Spălarea creierului și îndoctrinare: Adevărul ascuns despre scientologie

default

Dimensiune font:

| 08-08-2017 10:32

 Un cult construit ca o afacere, în care manipularea, îndoctrinarea și abuzurile sunt la ordinea zilei. Așa descriu foștii adepți ai cultului numit scientologie sistemul de control al minții din care au reușit să scape. Această pseudoreligie li se adresează celor bogați, care devin captivi într-un univers ascuns și suspicios.

Cultul scientologic este învăluit în mister, iar publicul larg știe foarte puține despre el. În ultimii ani, scientologia a intrat în vizorul autorităților americane. FBI a demarat o anchetă împotriva acestui cult, dar investigațiile se desfășoară greoi.

Secretele Bisericii Scientologice sunt foarte bine păstrate, iar singurele informații despre ea provin de la câțiva membri care au reușit să se desprindă de organizație.

Scientologie: origini nebănuite

Scientologie - L Ron Hubbard

Fondatorul cultului scientologic, L. Ron Hubbard. Foto: edgesuite.net

Inițial, scientologia nu avea nimic de-a face cu religia. De fapt, totul a pornit de la o carte de dezvoltare personală. În 1952, autorul american L. Ron Hubbard a publicat „Știința modernă a sănătății psihice”, un amalgam de idei personale, credințe din filosofia estică și idei din opera lui Sigmund Freud.

Cartea a fost distribuită prin Dianetic Foundation și a prins foarte bine la public. Toate au mers bine până când fundația a dat faliment. Disperat după bani, în 1954 ingeniosul Hubbard a decis să-și transforme cartea într-o religie, denumită scientologie.

La acea vreme, părea o soluție nevinovată la o problemă temporară, dar lucrurile au luat o turnură neașteptată. Scientologia a devenit tot mai populară și, spre deosebire de alte religii, este foarte profitabilă.

Religia și extratereștrii

Scientologie - Carte

Foto: Getty Images

Toate religiile au la bază lupta dintre bine și rău, iar scientologia este exact la fel. Singura diferență este că, în scientologie, forța răului este un extraterestru pe nume Xenu, care a trăit acum 75 de milioane de ani.

La acea vreme, Xenu stăpânea o confederație de aproximativ 90 de planete, inclusiv planeta Pământ (care se numea, la acea vreme, „Teegeeack”). Din cauza suprapopulării, Xenu a lansat un genocid în masă. Cei nefolositori erau capturați și transportați pe Pământ, unde erau aruncați în vulcani.

Povestea este mai potrivită ca basm pentru copii decât ca religie. Și totuși, ea a prins surprinzător de bine. Probabil că, după o perioadă lungă de îndoctrinare și spălare pe creier, rațiunea membrilor e considerabil diminuată, ei devenind susceptibili să creadă orice poveste.

O afacere super-profitabilă

Scientologie - Sediu

Fortăreața unde niciun intrus nu reușește să intre. Foto: curbed.com

Biserica Scientologică este gândită și organizată ca o afacere. Pentru a deveni membru, trebuie să plătești o taxă exorbitantă: 1.500 de dolari. Fostă adeptă a scientologiei, Leah Remini a dezvăluit că membrii nou inițiați plătesc între 1 dolar și 1.200 de dolari pe oră pentru un curs.

Odată absolvit acest curs, ei trec la „următorul nivel” de inițiere. Prima etapă de inițiere se numește „Clear” (Curat, Liber). Pe lângă asta, fiecare nou membru trebuie să semneze un contract, prin care promite să slujească scientologia timp de… un miliard de ani.

Dorința de a acapara noi membri este atât de mare, încât cultul își încurajează adepții să-și mintă familia și prietenii și să se rupă de societate. Astfel, ei devin mai ușor de controlat și mai docili.

Celebritățile cad în plasă

Scientologie - Tom Cruise

Tom Cruise este cel mai celebru adept al scientologiei. S-a alăturat cultului în 1990. Foto: thedailybeast.com

În timp ce majoritatea cultelor au tendința de a recruta persoane marginalizate (grupuri sărace, vulnerabile), scientologia face exact opusul. Biserica Scientologică li se adresează celor bogați și celebri. În 1965, Hubbard a precizat că această strategie este esențială pentru popularizarea scientologiei.

În plus, probabil că doar cei bogați ar plăti taxa inițială de 1.500 de dolari pentru a face parte din scientologie. Unii dintre cei mai celebri membri ai cultului sunt actorii Tom Cruise, John Travolta și Kirstie Allie sau Priscilla Presley, fosta soție a lui Elvis Presley.

„Închisoarea” scientologică

Scientologie - Sylvia Taylor

Sylvia Taylor
Foto: vice.com

Asupra cultului planează de mult suspiciuni. În ultimii ani, FBI demarat o anchetă asupra bisericii scientologice, suspectată că de trafic de persoane și exploatare Totul a început când s-a descoperit că unii membri erau forțați să lucreze aproape gratuit la sediul cultului, denumit Sea Org.

În documentarul Going Clear – Scientology & the Prison of Belief  (Eliberarea – Scientologia și închisoarea credinței), o fostă adeptă pe nume Sylvia Taylor a dezvăluit condițiile inumane la care biserica își supune membrii. Taylor fusese omul de legătură între cult și John Travolta și a povestit că, la un moment dat, a fost trimisă într-o tabără denumită „Rehabilitation Project Force”.

Centrul funcționa ca un lagăr de concentrare: oamenii erau forțați să lucreze fără bani, primeau mâncare puțină și dormeau în condiții mizere.

Scientologie: Odată ce devii membru, ești ca un prizonier

Scientologie - Leah Remini

Actrița Leah Remini a rupt tăcerea cu privire la scientologie. Foto: salon.com

Conducătorii Bisericii Scientologice spun că adepții pot părăsi religia în orice moment. În ultimii ani, însă, au apărut tot mai multe mărturii care contrazic acest lucru. După spusele celor care au reușit să scape, a părăsi cultul este un lucru extrem de greu.

În primul rând, îndoctrinarea este atât de puternică, încât puțini mai sunt în stare să înțeleagă că sunt abuzați. Dacă, totuși, își dau seama de asta și doresc să plece, cultul încearcă să-i descurajeze pe toate căile.

Lea Remini a afirmat că cei care au ales să plece din centre precum Sea Org au primit la final o factură imensă, pentru cazare, masă și altele, deși inițial li s-a spus că totul e gratuit.

Așadar, e greu să părăsești cultul cu conturile pline, iar cei care se întorc la viața normală sunt faliți și neajutorați. Mai mult, dezertorii sunt adesea supuși unor campanii de denigrare, pentru a le distruge credibilitatea și pentru a-i face să tacă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:48

5 crime brutale și misterioase descoperite de arheologi
24/12/2021 15:24

 Cand scheletele vorbesc, oameni de stiintă trebuie să asculte. Felul in care cineva a murit cu secole in urmă poate să ne spună foarte multe despre violenta socială si credintele unor epoci apuse. ...

Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

Adevărul despre părul alb. De ce încărunțim
26/12/2019 09:18

Mai devreme sau mai tarziu, părul tuturor devine cenusiu si apoi alb. Dar de ce se intamplă cu unii oameni mai devreme decat altii? Si care este cel mai bun mod de a-l ingriji? Iată ce spun expertii: Se spu ...

Lovitura anului pentru cei care au telefon mobil! Se șterg datele din telefon. Cine este afectat de eroare
22/12/2019 17:23

Datele aplicatiei Google Chrome de pe unele dispozitive Android pot dispărea, in urma ultimei actualizări a browserului, realizată de producător. Mult mai grav este că, o dată cu ele, pot dispărea si dat ...

Suntem MUTANȚI: unii mai mult, alții mai puțin
22/12/2019 15:47

Suntem cu totii mutanti, dar unii sunt predispusi să aibă mai multe mutatii decat altii. Cercetătorii au descoperit ce se intamplă La nastere, copiii au de obicei 70 de mutatii genetice noi in comparatie c ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Facebook, cenzură multă, siguranță deloc! Aproape 300.000.000 de utilizatori „hackuiți”
20/12/2019 13:26

Compania Facebook a anuntat joi că datele a aproape 300 de milioane de utilizatori au fost furate de hackeri. Un hacker a profitat de vulnerabilitătile de securitate ale Facebook, săptămana trecută, si a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei