7 lucruri fascinante despre Pompei și erupția devastatoare a vulcanului Vezuviu

0000   0141700

Dimensiune font:

| 16-09-2020 15:18

 După erupția Vezuviului din anul 79, vechiul oraș roman Pompei a fost pierdut vreme de un mileniu și jumătate. Astăzi, este unul dintre cele mai faimoase și mai fascinante situri arheologice din lume.

În acest articol explorăm efectele devastatoare ale erupției vulcanice din anul 79 și trecem în revistă câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Pompei.

1

Ce au văzut oamenii în ziua erupției Vezuviului?

Pliniu cel Bătrân pe fațada catedralei din Como, statuie realizată de Tommaso și Jacobo Rodari. Foto: Wikimedia

În fatidica zi a erupției Vezuviului din anul 79, comandantul flotei romane, Pliniu cel Bătrân, se afla acasă în Misenum, la capătul nordic al golfului Napoli. 

Tocmai lucra la niște documente, când sora lui a observat „un nor enorm, cu aspect neobișnuit”, ridicându-se deasupra vârfului muntelui.

Pliniu a cerut imediat o barcă, dar, chiar înainte de a pleca, a sosit un mesaj din oraș, la poalele muntelui, unde locuitorii erau îngroziți de norul care se apropia.

În momentul în care Pliniu traversa golful către orașul Stabiae, era evident că se întâmpla ceva teribil. Vezuviul părea acum aprins, a scris nepotul lui Pliniu, cunoscut sub numele de Pliniu cel Tânăr, în timp ce „cenușa cădea deja, mai fierbinte și mai groasă pe măsură ce se apropiau corăbiile, urmate de bucăți de piatră ponce și pietre înnegrite, carbonizate și crăpate de flăcări”.

Cu cenușa umplând cerul, întunericul nefiresc părea „mai negru și mai dens decât orice noapte obișnuită”. 

La doar cinci kilometri depărtare pe versanții vulcanului se afla Pompei. Orașul acesta bogat știa ce înseamnă dezastrul; fusese deteriorat de un cutremur cu doar 17 ani în urmă, dar, pe măsură ce cenușa a început să cadă, era evident că urma ceva mult, mult mai rău.

Aproape sigur, mii de oameni au fost uciși, deși numărul real nu va fi cunoscut niciodată. Chiar și la Misenum, unde rudele bătrânului Pliniu i-au așteptat în zadar întoarcerea (Pliniu s-a prăbușit și a murit în haosul creat), lumea a intrat în panică.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

„Se auzeau țipetele femeilor, bocetele copiilor și strigătele bărbaților; unii își chemau părinții, alții copiii sau soțiile ”, a scris nepotul lui Pliniu. Era ca și cum „întreaga lume murea cu mine, iar eu cu ea”.

2

Când a fost redescoperit orașul Pompei? 

La sfârșitul secolului XVI, un arhitect italian care săpa un canal a dat întâmplător peste ruinele de la Pompei, cu toate că această descoperire nu a scos prea multe la iveală.

Aveau să treacă încă 150 de ani până când excavarea orașului îngropat să înceapă cu seriozitate.

Ruinele de la Pompei. În fundal, Vezuviul. Foto: Wikimedia

La instrucțiunile viitorului rege Carol al III-lea al Spaniei, săpăturile au început în 1748, sub conducerea unui inginer militar spaniol pe nume Rocque Joaquín de Alcubierre, omul care săpat și la Herculaneum (un alt oraș devastat de vulcan) cu un deceniu mai devreme. 

Dar prioritatea inițială nu era protejarea și stabilizarea structurilor găsite sub straturile groase de cenușă, ci recuperarea eventualelor comori sau obiecte de artă valoroase.

Săpăturile au devenit mai sistematice abia când arheologul italian Giuseppe Fiorelli a preluat conducerea, în anii 1860.

Fiorelli a fost cel care a realizat mulajele de ghips ale golurilor lăsate de trupurile morților în cenușa întărită. Descoperirile de la Pompei și Herculaneum au pusa bazele unor noi forme de arheologie și au stârnit un val de interes cu privire la lumea antică europeană.

3

Pompei nu este înghețat în timp și nici nu este o capsulă a timpului perfectă

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Erupția Vezuviului din anul 79 a provocat pagube mari: au izbucnit incendii, acoperișurile au fost distruse, coloanele s-au prăbușit. 

Majoritatea locuitorilor orașului au fugit pe câmpurile din jur (deși nu avem nicio idee câți dintre aceștia au murit acolo).

Au luat cu ei mici obiecte de valoare, îndeosebi monede și bijuterii. Materialele organice, precum cearșafurile, păturile, hainele sau perdelele, au fost în mare parte distruse.

În anii și secolele de după erupție, diverși oameni au explorat ruinele de la Pompei, săpând tuneluri prin ziduri și luând dintre ruine obiecte valoroase.

Cele mai vechi săpături arheologice, cele din secolul XVIII, pot fi considerate aproape niște simple vânători de comori, notițele cu privire la descoperirile făcute fiind aproape inexistente. 

Există, de asemenea, dovezi că unele descoperiri, cum ar fi picturile murale și ceramica, au fost distruse în mod deliberat de săpători, care nu le considerau a fi de calitate suficient de înaltă!

Toți acești factori fac din Pompei un sit dificil de studiat, la fel ca majoritatea celorlalte situri arheologice.

4

Pompei semăna cu un șantier gigantic

Templul lui Jupiter de la Pompei, reconstituire artistică. Foto: Wikimedia

Se știe că, în 63, un cutremur masiv a provocat pagube majore în oraș. Cercetătorii au ajuns, însă, la concluzia că acesta a fost doar unul dintr-o serie de cutremure care au zguduit Pompeiul și zona înconjurătoare în anii dinaintea erupției din 79. 

Este clar că unele clădiri au fost reparate de mai multe ori în această perioadă. De fapt, Pompei trebuie să fi semănat cu un șantier uriaș, lucrări de reconstrucție având loc atât la ​​clădirile publice, cât și la casele private.

În trecut, cercetătorii au susținut că orașul a fost abandonat de cei bogați în această perioadă și preluat de negustori, în mare parte. Astăzi, însă, amploarea reconstrucției este văzută ca un semn al investițiilor masive în oraș – posibil sponsorizate de împărat.

5

Amfiteatrul din Pompei era decorat în culori vii

O frescă înfățișând o luptă în amfiteatrul din Pompei. Foto: Wikimedia

Când amfiteatrul a fost excavat pentru prima dată, în 1815, arheologii au descoperit pe pereții săi o serie de fresce (picturi murale) deosebite. 

Erau panouri mari pictate cu animale sălbatice, cum ar fi un urs care înfrunta un taur, legați unul de altul cu o frânghie, astfel încât niciunul să nu poată scăpa de celălalt, și un arbitru care stătea între doi gladiatori.

De ambele părți ale acestora existau panouri mai mici, pe care erau reprezentate victorii înaripate sau spații luminate de candelabre.

Frescele au fost probabil pictate pe peretele podiumului chiar înainte de erupție. Cu toate acestea, la câteva luni de la excavare, au fost complet distruse de îngheț, fără a lăsa urme ale prezenței lor care să poată fi văzute astăzi de vizitatori.

Din fericire pentru noi, au fost făcute câteva desene la momentul excavării, așa că ne putem forma o idee despre felul în care era decorat cândva amfiteatrul.

6

Și casa Iulia Felix era decorată astfel acestea par să înfățișeze scene din viața de zi cu zi în forum (centrul politic al orașului roman).

S-au păstrat 12 fragmente din aceste fresce: una descrie un cerșetor căruia o femeie cu tunică verde îi oferă ceva, iar alta arată un băiat în timp ce este bătut – uneori, acest lucru a fost considerat o dovadă a prezenței unei școli în zona forumului.

„Natură moartă cu ouă și vânat”, numele modern dat unei picturi observate pe pereții vilei Iulia Felix din Pompei. Foto: Wikiemdia

Alte fragmente înfățișează un bărbat care curăță încălțămintea altui bărbat, un cizmar, negustori care își expun mărfurile și personaje care vând pâine, fructe și legume. Într-o scenă, un client ține un copil de mână. În alte scene pot fi observați cai, catâri și căruțe. 

Într-un fragment important poate fi văzut un stindard prins între două statui ecvestre, iar patru bărbați se opresc pentru a-l citi sau pentru a le fi citit (deoarece nu se știe câți oameni din Pompei știau să citească).

Toate aceste scene ne amintesc că Forumul nu era doar centrul politic al orașului roman; era și inima sa economică și socială.

7

Cultul lui Isis era deosebit de popular la Pompei

Templul lui Isis de la Pompei. În imaginea din medalion, o reprezentare greco-romană a lui Isis. Foto: Wikimedia

Pe lângă celebrul Templu al lui Isis (dedicat zeiței egiptene Isis), imagini și statuete ale acestei zeițe au fost găsite în peste 20 de case, adesea alături de figurine ale zeilor și zeițelor romane tradiționale. 

Deși scriitorii romani erau suspicioși față de Cultul lui Isis, despre care credeau că amenință valorile tradiționale romane, cum ar fi onoarea și datoria față de stat, Templul lui Isis exista deja la Pompei cu aproximativ 200 de ani înainte de erupția din anul 79.

Acest fapt înseamnă că Isis era venerată de multă vreme.

Adepții lui Isis credeau că zeița le oferea posibilitatea vieții după moarte, dar o considerau și protectoarea marinarilor. Cu siguranță acest lucru explică popularitatea ei la Pompei, așezare situată la malul mării.

Cultul lui Isis a atras femei, liberți (sclavi eliberați) și sclavi în rândurile sale, dar riturile și ceremoniile acestei religii rămân necunoscute.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Facebook își va schimba numele
20/10/2021 13:45

Compania americană Facebook,.care guvernează mai multe platforme sociale şi produse hardware, ar putea primi un nume nou. Surse anonime din cadrul Facebook susţin că este o chestiune de zile pană cand ...

Apple a lansat cârpa oficială de șters gadgeturile
19/10/2021 08:58

Alături de laptopuri, căşti şi servicii noi, Apple a lansat, in cadrul celui mai recent eveniment, carpa oficială de şters gadgeturile companiei, transmite News.ro. Fără să fie prezentată cu surl ...

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra
18/10/2021 14:21

British Museum va expune faimosul Disc ceresc de la Nebra, despre care se crede că este cea mai veche reprezentare a cerului descoperită pană in prezent, informează DPA. Artefactul are o vechime de 3.600 d ...

Cum poţi încălzi apa dacă nu ai gaze şi nici curent. Metoda genială pe care trebuie să o ştie toate gospodinele
16/10/2021 21:08

Dacă se intamplă să rămai fără electricitate si, de altfel, fără gaz, asigură-te că faci baie fierbinte după ce ai folosit acest truc pentru a incălzi apa fără gaz sau electricitate. Este un truc ...

WhatsApp vine cu o nouă funcție de protejare a mesajelor. Opțiunea care poate fi activată de toți utilizatorii
15/10/2021 09:35

Conversatiile salvate in Google Drive sau iCloud vor fi criptate de WhatsApp, inainte să fie urcate in cloud, dacă utilizatorul activează această nouă opţiune. La doar o lună după ce a inceput să test ...

Facebook anunță noi modificări. Despre ce va fi vorba
14/10/2021 10:00

Facebook continuă planurile pe care le-a inceput in ceea ce priveste reducerea volumului de postări despre politică din cadrul reţelei sale sociale, extinzand un test inceput in prima parte a anului. Mai ex ...

România va fi lovită de un ciclon
12/10/2021 10:00

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a informat recent că un ciclon mediteranean va lovi puternic Romania in următoarele zile. Astfel, acesta va aduce precipitaţii abundente, dar şi valori termice ...

Dușmanul care creează mari probleme de sănătate. Toată lumea îl are în casă
07/10/2021 11:53

  Un studiu ce a fost realizat de oamenii de stiintă de la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii (SUA), care se ocupă cu studierea particulelor de praf, a arătat că praful nu con ...

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021, atribuit pentru metoda de construire a moleculelor
06/10/2021 13:19

Premiul Nobel pentru Chimie pe 2021 a fost atribuit cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David McMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice, o unealtă ingenioasă pentru construirea mo ...

Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi, câștigătorii Premiului Nobel pentru fizică pe anul 2021
05/10/2021 13:27

Cercetătorii Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi au fost recompensaţi marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2021 pentru "contribuţii extraordinare aduse inţelegerii sistemelor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei