Ne îngrășăm de la o vârstă din cauza încetinirii metabolismului? Concluziile surprinzătoare ale celui mai mare studiu realizat până acum

obez grasutul-e-pe-val-stai-sa-vezi-langa-cine-s-a-pozat-in-sala-de-forta-e-idolul-lui-si-vrea-sa-ar

Dimensiune font:

| 27-08-2021 11:44

Cercetătorii au măsurat cu precizie metabolismul de-a lungul vieții, de la naștere la bătrânețe, iar rezultatele s-ar putea să te surprindă, scrie Phys.org.

Majoritatea dintre noi ne amintim de o perioadă în care puteam mânca orice fără să ne îngrășăm însă un nou studiu publicat în revista Science sugerează că metabolismul - rata la care organismul nostru arde calorii - începe să încetinească mult mai târziu decât ai crede.

„Există multe schimbări fiziologice care vin odată cu creșterea și îmbătrânirea”, afirmă Herman Pontzer, profesor asociat de antropologie evoluționistă la Universitatea Duke și coautor al studiului. 

„Gândiți-vă la pubertate, menopauză și alte faze ale vieții. Ceea ce este ciudat e că 'stadiile vieții metabolismului' nu par să coincidă cu aceste puncte de reper tipice”, explică acesta.

Cel mai mare studiu realizat până acum

Pontzer și o echipă internațională de cercetători au analizat caloriile arse în medie de peste 6.600 de persoane din 29 de țări, vârsta acestora variind între o săptămână și 95 de ani.

Anterior, majoritatea studiilor pe scară largă au măsurat doar nivelul de energie de care corpul are nevoie pentru a realiza funcții vitale precum respiratul, digestia și pomparea de sânge - cu alte cuvinte, caloriile de care ai nevoie doar pentru a rămâne în viață.

Însă aceste procese sunt responsabile de 50-70% din caloriile pe care le ardem zilnic și nu includ toate celelalte activități care consumă energie: spălarea vaselor, plimbarea câinelui, mersul la sală sau chiar și gânditul.

Pentru a stabili consumul zilnic total de energie, cercetătorii au testat urina participanților la studiu cărora le-a fost dat să bea apă în care hidrogenul și oxigenul au fost înlocuite cu forme „mai grele” ale acestora care apar natural în natură.

Cercetătorii au măsurat apoi cât de rapid sunt eliminați acești izotopi prin urină. Metoda este considerată etalonul în ceea ce privește măsurarea consumului zilnic de energie în viața cotidiană - în afara condițiilor de laborator - și a fost folosită încă din anii 1980.

Însă studiile anterioare au fost limitate ca amploare din cauza costurilor ridicate ale acestei metode.

Dar acum mai multe laboratoare au decis să își împărtășească informațiile într-o bază de date comună pentru a vedea dacă vor găsi lucruri care nu au fost descoperite de cercetările anterioare.

Descoperiri surprinzătoare ale studiului

Punerea la comun a datelor și analizarea consumului de energie de-a lungul întregii vieți au dezvăluit niște surprize.

Unii oameni se gândesc la perioada adolescenței și perioada de 20-30 de ani ca fiind vârsta la care ard cele mai multe calorii.

Însă cercetătorii au descoperit că, raportat la greutate, bebelușii au cel mai rapid metabolism și că acest lucru nu se datorează creșterii rapide a lor.

„Ceva se întâmplă în interiorul celulelor unui bebeluș care le face mai active și încă nu înțelegem aceste procese”, afirmă Pontzer.

Datele arată că după perioada de hiperactivitate din primele 12 luni de viață, metabolismul încetinește cu aproximativ 3% în fiecare an până când împlinim sau trecem de 20 de ani, perioadă în care consumul de energie se stabilizează.

În pofida faptului că adolescența e o perioadă de creștere, cercetătorii nu au identificat nicio majorare a necesarului zilnic de calorii în această perioadă a vieții.

„Am crezut cu adevărat că pubertatea va fi diferită dar nu e”, afirmă Pontzer.

Stilul de viață este responsabil de îngrășare

Marea surpriză dezvăluită de studiu ține însă de perioada de mijloc a vieții.

Poate ai auzit și tu că după 30 de ani, gata, totul se duce la vale în ceea ce privește metabolismul. Însă deși mai mulți factori ar putea explica luarea în greutate ce apare în perioada respectivă, studiul realizat de Pontzer și ceilalți cercetători sugerează că metabolismul nu este unul dintre ei.

Aceștia au descoperit că, de fapt, în perioada când avem 20, 30, 40, 50 de ani consumul de energie a fost cel mai stabil.

Datele sugerează că, după primul an de viață, metabolismul nostru nu începe de fapt să reintre în declin decât după vârsta de 60 de ani iar încetinirea este graduală, de doar 0,7% pe an.

Oamenii de știință subliniază că noul studiu susține teoria că luarea în greutate ține mai mult de schimbările legate de stilul de viață decât de metabolism.

„Ai nevoie de un set de date cu adevărat mare pentru a ajunge la concluzia respectivă”, afirmă Pontzer.
 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei