Pastilă de patriotism aveți? Avem deficit de iubire de țară

2

Dimensiune font:

| 03-01-2024 00:38

Mulți spun că e greu să-ți mai iubești țara când conștientizezi cât e de defect sistemul în care funcționăm. Am ajuns într-un punct în care nu mai avem resurse să ne învățăm copiii să fie mândri că sunt români. Dar nu este totul pierdut…

Patriotismul e pe cale de dispariție în România. Într-adevăr, pe 1 decembrie ne amintim că suntem români, că avem o țară frumoasă, cântăm Imnul, mergem la defilare și cam atât. Și asta pentru că ne nemulțumesc multe în fiecare zi și așteptăm să apară de undeva o schimbare. În aceste condiții, ce moștenire le lăsăm copiilor noștri? Cum va arăta țara asta peste 10 ani, neiubită de nimeni și campioană la emigrări?

Mă supără multe din lucrurile care se întâmplă în jurul meu. De la mitocănia unor persoane care se cred la ei acasă în spațiul public, la promovarea vulgarității, corupție, șpaga la nivel macro și micro, lipsa de profesionalism, slaba promovare a culturii.

Cu toate acestea, n-am încetat să-mi iubesc țara și mi-am învățat de mic și copilul să respecte locul căruia îi aparține. De ce? Pentru că tot ceea ce trăim astăzi e vina noastră, a tuturor, pentru că am votat greșit, pentru că nu am reclamat anomaliile, pentru că ne-am făcut că nu vedem când trebuia să acționăm.

Ce știe copilul meu că înseamnă patriotismul

Chiar dacă am un copil cu nevoi speciale, i-am explicat de mic ce înseamnă iubirea de țară. Da, și noi am fost la defilare în fiecare an, i-am spus României „La mulți ani!” de 1 decembrie; dar am făcut mai mult decât atât. L-am învățat că gunoaiele se pun la coșul de gunoi dacă vrea să aibă o țară curată; să nu vorbească tare în transportul în comun pentru a nu-i deranja pe ceilalți; i-am povestit despre valori și am bătut țara în lung și-n lat să vadă cât e de frumoasă.

Uneori, când aude întâmplător (nu ne mai uităm de mult la știri!) că România e criticată de români sau de străini, că ocupă un loc fruntaș în topurile rușinii europene, pur și simplu începe să plângă: „De ce vorbesc oamenii atât de urât despre țara mea? De ce nu-și mai iubesc românii țara? De ce pleacă atât de mulți să muncească afară?”

Viața de zi cu zi ne-a făcut să renunțăm la patriotism

Mulți dintre români trăiesc greu, nici viața mea nu e simplă, prețurile cresc, salariile bat pasul pe loc. Când nu ai bani, nivelul de patriotism scade, pentru că ți-ai fi dorit ca țara ta să te plătească mai mult pentru munca ta. Unii dintre noi au câte două locuri de muncă să poată face față ratelor, facturilor și traiului zilnic. Multe spitale sunt focare de infecții, iar în locul în care ar trebui să-ți găsești leacul găsești, de fapt, sfârșitul.

Aflăm de tineri care mor din cauza drogurilor, de gravide în travaliu ignorate sau batjocorite, de mame ce luptă cu depresia și chiar ajung să își pună capăt zilelor; de bătrâni ajunși la capătul puterilor, care au de ales între a-și lua medicamente ori alimente. Cum îi mai putem face pe copiii noștri să-și iubească originile dacă noi înjurăm de dimineața și până seara țara în care trăim și oamenii pe care i-am ales să ne conducă?

Nu e prea târziu să facem schimbări

România nu înseamnă oamenii care ne conduc. Pe ei, noi i-am pus acolo, noi îi putem da jos dacă ne-au dezamăgit. România suntem noi: tu, eu, NOI și, mai ales copiii noștri. E timpul să încetăm să dăm vina pe alții pentru neajunsurile noastre și să alegem să schimbăm ceva. Pe noi, modul nostru de a gândi, de a judeca fără să-l cunoaștem pe cel de lângă noi, să învățăm să ascultăm pentru că n-avem cum să le știm pe toate, să ajutăm, să dăruim, să respectăm regulile.

Niciodată nu va fi prea târziu să schimbăm țara în care trăim, pentru că stă în mâinile noastre. Hai să le dăm copiilor cel mai bun exemplu, să învețe din faptele, gândurile și atitudinea noastră ce înseamnă, cu adevărat, patriotismul!

Nu mai dați șpagă la spital, plătiți asigurări de sănătate pentru a fi bine îngrijiți; nu mai strângeți sute de lei pentru cadoul doamnei, ea vrea respectul, și nu banii voștri; dați ce e mai bun din voi la locul de muncă și negociați-vă salariul în funcție de competențe. Respectați regulile oriunde ați fi și faceți din corectitudine un stil de viață!

Fiți buni cu necunoscuții și nu așteptați nimic în schimb pentru faptele voastre. Iubiți-vă copiii necondiționat, nu pentru note, nu pentru poezia spusă când vin musafirii, iubiți-i pur și simplu și, mai ales, petreceți timp cu ei în fiecare zi.

Nu vreau o țară ca afară, vreau o Românie autentică

Fiecare nație are tradițiile ei, obiceiurile ei, metehnele ei; și noi, românii le avem pe ale noastre, de ce vrem să uităm de ele? De ce fugim de curtea bunicilor în care mâncam odinioară și ascultam cele mai grozave povești? De ce să nu ne ducem copiii și în vacanțe cu cortul ori la pensiuni în care tradiția se încăpățânează să nu dispară?

Să ne sunăm părinții în fiecare zi, ca să priceapă cei mici că generațiile diferite pot trăi în armonie împreună; să ne sunăm prietenii din copilărie chiar dacă nu e ziua lor și să ne scoatem copiii împreună la o plimbare cu bicicletele.

De ce ne concentrăm pe nenorocirile pe care li se arată știrile și nu căutăm, cu puterea noastră, frumosul din această țară? Visez la o Românie autentică, evident conectată la pulsul globalizării; cu români mândri de originile lor, mulțumiți de viața pe care o duc la ei în țară. Poate par visătoare, ori neancorată în realitate, dar simt că a venit momentul să ne trezim și să ne amintim cine suntem cu adevărat, pentru a putea reconstrui țara asta bucățică cu bucățică.

Dacă s-ar inventa pastile pentru patriotism, ar trebui să luam 3 pe zi fiecare dintre noi, să retrezim în noi încrederea că putem, că avem drepul la o viață mai bună, că merităm să primim în țară salariile pe care unii le pot lua doar în străinătate, în timp ce copiii lor suferă de dor. Să ne amintim că rădăcinile noastre au fost dintotdeauna aici și tare greu e să supraviețuim în lumea asta mare dezrădăcinați.

Un material de Georgiana Mihalcea

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pensiile pentru luna mai sunt distribuite. Poșta Română aduce vestea cea bună pensionarilor.
27/04/2024 19:56

Posta Romană anuntă că pensiile pentru luna mai sunt deja distribuite. Desi este sambătă si Guvernul de abia a adoptat Ordonanta de Urgentă, o parte dintre pensionari au primit deja pensiile pentru luna m ...

Din ce în ce mai puțini români își doresc să devină părinți! În ritmul actual, populația țării ar urma să scadă cu 10 milioane în doar câțiva ani
27/04/2024 07:27

Natalitatea, la cote alarmant de mici, in Romania. Ţara noastră rămane cu o populaţie imbătranită deoarece tinerii refuză să mai facă copii. Anual, numărul nasterilor scade dramatic in tara noastră ...

Milioane de seniori nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
23/04/2024 12:58

Bătranii vor fi nevoiti să se descurce cum pot, cu banii care le mai răman din această lună (aprilie). Aproximativ patru milioane de pensionari nu isi vor primi pensiile pană de Paste. Posta Romană va ...

Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă
21/04/2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice si controversate subiecte in istoria medicinei, a evoluat semnificativ in perceptia si tratamentul său de-a lungul secolelor. Originand din Grecia antică, termen ...

Românii tot nu-și permit mâncarea: peștele, carnea și brânza au devenit alimente de lux
16/04/2024 00:07

De Paste, oamenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de bază cum ar fi branza, carnea sau pestele. In pietele din Drobeta Turnu Severin, cele mai mari preturi sunt la telemeaua de oaie, u ...

Eurostat: România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere
13/04/2024 00:05

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate in accidente rutiere a crescut cu 4% in 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor in urma accidentelor rutiere s-a inregistrat in Rom ...

'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
10/04/2024 20:46

Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare infrangere in Romania. Deputatii au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru si 4 abtineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fo ...

JAF la drumul mare: Coaliția PSD-PNL vrea să TRIPLEZE taxa pe locuințe. Primul pas spre forțarea românilor să renunțe la proprietăți?
08/04/2024 12:37

Coalitia PSD-PNL isi doreste cresterea impozitelor pe proprietate, aceste biruri urmand a fi triplate. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analistii, avand in vedere că Romania este tara cu cei m ...

O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Se pare că a băut fără măsură
08/04/2024 10:07

O adolescentă de 15 ani a murit, duminică, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 2:00 dimineaţa, iar echipajele medicale tri ...

Sute de oi, arse într-un incendiu din localitatea Ostrov
07/04/2024 15:59

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars intr-un incendiu iscat in noaptea de sambătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea Ostrov, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei