Împletirea timpului: magia Anului Nou pe stil vechi

an nou

Dimensiune font:

| 11-01-2024 13:24

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, popoarele slave sărbătoresc Anul Nou de rit vechi sau ajunul Sfântului Vasile * această sărbătoare este respectată de credincioşii creştini de rit vechi, care fac parte din biserici ortodoxe care nu au preluat calendarul iulian, precum şi de creştinii care nu au acceptat îndreptarea calendarului de către bisericile din care făceau parte * pentru sârbi, ucraineni, ruşi şi lipoveni, această noapte înseamnă mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie

În lumea plină de strălucire și culoare a sărbătorilor de iarnă, există o poveste deosebită, o sărbătoare care răsare precum o stea strălucitoare în noaptea întunecată, la două săptămâni după fastuoasele petreceri de Revelion. Este povestea Anului Nou pe stil vechi, o sărbătoare care pulsează cu tradiții și emoții profunde în inimile creștinilor ortodocși de rit vechi.

Pe 13 ianuarie, când soarele își ia rămas bun, lăsând cerul într-un amestec de culori calde, începe un dans mistic al tradițiilor. Străzile se umplu de ecouri ale trecutului, de cântece și râsete, împletind vechi și nou într-un tapet vibrant de cultură și comunitate. Este Anul Nou pe stil vechi.

Gospodinele, adevărate artiste ale bucătăriei, își deschid sufletele și ușile caselor, împărtășind cu generozitate bucate pregătite cu dragoste și măiestrie. Mesele se umplu de dulciuri, nuci și mere, fiecare fiind o poveste în sine, un simbol al belșugului și speranței pentru anul ce vine. În casă, râsetele se amestecă cu mirosul îmbietor al clătitelor cu brânză, sarmalelor și cozonacilor, creând o atmosferă de sărbătoare autentică.

Pe străzi, cete de tineri, îmbrăcați în haine tradiționale și purtând măști ce evocă figuri mitologice, umblă cu „Plugușorul”, vestind anul nou. Sunetul tălăngilor umple aerul, fiecare bătaie fiind un strigăt către anul ce va veni, plin de rod și prosperitate. În comunitățile locuite de creștinii ortodocși pe stil vechi, majoritatea ruși lipoveni, dar și în cele din Republica Moldova, aceste tradiții sunt păstrate cu sfințenie, tinerii colindând ulițele satului și pocnind din bice, într-un simbolism vibrant al fertilității și belșugului. 

Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou pe stil vechi

O veche tradiţie în comunităţile de rit vechi spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul. Desigur, în schimbul norocului pe un an, ţigăncile solicită răsplata în bani. Rușii lipoveni obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul. Unii mai păstrează încă obiceiul unor mâncăruri tradiţionale de sărbători: un fel de clătite cu brânză sau cu carne, vărzări, piroștă, găluşti din aluat, cu interior de carne tocată, fierte în apă cu sare. În rest, şi rusoaicele învârtesc de sărbători cozonac, cârnaţi şi sarmale.

De unde vine diferența de dată

Diferenţa între cei care respectă sărbătorile de rit vechi şi cei care urmează calendarul gregorian constă în faptul că sărbătorile pe stil nou cu dată fixă sunt celebrate cu 13 zile mai devreme. Singura sărbătoare pe stil nou care respectă vechiul calendar iulian este Paştele, însă deşi are ca punct de reper data din calendarul iulian, aceasta se stabileşte în funcţie de calendarul nou.

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile creștinilor ortodocși și ale celor de rit vechi, o moștenire a disputelor calendaristice, devine neînsemnat în fața unității și bucuriei care învăluie această sărbătoare. În România, comunități întregi de ruși lipoveni, sârbi și armeni, își unesc inimile și sufletele în această noapte magică, împărtășind o bucurie care transcende timpul și spațiul, conectând trecutul cu prezentul într-un dans etern de sărbătoare și comuniune.

Astfel, Anul Nou pe stil vechi nu este doar o dată în calendar, ci o poveste vie, un tablou viu colorat de tradiții, speranțe și vise, care se reînnoiește an de an, țesând firul nesfârșit al timpului cu strălucirea momentelor de neuitat.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Lucian Mîndruță:
29/04/2024 00:08

Lucian Mindrută, persoană publică extrem de activă in mediul online, a făcut recent o confesiune surprinzătoare. Jurnalistul a spus că se implinesc 10 ani de cand nu a mai pus gura pe alcool. Decizia are ...

Cele mai frecvente nume care sunt sărbătorite de Florii/ Aproape 1,8 milioane de români își celebrează onomastica duminică
28/04/2024 11:52

Aproape 1,8 milioane de romani işi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor, transmite Agerpres.   Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Dat ...

Se mândrește cu un tatuaj obscen, dar a fost obligat de poliție să-l acopere. A fost aproape de arest
28/04/2024 00:12

Tatuajul lui Richard Hart cu o femeie goală care isi intinde picioarele de pe pieptul lui pană la mijlocul corpului a starnit controverse, dar bărbatul nu regretă că si-a făcut tatuajul. Richard Hart, i ...

Ceasul de aur al celui mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vândut la licitație
27/04/2024 11:00

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului, va fi scos la vanzare in cadrul unei licitatii de suveniruri. Astor a fost unul dintre cei aproximativ 1.500 de oame ...

Curtea de Apel din New York a anulat condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, fost producător de film la Hollywood
27/04/2024 10:39

 Curtea de Apel din New York a anulat joi condamnarea pentru viol şi agresiune sexuală din 2020 a fostului producător Harvey Weinstein, o vedetă la Hollywood, şi a ordonat iniţierea unui nou proces, ...

A început procesul fraţilor Andrew şi Tristan Tate, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol
26/04/2024 14:49

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus vineri inceperea judecăţii de fond in dosarul in care fraţii Andrew şi Tristan Tate sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic ...

Maestru spiritual şi instructor de yoga, acuzat de trafic de persoane şi viol. Polițiștii efectuează percheziții
25/04/2024 15:16

  Poliţiştii Capitalei efectuează, joi, percheziţii la un maestru spiritual şi instructor de yoga, suspectat a fi lider al unei grupări ce racola persoane vulnerabile in scopul exploatării sexual ...

Zborul nevăzut. Poveștile țânțarilor
25/04/2024 15:15

În adancul serii, in linistea densă a pădurii sau in clipele senine ale amurgului, un vartej al vietii se dezvăluie sub forma unui cor de zumzet. În acel moment, sublim si nevăzut, incepe dansul ...

Un tânăr de 16 ani a fost arestat după ce a postat pe reţelele de socializare că vrea să moară ca un martir la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris,
25/04/2024 13:36

Autorităţile franceze antiterorism au arestat un tanăr de 16 ani, după ce acesta a postat pe reţelele de socializare că vrea să moară ca un martir la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, scrie Reuters. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei