Cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ: Dallol, „Poarta spre iad”

000 78

Dimensiune font:

| 26-11-2020 14:22

 Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ? În mod obișnuit, oamenii pomenesc zona care a atins recordul pentru cea mai ridicată temperatură: Furnace Creek Ranch, din Valea Morții, California, unde temperatura a ajuns la 56.7 grade Celsius.

De obicei, Dallol, Etiopia, nu este amintit, însă ar trebui să fie. Acest loc ar putea fi imaginea cuvintelor „de nelocuit”. Dintre toate zonele populate de pe Glob, depresiunea Danakil, în care se află orașul-fantomă Dallol, înregistrează cea mai ridicată temperatură anuală.

Aflat în cea mai nordică regiune din Etiopia, Dallol este o adevărată „oală sub presiune”. Iată câteva amănunte interesante despre cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ.

Recordurile de temperatură din Dallol

Cel mai fierbinte loc 01
Foto: Pinterest

Între 1960 și 1966, temperatura medie anuală din Dallol a fost de 34.4 grade Celsius. De-a lungul fiecărui an – iarnă, vară, noapte și zi – temperatura medie a fost mai ridicată decât în cele mai fierbinți veri din România. 

Nimeni nu poate face față unor astfel de temperaturi. De aceea, până și cei care locuiau odată în Dallol au părăsit așezarea. Acum, cel mai fierbinte loc de pe Pământ este un oraș-fantomă, cu foarte puțini locuitori.

S-au păstrat puține informații despre oraș, iar rămășițele sale sunt o priveliște deprimantă. Din acest motiv, Dallol este și unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ.

În prezent, se construiește un drum către satul Hamedela, aflat în apropiere, însă nu există nicio cale de acces spre Dallol. Dacă vrei să vizitezi acest loc, o poți face doar cu Jeep-ul sau cu cămila.

Cândva, exista o cale ferată, construită de britanici în 1918 pentru a transporta sare, însă ea a fost dezasamblată imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial

Accesul în Dallol este dificil din orice direcție, iar zona este descrisă de etiopieni drept „Poarta spre iad”, din motive ușor de înțeles.

Dallol și trecutul său minier

În anii care au urmat după ce britanicii au terminat calea ferată, regiunea producea aproximativ 51.000 de tone de carbonat de potasiu în fiecare an.

Cel mai fierbinte loc 02
Foto: Pinterest

Între cele două războaie mondiale, mineritul a continuat, însă, după Al Doilea Război Mondial, britanicii au dezasamblat calea ferată și producția a încetat. În anii ’60, mineritul a fost reluat, însă o inundație din 1967 a pus capăt acestei activități. 

În anii ’90, au existat din nou discuții privitoare la deschiderea zonei pentru minerit, însă războiul dintre Eritreea și Etiopia a îngropat definitiv aceste perspective.

În zilele noastre se constată din nou interesul pentru zăcămintele din regiune.

Cel mai fierbinte loc de pe Pământ este interesant pentru astrobiologi

Cel mai fierbinte loc 03
Foto: Pinterest

Depresiunea Danakil, în care se află Dallol, este una dintre cele mai fierbinți regiuni de pe Pământ și se află la una dintre cele mai mici altitudini de pe Pământ. 

În depresiunea Danakil se petrec fenomene hidrotermale incredibile, care generează un spectacol de culori. Galbenul este rezultatul compușilor de sulf, roșul este rezultatul oxizilor de fier, iar culoarea verde din apă se datorează sărurilor de cupru.

Aici există o sumedenie de lacuri acide și izvoare cu sulf, care pot transforma o plimbare relaxantă într-o experiență mortală.

În depresiunea Danakil, magma se află neobișnuit de aproape de suprafață, iar apa din lacurile acide este aproape de punctul de fierbere (90 de grade Celsius).

În aceste condiții extreme există ecosisteme extreme care sunt de interes pentru oamenii de știință. Aici, cercetătorii investighează posibilitatea existenței vieții pe planete cu condiții ostile.

Expediții geologice în infern

 
 

Prima expediție geologică în cel mai fierbinte loc de pe Pământ a avut loc la începutul anului 2016, fiind condusă de doctorul Felipe Gomez, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid.

Cel mai fierbinte loc 04
Foto: Pinterest

„Există puține articole științifice despre acest loc și nu există descrieri biologice, așa că ne aflăm pe un teren neexplorat din punct de vedere științific. Este un loc uimitor, însă ostil – temperatura ajunge la 42 de grade Celsius pe timp de zi și la 30 de grade pe timp de noapte. Mai mult, aburii de clor ne-au ars căile respiratorii. Microorganismele care trăiesc aici sunt microbi extremofili, de mare interes pentru astrobiologi”, a afirmat acesta.

Indigenii Afar sunt cunoscuți pentru brutalitatea lor

Cel mai fierbinte loc 05
Foto: Pinterest 

Nu doar clima și geologia din cel mai fierbinte loc de pe Pământ sunt înspăimântătoare; se pare că și oamenii de aici sunt brutali. Triburile indigene Afar sunt de temut.

Este cumva de înțeles că oamenii care trăiesc într-un mediu atât de ostil au devenit și ei ostili. Iată ce declara un bărbat din tribul Afar pentru National Geographic în urmă cu câțiva ani:

„De-a lungul istoriei noastre, am fost mereu niște luptători. Trăim în deșert și, fiindcă este o zonă cu condiții grele, trebuie să luptăm, chiar dacă să ucizi este împotriva legii lui Allah. Când luptăm, folosim tot ce avem: arme de foc și cuțite, pietre și bâte. Mușcăm dușmanii cu dinții.”

De aceea, guvernul etiopian a dat un decret care îi obligă pe cei care doresc să viziteze regiunea să fie însoțiți de o gardă de corp înarmată. 

La începutul secolului XX, exploratorii europeni au documentat brutalitatea indigenilor Afar, care își castrau victimele. Următoarea relatare îi aparține exploratorului britanic Wilfred Thesiger, care vorbește despre expediția sa din 1933, de-a lungul râului Awash:

„Ucideau un bărbat sau un băiat așa cum aș împușca eu o capră. Apoi, invariabil, victima era castrată. Indigenii Afar acordau mare importanță acestei practici și măsurau vrednicia unui bărbat după numărul de oameni pe care îi ucisese.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
DEZASTRU! Au piat Facebook și Instagram!
05/03/2024 18:40

Mai multe servicii apartinand companiei Meta, cele mai importante fiind Facebook si Instagram au devenit inaccesibile pentru foarte multi utilizatori in această după amiază, 5 martie, in jurul orei 17.30. ...

Schimbări majore la WhatsApp: Ce vor putea face utilizatorii
29/02/2024 14:02

WhatsApp a adăugat recent patru noi optiuni de formatare a textului, pentru a imbunătăti experienta utilizatorilor in comunicare. Aceste optiuni includ posibilitatea de a crea liste cu marcaje si numerotări ...

Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală
24/02/2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns in spatiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi intins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. Întretinerea arderii de către polistirenul folosit ...

ChatGPT a luat-o razna. A început să emită cuvinte fără niciun înțeles
22/02/2024 13:20

Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze f ...

 Oamenii autotrofi. O viață în simbioză cu energia solară
22/02/2024 09:30

Într-o lume in care consumul excesiv de resurse naturale si poluarea au devenit o amenintare reală pentru mediul inconjurător, oamenii au căutat mereu modalităti de a trăi mai sustenabil. Un grup de ...

Apple spune că nu trebuie să pui în orez un iPhone care s-a udat
21/02/2024 15:00

 Este o solutie incercată de multă lume: dacă ti s-a udat telefonul, pune-l intr-o pungă sau intr-un vas cu orez. Nu este o idee bună! Apple a actualizat instructiunile si a adăugat un paragraf in ca ...

Cătălin Bordea, în lacrimi la marginea Pădurii Băneasa. Comediantul trece prin clipe grele
19/02/2024 00:29

Recent, Cătălin Bordea a fost surprins de cancan.ro la marginea Pădurii Băneasa, abătut si cu tigara in mană, chiar si in lacrimi la un moment dat. Cel care ne face să radem atunci cand urcă pe scenă s ...

Telefoanele pe care Whatsapp nu va mai funcționa din luna martie 2024. Vezi dacă și al tău e pe listă
17/02/2024 18:59

Whatsapp va deveni incompatibil, după update-ul care va avea loc pe 29 februarie, cu anumite modele de telefoane smart. Lista completă a dispozitivelor pe care nu va functiona aplicatia o găsiti mai jos. Wh ...

WhatsApp pregătește schimbări majore: Ce se întâmplă în următoarele zile
09/02/2024 12:36

WhatsApp, forţată de legislaţia europeană pentru pieţe digitale, va implementa, in aproximativ o lună, suportul pentru alte aplicaţii de chat. Dick Brouwer, director pe partea de inginerie la WhatsApp, ...

Muzeul de Istorie Naturală al UAIC a împlinit 190 de ani
06/02/2024 12:19

Muzeul de Istorie Naturală al Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a organizat duminică, 4 februarie 2024, ora 11.00, la sediul din Bulevardul Independentei, nr. 16, evenimentul ca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei