SUA au cerut Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică din Rusia pentru că preţul petrolului crește cu fiecare lovitură - Reacția Kievului

1

Dimensiune font:

| 23-03-2024 00:02

SUA au cerut Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică din Rusia pentru că preţul petrolului crește cu fiecare lovitură - Reacția Kievului

SUA au îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti, avertizând că atacurile cu drone riscă să provoace o nouă escaladare şi să determine creşterea preţului global al petrolului, a relatat vineri Financial Times (FT), citând persoane familiare cu acest subiect, o informaţie pe care Preşedinţia de la Kiev s-a grăbit însă să o dezmintă.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit drone pentru a lovi infrastructuri critice, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de mai bine de doi ani, Kievul lovind rafinării şi instalaţii energetice ruseşti în ultimele luni.

Atacurile ucrainene au contribuit la scumpirea petrolului, al cărui preţ a crescut cu aproape 4% până în prezent începând din 12 martie, când Ucraina a început să vizeze pentru prima dată infrastructura energetică a Rusiei. O nouă creştere a preţurilor la benzină în Statele Unite ar slăbi ratingul preşedintelui Joe Biden şi i-ar submina şansele de realegere.

Reactia Ucrainei

Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei prezidenţiale ucrainene, a negat însă că Washingtonul a cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii petroliere ruseşti, scrie Ukrainskaia Pravda.

"Aceasta este o informaţie fictivă. După doi ani de război în toată regula, nimeni nu va dicta Ucrainei termenii acestui război. În cadrul dreptului internaţional, Ucraina poate "degreva" instrumentele de război ruseşti. Combustibilul este un instrument de bază al războiului. Ucraina va distruge infrastructura de combustibil", a declarat Podoliak pentru canalul rusesc Dojd, care funcţionează în străinătate, fiind interzis în Rusia.

Podoliak a mai spus că Rusia loveşte infrastructura critică a Ucrainei cu intenţii genocidare, în timp ce Ucraina distruge o infrastructură de război.

De asemenea, viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Ştefanişina, a declarat că rafinăriile de petrol din Rusia sunt ţinte legitime ale Ucrainei din punct de vedere militar, relatează Ukrainskaia Pravda.

"Înţelegem apelurile partenerilor noştri americani. În acelaşi timp, luptăm cu capacităţile, resursele şi practicile pe care le avem. Aş dori să le reamintesc colegilor mei care fac astfel de declaraţii că, în februarie 2022, am vorbit la sediul NATO pentru a face apel la ONU, deoarece ei pot să "închidă cerul" deasupra Ucrainei. Au spus: "Olha, tu nu înţelegi standardele NATO. În accepţiunea NATO, acest lucru înseamnă, în primul rând, distrugerea infrastructurii din Rusia care face posibilă bombardarea oraşelor ucrainene. Fabricile care produc rachete". Prin urmare, noi acţionăm în conformitate cu cele mai bune standarde NATO", a punctat Stefanişina la un forum de securitate organizat la Kiev. Comentând atacul de vineri al Rusiei, cel mai mare de la începutul războiului care a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, vicepremierul a declarat că se aşteaptă ca partenerii Ucrainei să-i furnizeze Kievului în primul rând arme.

Consilierul lui Biden a fost miercuri la Kiev

Financial Times spune că a vorbit cu trei interlocutori sub rezerva anonimatului. Avertismentul Washingtonului ar fi fost transmis în mod repetat Kievului către înalţi oficiali ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării (GUR), care supraveghează programele ucrainene de atacuri cu drone.

Casa Albă este "din ce în ce mai îngrijorată" de atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, terminalelor şi altor infrastructuri energetice din vestul Rusiei, care au afectat producţia rusă din această zonă, a declarat una dintre surse Unul dintre motivele îngrijorării SUA este că o scădere a exporturilor ruseşti ar putea declanşa o creştere a preţurilor pe piaţa mondială, întrucât Rusia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori, în ciuda sancţiunilor.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat că pentru a răspunde la loviturile Ucrainei, Rusia ar putea viza în mod esenţial infrastructura energetică importantă pentru ţările occidentale, cum ar fi conducta CPC care pompează petrolul din Kazahstan prin Rusia, pentru a-l exporta pe pieţele globale. Companiile occidentale, printre care ExxonMobil şi Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru pentru scurt timp în 2022.

Ca răspuns la solicitările de comentarii din partea Financial Times, Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a declarat că Statele Unite "nu încurajează şi nu permit" lovituri ucrainene asupra unor obiective din Rusia.

Pe de altă parte, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a fost chiar miercuri la Kiev. Ambasada SUA a declarat că Sullivan a venit la o reuniune a consilierilor de securitate naţională din întreaga lume, pentru a discuta despre "formula de pace" a preşedintelui Volodimir Zelenski. În timpul vizitei, Sullivan a dat asigurări că Statele Unite cred în victoria Ucrainei şi a cerut ucrainenilor să creadă în Statele Unite, dând asigurări că se fac eforturi pentru a fi votat în Congres un pachet esenţial de ajutor pentru Ucraina.

Ce urmareste Ucraina

Obiecţiile SUA la atacurile Kievului în Rusia vin în contextul în care preşedintele Biden are de dus o luptă grea cu Donald Trump pentru realegere, în condiţiile în care preţul benzinei este în creştere, ajungând la aproximativ 3,50 dolari pe galon. "Nimic nu îngrozeşte mai mult un preşedinte american în exerciţiu decât o creştere a preţurilor la pompă în timpul unui an electoral", a declarat Bob McNally, preşedintele companiei de consultanţă Rapidan Energy şi fost consilier pe probleme de energie la Casa Albă.

Ucraina a crescut constant numărul atacurilor cu drone pe măsură ce tehnologiile sale au avansat. Oficialii ucraineni susţin că au dezvoltat drone cu o rază de acţiune de peste 1.000 km şi încărcături utile capabile să provoace daune grave.

Săptămâna trecută, Kievul a lansat două dintre cele mai mari şi mai ample atacuri cu drone, operaţiunile GUR şi SBU vizând cu succes şapte instalaţii energetice ruseşti în câteva zile consecutive.

De asemenea, în ultimul an, dronele maritime ale GRU şi SBU au lovit porturile ruseşti, au distrus mai multe nave de război ruseşti în Marea Neagră şi au lovit podul din Crimeea, atât de apreciat de Moscova, care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.

Scopul "operaţiunilor speciale" este de a împiedica aprovizionarea cu combustibil a trupelor ruseşti şi de a reduce finanţarea efortului de război al Kremlinului, potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea şi desfăşurarea atacurilor, citat de Financial Times.

De asemenea, Kievul doreşte să dea o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova şi arătând că apărarea sa aeriană - inclusiv cea din jurul Kremlinului - poate fi penetrată.

Campania aeriană este, de asemenea, văzută de unii oficiali ca un mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistenţă militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congres, care este esenţial pentru apărarea Ucrainei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale
09/05/2024 12:01

  De cateva zile, Palatul Braunstein sclipeste intr-o lumină blandă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie car ...

A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 09:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Activitate intensă pe șantierul Autostrăzii Moldovei
09/05/2024 09:34

* termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul Mircesti - Pascani este de 30 de luni, ceea ce inseamnă că iesenii vor putea circula pe autostradă, in judet, cel mai devreme la finalul anului 2026 * valo ...

Bogdan Ota va lansa un nou album la Iași
09/05/2024 09:10

  Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicală contemporană, el a vandut peste ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 09:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Finanțare pentru proiectele zonei rurale
09/05/2024 08:59

Consiliul Judeţean a deschis apelul de proiecte pentru cea de-a treia ediţie a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială (PJES), prin care primăriile pot primi finanţare pentru construirea şi ...

Peste 650 de cupluri care aniversează „Nunta de aur”, premiate de Ziua Familiei
09/05/2024 08:52

* „Acesta este cel mai mare număr de cupluri premiate din istoria de două decenii a Zilei Familiei. Dintre acestea, peste 70 de familii care au depus cererea in perioada martie–aprilie 2024 vor fi ...

Ziua independenței de Stat a României, aniversată la Iași
09/05/2024 08:45

Ziua Independenţei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite in cel de-al Doilea Război Mondial si Ziua Europei, vor fi aniversate vineri, 10 mai, la Iasi in cadrul unei ceremonii milita ...

Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei