Sute de minore devin mame, an de an, la Iași

1mame minore

Dimensiune font:

| 29-05-2022 15:38

* anul trecut, la Iași au născut peste 200 de minore * îngrijorător este faptul că aproape 20 dintre acestea au devenit mămici la... 15 ani * în primele patru luni ale anului 2022, doar la Marternitatea „Cuza Vodă” au fost înregistrate 30 de mame minore * majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate, însă trendul este în schimbare  

Mame minore, copii cu copiii, au schimbat păpuşa cu un bebeluş... Auzim tot mai des astfel de etichete puse fetelor care deşi nu au 18 ani au devenit mame. Pentru unii sunt doar nişte cifre din statistici, pentru alţii poveşti şi lecţii de viaţă. Dincolo de toate acestea, astfel de cazuri ne arată lipsa de educaţie pentru sănătate şi incapacitatea noastră, a tuturor, de a proteja copiii vulnerabili.

La maternitatea „Elena Doamna”, în cursul anului 2021 au născut 62 gravide care aveau vârsta mai mică de 18 ani. Cea mai tânără mămică a fost o fată care nu a împlinit încă 14 ani. În cursul anului 2021, comparativ cu 2020, la Maternitatea „Elena Doamna” au născut mai multe  minore . „Şi în acest an, ţara noastră se menţine pe primul loc în Europa la nivelul mamelor minore. Numărul ar putea fi mai mare, dacă ar fi să ne raportăm la populaţia totală, implicit cea migrantă. E posibil ca această cifră să fie mai mare decât ceea ce adunăm noi în interiorul graniţelor. E un subiect foarte dureros”, a declarat Martinescu, managerul managerul Maternităţii „Elena Doamna”.  

Creşte incidenţa mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România

Şi la Maternitatea „Cuza Vodă” numărul celor care au devenit mame înainte de a împlini vârsta majoratului este îngrijorător de mare. Mai precis, 140 de tinere cu vârste între 13 şi 17 ani au devenit mame. La fel de îngrijorător este faptul că 14 din cele 140 de minore au devenit mămici la 15 ani. Tot statisticile arată că în primele patru luni ale anului 2022 au fost 30 de minore care au devenit mămici.

Majoritatea minorelor gravide provin din mediul rural sau din familii defavorizate. Însă se pare că trendul începe să se schimbe. Este o creştere a incidenţei mamelor minore nu doar în Iaşi sau în România, ci şi Belgia, Olanda, Franţa, SUA. Problema e că procentul minorelor care rămân gravide este mai mare la noi în comparaţie cu alte ţări, din punct de vedere al raportului la numărul de locuitori. Dacă în urmă cu 10 ani erau mai multe minore gravide din mediul rural care năşteau, în momentul de faţă pot să spun că numărul minorelor înscepe să fie mai numeros în mediul urban decât în mediul rural, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu.

Cele mai multe dintre tinerele mămici spun că nu au avut acces la informaţii privind prevenirea sarcinilor timpurii sau nedorite. De aceea, medicii pledează pentru introducerea orelor de educaţie sanitară. În timpul acestor cursuri trebuie să le explicăm elevilor şi despre contracepţie, şi despre bolile cu transmitere sexuală, acele BTS-uri, şi despre vaccinul anti HPV sau despre riscurile pe care le produce obezitatea sau despre faptul că dacă nu ai o ţinută corectă în clasă poţi să faci scolioză sau alte afecţiuni ale coloanei vertebrale. Plus o mie de alte lucruri, spre exemplu, cum să nu te infectezi cu hepatită, sifilis, HIV şi aşa mai departe. Fără educaţie sanitară tragediile vor continua, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.

„Minorele care rămân gravide au multe probleme de sănătate, au patologii asociate”

Din nefericire, aceste minore nu au condiţii de trai şi nici parte de supraveghere şi îngrijire medicală în timpul sarcinii, la spital ajung în stare precară, iar ulterior dau naştere unor bebeluşi care, la rândul lor, au probleme de sănătate. „Organismul nu este bine format la vârste de 14-15 ani. Pe la 17-18 ani doar unele fete sunt dezvoltate corespunzător. Dar toate aceste minore care rămân gravide au multe alte probleme de sănătate, au patologii asociate. În primul rând organismul nu e suficient de bine dezvoltat să ducă în bune condiţii o sarcină până la termen. Se ajunge la un risc mai mare de avort în trimestrul I sau II de sarcină, sau la naştere prematură. În al doilea rând, au foarte multe infecţii sexuale, infecţii genitale, care la rândul lor cresc riscul de naştere prematură. Sunt foarte multe gravide minore care au anemii netratate. Sarcinile lor nu sunt urmărite corespunzător, pentru că fetiţele îşi ascund sarcinile chiar şi de familie, nu mai spun că nu merg la medic pentru a-şi face controalele şi analizele necesare. Foarte multe dintre aceste sarcini sunt cu întârzieri de creştere intrauterină. Adică, fătul nu se mai dezvoltă corespunzător. Asta datorită faptului că placenta acestor minore nu mai are o funcţie normală. Bineînţeles, acel copil se va naşte şi prematur şi cu o greutate mai mică decât vârsta gestaţională. El va trebui să stea mult timp în terpaie intensivă, va deveni un copil fragil care va avea risc de boli pulmonare, şi tot felul de sechele de dezvoltare atât neuropsihică dar şi motorie. Aceşti copii prematuri au aceste riscuri. Deci, din punct de vedere medical, prezintă un risc crescut de complicaţii atât pentru mame, cât şi pentru copiii lor, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu. 

Lăsând la o parte tragediile care se întâmplă în şcoală - minorele sunt nevoite să întrerupă studiile, sau în familie sunt bătute, izgonite şi alungate, repercusiunile nu sunt doar asupra lor, şi asupra copiilor acestora. Cel mai trist este că nu au parte nici de un viitor. O sarcină schimbă viaţa. Din punct de vedere emoţional, minorele gravide intră într-o criză. Astfel, apare criza de sarcină. Adică se activează în momentul în care minora nu ştie ce să facă, cum să procedeze cel mai corect. În cazul în care nu are sprijin emoţional, situaţia minorelor însărcinate nu este prea favorabilă. Sprijinul ar trebui să vină în primul rând din partea familiei. Minorele gravide care au ajuns la maternitate şi cu care am lucrat eu nu aveau sprijin din partea familiei, a partenerului. Mama, tata şi partenerul sunt factori foarte importanţi. Când spun sprijin mă refer la sprijinul emoţional, psihologic, spiritual şi financiar. Fiecare dintre aceste paliere e important, cred eu, şi nu se poate unul fără altul, a spus Anca Pulpa, psiholog ProVita de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, care colaborează cu medicii de la Elena Doamna.

În astfel de cazuri e nevoie de sprijinul familiei extinse, al comunităţii sau organizaţiilor neguvernamentale. Sunt psihologi, asistenţi sociali, preoţi, o întreagă echipă, în cadrul asociaţiei noastre care se ajută gravide aflate în situaţie deosebită, printre ele fiind şi minore, a spus psihologul Anca Pulpa. Laura RADU

 

 

  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”
01/05/2024 17:00

Autoritătile locale din Candesti au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrati in caz de calamităti naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potentiali sinistr ...

Accident cu 4 victime în județul Neamț. Una dintre ele se zbate între viață și moarte
01/05/2024 17:00

 Grav accident rutier produs miercuri, 1 mai, pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Roman, judetul Neamt. Coliziunea dintre două autoturisme s-a soldat cu 4 victime, anuntă Inspectoratul pentru Situa ...

Primăriile României rurale care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă
01/05/2024 16:27

Zeci de primării de comună din judetul Botosani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor si a fac ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 16:16

În ziua de 1 Mai şi in zilele din perioada Sărbătorilor de Paşte, unităţile medicale din judeţul Iaşi vor avea un program special, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, urgentel ...

O tânăra a „uitat” 100 de euro în dosar la testarea practică pentru permis. Cu ce explicație stupefiantă a venit
01/05/2024 15:00

O femeie din Suceava a strecurat două bancnote de cate 50 de euro in dosarul pe care i l-a prezentat politistului examinator, cu intentia ca acesta să o declare admisă la proba practică a examenului pentru ...

Polițiștii din Suceava s-au rugat de un șofer suspectat că a omorât un om cu mașina să se predea. „Vino și deschide poarta”
01/05/2024 14:29

Oamenii legii i-au cerut soferului suspectat că a omorat un om si a fugit de la locul faptei să se predea. Bărbatul a acrosat cu masina un pieton si s-a baricadat in casa sa la cateva sute de metri de locul ...

Distracție la Ciric, de 1 Mai. Mici și bere gratis
01/05/2024 14:19

Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, zona de agrement Ciric s-a umplut de sute de ieseni, atrasi de micii si berea oferite gratuit de Primări, dar si de spectacolul de muzică populară. 

Restart pentru Autostrada Braşov-Bacău!
01/05/2024 13:19

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Şi-a tăiat şi fiul o dată cu porcul. Atât animalul, cât şi adolescentul au murit în chinuri
01/05/2024 13:18

Gigel Manta din Ivăneşti, Vaslui a rămas văduv imediat după pandemie. Are doi copii, dar de grija fiicei a scăpat, ea a devenit majoră şi s-a mutat la iubitul ei. Astfel, in casă, doar el şi cu băiat ...

  O suceveancă a consumat droguri, a urcat la volan și a provocat un accident
01/05/2024 09:30

  După un banal accident petrecut duminică după-amiază, in jurul orei 15.30, pe str. Rulmentului din Suceava, cand un autoturism Audi ar fi acrosat usor un alt autoturism ce se afla stationat pe caros ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei