Napoleon Bonaparte, unul dintre cei mai mari comandanți din istorie. „Zece oameni care vorbesc fac mai mult zgomot decât zece mii care tac”

napoleon-bonaparte-ro
napoleon-bonaparte
napoleon-465x390

Dimensiune font:

| 29-10-2023 10:48

Napoleon Bonaparte, cunoscut și ca Napoleon I, este considerat unul dintre cei mai mari lideri din istorie. Biografii l-au descris drept un geniu al războiului datorită tacticilor sale militare revoluționare.

Bun strateg, cuceririle și reformele politice ale lui Napoleon au modernizat Franța și au pus bazele multor instituții și sisteme pe care ne bazăm și astăzi. Impactul lui Napoleon asupra Europei nu s-a limitat la războaie și politică. La 21 martie 1804, a introdus un cod juridic cuprinzător, Codul Napoleon, ce garanta respectarea principiilor de libertate, egalitate și proprietate.

 

 

Napoleon a introdus principiul proprietății private, a stabilit bazele dezvoltării unui sistem de drept european comun, influențând semnificativ dezvoltarea dreptului civil în Asia și America Latină, a stabilit sisteme moderne de educație, a îmbunătățit infrastructura și a extins controlul Franței asupra teritoriilor din Europa, ambițiile sale imperiale și dorința de control aducând atât glorie, cât și suferință în ținuturile pe care le-a cucerit. Domnia sa a însemnat, pe lângă ocupația teritoriilor străine și reforme revoluționare, și taxe mari și recrutare forțată pentru populația aflată sub controlul său. Napoleon a fost, în același timp, cuceritor și eliberator. Vizionar și despot.

Ascensiunea lui Napoleon la putere a fost rapidă
Ascensiunea lui Napoleon la putere a fost rapidă, alimentată de multiple triumfuri militare în Italia și, mai târziu, în Egipt. Politicienii republicani îl considerau un lider înnăscut. A preluat controlul asupra Franței în 1799 și a fost numit prim consul. În scurt timp și-a câștigat popularitatea asigurându-se că armata își menține supremația și adoptând reforme juridice semnificative. Prin eliminarea anomaliilor învechite ale legislației feudale anterioare, aceste reforme juridice, codificate în Codul Napoleon, au consolidat obiectivele Revoluției.


Napoleon Bonaparte s-a născut la 15 august 1769, în Corsica, o insulă mediteraneană guvernată de Franța. Napoleon a beneficiat de o educație militară consistentă, în timpul Revoluției Franceze demonstrându-și rapid marile aptitudini de strateg militar. Victoriile lui Napoleon împotriva armatelor austriacă și italiană în timpul operațiunilor sale de succes din Italia au marcat începutul ascensiunii sale spre faimă.

A răsturnat Guvernul francez printr-o lovitură de stat în 1799
Napoleon a răsturnat Guvernul francez printr-o lovitură de stat în 1799, instituind Consulatul în locul acestuia. Și-a consolidat poziția la putere, ajungând rapid la funcția de Prim Consul și asumându-și rolul de conducător de facto al Franței. Reformele sale au inclus crearea Codului Napoleon, un cadru juridic riguros menit să actualizeze legislația franceză.

Imaginea sa de geniu militar a fost consolidată de o serie de triumfuri remarcabile, inclusiv Bătălia de la Austerlitz și Bătălia de la Jena-Auerstedt.

Administrativ vorbind, Napoleon, prin reformele sale, a modernizat economia, a centralizat puterea și a adus schimbări sociale profunde. Pe lângă construirea infrastructurii și progresul științei, educației și artelor, în 1800 Napoleon a fondat Banca Franței, pentru a stimula redresarea economică după recesiunea puternică din perioada revoluționară.


Napoleon a fost numit consul pe viață în 1802, iar doi ani mai târziu, în 1804, a fost încoronat împărat al Franței sub numele de Napoleon I în cadrul unei ceremonii la prestigioasa catedrală Notre Dame. A rămas la putere până în 1815. Victoriile și expansiunea imperiului au format o alianță puternică împotriva Franței. La 24 iunie 1812, Napoleon I a lansat o expediție în Rusia cu peste 600.000 de soldați, dintre care o treime erau francezi. Invazia a marcat un punct de cotitură, armata lui suferind pierderi grele în expediție. În octombrie 1813, a izbucnit Bătălia de la Leipzig, în care francezii au fost înfrânți de o armată mixtă – rusă, prusacă și austriacă – iar Bonaparte a fost nevoit să abdice la Fontainebleau.

A fost exilat în Elba
Așadar, după o serie de înfrângeri militare și confruntându-se cu o ostilitate tot mai mare din partea altor puteri europene, poziția lui Napoleon în calitate de împărat al francezilor a devenit nesustenabilă. Astfel că în aprilie 1814, a fost forțat să abdice de la tron sub presiunea generalilor și a aliaților săi politici. Ca urmare, a fost exilat pe insula Elba, în largul coastei Italiei, unde a trăit aproape un an.

În martie 1815, Napoleon a evadat de pe insulă și s-a întors în Franța, unde a recăpătat sprijinul populației, a recâștigat puterea și și-a reluat poziția de conducere – aceea de împărat. Această perioadă este cunoscută sub numele de Cele o sută de zile.

A doua și ultima abdicare a lui Napoleon
A doua și ultima abdicare a lui Napoleon a avut loc la 22 iunie 1815. După ce a suferit o înfrângere decisivă în Bătălia de la Waterloo la 18 iunie 1815, domnia lui Napoleon a luat sfârșit. Realizând că situația sa era fără speranță și confruntat cu sosirea iminentă a forțelor inamice la Paris, Napoleon a abdicat la 22 iunie 1815. Intenționa ca tânărul său fiu, Napoleon al II-lea, să îi succeadă, dar aliații au respins această idee și au restaurat monarhia Bourbon, plasându-l pe Ludovic al XVIII-lea pe tronul Franței.


În urma abdicării, Napoleon a fost exilat din nou, de data aceasta pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud, unde și-a petrecut restul anilor din viață până la moartea sa, în 1821.

Exilul lui Napoleon în Sfânta Elena a fost marcat de scrierea memoriilor și de reflecțiile sale asupra vieții și campaniilor militare. Captivitatea și moartea sa pe insulă au generat de-a lungul anilor controverse și teorii ale conspirației. Cu toate acestea, Sfânta Elena a rămas ultimul său loc de reședință, până la trecerea lui în neființă la vârsta de 51 de ani, la 5 mai 1821.

Cauza morții lui Napoleon
Cauza exactă a morții lui Napoleon a fost subiectul unor speculații și dezbateri între istorici și profesioniști din domeniul medical timp de mulți ani. Cauza larg acceptată a morții sale este cancerul de stomac, mai exact carcinomul gastric.

Napoleon se confrunta cu probleme de sănătate de mai mulți ani înainte de moartea sa. S-a plâns de dureri abdominale, greață și alte simptome compatibile cu probleme legate de stomac. În timpul exilului său pe insula Sfânta Elena, starea lui de sănătate a continuat să se deterioreze, iar simptomele s-au înrăutățit și înmulțit. Medicul personal al lui Napoleon, Dr. François Antommarchi, a efectuat autopsia după moartea împăratului francez și a concluzionat că acesta a murit de cancer la stomac.


Cu toate acestea, de-a lungul anilor au fost avansate câteva teorii și ipoteze alternative, sugerând că Napoleon ar fi fost otrăvit cu arsenic sau că alți factori au contribuit la decesul său. Aceste teorii se bazează în mare parte pe dovezi speculative și nu au un sprijin științific substanțial.

A fost căsătorit de două ori
Nu se poate exagera importanța lui Napoleon în istoria Europei. Sistemul său judiciar, schimbările administrative și strategiile sale militare au avut un impact de durată. Activitățile sale au modificat peisajul politic european, iar Codul Napoleon, cum deja am specificat, a avut un impact asupra sistemelor judiciare din întreaga lume.

În spatele fațadei nemiloase, de luptător dur, Napoleon era un sentimental, așa după cum o dovedesc atât scrisorile sale de dragoste siropoase, cât și o nuvelă romantică recent descoperită. Scrisă în 1795, când Napoleon avea 26 de ani, Clisson et Eugénie este un exercițiu scurt (doar 17 pagini) de auto-mitologizare sentimentală care, potrivit majorității recenziilor, nu reușește să îl consacre drept un geniu literar pierdut.

Napoleon Bonaparte, liderul militar și politic francez care a devenit celebru la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, a fost căsătorit de două ori.


Prima lui soție a fost Joséphine de Beauharnais (s-au căsătorit în 1796), o vaduvă cu doi copii proveniți dintr-o căsătorie anterioară. Joséphine era cunoscută pentru farmecul și abilitățile sale sociale, care completau ambițiile lui Napoleon. Cu toate acestea, s-au confruntat cu dificultăți în a avea copii împreună, ceea ce a dus în cele din urmă la separarea lor. Au divorțat oficial în 1810.

După ce a divorțat de Joséphine, Napoleon s-a căsătorit cu Marie Louise în același ani (1810). Aceasta era o arhiducesă austriacă și fiica împăratului Francisc al II-lea al Austriei. Căsătoria a fost aranjată din motive politice pentru a consolida alianța dintre Franța și Austria. Au avut împreună un singur copil, Napoleon al II-lea, prinț imperial al Franței și rege al Romei. Cu toate acestea, căsătoria lor a fost de scurtă durată, deoarece căderea lui Napoleon a început la scurt timp după aceea. După înfrângerea și exilul acestuia, Maria Luiza s-a întors în Austria împreună cu fiul lor și nu l-a mai văzut niciodată pe Napoleon. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei