lilieci_5_red_compressed

Dimensiune font:

7 curiozități despre lilieci, cele mai bizare mamifere

| 11-07-2019 17:24

 Câte curiozități despre lilieci cunoști? Unii îi consideră animale dăunătoare, însă liliecii se numără printre cele mai fascinante și indispensabile ecologic animale de pe Pământ.

Liliecii au un aspect înfricoșător, însă aceste mamifere zburătoare sunt în mare parte benefice pentru ecosistemele în care trăiesc. Ca să te ajutăm să descoperi lumea lor fascinantă, îți prezentăm șapte lucruri interesante despre lilieci, unele dintre cele mai puțin înțelese animale de pe Pământ.

1. Liliecii reprezintă circa 20% dintre toate speciile de mamifere

curiozități despre lilieci
La fel ca mulți alți lilieci minusculi, liliacul pictat din Asia de Sud-Est se bazează pe ecolocație ca să-și găsească hrana. Foto: Shutterstock

Iată și prima dintre aceste curiozități despre lilieci. Ordinul Chiroptera este compus din peste 1.200 de specii. Astfel, liliecii reprezintă unul dintre cele mai mari ordine de animale.

Singurul ordin mai numeros este Rodentia, care este compus din 2.277 de specii, adică 40% dintre toate speciile de mamifere. Chiroptera se împarte în două subordine: megalilieci și microlilieci. 

Megaliliecii au o vedere excelentă și se hrănesc cu fructe și nectar. Microliliecii, cum ar fi liliacul pictat din Asia de Sud-Est (în imaginea de mai sus) folosesc ecolocația și se dau în vânt după insecte și sânge.

2. Microliliecii folosesc ecolocația pentru a depista prada

Iată a doua mențiune pe lista noastră de curiozități despre lilieci. Microliliecii nu sunt orbi, însă metoda lor cea mai eficientă de percepție este ecolocația, aptitudine datorată unui biosonar.

curiozități despre lilieci
Liliacul mediteranean cu potcoavă își folosește nările pentru a se concentra asupra undelor sonore. Foto: Shutterstock

Când caută mâncare, acești lilieci emit un flux continuu de sunete înalte, pe care le pot auzi numai ceilalți lilieci. După ce undele sonore se lovesc de o insectă sau de un obiect aflat în apropiere, se întorc înapoi la liliac, generând o reprezentare sonoră a împrejurimilor.

Această abilitate este atât de sensibilă, încât liliacul poate detecta obiecte de mărimea unui fir de păr. Unele specii au caracteristici speciale, care permit folosirea bisonoarului pentru a detecta anumite obiecte. 

De exemplu, liliacul mediteranean cu potcoavă este numit astfel datorită organului cărnos și complex din jurul nărilor, care ajută la detectarea undelor sonore.

De asemenea, liliecii cu urechi lungi au pavilioane proeminente cu șanțuri interioare geometrice, care acutizează semnalele de ecolocație și permit ascultarea pasivă a sunetelor produse de pradă, cum ar fi bătaia aripilor unei molii.

curiozități despre lilieci
În pofida numelui, nici măcar faimosul liliac-vampir nu suge sângele prăzii. De fapt, adună sângele cu limba. Foto: Shutterstock

Liliecii nu sunt singurele animale dotate cu biosonar. Șoarecii de câmp, delfinii și unele păsări care trăiesc în peșteri folosesc, de asemenea, ecolocația pentru a se orienta și pentru a vâna prada.

3. Curiozități despre lilieci și nașterea puilor

Pentru a se asigura că condițiile exterioare sunt potrivite pentru nou-născut, mamele liliac au la îndemână o varietate de tactici biologice care le permit să amâne fertilizarea și apoi dezvoltarea fetusului. 

La unele specii, împerecherea are loc în toamnă, însă femelele înmagazinează spermă în tractul lor reproducător înainte de a-și fertiliza ovulele atunci când vine primăvara.

La alte specii, ovulul este fertilizat imediat după împerechere, însă în loc să fie implantat în peretele uterului, acesta plutește până când apar condiții favorabile.

curiozități despre lilieci
Liliecii pot întârzia dezvoltarea unui fetus astfel încât nașterea să coincidă cu producția crescută de fructe sau insecte a mediului înconjurător. Foto: Wikimedia

O altă adaptare a unor lilieci este dezvoltarea întârziată a fetusului, proces în cadrul căruia fertilizarea și implantarea apar în mod obișnuit, însă fetul rămâne într-o stare de adormire pentru o perioadă lungă de timp.

Aceste tactici, care contribuie la rata scăzută de nașteri a liliecilor, sunt astfel temporizate încât coincid cu producția ridicată de fructe sau insecte a mediului. 

4. Megaliliecii preferă un stil de viață vegetarian

Aproximativ 70% dintre toți liliecii sunt insectivori (cu excepția unui mic procentaj de specii care beau sânge sau mănâncă pește), însă cei mai mulți megalilieci sunt frugivori și se hrănesc cu fructe, polen și nectar.

Cunoscuți și ca „vulpi zburătoare”, acești lilieci joacă un rol important în polenizarea florilor și dispersarea semințelor plantelor.

În ciuda reputației lor de animale care consumă sânge, mulți lilieci, inclusiv acest liliac vulpe zburătoare, preferă fructele și nectarul. Foto: Shutterstock

Obiceiurile lor alimentare sunt benefice pentru pădurile tropicale, care conțin o mare varietate de floră disponibilă pentru consum.

Din nefericire, din cauza defrișării și a stării fragile a ecosistemelor pădurilor tropicale, liliecii care se hrănesc cu nectar sunt în mod special amenințați de dispariție. 

5. Curiozități despre lilieci: De ce atârnă cu capul în jos?

Dacă oamenii ar atârna cu capul în jos de un copac timp de mai multe ore, nu ar trece mult timp până ar leșina. Deci, cum reușesc liliecii?

În primul rând, sistemul circulator al liliecilor este fundamental diferit de cel al oamenilor. Cum sângele este pompat în direcția creierului, presiunea pusă de gravitație transferă chiar și mai mult sânge la cap atunci când stăm cu capul în jos.

Natura sistemelor circulatorii ale liliecilor face ca aceștia să nu treacă prin aceleași efecte secundare ca oamenii atunci când atârnă cu capul în jos. Foto: Shutterstock

Sistemul circulator al liliacului pompează sânge în direcția opusă – de la cap spre corp. Toate mamiferele au venele prevăzute cu valve care previn curgerea înapoi a sângelui, însă liliecii au astfel de valve și în artere.

Toate aceste adaptări asigură că sângele este distribuit egal în întreg corpul liliacului. De asemenea, pentru lilieci este mai eficient să atârne de picioare din perspectiva consumului de energie. 

Fiindcă nu sfidează gravitația și nu stau cu capul în sus, liliecii nu consumă energie când atârnă cu capul în jos datorită structurii ușoare a mușchilor de la picioare și a oaselor, care au evoluat pentru zbor.

6. Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat

Unele mamifere, cum ar fi veverițele zburătoare, veverițele marsupiale și lemurii zburători, pot pluti prin aer pe distanțe mici, însă liliecii sunt capabili de zbor real, susținut.

Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura cu adevărat. Foto: Shutterstock

Spre deosebire de păsări, care își mișcă în întregime membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, crește înapoi fără mare efort.

7. Curiozități despre lilieci și longevitatea lor de Matusalem

Iată și ultima dintre aceste curiozități despre lilieci. Mamiferele mai mari au un metabolism mai încet și o durată de viață mai lungă, însă există excepții. 

Oamenii, de exemplu, trăiesc mult mai mult decât multe dintre alte mamifere cu masă corporală mare – la fel și liliecii.

De fapt, potrivit unui studiu din 2019, există 19 specii de mamifere care trăiesc mai mult decât oamenii (în raport cu mărimea corporală), iar 18 dintre acestea sunt specii de lilieci.

Liliacul cu urechi de șoarece cântărește mai puțin decât o minge de golf, însă poate ajunge la vârsta de 22 de ani în sălbăticie. Foto: Shutterstock

Liliacul lui Brandt, de exemplu, cântărește în mod normal între 4 și 8 grame, însă poate ajunge la vârsta de 40 de ani.

Studiul a identificat mai multe posibile motive care explică longevitatea liliecilor, inclusiv trăsături genetice despre care se știe deja că extind durata de viață și niște gene noi, care încă nu au fost puse în relație cu îmbătrânirea sănătoasă.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.

 

Super-genii: 5 cei mai tineri oameni care și-au luat doctoratul
15/09/2019 22:32

 Motivele pentru care unii se dedică cercetărilor riguroase pot varia – fie că speră să iasă in evidentă pe piata competitivă a locurilor de muncă, fie că pur si simplu adoră ceea ce fac s ...

Femeile, experte in
15/09/2019 16:06

Unele persoane cu autism folosesc strategii pentru a ascunde trasaturi asociate cu aceasta boala in timpul interactiunilor sociale, un fenomen numit "camuflaj social". Oamenii de stiinta implicati in ...

O gaura neagra are un program foarte strict pentru mese: la fiecare 9 ore mananca si se lumineaza!
15/09/2019 15:01

Gaura neagra supermasiva are un orar de hranire neobisnuit de regulat, au observat astronomii. La fiecare 9 ore, gaura neagra, aflata la o distanta de 250 de milioane de ani lumina fata de Pamant, se hraneste s ...

Cele trei camere de pe iPhone 11 Pro declanseaza reactii bizare. Aspectul la care Apple nu s-a gandit
14/09/2019 00:05

 Urmarind sa impresioneze publicul cu camerele de pe spatele noului sau model iPhone 11 Pro, Apple nu a luat, se pare, in calcul o categorie de utilizatori, si anume pe cei care se tem de... gauri. Trip ...

10 prototipuri surprinzătoare ale unor dispozitive foarte populare
12/09/2019 23:23

 E usor să uiti de realizările tehnologice ale omenirii de-a lungul epocilor. Dispozitivele pe care le folosim zilnic ar trebui să ne amintească de drumul lung pe care l-am străbătut drept civilizati ...

VIDEO Apple a lansat noul telefon iPhone 11: Ce dotări are și cât costă
10/09/2019 23:06

 Apple a prezentat marţi, la evenimentul de toamnă al companiei, telefonul iPhone 11, care este prevăzut cu două camere pe spate şi opţiuni noi pentru culori, preţul de bază fiind de 699 de dolari, ...

5 curiozități despre Cristofor Columb, care a crezut că Pământul are formă de pară
10/09/2019 11:09

 Cand vine vorba de cel mai renumit dintre exploratorii din Epoca Descoperirilor, este greu să separi adevărul de mit si faptele de legendă. De aceea, in cele ce urmează iti prezentăm cinci curiozită ...

Elixirul tinereții - Cercetătorii au descoperit o substanţă care inversează procesul de îmbătrânire
07/09/2019 22:11

Oamenii de ştiinţă sugerează că ar putea să inverseze procesul de imbătranire, conform unui nou studiu, relatează The Idependent , potrivit digi24. Voluntarilor la studiu le-a fost dat un cocktail de s ...

Facebook extinde functia de recunoastere faciala pentru toti utilizatorii
04/09/2019 15:57

Compania Facebook a decis sa extinda functia de recunoastere faciala la nivelul tuturor utilizatorilor sai, insa mentine oprita aceasta optiune in setarile implicite in contextul ingrijorarilor exprimate in spa ...

Ce este un uragan de categoria 5?
02/09/2019 17:09

  Descriere foto:   Uraganul Dorian este unul dintre cele mai puternice uragane formate vreodată in lume. Dar ce este un astfel de uragan si ce inseamnă de categoria 5? Uraganul Dorian, care a ...