Zece la sută dintre români suferă de Boala Cronică de Rinichi

KV_BCR_Legaturi primejdioase (1)

Dimensiune font:

| 30-11-2021 12:00

 

Afecțiunea este subdiagnosticată, mulți pacienți neștiind că sunt bolnavi. Boala Cronică de Rinichi este însoțită, de cele mai multe ori, de diabet zaharat și de hipertensiune arterială. Această afecțiune este un marker excelent pentru sărăcie și pentru serviciile medicale, mai ales  în Regiunea de Nord-Est

 

„Legături primejdioase. Boala cronică de rinichi nu vine singură” a fost titlul unei mese rotunde derulate online, la care au fost invitați patru medici reputați din Iași – prof. univ. dr Adrian Covic, profesor de nefrologie și medicină internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, directorul centrului de Nefrologie Clinică și de Dializă și Transplant din Iași, conf. univ. dr. Cristian Stătescu, șeful Clinicii de Cardiologie Medicală din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. George I.M. Georgescu” și prodecan al Facultății de Medicină, conf. Univ. dr. Bogdan Mihai, vicepreședinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, și dr Răzvan Miftode, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei, reprezentantul României în Consiliul EURACT. După cum au precizat moderatorii, Nora Ioniță și Alexandra Mănăilă, întâlnirea s-a dorit a fi una de conștientizare a acestei afecțiuni foarte grave, care este tot mai prezentă în rândul populației – Boala Cronică de Rinichi. „Vorbim despre cea mai frecventă afecțiune renală cronică, mult mai extinsă decât diabetul, și care, din nefericire, este subdiagnosticată. Este cea mai importantă problemă de afectare cronică din lume, un predictor de mortalitate mare”, a spus prof. univ. dr. Adrian Covic. Boala nu apare singură, este asociată cu diabetul zaharat și cu afecțiunile cardiace. Într-adevăr, este subdiagnosticată și abia când ajunge la stadiul III este depistată. „Peste 85 la sută dintre pacienți nici măcar nu știu că au o astfel de afecțiune care poate da un risc mare de accident vascular cerebral ori infarct miocardic. Depistată repede, cu intervenții precoce, afecțiunea poate fi ținută sub control”, a spus dr Bogdan Mihai. Cât privește factorii de risc, diabetul este principalul, urmat de boala cardio-vasculară și hipertensiunea arterială. „Boala Cronică de Rinichi nu este o afecțiune necunoscută, fiind știute complicațiile renale care apar precoce în diabetul zaharat de tip 2”, a mai spus dr Bogdan Mihai.

La rândul său, și conf. univ. dr. Cristian Stătescu a atras atenția asupra faptului că Boala Cronică de Rinichi atrage afecțíuni cardio-vasculare și a insistat pe hipertensiunea arterială, care devine îngrijorătoare la valori mai mari de 140/90 mm HG. „În hipertensiunea arterială, rinichiul este organul-țintă. Inima și rinichiul sunt interconectate, iar atunci când apare afecțiunea, schimbările din organism sunt lente, greu de observat. Pacientul cu probleme cardiace are nevoie și de evaluare renală”, a atras atențía dr. Stătescu. Ca medic de familie, dr Răzvan Miftode a precizat că mulți pacienși suferă de afecțiuni renale care ar putea fi mai ușor depistate prin analizele curente, dacă pacientul ar avea o conduită corectă.

10 la sută dintre români suferă de Boala Cronică de Rinichi

Ca o concluzie, Boala Cronică de Rinichi are un grad de depistare cu atât mai mic cu cât afecțiunea este în stadiul incipient, de aceea controalele periodice și analizele uzuale sunt foarte importante. BCR este o boală ireversibilă, nu se vindecă niciodată și are o prevalență de 11-13 la sută din populație. „Aș putea spune că 10 la sută dintre români suferă de Boala Cronică de Rinichi într-o formă sau alta, iar între 1 și 3 la sută dintre ei au o formă severă”, a punctat prof. univ. dr. Adrian Covic, procentele fiind confirmate și de cardiologi, potrivit studiului SEPHAR (Studiul Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România), dar și de diabetologi și de medicii de familie.

Cât privește cauzele, profesorul Adrian Covic a precizat că BCR este un marker excelent pentru sărăcie și pentru serviciile medicale. „Regiunea Nord-Est fiind una vitregită din aceste puncte de vedere, prevalența este ușor mai mare în cadrul acestui spectru, lucru văzut și la diabet, și la studiul SEPHAR. În zona noastră, trăiește populația cea mai bolnavă și mai nevoiașă, cu cel mai mic acces la serviciile medicale”, a spus prof. univ. Adrian Covic, care a remarcat totuși buna colaborare cu medicii de familie, totul spre beneficiul bolnavului.

Evenimentul „Legături primejdioase – Boala Cronică de Rinichi nu vine singură” reprezintă o serie de patru întâlniri online, în care specialiști nefrologi, diabetologi, cardiologi și de medicină de familie intră în dialog cu presa, pentru o corectă informare asupra BCR. Prima întâlnire a avut loc la București, a fost urmată de cea de la Iași, iar turneul online va continua la Cluj și Timișoara.

Mesele Rotunde Zoom sunt organizate de EvolutionMedia și susținute de AstraZeneca.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Ce este autofagia și cum ne ajută să fim mereu sănătoși
25/01/2022 20:45

Autofagia mai este cunoscuta si sub denumirea de "auto-devorare" - ceea ce fac celulele noastre in mod constant, inlaturarea daunelor si a reziduurilor. În 2016, biologul japonez Yoshinori Ohs ...

32 de județe și Capitala sunt în scenariul roșu. Orașul în care incidența Covid a depășit 25 de cazuri la mia de locuitori GRAFIC
25/01/2022 16:54

 Marti, 25 ianuarie, a fost atins un nou record de cazuri de la inceputul pandemiei. Autoritătile au raportat 19.685 de cazuri noi si 44 de decese, in timp ce la Terapie Intensivă sunt internati 650 de ...

Șapte focare de COVID 19 la Iași
25/01/2022 16:46

Direcţia de Sănătate Publică informează cu privire la identificarea a 7 focare Covid-19: DGASPC – C.I.A.P.A.D. ”SF. NECTARIE” Iasi – 3 beneficiari Măsuri: Pacientii ...

Fiul medicului Octavian Jurma s-a îmbolnavit de COVID
25/01/2022 16:00

Medicul Octavian Jurma anunţă, marţi, că fiul său cel mare, elev in clasa a XI-a, s-a infectat cu coronavirus şi critică deciziile autorităţilor acuzandu-le că nu au luat nicio măsură pentru proteja ...

Ce nevoi are creierul pentru o bună funcționare. Sfaturi de la prof. univ. dr. Vlad Ciurea
25/01/2022 15:30

„Creierul iubeste iesirea din rutină si are nevoie de oxigen, de liniste, de relaxare”, a precizat  cunoscutul medic Vlad Ciurea pe contul său de Facebook. „Americanii au inventat prin ...

Coronavirus în România: Nou record absolut de cazuri noi în România / Mult mai puține decese față de vârful valului 4
25/01/2022 11:01

Noile date privind pandemia de coronavirus transmise de autorităti marti arată un nou maxim al cazurilor zilnice, un record absolut de la debutul pandemiei in Romania. În acelasi timp, insă, numărul ...

 Pandemia îşi trăieşte ultimele clipe în Europa
24/01/2022 21:45

Varianta Omicron a dus pandemia de COVID-19 intr-o nouă fază si ar putea să-i pună capăt in Europa, a declarat directorul OMS Europa. „Este plauzibil ca regiunea să se indrepte spre un fel de s ...

LISTA cabinetelor medicilor de familie din România unde pot fi făcute teste rapide COVID / Te poți testa și la alt medic decât cel pe lista căruia ești înscris
24/01/2022 09:30

 ​Ministerul Sănătătii a publicat, duminică seară, lista cabinetelor de medicină de familie unde pot fi făcute teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19. Medicii de familie pot testa atat pe ...

Ministrul Sănătății: La gradul de transmisibilitate al tulpinii Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi
23/01/2022 17:42

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că varful celui de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19 – in care Romania se află de trei săptămani – ar putea fi atins in perioada 10-15 feb ...

Ministrul Sănătății se gândește la demisie
23/01/2022 16:18

Ministrul Sănătătii, Alexandru Rafila, a fost invitat in emisiunea ”Insider Politic” de la Prima TV, acolo unde a precizat clar că nu a luat in calcul să isi dea demisia, cu toate că ” ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei