Sinestezia, universul multicolor al percepției umane

sinestezia

Dimensiune font:

| 22-02-2024 06:54

Într-o lume în care simțurile noastre își joacă rolul de ghizi în explorarea și înțelegerea lumii din jurul nostru, există unii oameni ale căror experiențe transcend cadrul tradițional al percepției umane. Ei sunt cei cu sinestezie - o condiție neurologică rară, dar fascinantă, în care simțurile se amestecă și colaborează într-un mod unic și sincretic. Pornind de la percepte vizuale sau auditive, sinestezia poate produce senzații neașteptate, cum ar fi asocierea culorilor cu sunetele sau gusturile cu forme și texturi.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor simțurile precum văzul, auzul, mirosul, gustul și atingerea sunt trăite ca experiențe separate, pentru cei cu sinestezie, aceste linii de separare se estompează, creând un univers sinestezic unic și vibrant. De exemplu, un sinestezic poate simți sunetele ca și cum ar avea culori asociate sau poate percepe litere și numerele ca fiind însoțite de arome specifice sau de senzații tactile. 

O caracteristică fascinantă a sinesteziei este modul în care acest fenomen își găsește reflecția în expresiile artistice și creative ale indivizilor care îl trăiesc. De la pictură și muzică la poezie și dans, sinestezicii aduc o nouă dimensiune în creațiile lor, îmbinând culorile, sunetele și senzațiile într-un mod unic și personal.

Cu toate că sinestezia poate părea o experiență extraordinară și uneori chiar înăbușitoare, este important să înțelegem că acest fenomen poate influența profund modul în care indivizii percep și interacționează cu lumea din jurul lor. De exemplu, pentru un sinestezic, o simplă plimbare prin natură poate fi o experiență copleșitoare de culori, sunete și senzații tactile, ceea ce poate duce la o conexiune mai profundă și mai intimă cu mediul înconjurător.

Ana este o artistă vizuală care vede sunetele ca și cum ar fi culori dansând în jurul ei. Pentru mine, muzica nu este doar o experiență auditivă, ci și vizuală. Fiecare notă muzicală are o nuanță distinctă, iar compozițiile muzicale devin tablouri vii în mintea mea”, spune Ana. Pentru ea, fiecare pensulă pare să danseze pe pânză. Ana simte culorile și sunetele într-un mod pe care cei din jurul său nu-l pot înțelege complet. Pentru mine, fiecare nuanță are o notă muzicală asociată. Atunci când pictez, creez o simfonie vizuală, a continuat artista.

David este un scriitor cu sinestezie lexicală, care asociază literele și cuvintele cu culori și forme. Când scriu, nu pot să nu văd cuvintele ca și cum ar fi picturi pe o pânză. Alegerea cuvintelor și aranjarea lor în propoziții este, în esență, un act de pictură pentru mine, spune tânărul.

Întâlnirile cu artiști care au astfel de abilități deschid ușile către un univers fascinant în care simțurile se întrepătrund și se completează reciproc într-un mod care depășește limitele percepției umane tradiționale. Pentru cei cu sinestezie, lumea este un loc vibrant și plin de culoare, unde sunetele dansează și cuvintele strălucesc în nuanțe infinite.

Impactul asupra creativității

Una dintre cele mai fascinante aspecte ale sinesteziei este modul în care influențează creativitatea indivizilor care o experimentează. Pentru Ana, sinestezia este o sursă constantă de inspirație în procesul său creativ. Culorile și formele pe care le văd în muzică mă inspiră în munca mea artistică. Fiecare compoziție muzicală este ca și un tablou în mișcare, iar eu încerc să capturez acea energie și acel dinamism în lucrările mele, continuă Ana.

Pentru David, sinestezia oferă o perspectivă unică asupra talentului său: Atunci când scriu, nu mă gândesc doar la cuvinte și la structura lor, ci și la paleta de culori și la formele pe care le creează în mintea mea. Această perspectivă multisenzorială îmi permite să mă exprim într-un mod care ar fi imposibil pentru cineva fără sinestezie.

Călătoria prin lumea sinesteziei te poate conduce către o înțelegere mai profundă a modului în care percepția umană poate fi remodelată și redefinită de către creier. Pentru cei cu sinestezie, lumea este un loc plin de nuanțe și texturi, unde simțurile se întrepătrund într-un dans sincretic al percepției.

Sinestezia nu este doar o curiozitate neurologică, ci și o fereastră către o realitate mai amplă și mai complexă, în care simțurile noastre devin ghizii noștri în explorarea și înțelegerea lumii din jurul nostru. Prin înțelegerea și aprecierea sinesteziei, putem să ne deschidem mințile către o perspectivă nouă și captivantă asupra naturii umane și a modului în care percepem și experimentăm lumea înconjurătoare. Sinestezia nu este doar o anomalie ci și o sursă de inspirație și creativitate pentru cei care o trăiesc. Fiecare individ cu sinestezie are o poveste unică de spus și o perspectivă fascinantă asupra lumii - o perspectivă pe care nu am putea-o înțelege complet, dar pe care o putem aprecia și admira. De la sinapsele interconectate ale creierului până la expresiile artistice unice, sinestezia ne reamintește că lumea este mult mai complexă și mai bogată decât ne putem imagina și că fiecare individ aduce cu el sau ea o viziune unică și personală asupra acestei realități caleidoscopice.

Într-o lume în care fiecare trăiește într-o realitate subiectivă, nu e de mirare că există fenomene fascinante care ne arată că perceptele noastre sunt mai complexe decât am putea crede. Unul dintre aceste fenomene este sinestezia - o condiție în care simțurile unei persoane sunt interconectate în moduri neobișnuite și neexplorate.

Sinestezia este o afecțiune neurologică foarte rară, în care căile neuronale (de obicei individuale) pe care călătoresc mesajele senzoriale devin conectate inexplicabil. Acest lucru permite „bolnavilor” să vadă sunete și să simtă gustul culorilor. Această afecțiune e regăsită la un om din 2.000 și se manifestă diferit. Unii artiști au abilitatea de a vedea sunete, așa că atunci când ascultă muzică nu percep doar muzica, ci și imagini și culori. Practic, creierul lor este întortocheat. Experimentează senzații greșite la anumiți stimuli. Literele și numerele sunt colorate și la fel se întâmplă și cu zilele săptămânii. Dar cea mai grozavă parte este că pot vedea muzica, spre exemplu. Să ai sinestezie nu te distrage și nu te dezorientează, ci oferă o vibrație unică modului în care experimentezi lumeaMaura ANGHEL


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei