specializate în recalcularea impozitelor, suprataxate din greşeală, a populaţiei. Prejudiciul s-ar fi ridicat la peste 300.000 de dolari.

În 2010, a fost găsit vinovat şi ar fi fost condamnat la 55 de ani de închisoare şi la plata sumei respective. Trezorierul din Pennsylvania şi-a susţinut până la final nevinovăţia şi cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei a convocat o conferinţă de presă.

Vizibil afectat şi confuz, Dwyer şi-a afirmat încă o dată nevinovăţia, a oferit două plicuri consilierilor săi, iar din al treilea plic a scos un revolver Magnum şi în faţa jurnaliştilor care transmiteau şi-a băgat pistolul în gură şi a tras.

A căzut la pământ cu sângele ţâşnindu-i pe nări şi a murit aproape pe loc. Ultimele sale cuvinte, în corul celor care încercau să-l oprească a fost: ”Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”.

Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite.

Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul.

Sinucideri ciudate în România

În 2015, o avocată din București și-a aruncat copilul de cinci ani pe geam, de la etajul opt, apoi s-a aruncat și ea în gol. Investigațiile au ajuns la concluzia că femeia făcuse acest gest după o ceartă cu iubitul.

În luna mai 2021, un psiholog de la Centrul de Sănătate Mintală din municipiul Iași, Cadavrul a fost descoperit de către un psihiatru din cabinetul vecin. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Imagini îngrozitoare la Spitalul Pantelimon din Capitală! Fecale care curg dintr-o țeavă spartă la subsol ajung în mâncarea pacienților
18/03/2024 17:44

Imagini ingrozitoare, rupte parcă dintr-o epocă pe care o vrem demult uitată, au fost filmate de angajatele de la Spitalul Pantelimon, una dintre cele mai mari unităti spitalicesti din Bucuresti, care se af ...

Copii obezi, dar subnutriți. Pericolul care crește în România. Medic nutriționist: „Le facem viața mai grea hrănindu-i prost“
18/03/2024 15:02

Crezand că le fac un bine, părintii si bunicii indoapă copiii cu tot felul de alimente nesănătoase, in cantităti si la momente nepotrivite, uitand că in alimentatie „calitate“ inseamnă altceva. Rom ...

Scădere „galopantă” a acoperirii vaccinale în rândul copiilor
18/03/2024 10:31

Un reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Odette Popovici, a atenţionat, zilele trecute, la o masă rotundă despre hepatitele virale, asupra scăderii „ingrijorătoare, galop ...

Fă o plimbare de 10-15 minute după ce ai mâncat: Efectul pe care îl are asupra glicemiei
18/03/2024 10:18

Fă o plimbare de 10-15 minute după ce ai mancat: Efectul pe care il are asupra glicemiei. O scurtă plimbare după masă poate părea simplă, dar beneficiile sale pentru sănătatea fizică si mentală sunt ...

REMEMBER DIN 2021: 3 ani de la incendiul de la Institutul Matei Balș - 24 de morți și niciun vinovat
18/03/2024 01:01

Pe 29 ianuarie 2021, in incendiul devastator care a cuprins un pavilion al Institutului Matei Bals si-au pierdut viata 24 de pacienti. Patru pe loc, ceilalti in zilele următoare, in spitalele unde fuseseră tr ...

Medicul Virgiliul Stroescu spulberă vinul roșu: Alcoolul, sub orice formă, e toxic!
17/03/2024 11:57

Medicul Virgiliu Stroescu revine cu noi opinii categorice. După ce a declarat că să bei cafea inseamnă să iti biciuiesti organismul, Stroescu revine si spune că nici alcoolul nu ajută. Celebrul mit cu vi ...

Medicul care și-a înțepat un coleg la Spitalul Floreasca este soțul consilierei lui Iohannis pe probleme de sănătate
15/03/2024 20:38

Medicul de la Floreasca, cel care si-a intepat un coleg cu un instrument folosit la operatia unei paciente cu hepatită, este sotul consilierei prezidentiale Diana Păun. Bărbatul este acum urmărit penal pent ...

Incalificabil! În timp ce opera, un chirurg celebru de la Spitalul Floreasca a snopit în bătaie doi colegi
15/03/2024 12:25

Un chirurg de la Spitalul Floreasca a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Sectorului 1 pentru săvarşirea infracţiunii de purtare abuzivă, după ce şi-a atacat cu electr ...

Oțetul de mere, mai bun pentru slăbire decât Ozempic, medicamentul care face furori. Câte kilograme poți da jos în 3 luni
15/03/2024 08:19

Un nou studiu, publicat săptămana aceasta in revistă medicală BMJ, arată că o lingură de otet de mere diluat intr-un pahar de apă in fiecare dimineată, inainte de micul dejun, ar putea declansa o pierd ...

Inpolitics: De ce sunt secretizate Rapoartele de Medicină Legală din perioada pandemiei?
14/03/2024 00:27

Consiliul Superior de Medicină Legală a lansat recent, prin presedinta prof. univ. dr. Diana Bulgaru Iliescu, invitatia pentru prezentarea Raportului asupra activitătii retelei de Medicină legală pentru an ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei