Celebrul decret de interzicere a avortului dat de Ceaușescu a ucis peste 10.000 de femei

4jurnal-pt-net-NU

Dimensiune font:

| 02-07-2021 13:56

Pe vremea comunismului, aproximativ 10.000 de femei au murit ca urmare a decretului dat de Ceausescu in 1966 pentru interzicerea avorturilor.

Celebrul Decret 770 a ucis sau a provocat rani fizice si psihice la fel de rele ca moartea. "Evenimentul zilei" va prezinta citeva dintre dramele femeilor care au incercat clandestin sa scape de sarcinile nedorite, povestite de medicii Epocii de Aur.

"Din disperare, femeile recurgeau la gesturi demente" pentru a scapa de o sarcina nedorita, spune medicul primar Elena Borza, cu o activitate de 32 de ani in domeniu. Ele foloseau sare, dero sau orice solutie despre care se vorbea ca poate ajuta la eliminarea sarcinii. Fierbeau leandru, patrunjel, cozi de muscata sau tot felul de alte plante.

Ficatul, ca un portofel

"Sau fierbeau vinul negru foarte concentrat, cu continut de tanin, substanta toxica, pe care il beau si ajungeau la insuficienta hepatica", mai spune Borza. "Ficatul capata dimensiunile unui portofel si nu mai era nimic de facut pentru a le salva", adauga ea.

"Apoi, invatasera sa-si repereze intrarea in uter, sa-si monteze o sonda si foloseau obiecte ascutite cu care ajungeau sa-si strapunga organele interne", isi aminteste medicul.

Tentativa de avort cu soda

Medicul Nicolae Paris isi aminteste ca un militian dintr-o comuna de linga Bucuresti a venit la spital cu o fata inalta, frumoasa, de 18 ani. Incercase sa avorteze cu ajutorul unei femei "binevoitoare", care ii introdusese in uter o solutie alcoolica cu soda de rufe si dero.

"Fata nu avortase inca, sarcina era compromisa, iar tesutul uterin ii fusese necrozat, ceea ce i-a provocat o insuficienta hepato-renala (disfunctie a ficatului si rinichilor - n.r.). Tensiunea ii era la patru", povesteste doctorul. Tinara a murit pe masa de operatie.

Medicii romani erau discreditati

Teama de a se prezenta la medic venea din ideea larg raspindita ca femeia care ajungea la spital si nu marturisea ca a facut avort si cine i l-a provocat era lasata sa moara. "Total fals", spune Nicolae Paris. "Probabil ca un asemenea zvon fusese lansat de Securitate pentru a discredita corpul medical si pentru a inspaiminta femeile, deopotriva", adauga el.

Totusi, el isi aminteste ca printre medici erau si personaje care faceau politica guvernului. De exemplu, un director de spital "a facut un scandal monstru la un raport de garda aflind ca unul dintre colegii mei sfatuia femeile ca, dupa contactul sexual, sa faca spalaturi vaginale folosind apa in care sa puna o lingurita de otet", pentru a preveni o sarcina nedorita.

Nici afirmatia ca medicii efectuau avorturi pentru femeile rrome nu are acoperire, spune Paris. "Pur si simplu ele aveau dreptul sa avorteze deoarece atingeau relativ repede numarul de patru, cinci copii, mentionat in lege".

Cind se ocolea spitalul, chiuretajele se faceau in case clandestine. "Am avut colegi care o faceau pentru bani, dar si pentru ca nu acceptau sa vada femeia facind gesturi disperate", spune doctorita Borza.

Control ginecologic obligatoriu

O data pe luna, femeile din fabrici si uzine erau obligate sa se prezinte la un control ginecologic. Prin asta se urmarea depistarea precoce a unor boli si aparitia sarcinilor sau urmele unui eventual avort.

"Era un lucru bun", spune doctorul Paris, pentru ca astfel erau depistate din timp semnele unor afectiuni precum leziunile colului uterin, formatiuni care duc la cancer, dar pot fi tratate daca sint descoperite timpuriu. Fiecare medic ginecolog avea de mers prin doua-trei fabrici, o data pe luna.

"Aici luam legatura cu sefa de sindicat si ii spuneam sa le comunice celor care se temeau de sarcina ca pot sa nu se prezinte", adauga medicul.

Doctorita Borza isi aminteste cit de istovitoare era activitatea pentru medic: "Intr-o zi am consultat 300 de femei. Se intimpla sa lucram cu militianul in spate. De multe ori, la depistarea unei sarcini incercam sa comunicam discret cu femeia si sa-i spunem ce se intimpla", povesteste ea.

Orice incercare se oprea la Ceausescu

Au existat si oameni care au facut presiuni asupra sistemului, medici, tehnicieni si mai ales demografi care au incercat sa obtina derogari de la decret macar pentru femeile cu afectiuni foarte grave, spune dr. Alin Stanescu, consilier al ministrului sanatatii si director al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

"Ministerul, in perioada respectiva, a facut nenumarate propuneri pentru liberarizarea sistemului", povesteste Stanescu, fost membru in Ministerul Sanatatii pe vremea comunistilor, ca medic pediatru, in perioada 1974-1980.

"S-a incercat prin lobby, prin comisii de femei, sa se influenteze decizia la nivel inalt", a adaugat acesta. Dar totul se oprea la nivelul format din doar doua persoane, Nicolae si Elena Ceausescu, a precizat Stanescu.

Decretul libertatii a provocat o avalansa

Dupa ce Decretul 770 a fost abrogat pe 26 decembrie 1989, medicii ginecologi au fost asaltati de cereri de avort, "o avalansa de solicitari care a durat circa doi ani", dupa cum spune Elena Borza.

In timp, Ministerul Sanatatii a instituit un program de planificare familiala, iar in 2004 s-a inregistrat cea mai scazuta rata a avorturilor din Romania postcomunista: 0,8 sarcini intrerupte la o nastere, comparativ cu trei sarcini intrerupte la o nastere in 1990, cind Romania a condus in topul mondial al avorturilor, potrivit doctorului Stanescu.

"Romanii aveau nevoie sa fie eliberati din toate punctele de vedere, iar aceasta a fost una dintre cai. Ca a fost o interpretare aberanta a acestui act, este altceva", mai spune doctorita Borza, referindu-se la readucerea avorturilor in legalitate si la numarul mare de intreruperi de sarcina inregistrat dupa aceea in tara.

Mijloacele contraceptive erau limitate si de multe ori lipseau de pe piata. Nu era interzisa folosirea acestor mijloace de contraceptie, dar nici nu era incurajata folosirea lor. Medicul Nicolae Paris isi aminteste
ca erau femei care plecau in excursie in URSS pentru a-si cumpara de acolo sterilete, cu care veneau apoi la medic sa le fie puse.

Pentru efectuarea unui avort, era nevoie sa se formeze ad-hoc o comisie din trei medici. Ei contrasemnau foaia de observatie in care se indica necesitatea intreruperii sarcinii. Apoi trebuia anuntata procuratura, pentru ca doctorul sa poata desigila trusa de chiuretaj. Aceasta era calea de partid si de stat, cea birocratica, dar care, de cele mai multe ori, nu era respectata.

Femeile care marturiseau ca si-au provocat singure avortul primeau o amenda penala. "Daca modul in care femeia isi provoca avortul nu avea consecinte asupra sanatatii ei, nu mentionam in foaie intreruperea de sarcina. Altminteri, nu aveam incotro. Daca declara ca altcineva i-a facut avortul, lucrurile se complicau", povesteste Nicolae Paris.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Descoperă Tramvaiul Iepurilă în ediția aniversară de 10 ani și câștigă un abonament gratuit
25/04/2024 12:24

 Comunicat de presă Compania de Transport Public Iasi, impreună cu sprijinul Primăriei Municipiului Iasi, Asociatiei Tramclub Iasi si Boo Party, ii invită pe ieseni să celebreze 10 ani de traditie ...

Milioane de seniori nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
23/04/2024 12:58

Bătranii vor fi nevoiti să se descurce cum pot, cu banii care le mai răman din această lună (aprilie). Aproximativ patru milioane de pensionari nu isi vor primi pensiile pană de Paste. Posta Romană va ...

Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă
21/04/2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice si controversate subiecte in istoria medicinei, a evoluat semnificativ in perceptia si tratamentul său de-a lungul secolelor. Originand din Grecia antică, termen ...

Românii tot nu-și permit mâncarea: peștele, carnea și brânza au devenit alimente de lux
16/04/2024 00:07

De Paste, oamenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de bază cum ar fi branza, carnea sau pestele. In pietele din Drobeta Turnu Severin, cele mai mari preturi sunt la telemeaua de oaie, u ...

Eurostat: România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere
13/04/2024 00:05

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate in accidente rutiere a crescut cu 4% in 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor in urma accidentelor rutiere s-a inregistrat in Rom ...

'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
10/04/2024 20:46

Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare infrangere in Romania. Deputatii au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru si 4 abtineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fo ...

JAF la drumul mare: Coaliția PSD-PNL vrea să TRIPLEZE taxa pe locuințe. Primul pas spre forțarea românilor să renunțe la proprietăți?
08/04/2024 12:37

Coalitia PSD-PNL isi doreste cresterea impozitelor pe proprietate, aceste biruri urmand a fi triplate. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analistii, avand in vedere că Romania este tara cu cei m ...

O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Se pare că a băut fără măsură
08/04/2024 10:07

O adolescentă de 15 ani a murit, duminică, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 2:00 dimineaţa, iar echipajele medicale tri ...

Sute de oi, arse într-un incendiu din localitatea Ostrov
07/04/2024 15:59

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars intr-un incendiu iscat in noaptea de sambătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea Ostrov, a informat ...

Anunț important al șefului Casei de Pensii: Bani mai mulți sau mai puțini la recalculare, în funcție de anul pensionării
07/04/2024 00:25

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a elucidat grupurile de pensionari care vor beneficia de majorări mai semnificative in urma recalculării pensiilor, in functie de anul in care s-au pensionat. Pension ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei