5 animale rezistente la frig, care sfidează moartea la temperaturi extreme

default

Dimensiune font:

| 09-12-2018 10:09

 Nu am găsit încă viață pe alte planete, dar știm că unele specii de vietăți de pe planeta Pământ sunt foarte rezistente la condițiile aspre de mediu. Unele dintre cele mai impresionante exemple în acest sens pot fi găsite la poli, unde niște animale rezistente la frig reușesc să supraviețuiască și chiar să prospere în vastele deșerturi înghețate.

Unele dintre ele s-au adaptat pentru a supraviețui lunilor reci de iarnă, suspendându-și temporar unele dintre funcțiile organismului pentru a hiberna și secretând „antigel natural”. Altele chiar cedează temperaturilor scăzute, lăsându-și organismul să înghețe, pentru a reveni mai târziu la viață.

În acest articol îți prezentăm cele mai impresionante animale rezistente la frig, luând în considerare rezistența la temperaturi scăzute, precum și complexitatea biologică a organismelor.

1. Broasca țestoasă pictată

Animale rezistente la frig 01

Iată primul animal de pe lista noastră cu animale rezistente la frig. Broasca țestoasă pictată este o specie foarte bătăioasă cu mediul. În părțile mai reci ale Americii de Nord, aceste animale cu sânge rece au dobândit o extraordinară capacitate de adaptare la condiții extreme.

După ce eclozează, vara târziu sau la începutul toamnei, cei mai mulți pui se îndreaptă spre lacurile neînghețate, pentru a-și petrece acolo prima iarnă. Însă puii care trăiesc în climate reci rămân în cuib pe durata iernii. În cuib, temperaturile pot scădea sub limita înghețului.

Țestoasele tinere reușesc să supraviețuiască. Pielea lor groasă, precum și cantitatea mică de apă pe care o conține organismul puilor, în greutate de doar 5 grame, îi ajută să facă față înghețului.

2. Broasca de lemn


Din cauza habitatului umed și pentru că au pielea delicată și poroasă, amfibienii sunt destul de sensibili la frig. Însă broasca de lemn, care trăiește în nordul Alaskăi și regiunea Yukon, reușește să reziste.

Broasca reacționează la frig inundându-și corpul cu o substanță crioprotectoare, care ajută funcționează ca un antigel. Broaștele acumulează uree în țesuturi, ficatul lor transformă glicogenul în glucoză.

Broaștele se îngroapă sub un strat de frunze și zăpadă. Ele pot supraviețui până la două săptămâni, chiar dacă peste 60% din corpul lor îngheață. Două treimi din gheață se formează sub piele și în torace, pe măsură ce broasca își deshidratează organele interne în primele 12 ore ale procesului de înghețare.

3. Animale rezistente la frig – Gândacul de scoarță roșu

Animale rezistente la frig 03

Acest gândac supraviețuiește iernii ascunzându-se în plopii din Alaska, pătrunzând în lemnul umed de sub scoarța copacului. La fel ca puii broaștei țestoase pictate, acești gândaci țin departe înghețul prin răcire.

Corpul lor eliberează niște „proteine de antigel”, care previn apariția cristalelor de gheață în celule. Niciun animal nu își poate scădea temperatura corporală precum acest gândac.

În cadrul testelor realizate de specialiștii de la la Universitatea Fairbanks, din Alaska, gândacii au reușit să nu înghețe la temperaturi de până la -150 de grade Celsius.

4. Veverița arctică

Animale rezistente la frig 04

Acestea sunt singurele mamifere de pe lista cu animale rezistente la frig, dintr-un motiv foarte bun. Cele mai multe animale fac față temperaturii scăzute datorită blănii lor și faptului că hibernează.

Însă niciun animal nu își încetinește funcțiile vitale precum această veveriță. Această creatură își poate răci corpul sub limita înghețului, până la -2,9 grade Celsius, un record printre mamifere.

Însă adaptarea cu adevărat impresionantă se activează în creier. Ele pot opri conexiunile neuronale pe durata hibernării și le reconectează atunci când se trezesc și se încălzesc, la fiecare două sau trei săptămâni pe durata iernii.

Dendritele sunt acele porțiuni din neuron care seamănă cu niște ramuri și care primesc mesaje chimice de la alți neuroni, iar hibernarea cauzează atrofierea dendritelor.

Un studiu al unor cercetători ruși a arătat că creierele disecate ale veverițelor care se aflau în hibernare conțineau mult mai puține dendrite decât creierele veverițelor care fuseseră fost trezite și cărora li se permisese să se aclimatizeze.

La numai două ore după ce s-a trezit din hibernare, sinapsele sunt restabilite. Însă, după o perioadă de 12 până la 15 ore, creierul începe din nou să sisteze sinapsele, iar animalul intră din nou în hibernare.

5. Molia-urs

Animale rezistente la frig 05

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu animale rezistente la frig. Molia-urs arctică supraviețuiește frigului… așteptând. Cele mai multe omizi ies din ouă primăvara și își petrec câteva luni ingerând substanțe nutritive.

Apoi, se transformă în coconi, din care mai târziu vor molii sau fluturi. Însă aceste molii, care trăiesc în interiorul cercului polar arctic, nu își permit acest lux.

În regiunile mai reci, unde verile trec repede, trec mai multe anotimpuri până când omida se transformă în pupă. De aceea, omida se hrănește cât poate de mult în luna iunie, iar apoi intră în hibernare.

Hibernarea durează cea mai mare parte a anului. Inima omizii se oprește, respirația încetează, iar corpul secretă un antigel natural. Cu ajutorul acestei substanțe, celulele sunt protejate împotriva formării de cristale de gheață.

Omizile își petrec aproape 90% din viață în această stare. Ele se hrănesc cu salcie arctică și, după ce adună suficiente substanțe nutritive, se transformă în pupă, iar ulterior în molii adulte.

Datorită acestei strategii pline de răbdare, omida-urs arctică este omida care trăiește cel mai mult. Asta deoarece are nevoie de ani de zile pentru a parcurge stadiile pe care alte omizi le parcurg în câteva luni.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei