lilieci_5_red_compressed

Dimensiune font:

7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere

| 11-07-2019 17:24

 Câte curiozități despre lilieci cunoști? Unii îi consideră animale dăunătoare, însă liliecii se numără printre cele mai fascinante și indispensabile ecologic animale de pe Pământ.

Liliecii au un aspect înfricoșător, însă aceste mamifere zburătoare sunt în mare parte benefice pentru ecosistemele în care trăiesc. Ca să te ajutăm să descoperi lumea lor fascinantă, îți prezentăm șapte lucruri interesante despre lilieci, unele dintre cele mai puțin înțelese animale de pe Pământ.

1. Liliecii reprezintă circa 20% dintre toate speciile de mamifere

curiozități despre lilieci
La fel ca mulți alți lilieci minusculi, liliacul pictat din Asia de Sud-Est se bazează pe ecolocație ca să-și găsească hrana. Foto: Shutterstock

Iată și prima dintre aceste curiozități despre lilieci. Ordinul Chiroptera este compus din peste 1.200 de specii. Astfel, liliecii reprezintă unul dintre cele mai mari ordine de animale.

Singurul ordin mai numeros este Rodentia, care este compus din 2.277 de specii, adică 40% dintre toate speciile de mamifere. Chiroptera se împarte în două subordine: megalilieci și microlilieci. 

Megaliliecii au o vedere excelentă și se hrănesc cu fructe și nectar. Microliliecii, cum ar fi liliacul pictat din Asia de Sud-Est (în imaginea de mai sus) folosesc ecolocația și se dau în vânt după insecte și sânge.

2. Microliliecii folosesc ecolocația pentru a depista prada

Iată a doua mențiune pe lista noastră de curiozități despre lilieci. Microliliecii nu sunt orbi, însă metoda lor cea mai eficientă de percepție este ecolocația, aptitudine datorată unui biosonar.

curiozități despre lilieci
Liliacul mediteranean cu potcoavă își folosește nările pentru a se concentra asupra undelor sonore. Foto: Shutterstock

Când caută mâncare, acești lilieci emit un flux continuu de sunete înalte, pe care le pot auzi numai ceilalți lilieci. După ce undele sonore se lovesc de o insectă sau de un obiect aflat în apropiere, se întorc înapoi la liliac, generând o reprezentare sonoră a împrejurimilor.

Această abilitate este atât de sensibilă, încât liliacul poate detecta obiecte de mărimea unui fir de păr. Unele specii au caracteristici speciale, care permit folosirea bisonoarului pentru a detecta anumite obiecte. 

De exemplu, liliacul mediteranean cu potcoavă este numit astfel datorită organului cărnos și complex din jurul nărilor, care ajută la detectarea undelor sonore.

De asemenea, liliecii cu urechi lungi au pavilioane proeminente cu șanțuri interioare geometrice, care acutizează semnalele de ecolocație și permit ascultarea pasivă a sunetelor produse de pradă, cum ar fi bătaia aripilor unei molii.

curiozități despre lilieci
În pofida numelui, nici măcar faimosul liliac-vampir nu suge sângele prăzii. De fapt, adună sângele cu limba. Foto: Shutterstock

Liliecii nu sunt singurele animale dotate cu biosonar. Șoarecii de câmp, delfinii și unele păsări care trăiesc în peșteri folosesc, de asemenea, ecolocația pentru a se orienta și pentru a vâna prada.

3. Curiozități despre lilieci și nașterea puilor

Pentru a se asigura că condițiile exterioare sunt potrivite pentru nou-născut, mamele liliac au la îndemână o varietate de tactici biologice care le permit să amâne fertilizarea și apoi dezvoltarea fetusului. 

La unele specii, împerecherea are loc în toamnă, însă femelele înmagazinează spermă în tractul lor reproducător înainte de a-și fertiliza ovulele atunci când vine primăvara.

La alte specii, ovulul este fertilizat imediat după împerechere, însă în loc să fie implantat în peretele uterului, acesta plutește până când apar condiții favorabile.

curiozități despre lilieci
Liliecii pot întârzia dezvoltarea unui fetus astfel încât nașterea să coincidă cu producția crescută de fructe sau insecte a mediului înconjurător. Foto: Wikimedia

O altă adaptare a unor lilieci este dezvoltarea întârziată a fetusului, proces în cadrul căruia fertilizarea și implantarea apar în mod obișnuit, însă fetul rămâne într-o stare de adormire pentru o perioadă lungă de timp.

Aceste tactici, care contribuie la rata scăzută de nașteri a liliecilor, sunt astfel temporizate încât coincid cu producția ridicată de fructe sau insecte a mediului. 

4. Megaliliecii preferă un stil de viață vegetarian

Aproximativ 70% dintre toți liliecii sunt insectivori (cu excepția unui mic procentaj de specii care beau sânge sau mănâncă pește), însă cei mai mulți megalilieci sunt frugivori și se hrănesc cu fructe, polen și nectar.

Cunoscuți și ca „vulpi zburătoare”, acești lilieci joacă un rol important în polenizarea florilor și dispersarea semințelor plantelor.

În ciuda reputației lor de animale care consumă sânge, mulți lilieci, inclusiv acest liliac vulpe zburătoare, preferă fructele și nectarul. Foto: Shutterstock

Obiceiurile lor alimentare sunt benefice pentru pădurile tropicale, care conțin o mare varietate de floră disponibilă pentru consum.

Din nefericire, din cauza defrișării și a stării fragile a ecosistemelor pădurilor tropicale, liliecii care se hrănesc cu nectar sunt în mod special amenințați de dispariție. 

5. Curiozități despre lilieci: De ce atârnă cu capul în jos?

Dacă oamenii ar atârna cu capul în jos de un copac timp de mai multe ore, nu ar trece mult timp până ar leșina. Deci, cum reușesc liliecii?

În primul rând, sistemul circulator al liliecilor este fundamental diferit de cel al oamenilor. Cum sângele este pompat în direcția creierului, presiunea pusă de gravitație transferă chiar și mai mult sânge la cap atunci când stăm cu capul în jos.

Natura sistemelor circulatorii ale liliecilor face ca aceștia să nu treacă prin aceleași efecte secundare ca oamenii atunci când atârnă cu capul în jos. Foto: Shutterstock

Sistemul circulator al liliacului pompează sânge în direcția opusă – de la cap spre corp. Toate mamiferele au venele prevăzute cu valve care previn curgerea înapoi a sângelui, însă liliecii au astfel de valve și în artere.

Toate aceste adaptări asigură că sângele este distribuit egal în întreg corpul liliacului. De asemenea, pentru lilieci este mai eficient să atârne de picioare din perspectiva consumului de energie. 

Fiindcă nu sfidează gravitația și nu stau cu capul în sus, liliecii nu consumă energie când atârnă cu capul în jos datorită structurii ușoare a mușchilor de la picioare și a oaselor, care au evoluat pentru zbor.

6. Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat

Unele mamifere, cum ar fi veverițele zburătoare, veverițele marsupiale și lemurii zburători, pot pluti prin aer pe distanțe mici, însă liliecii sunt capabili de zbor real, susținut.

Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat. Foto: Shutterstock

Spre deosebire de păsări, care își mișcă în întregime membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, crește înapoi fără mare efort.

7. Curiozități despre lilieci și longevitatea lor de Matusalem

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre lilieci. Mamiferele mai mari au un metabolism mai încet și o durată de viață mai lungă, însă există excepții. 

Oamenii, de exemplu, trăiesc mult mai mult decât multe dintre alte mamifere cu masă corporală mare – la fel și liliecii.

De fapt, potrivit unui studiu din 2019, există 19 specii de mamifere care trăiesc mai mult decât oamenii (în raport cu mărimea corporală), iar 18 dintre acestea sunt specii de lilieci.

Liliacul cu urechi de șoarece cântărește mai puțin decât o minge de golf, însă poate ajunge la vârsta de 22 de ani în sălbăticie. Foto: Shutterstock

Liliacul lui Brandt, de exemplu, cântărește în mod normal între 4 și 8 grame, însă poate ajunge la vârsta de 40 de ani.

Studiul a identificat mai multe posibile motive care explică longevitatea liliecilor, inclusiv trăsături genetice despre care se știe deja că extind durata de viață și niște gene noi, care încă nu au fost puse în relație cu îmbătrânirea sănătoasă.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Atentie! Sistemele de incalzire, ventilare si aer conditionat pot contribui la raspandirea coronavirusului: Ce sfaturi dau specialistii
28/05/2020 20:57

 Sistemele HVAC (incalzire, ventilare si aer conditionat) pot contribui atat la raspandirea virusului SARS-CoV-2 cat si la reducerea ratei de transmitere, asa ca specialistii ne fac atenti la cateva lucrur ...

Istoria săpunului: Cum a început omenirea să se scuture de mizerie
23/05/2020 11:36

 Cum se face că un obiect „atat de curat si de pur” are un trecut atat de tulbure? Nimeni nu stie cu sigurantă cand a fost inventat, dar se pare că săpunul există incă de la inceputurile ...

Telefonul cu peste 20 de zile de autonomie există și e marca Nokia
13/05/2020 22:29

În 2020, iti aduci aminte cu jind de perioada in care un telefon putea să stea departe de priză pe parcursul a sapte, zece zile. Desi existau si atunci terminale care trebuiau incărcate in fiecare zi s ...

Descoperire! PERICOLUL din aparatul de aer condiționat. Legătura cu COVID-19!
02/05/2020 10:11

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA trage un semnal de alarmă si publică un studiu despre legătura dintre aparatele de aer conditionat si COVID-19.   Cercetările arată un exemplu ...

Oțelul de Damasc și armele formidabile de care se temeau cruciații
29/04/2020 17:33

 Atunci cand cruciatii au ajuns in Orientul Mijlociu, in secolul al XI, au descoperit săbii care tăiau atat de bine, incat „putea despica părul lăsat să cadă pe tăis”, avand o rezistent ...

VIDEO Pentagonul dezvăluie trei înregistrări cu întâlniri ale avioanelor armatei SUA cu OZN-uri
28/04/2020 09:11

 Pentagonul a făcut publice trei inregistrări video ce arată intalnirile dintre avioane ale Marinei americane cu ceea ce par obiecte zburătoare neidentificate, scrie Guardian. Clipurie, despr ...

Anul în care lumea s-a micșorat: Primul cablu de telegraf tras peste Atlantic
27/04/2020 17:32

 În 1858, primul cablu de telegraf tras peste Atlantic a reusit să conecteze ambele continente, dar a functionat doar trei săptămani. În 1866 a fost inlocuit de unul mai rezistent, schimband ...

Cum au construit elvețienii ce mai lung tunel din lume și uimitoarea rețea feroviară subterană din Alpi
27/04/2020 12:56

 Elvetienii au investit mult in trenuri si in tuneluri lungi care au fost terminate la timp si fără depăsirea bugetului initial, lucru rar in domeniu. Cel mai lung tunel din lume a fost terminat in 2016 ...