Ce a obținut Macron de la Xi Jinping. În afară de coniac, nimic altceva nu a mers prea bine

15_11zon

Dimensiune font:

| 09-05-2024 09:22

Xi Jinping i-a oferit lui Emmanuel Macron câteva victorii, însă a făcut puține concesii semnificative în ceea ce privește comerțul și Ucraina

În prima zi a lui Xi Jinping în Europa, după cinci ani departe de continent, președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit un cadou simbolic: câteva sticle din cel mai rafinat coniac din Franța.

Nu a fost prea subtil. Ancheta antidumping a Chinei privind băuturile alcoolice europene pe bază de vin, care vizează în mare parte producătorii de coniac din Franța, este văzută drept răspuns la decizia Uniunii Europene de a deschide mai multe investigații împotriva Beijingului în baza unor suspiciuni de practici comerciale neloiale în sectoare precum vehiculele electrice și fabricarea de dispozitive medicale.

În schimb, Xi și-a oferit proprii îndulcitori: o promisiune de a nu aplica tarife preventive asupra brandy-urilor franceze, precum și sprijin pentru „armistițiul olimpic” al lui Macron.

Dar, spre deosebire de băuturile lui Macron, ofertele lui Xi s-ar putea să nu cadă la fel de bine.

În timpul vizitei de stat de două zile a liderului chinez, care a început luni, Macron a sperat să atenueze poziția Beijingului cu privire la mai multe aspecte cheie, inclusiv dezechilibre comerciale și parteneriatul „fără limite” al acestei țări cu Rusia.

Însă Macron a avut parte de un Xi puțin receptiv, care fie a negat existența unor probleme, a oferit concesii modeste care au necesitat foarte puține sacrificii din partea Chinei, fie a denaturat de-a dreptul implicarea Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Recompense și pedepse

În legătură cu Ucraina, liderul chinez a reiterat promisiunea să nu livreze arme Rusiei, precum și să „controleze strict” exporturile de echipamente cu dublă utilizare către Rusia – poziții asupra cărora de altfel țara sa a insistat public.

Xi a ignorat în esență îngrijorarea Occidentului precum că China a contribuit la menținerea economiei ruse pe linia de plutire, furnizând țării bunuri de consum care nu mai sunt disponibile de pe piețele occidentale din cauza sancțiunilor. Apoi, mai este o problemă: faptul că China este acuzată că spune un lucru, dar face altul atunci când e vorba de a oferi un colac de salvare partenerilor beligeranți precum Rusia și Coreea de Nord.

În cea mai puternică declarație din timpul vizitei, liderul chinez a lansat o aluzie voalată la adresa Washingtonului și a altor națiuni occidentale care dau vina pe Beijing pentru susținerea acordată Kremlinului în timp ce acesta își duce războiul împotriva Ucrainei.

„Ne opunem folosirii crizei din Ucraina pentru a arunca vina, a defăima o țară terță și a incita un nou Război Rece”, a spus Xi luni.

Referirea la un „nou Război Rece”, jargonul folosit de regulă de Partidul Comunist Chinez pentru a critica manevrele geopolitice ale Washingtonului ce nu sunt pe placul Beijingului, poate atinge o coardă a lui Macron, ce își propune să dezvolte Europa ca o putere militară și economică autonomă strategic, independentă de China sau de Statele Unite.

La sfârșitul primei zile a lui Xi la Paris, starea de spirit de la Elysée era optimistă, în măsura în care mai mulți consilieri au văzut licăriri de speranță în discuțiile în special cu privire la Ucraina.

În cadrul declarațiilor comune către presă, Xi a anunțat că sprijină apelul președintelui francez la un „armistițiu olimpic”, pe care Macron l-a văzut ca pe o oportunitate de a „lucra la o soluție durabilă [a conflictelor], cu respectarea deplină a dreptului internațional”.

Dar, având în vedere că Rusia câștigă teren pe câmpul de luptă din Ucraina și se pregătește pentru o ofensivă în timpul verii, discuțiile despre un armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice sună mai degrabă a gândire magică.

Potrivit lui Marc Julienne, specialist în China la think-tank-ul IFRI din Paris, bunăvoința Chinei în această problemă nu este de fapt „niciun câștig real” pentru Franța, întrucât Beijingul își dorește oricum asta.

„Sprijinul pentru propunerea președintelui francez privind un armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice este concordant cu sprijinul Chinei pentru încetarea focului, fără nicio acțiune în această direcție”, a spus el.

O prăpastie

În ultimele săptămâni, Macron a argumentat în favoarea stabilirii unei relații comerciale „mai echilibrate” între China și Europa, iar luni a abordat direct acest subiect în cadrul unor discuții trilaterale cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Macron a subliniat că amânarea tarifelor preventive pentru coniacurile franceze este o victorie. El l-a lăudat pe Xi „pentru deschiderea sa cu privire la măsurile provizorii privind coniacul francez și pentru dorința sa ca acestea să nu fie aplicate”.

Dar ceea ce nu a spus Xi este că ar fi împotriva tarifelor asupra coniacului francez. În schimb, Ministerul de Externe al Chinei l-a citat pe Xi negând „așa-numita „problemă a supracapacității Chinei”.

În același timp, e posibil ca Xi să fi reușit să creeze o prăpastie între Macron, von der Leyen și Olaf Scholz. Absența cancelarului german a fost elefantul din cameră, analiștii speculând că acesta a lipsit tocmai pentru a nu risca să alimenteze furia Beijingului în privința vehiculelor electrice.

Aceste realități îl ajută lui Xi să o „ignore” pe von der Leyen, a remarcat analistul de politică externă Ulrich Speck.

„Atâta timp cât atât Scholz, cât și Macron se apropie de Xi, încercând să aprofundeze relațiile economice și să atenueze criticile pe probleme geopolitice, mesajele pe care von der Leyen le transmite nu sunt foarte credibile”, a scris Speck.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mircea Geoană: „Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa”
20/05/2024 07:52

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

Ion Cristoiu:Să dăm sau să nu dăm ucrainenilor un Sistem Patriot? Politicienii noștri se tem să răspundă direct, cum ar trebui. Se pitesc după CSAT
20/05/2024 05:58

1. Se face deja o săptămină de la debutul oficial al campaniei pentru alegerile din 9 iunie 2024. Toti analistii remarcă mediocritatea de pină acum a bătăliei electorale. In campania din 1996 Evenimentu ...

Presiunea SUA asupra României pentru furnizarea unui sistem Patriot către Ucraina este zdrobitoare
19/05/2024 15:18

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a comentat pe B1 TV posibila furnizare a unui sistem Patriot către Ucraina, subliniind presiunea semnificativă pe care presedintele Statelor Unite, Joe Biden, o ex ...

Pronosticul lui Traian Băsescu pentru alegerile din Capitală: 'Firea nu are nicio șansă / Cred că va câștiga și Clotilde la Sectorul 1'
19/05/2024 15:00

Fostul presedinte Traian Băsescu a vorbit despre situatia complicată de la varful tării, unde politicienii se bat in sondaje si declaratii. Băsescu sustine că cel mai bun candidat din momentul de fată, ca ...

La acest șantaj, Nu! Dar… la altele?
19/05/2024 07:20

Legat de protestul sindicalistilor din cultură, mai precis din muzee si biblioteci publice, premierul, Marcel Ciolacu, a comis-o din nou, ca un licean ce se află cu bacalaureatul intarziat. Ciolacu le-a tran ...

„Ceremonie” de arborare a steagului LGBT la Comisia Europeană. Ursula: Azi și în fiecare zi, sunt mândră să fiu alături de comunitatea LGBT
19/05/2024 07:03

Comisia Europeană a arborat steagul LGBTQ in fata sediului său de la Bruxelles. „Astăzi si in fiecare zi, suntem alături de comunitatea LGBTIQ+”, a transmis, pe Facebook, Comisia Europeană. La randul ...

Măscăriciul PNL se vede comisar european
19/05/2024 06:17

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a afirmat, la Prima TV, că si-ar dori să devină comisar european din partea Romaniei pentru extinderea UE, insă a admis că are concurent ...

România nu a semnat o declaraţie de promovare a drepturilor LGBT+, prezentată de preşedinţia belgiană a Consiliului UE
19/05/2024 06:15

Nouă state ale Uniunii Europene (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia şi Ungaria) nu au semnat o declaraţie pentru promovarea politicilor in favoarea comunităţilor LGBTIQ ...

Marcel Ciolacu jubilează după o vizită la Foșcani: 'Se intră într-un ritm mare de dezvoltare'
18/05/2024 20:40

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita pe care a făcut-o sambătă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf.Pantelimon Focşani, că se intră intr-un ritm mare de dezvoltare. Şeful Executivului a ad ...

Mircea Geoană desființează sistemul de vot din România: 'Este cel mai primitiv din toată Europa / Ce e asta? Nu ştiu să protejez datele?'
18/05/2024 20:11

Sistemul de vot din Romania este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sambătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul Studenţilor din Romania, care a avut loc la Palatul P ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei