Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 aprilie 2023

16340248-transformed

Dimensiune font:

| 28-04-2023 20:00

Vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Argentina şi întâlnirea de lucru dintre ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, aflat în vizită la Bucureşti, sunt doar două dintre cele mai importante evenimente pentru actualitatea internă din intervalul 24-28 aprilie 2023.


RELAŢII EXTERNE
24 aprilie - Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Luxemburg. Printre altele, ministrul Aurescu a susţinut continuarea izolării Rusiei la nivel internaţional, a menţionat că România susţine extinderea regimului de sancţiuni şi a reiterat sprijinul ferm şi multidimensional al României pentru Ucraina. De asemenea, a reiterat propunerea avansată la CAE din martie, privind includerea unei noi discuţii, cât mai curând posibil, privind implicarea sporită a UE în rezolvarea conflictelor îngheţate în Vecinătatea Estică. În plus, a reluat propunerea făcută în 2021 de organizare a unei reuniuni a CAE la Kiev.

25 aprilie - Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Argentina, ultima etapă a turneului sud-american pe care l-a încheiat la 26 aprilie. A fost primit de omologul său argentinian, Alberto Fernandez, la Palatul prezidenţial Casa Rosada din Buenos Aires. Cei doi preşedinţi au avut convorbiri tete-a-tete, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune. Preşedintele României a agreat, cu omologul argentinian, dinamizarea dialogului politico-diplomatic şi intensificarea cooperării în mai multe domenii, respectiv protecţia mediului şi schimbările climatice, educaţia, cercetarea şi inovarea, digitalizarea, agricultura, energia verde, energia nucleară, cultura şi turismul. El s-a declarat convins că discuţiile cu preşedintele Argentinei vor da un impuls şi schimburilor comerciale. Preşedintele a mai afirmat că Argentina este "un prieten tradiţional" al României în regiunea Americii Latine, precizând că la 24 aprilie s-au împlinit 92 de ani de la stabilirea reprezentării diplomatice permanente ale celor două ţări. La rândul său, preşedintele Alberto Fernandez a declarat că doreşte ca relaţia bilaterală cu România să fie întărită: "Avem o legătură profundă şi putem să o facem şi mai bună, pentru că ambele ţări au multe de oferit una pentru alta şi să îmbunătăţim situaţia. (...) Vreau să lucrăm împreună pentru ca legătura noastră să fie întărită". Cei doi oficiali au discutat şi cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectivele de soluţionare a acestora, precum şi despre războiul din Ucraina.

26 aprilie - Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut o întâlnire de lucru cu ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, aflat în vizită la Bucureşti, în care au discutat şi subiectul deblocării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen. Întâlnirea a fost urmată de declaraţii de presă. Lucian Bode a declarat că "nu este firesc" ca România să îşi asume doar obligaţii în chestiunea Schengen, "fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin". El a adăugat că România contribuie constant şi activ la eforturile generale de consolidare a securităţii Uniunii Europene şi este unul dintre principalii contributori în acest sens. Ministrul român al Internelor a precizat că aderarea la spaţiul Schengen "nu este doar un deziderat al României, ci este un drept". În ceea ce priveşte deciziile luate în cadrul întâlnirii, Lucian Bode a transmis că a fost agreat un plan de acţiune pentru prevenirea migraţiei ilegale şi au fost semnate trei documente de cooperare. Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen. Cu privire la dialogul purtat de oficialii celor două state, Gerhard Karner a spus că au existat discuţii "foarte clare, dificile". De asemenea, a declarat, printre altele, că România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migraţiei ilegale, şi a punctat că a fost semnat un plan de acţiune pentru combaterea migraţiei ilegale, în care se regăsesc deja măsuri punctuale pe care cele două ţări vor să le întreprindă, precum trimiterea unor lucrători de poliţie din România la Ministerul Federal de Interne austriac sau trimiterea unor lucrători austrieci (...) la frontiera cu Ungaria, la Nădlac.


APĂRARE
26 aprilie - Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a coprezidat, alături de omologul din Polonia, Mariusz Blaszczak, o nouă reuniune a miniştrilor Apărării în Format Bucureşti 9 (B9), desfăşurată la Varşovia, în Polonia. Potrivit unui comunicat al MApN, activitatea a reprezentat o oportunitate pentru armonizarea poziţiilor statelor B9 de pe flancul estic al Alianţei în vederea promovării şi reflectării intereselor comune de securitate pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din această vară. De asemenea, au fost abordate atât aspecte privind actualele provocări de securitate generate de ultimele evoluţii ale războiului din Ucraina şi implicaţiile în plan regional şi euroatlantic, cât şi necesitatea continuării sprijinirii celor mai vulnerabili parteneri din regiune, supuşi unor ameninţări hibride din partea Rusiei, respectiv Republica Moldova, Georgia, Bosnia şi Herţegovina.

27 aprilie - Comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) şi comandant al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM), generalul James B. Hecker, s-a întâlnit, cu ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, în cadrul vizitei în România a oficialului american. "Activitatea a reprezentat o excelentă oportunitate de a discuta subiecte de interes comun în domeniul forţelor aeriene în context aliat şi de a dezvolta şi întări relaţiile de cooperare în cadrul parteneriatului strategic România-SUA", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) transmis AGERPRES.


JUSTIŢIE
27 aprilie - Fostul deputat Cristian Rizea a fost expulzat din Republica Moldova şi preluat de poliţiştii români, urmând să fie dus într-un penitenciar din ţară, pentru a executa o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni închisoare primită în anul 2019 într-un dosar de corupţie.
27 aprilie - Doi poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi primit mită de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulaţie pe drumurile publice.


PREMII, MEDALII, DISTINCŢII
27 aprilie - Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a primit Medalia de Onoare "Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România", cea mai înaltă distincţie conferită de FCER. Potrivit preşedintelui Federaţiei, Silviu Vexler, distincţia a fost conferită "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia majoră avută la protejarea comunităţilor evreieşti din România, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului şi a negaţionismului Holocaustului, pentru respectul şi aprecierea arătate faţă de tradiţiile şi cultura evreilor din România, precum şi pentru măsurile fundamentale implementate în vederea asumării trecutului şi a recunoaşterii crimelor regimurilor totalitare". Ceremonia de înmânare a distincţiei a avut loc la Templul Unirea Sfântă din Bucureşti, în cadrul reuniunii Adunării Generale a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.


CULTURĂ
24 aprilie - Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a participat, la Iaşi, la vernisajul expoziţiei "Noi, Poporul/We the People", un eveniment prin care sunt celebrate legăturile puternice şi durabile de prietenie şi cooperare dintre cele două popoare. Cu acest prilej, Kathleen Kavalec a ţinut să precizeze că la Iaşi este adusă nu doar o expoziţie de fotografie, ci o poveste, cea a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, stabilit de 25 de ani în urmă, în cursul vizitei preşedintelui Clinton la Bucureşti. Kathleen Kavalec a subliniat că "România este un aliat care şi-a respectat cuvântul dat: şi-a îndeplinit obligaţiile de a avansa democratic în beneficiul poporului său", menţionând că şi Statele Unite ale Americii şi-au îndeplinit promisiunile de a-şi sprijini "prietenul şi aliatul". "Împreună nici nu am ezitat, nici nu am oscilat în angajamentele noastre privind prosperitatea comună crescută, securitatea comună şi deschiderea faţă de schimburile culturale şi academice. De aceea suntem atât de încântaţi să celebrăm astăzi vernisajul expoziţiei noastre: 'Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic'", a declarat ambasadoarea SUA la Bucureşti. La rândul său, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a afirmat că numele expoziţiei, "Noi, Poporul/We the People", reprezintă un parteneriat strategic care există prin relaţiile diplomatice, economice, politico-militare. Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, Claudia Nicolae, a declarat că fotografiile din expoziţie surprind toate momentele-cheie ale parteneriatului de 25 de ani dintre România şi SUA. Expoziţia a fost realizată de Ambasada SUA la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova.

24 aprilie - "Solenoid" de Mircea Cărtărescu a fost declarată cartea de ficţiune a anului în Statele Unite de către Los Angeles Times. Premiile acordate de influentul cotidian sunt unele dintre premiile de literatură şi publicitate cele mai prestigioase din întreaga Americă, a informat ICR New York într-un comunicat de presă. Mircea Cărtărescu este primul scriitor român căruia i se acordă acest premiu.

24 aprilie - Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema "90 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu".  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Povestea unui tânăr român din UK care a găsit credința după o tragedie
06/05/2024 09:10

Povestea unui tanăr roman care trăieste in Northampton, Marea Britanie, a fost recent prezentată de un post de televiziune britanic. Mario Ilie si-a schimbat radical viata si, din păcate, la baza acestei tr ...

Deschide Raiul din tine
06/05/2024 07:42

  Pe măsură ce lumanările din noaptea de Înviere incep să se topească, iar cantările „Hristos a Înviat!” incă mai răsună in urechile credinciosilor, cea de-a doua zi de ...

Doliu în lumea filmului! A murit un cunoscut actor din Stăpânul Inelelor
06/05/2024 07:30

Este doliu in lumea filmului international, după ce un actor indrăgit s-a stins din viată. Bernard Hill a murit la varsta de 79 de ani, după o carieră ideală. Este cunoscut in intreaga lume datorită rolu ...

Sînziana Mircea, pianista inclusă de Universitatea Bocconi din Milano în topul celor mai de succes absolvente
05/05/2024 17:45

Sinziana Mircea este pianista care a fost inclusă de Universitatea Bocconi din Milano in topul celor mai de succes absolvente din istoria sa. A fost un volum cu 99 de povesti, iar ea este singura romancă din ...

Un bărbat din Buzău a fost amenințat de o viperă
05/05/2024 10:30

Desi s-a dus in pădure ca să caute metale pretioase si alte artefacte, un buzoian a dat peste unul dintre cei mai rari serpi din Romania: vipera neagră. Întalnirile cu şerpii pe munte devin din ce in ...

Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
04/05/2024 11:51

 În timpul interviurilor pentru angajare, candidatii pot avea parte de intamplări neplăcute sau umilitoare si de multe ori sunt discriminati fătis din cauza varstei, a sexului sau a aspectului fiz ...

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
01/05/2024 18:14

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O retetă din 1920, scrisă intr-o epistolă chiar de bucătarul-sef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” contine secretul preparării corecte a cel ...

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte
01/05/2024 14:16

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară in minivacanţa de 1 mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau in diverse refugii, pentru a măsu ...

Atenție la vopseaua pentru ouă! Poate fi toxică!
01/05/2024 14:12

Vopseaua pentru ouăle de Paşte poate conţine peste 10 E-uri, susţine Asociaţia InfoCons. Organizaţia recomandă achiziţionarea acesteia din locuri autorizate şi atrage atenţia că pot apărea probleme ...

O femeie din Bihor a sunat la 112 ca să spună că fiul ei s-a sinucis. De fapt, ea l-a omorât
01/05/2024 13:12

O femeie din Bihor a ajuns in Arestul Poliţiei după ce, marti seara a sunat la 112 să sesizeze faptul că fiul ei s-a injunghiat cu cuţitul de bucătărie in piept şi a murit. Ajunşi la locul faptei, poli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei