Stil de viata sanatos pentru adultii in varsta

bunicii-cu-nepoata

Dimensiune font:

| 20-07-2022 17:00

“ Unii oameni, indiferent cat de mult imbatranesc, nu-si pierd niciodata frumusetea, ci doar si-o muta de pe fete in inimile lor” Martin Buxbaum

Admitem cu usurinta citatul renumit: “tineretea este o stare de spirit”. In acelasi context, de ce nu am parafraza si sa spunem, de asemenea:  “batranetea este o stare de spirit”? 

Varsta a treia, cum se mai numește, este o provocare cu care ne vom confrunta la un moment dat. Ea vine cu dificultatile si cu bucuriile ei. Cu acceptarea schimbarilor care au loc in corpul nostru si in mintea noastra, o data cu inaintarea in varsta. Deoarece procesul biologic de imbatranire este inevitabil si destul de greu de controlat.

Studiile medicale, in acest domeniul, au dovedit ca peste 75% dintre adultii cu varsta de peste 65 de ani sunt afectați de una sau mai multe boli cronice.

In 2017, in cadrul unei cercetări cu privire la speranta de viata a adulților in varsta, s-a ajuns la concluzia ca un stil de viata sanatos poate crește durata de viata a unui barbat peste 65 ani cu 8 ani, si a unei femei peste 65 ani cu 10 ani.

Cativa factori care accelereaza procesul de imbatranire

Alimentarea unei mașini cu un combustibil neadecvat, nu doar ca ii va reduce performanțele, ci poate să o blocheze sau sa o opreasca definitiv. Dar dacă ne alimentam corpul cu o alimentatie nesanatoasa, toxica? 

Nu este mai important corpul nostru, pe care vrem sa-l pastram sănătos toată viața, decât o masina pe care o schimbăm la cativa ani?

· Cresterea excesiva in greutate si obezitatea - se stie ca o data cu înaintarea in varsta metabolismul se incetineste iar arderile sunt mai lente, de aceea trebuie sa avem grija sa mancam mai puțin si sa fim mai atenți la calitatea hranei. 

· Scaderea in greutate brusc si neintentionat poate sa fie un semnal de alarma si sa indice simptomele unei afectiuni grave. 

· Consumul nejustificat de zahăr, prezent in dulciurile cumparate sau in cele făcute in casa. Dar si in alte preparate care contin zahar “ascuns” cum ar fi: sosuri, ketchup, concentrate de supa, alimente semipreparate. 

· Consumul de alimente din surse industrializate, bogate in grasime, aditivi alimentari, cu adaos de sare in exces in defavoarea alimentelor simple, naturale, gatite in casa. 

· Lipsa mișcării, chiar si o simpla plimbare in aer liber este benefică. 

· Lipsa unor lucruri noi de invatat. 

· Tipare de gândire negativă sau anturajul unor persoane cu gandire nociva. 

· Lipsa suplimentelor nutritive adecvate sau utilizarea lor fără discernământ. 

· Mesaje negative despre imbatranire. 

· Lipsa sensului si a scopului in viata. 

Respecta cateva dintre obiceiurile de baza ale unui stil de viata sanatos

Vrei sa faci parte din categoria persoanelor in vârstă, care duc o viata vibrantă, plini de energie si cu o sanatate de invidiat? 

Sa analizam in continuare ce trebuie sa evitam si ce trebuie alegem pentru a imbatrani frumos si sanatos:

Alimentatie echilibrata - bazată pe următoarele principii: Mai puțin, mai natural, mai simplu, este mai bine! O alimentatie in care sa fie prezente legumele si fructele, o dieta bogată in fibre si saraca in grasimi saturate. Proteinele sa fie alternate (carne, peste, oua, branzeturi, proteine vegetale) si asociate întotdeauna cu o salată proaspătă. 

Pofta de dulce sa fie satisfacuta cu fructe sau puțină miere adaugata într-un iaurt. Se va servi ca o gustare, între mese si nu ca un desert, imediat după masa. 

Suplimente alimentare - la aceasta varsta devin o necesitate, deoarece in corp se instalează carențe datorate unei absorbtii deficitare a nutrientilor. Hiperaciditatea din corp, tendințele inflamatorii, o imunitate scăzută sunt dezechilibre care se pot evita prin consumul responsabil si cu recomandari profesionale de Produse Forever

Miscarea - este absolut necesara persoanelor in varsta. Astfel isi mentin mobilitatea, echilibrul si forta fizica. Dacă posibilitatile de exerciții fizice sunt limitate, plimbarea intr-o zona fara aglomeratie si cu aer curat este benefica. 

Somn de calitate - se știe ca la persoanele in varsta se scurtează durata de somn din timpul nopții. Un somn de 7 ore pare sa fie suficient. Dar pentru a fi un somn de calitate, este bine sa inceapa la ore rezonabile (între 22-23) si fără elemente de perturbare a somnului: televizor in camera de dormit, tabletă sau telefon mobil. 

Sanatate mintala - acum este timpul pentru diverse activități si hobby-uri care alta data nu încăpeau in programul aglomerat al unui adult activ. Este timp pentru citit, ascultat muzica, pictura sau gradinarit. Este timp pentru rebus sau mici reparații, si orice alta activitate care va solicita mintea si va da un sentiment al scopului. 

Sanatate socială - a fi conectat cu cei dragi este cel mai bun “tratament” pentru o sanatate mintală si socială. Implicarea in diverse activități: biserica, voluntariat, hobby-uri, călătorii, scade riscul izolării sociale si a depresiei.

· Fii o persoana care nu spune niciodată că urăște faptul ca imbatraneste. 

· Apreciaza-ti varsta, experiențele si relațiile. 

· Privește înainte si nu in urma. Folosim trecutul doar pentru amintiri plăcute sau lecții de viața invatate si nu pentru regrete. 

· Găsește motive pentru care esti recunoscator si trăiește fără resentimente!

Punctele forte ale persoanelor in vârstă sunt: bunatatea, calmul, înțelepciunea si experienta de viata, simțul umorului. Acestea ii pot face sa fie o companie placuta atat pentru membrii familiei cat si pentru prieteni. 

“ Nimeni nu imbatraneste prin simpla acumulare a unui număr de ani. Devenim batrani prin părăsirea idealurilor noastre. Anii pot rida pielea, dar renuntarea la entuziasm ne rideaza sufletul.” 

Samuel Ullman 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei