1585722886648

Dimensiune font:

Din Suceava, Dorin Goian își strigă disperarea și dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului infectat!

| 01-04-2020 12:33

Din Suceava, principalul focar de infecţie cu coronavirus din România, Dorin Goian (39 de ani) îşi strigă disperarea: dezvăluie lucruri incredibile din interiorul spitalului din Suceava, critică autorităţile că nu au soluţii şi crede că Uniunea Europeană va fi istorie după ce va trece pandemia.

Îl ştiţi pe Dorin Goian. Fost fotbalist important, cu meciuri în Champions League, cu trofee, cu selecţii în echipa naţională şi cu meciuri în Serie A. Are amintiri, are poveşti deosebite despre fotbal, însă în aceste momente, fotbalul nu mai există. Şi nu mai există multe dintre lucrurile pe care le-am avut până acum 3-4 săptămâni.

Dar Goian trăieşte în Suceava, locul care arde la propriu în acest moment în lupta cu pandemia COVID-19. E principalul focar de infecţie al României, iar cifrele sunt realmente şocante: o treime din numărul persoanelor infectate la noi în ţară sunt din Suceava.

 

Citește și: Concordie doar de faţadă la CSM Politehnica Iași!

 

Un dialog de aproape o jumătate de oră cu Dorin. Despre coronavirus, carantină, măşti, spitale, dezinfectanţi, frustrare, furie. Şi, din păcate, nimic despre fotbal.

Dorin Goian despre situația din Suceava: „Au fost erori pe bandă rulantă la Spitalul Judeţean”

- Te salut, Dorin! Ce faci, eşti bine?
- Salutare, da, sunt OK, sunt în casă, aici, în Suceava!

- Tocmai pentru că eşti acolo, probabil ai mult mai multe informaţii, probabil că ai amici în Spitalul Judeţean. Ai vreo explicaţie pentru tragedia care a curprins acest oraş? 
- Totul a erupt de la spital. Au fost decizii eronate care au venit pe bandă rulantă, în lanţ. La început a fost infectat un grup restrâns de medici, apoi au stat în aceeaşi încăpere şi cu alţii, apoi pe fiecare secţie în parte, iar de aici a început să se infecteze şi restul personalului medical, asistente, infirmiere, personal UPU. 

- Aşa ceva poate fi explicat dacă se întâmplă cu nişte oameni simpli, într-o fabrică, dar cu medici în cadrul unui spital? 
- Da, fiindcă marea problemă e că ei n-au avut echipament de protecţie. Plus că mulţi dintre ei n-au realizat că au fost infectaţi neavând combinezoane, măşti şi alte lucruri care să-i protejeze. În plus, e vorba şi despre lipsă de experienţă, nu s-au mai întâlnit cu aşa ceva, o pandemie de genul ăsta. Acestea au fost motivele pentru au clacat. Şi a mai fost ceva: foarte multe persoane care s-au întors din Italia şi din Spania!

- Ai prieteni sau cunoştinţe în rândul medicilor de la spitalul din Suceava? 
- Da, am! Uite, am un amic doctor şi, săracu', e într-o situaţie disperată. Mama lui, care e şi ea medic, a fost testată şi a ieșit pozitiv. El a fost testat acum 4-5 zile şi încă n-a primit rezultatul, nu ştie ce să facă! Dar eu i-am spus direct, fiindcă auzeam cum tuşeşte la telefon, Dumnezeule..., i-am zis că nu ştiu de ce îşi mai pune problema, e cam clar că are coronavirus.

- N-am auzit eu bine? A făcut testul acum 4-5 zile şi încă nu are rezultatul?! 
- Da. 4-5 zile şi tot aşteaptă.

- Mai cunoşti şi alţi medici, asistente sau infirmiere care ar avea nevoie să fie testaţi şi n-au fost?
- Da, mai sunt, unii sunt şi simptomatici şi vor să afle. Nu vor să fugă şi să nu mai lucreze, dar nu se simt deloc confortabil dacă nu sunt testaţi. Vă spun, situaţia e critică, din aceste motive, personalul a fost decimat şi e nevoie mare de personal în spital. Au existat, în schimb, multe donaţii făcute de diverse organizaţii, asociaţii. S-au strâns măşti, mănuşi, dezinfectanţi, din păcate chiar şi achiziţia lor e complicată în aceste momente. Aici cred că autorităţile centrale ar trebui să intervină.

181de cadre medicale din totalul de 285 infectate până acum în România sunt din Suceava. Asta înseamnă un procent de peste 60%

Dorin Goian: „E simplu să închizi Suceava, dar nu te-ai gândit şi să trimiţi o echipă de medici"

- Cum? 
- Ministerul Sănătăţii să facă o echipă de 10-12 medici pe care să-i aducă urgent aici. Să procedeze la fel şi cu materialele de protecţie. Dacă tot ai declarat Suceava principalul focar de infecţie, tu, ca stat, fă ceva! Aşa, să bagi Suceava în carantină totală e simplu, e uşor, dar soluţiile cu adevărat importate cine le ia?

- Închiderea totală a Sucevei nu ţi se pare a fi o soluţie! 
- Oricum lumea nu ieşea, deci mare lucru nu se schimbă. Eu trăiesc aici, văd cum e acum oraşul şi cum era înainte. Aproape că e pustiu, deci ce măsură e asta? Am ieşit zilele trecute la cel mai mare hipermarket de aici, unde de regulă erau sute şi sute de persoane. Nu erau mai mult de 15-20 de oameni. Oamenii au realizat pericolul.

Dorin Goian: „A venit un aparat de testare, dar nu e şi personalul calificat"

- Amicii tăi medici ce zic? 
- Că e nevoie de alte lucruri, de exemplu de teste: sunt oameni care stau cu simptome de zile întregi şi nu au cum să fie testaţi. La Suceava abia ieri a venit primul aparat care să facă teste, dar problema e că e degeaba. 

- Degeaba de ce? 
- Pentru că nu există personalul instruit care să realizeze şi să interpreteze testele! Până acum, toate probele erau trimise la Iaşi, tocmai de-asta s-au şi mişcat lucrurile atât de greu în privinţa testării. Uite, o altă decizie de la nivel înalt ar fi putut să fie aducerea de urgenţă aici a mai multor astfel de aparate şi a specialiştilor care să facă testele.

Dorin Goian: „Cum să transformi un spital de top, ultradotat, în unul exclusiv pentru cei infectaţi?"

- Spitalul din Suceava cum e, aşa cum sunt mai toate spitatele din România, mai ales cele din provincie? 
- Pff, e top, top! Ascultă-mă ce spun că ştiu exact ce vorbesc! Mă cunoaşteţi bine, sunt apolitic, chiar nu halesc deloc politica, deci să nu se interpreteze că vreau să laud pe cineva cu un interes!, spitalul din Suceava e unul dintre lucrurile foarte bune care s-au făcut în această zonă. V-am spus că ştiu bine fiindcă am tot fost în el cu tata în ultimii ani, a tot avut probleme. Toate secţiile beneficiază de aparatură ultramodernă, poate că medicii nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte buni. 

- Şi acum va fi transformat în spital COVID-19! 
- Este o altă mare greşeală care se va face. La acest spital veneau toţi cei din judeţele limitrofe, cei din Neamţ, unde există un spital în care ţi-e şi lehamite să intri, darmite să mai şi crezi că te faci bine! Am vorbit cu medici, cu asistente şi ei susţin ce vă spun eu: cum să transformi acest spital, unde se tratau toate celelalte afecţiuni importante, într-unul COVID? Mi se pare incredibil, practic blocăm cu totul accesul la sănătate şi pentru cei care nu sunt infectaţi, dar au alte lucruri de rezolvat.

„Ştiam cu toţii că sistemul medical e vulnerabil şi tot nu s-a făcut nimic. Aşa ceva e de neiertat!"

- Şi ajungem iarăşi la soluţiile de la nivel înalt! 
- Exact. Eu pot să vorbesc fiindcă ţi-am spus n-am treabă cu politica, aşa că sunt liber. Dacă tot e stare de urgenţă, dacă tot poţi face orice, dă ordin Armatei să facă un cort imens la stadion, de exemplu, unde să ridice în câteva zile un spital ad-hoc, exclusiv pentru cei cu coronavirus! Sau spitalul vechi putea să fie o altă soluţie. Dar aşa, toţi cei din Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Vatra Dornei care aveau probleme acum unde se mai duc dacă tu blochezi fix spitalul nou şi tot ce înseamnă secţiile şi aparatura din celelalte patologii? Acum toţi cei de aici stau şi se îngrozesc efectiv la gândul că ai putea avea o problemă medicală. Ce faci? Unde mergi? Mergi la spitalul nou, 99% te alegi cu coronavirus, iar în altă parte n-ai unde să te duci. E realmente dramatic ce e aici! Dramatic, dramatic! 

- Te simt furios! 
- Păi, aşa şi sunt! E un sentiment pe care îl încerc şi pe care, foarte probabil, îl au şi alţi români. Ştiam că avem un sistem medical limitat, că are multe lipsuri, aveam exemplul Italiei, ceea ce s-a întâmplat acolo, cunoşteam că avem mulţi români care vor veni de acolo şi nu s-a făcut nimic. Medicii au fost lăsaţi fără echipament de protecţie, măcar cu atât să-i fi ajutat! Dar nimeni n-a decis nimic, e revoltător.

„Uniunea Europeană se va desfiinţa după această pandemie"

- Să zicem că ai fi făcut parte dintr-o astfel de structură e conducere, ai fi propus vreo soluţie?
- Da! Uite ce aş fi făcut eu. Chemam patronii unor fabrici şi le ordonam aşa: oricum nu mai aveţi comenzi acum, tu, fabricant de textile, de azi produci doar combinezoane şi măşti. Azi faci 3, fiindcă nu te pricepi, schimbi linia de producţie, e complicat, te înţeleg, dar mâine ajungi la 10, peste o săptămână faci 100. Apoi, tu ai fabrică de alcool, nu mai faci aşa ceva, de azi produci doar spirt medicinal şi dezinfectant. Măcar aş fi încercat ceva! Aşa, dacă stăm şi arătăm cu degetul, căutăm vinovaţi, acuzăm, va fi dezastru, mai ales că nu ne va ajuta nimeni din exterior. 

- Suntem totuşi în Uniunea Europeană. 
- La revedere, uită Uniunea Europeană! E gata această alianţă, va dispărea după ce va trece pandemia. Fiecare e doar pentru el acum. Suntem efectiv ca în junglă, trăieşte doar cine se ajută singur!

„Fratele meu de la Washington mi-a zis că şi acolo lucrurile încep să o ia razna"

- Spune-mi, Goe, despre tatăl tău, ziceai că ai fost cu el prin spitale în ultimii ani. Acum e OK? 
- Ce să zic, are astm, e operat pe inimă, i-au fost puse 3 stenturi, are 82 de ani. E greu, stă doar în casă, i-am zis să nu iasă sub nicio formă. Merg la el, îi duc tot ce are nevoie. Mă dezinfectez pe pantofi, intru, iau papucii, îi las mâncarea şi plec. I-am dus dezinfectant, să aibă de toate. Mi-a zis. săracu', că nu mai poate să reziste doar în casă, cred că l-a cuprins şi pe el teama, e complicat.

- Şi restul familiei, fraţii, surorile tale? 
- Liviu e la Bacău, Lucian s-a întors din India, e la Cluj, am 3 surori care sunt şi ele aici, în Suceava, şi mai am un frate care e la Washington. Înţeleg că lucrurile o iau şi acolo razna din perspectiva acestei pandemii.

„Problema în Suceava carantina totală era? Am prieteni poliţişti şi îmi zic «Goe, suntem pe stradă, nu e lume aproape deloc», deci decizia de a închide Suceava nu schimbă cu nimic şi nici nu ajută cu nimic fiindcă oamenii respectau restricţiile, conştientizaseră pericolul" - Dorin Goian

„Am amici medici, asistente, infirmiere, vă spun cu toată responsabilitatea că nu vor să dea bir cu fugiţii. Vor să lucreze, să ajute, dar trebuie sprijiniţi, nu expuşi în faţa acestui virus şi apoi abandonaţi!" - Dorin Goian

638 de persoanedepistate pozitiv cu coronavirus, din totalul celor 2.245 la nivelul întregii ţări, sunt din Suceava

Cine a fost Dorin Goian ca fotbalist

  • a jucat 4 ani şi jumătate la FCSB
  • a cucerit de două ori titlul cu FCSB
  • a disputat semifinalele Cupei UEFA în 2006
  • a evoluat în Italia, la Palermo, în Scoţia, la Rangers, şi în Grecia, la Asteras Tripoli
  • a jucat un deceniu în echipa naţională
  • are 60 de selecţii şi 5 goluri
  • a participat la Campionatul European din 2008

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

'Am pierdut un meci pe care nu trebuia să-l pierdem - Consider că am avut un joc mai consistent', spune antrenorul FCSB
13/07/2020 11:53

 "Am pierdut un meci pe care nu trebuia să-l pierdem. Consider că am avut un joc mai consistent, dar din păcate am făcut nişte greşeli simple. Cand adversarul te bate din două penaltiuri e foar ...

Nouă goluri într-o singură oră în primul meci cu spectatori din Franța - PSG a 'măcelărit' adversara din liga a doua în meciul amical
13/07/2020 11:50

 cardi '8, '19, Neymar '21, '43 (p), Mbappe '29, Gueye '50, Sarabia '52, '60, Muniga '59 au marcat cele nouă goluri in doar o oră de joc. Acesta a fost primul meci cu spectatori in ţările cu fotb ...

Un punct important, două reprize diferite! Dinamo Bucureşti - CSM Politehnica Iaşi 1-1 (1-0), în etapa a II-a a returului play-out-ului Ligii 1
13/07/2020 09:46

Trupa lui Mircea Rednic a abordat disputa de ieri, din etapa a II-a a play-out-ului, de pe locul de baraj, 12, in timp ce Dinamo se situa pe prima din cele două poziţii direct retrogradabile, 13, cu un punct ...

Portarul unei echipe de fotbal a intrat în carantină la pauza meciului
13/07/2020 00:13

 Portarul echipei Belenenses, Andre Moreira, a fost constrans să părăsească terenul la pauza meciului cu formaţia Moreirense, din campionatul Portugaliei, pentru a intra in carantină, a anunţat Liga ...

Am câştigat cu suferinţă, spune antrenorul CS U Craiova după meciul cu FCSB
13/07/2020 00:03

 "Am ştiut că e un meci foarte greu, pentru că FCSB e o echipă foarte bună, are jucători de talie, jucători de bandă foarte buni, echipa plimbă mingea foarte bine şi atunci noi ne-am descurc ...

LIVE TEXT Dinamo - CSM Poli Iași 1-1 (1-0). A. Cristea egalează în minutul 85 din penalty! Altă bară pentru Dinamo!
12/07/2020 17:27

Dinamo (antrenor Adrian Mihalcea): Straton - Sorescu, Puljic (căpitan), Popescu, Skovajsa - Mihaiu, Mrzljak, Răută, Fabbrini - Neicutescu, Montini;   CSM Poli (antrenor Mircea Rednic): Axint ...

Mirel Rădoi: Dinamo nu moare, nu poate retrograda
12/07/2020 16:03

 Partida dintre Dinamo si Politehnica Iaşi are loc, duminică, pe stadionul din Ştefan cel Mare, de la ora 18. Selectionerul Mirel Rădoi a declarat că Dinamo nu are un lot aşa slab incat să retrograd ...

Parisul va gazdui primul meci de fotbal cu spectatori din vestul Europei
12/07/2020 13:47

 Meciul amical Le Havre - PSG, programat duminica, de la ora 20.00, este primul cu spectatori in tarile cu fotbal dezvoltat, Spania, Italia, Germania, Marea Britanie si Franta, dupa interzicerea fanil ...

Faze ireale în Liga 2. Penalty RATAT de trei ori în Petrolul-Rapid
12/07/2020 09:54

 Faze de cascadorii rasului la Petrolul-Rapid, in Liga 2. Un penalty a fost ratat de trei ori.          Rapid a remizat in a doua etapă a play-off-ului de promova ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!