Țară jefuită de clanurile sitemului: Deficit de 56 de miliarde lei, cheltuieli mai mari cu 14% decât anul trecut, investiții de doar 3%

6

Dimensiune font:

| 27-10-2023 00:35

Țară jefuită de clanurile sitemului: Deficit de 56 de miliarde lei, cheltuieli mai mari cu 14% decât anul trecut, investiții de doar 3%

Deficitul bugetar al României se adâncește. A crescut cu 14 miliarde de lei, într-o singură lună. Deficitul a crescut cu 14 miliarde de lei într-o singură lună și a ajuns la peste 56 de miliarde lei, la finalul lui septembrie. În creștere sunt și cheltuielile statului, cu 14% mai mari decât în 2022. Investițiile sunt la un modest 3% față de 7% cât e prevăzut în buget.

Statul a continuat și în septembrie să cheltuie mai mult decât încasează, spune ministerul de Finanțe, care a publicat execuția bugetară pentru septembrie 2023. Deficitul bugetar a depășit 56,4 miliarde de lei, deși veniturile au fost în creștere față de 2022. Cei mai mulți bani se duc pe asistența socială – adică pensii și alocații.

„ În esență, informația e simplă: statul are nevoie de bani pentru a întreține niște sisteme publice. De unde face rost de bani? De la ceilalți, adică de la cetățenii care produc”, traduce datele anunțate de Ministerul Finanțelor, profesorul univ. Bogdan Glăvan.

Și, chiar dacă prin măsurile propuse, oamenii nu vor plăti direct mai multe taxe și impozite, suprataxarea companiilor, plănuită de Guvern pentru a aduna mai mulți bani, va fi plătită tot de contribuabili prin prețuri mai mari. Gaura din buget ne afectează pe toți și toți plătim pentru acoperirea acesteia – prin inflație, taxe mai mari, dobânzi mai mari, explică specialistul.

Iar banii lipsă au fost deja acoperiți din împrumuturi pe care statul român le-a făcut deja.

„ Deci deficitul ăsta îl plătim, chiar dacă noi nu conștientizăm că avem o taxă specifică care să se numească taxa pentru deficit”, conchide Bogdan Glăvan.

O soluție ar fi ca statul să scadă din propriile cheltuieli, care, în ciuda tuturor promisiunilor din trecut, cresc de la un an la altul și de la o lună la alta.

„Soluția e cunoscută mai degrabă prin expresia “austeritate”, dar e e un cuvânt înșelător, pentru că statul face orice, dar nu austeritate. Asta este ideea. Eu nu văd austeritate la stat”.

Cât e deficitul bugetar, cât ar trebui să fie?

Deficitul bugetar al statului se adâncește de la o lună la lună, iar ținta de 4.4% din PIB, stabilită prin legea bugetului pe 2023, pare tot mai greu de atins. Doar în luna septembrie, gaura din buget s-a adâncit cu 14 miliarde de lei.

Ultima misiune a FMI în România a dat o estimare a deficitului la sfârșitul anului de 6%, cu o prognoză de 5% pentru anul viitor.

Cifrele sunt departe de angajamentele statului român luate în fața Comisiei Europene. În 2024, România ar trebui să ajungă la 3%, cifră asumată prin Tratatul de la Maastricht, dar și prin PNRR.

În ultimele săptămâni, Guvernul a aprobat o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile bugetare și să crească veniturile. Primele măsuri fiscale au fost promulgate, joi, 26 octombrie, iar un nou pachet legislativ va fi pe masa miniștrilor la următoarea ședință de Guvern.

Ce încasări a făcut statul în primele 9 luni din 2023

Până la final de septembrie 2023, statul român a avut încasări de peste 368 de miliarde de lei, cu 11% mai mult ca anul trecut. Creșterea a fost susținută, în principal, de evoluția încasărilor din impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări, fonduri europene și impozitul pe profit.

Încasările din TVA au consemnat o dinamică pozitivă mai temperată, explicată atât de decelerarea bazei macroeconomice, cât și de un nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, anunță Ministerul Finanțelor.

În cifre absolute, cei mai mulți bani la buget au venit din impozite și taxe pe bunuri si servicii, adică din TVA și accize – peste 122.5 miliarde de lei. O altă mare parte din încasările statului, în primele luni din 2023, au venit din contribuțiile de asigurări, 116,73 mld lei, în creștere cu 12,8% față de 2022.

Veniturile din accize au însumat 27,31 mld lei, consemnând o creștere de 3,2% față de nivelul de anul trecut. Încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 7,5%, în timp ce accizele pentru produsele energetice încasate sunt mai mici ca anul trecut cu 0,7%, explică Ministerul de Finanțe.

La TVA încasările sunt cu doar 8.8% mai mari ca anul trecut, adică de 75.12 miliarde de lei.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații au totalizat 32,59 mld lei, în creștere cu 22,2% față de 2022.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Rusia ar vrea să demareze în R. Moldova o nouă 'operațiune militară': avertisment sumbru al americanilor
11/05/2024 11:03

Purtătoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe (MAE), Maria Zaharova, a afirmat că guvernul Republicii Moldova este implicat intr-un „genocid” de tip nazist in Moldova. Potrivit unei analize a Instit ...

Ungaria insistă. Nu participă la planurile NATO de sprijin pentru Ucraina
11/05/2024 07:22

Ungaria nu va participa la planurile NATO de sporire a rolului Alianţei in coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina şi in instruirea soldaţilor ucraineni, şi nici la pachetul de ajutor pentru Ucraina i ...

Cum îl va convinge PSD pe Ciolacu să candideze
11/05/2024 07:20

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a afirmat vineri, la Brăila, că un rezultat bun pentru social democraţi la alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie l-ar putea convinge pe pre ...

Cristoiu: Candidatul PNL la prezidențiale Nicolae Ciucă nu stârneşte niciun fel de emoţie, de fapt nu stârneşte nimic
11/05/2024 07:18

„Dintre toate partidele, PNL si-a anuntat candidatul la alegerile prezidentiale: Nicolae Ciucă. PSD evită discutia. USR nu s-a decis. AUR nu pare preocupat. Panourile, clipurile, afisele cu Nicolae Ciucă ...

Ciucă, explicații la legea evazioniștilor, care îl umplu de ridicol
11/05/2024 07:17

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, după promulgarea Legii privind combaterea evaziunii fiscale, că Romania trece la o nouă etapă judiciară in aceste speţe, menţionan ...

România nu-şi poate permite să doneze Ucrainei sistemul de apărare Patriot care are menirea de a proteja spaţiul aerian naţional
11/05/2024 07:11

Comanda mascată de donare a unui sistem de apărare Patriot Ucrainei, dată de Joe Biden lui Iohannis cu prilejul vizitei acestuia in SUA, este subiectul actual si arzător. E mare agitatie in legătură cu s ...

Statul NATO care se pregătește de un război pe scară largă cu Rusia: au început să sape tranșee și buncăre
10/05/2024 19:02

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a propus construirea unei linii de buncăre defensive, transee si santuri pe granita cu Kaliningrad si Belarus Ministrul a mentionat că autorităt ...

Plătim degeaba milioane de euro anual! Burduja ridică o problemă majoră și îi atacă voalat pe Firea și Nicușor Dan: 'Nimeni nu s-a preocupat'
10/05/2024 18:11

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a declarat vineri că pană astăzi, noi am plătit degeaba peste 3,3 miliarde lei, in total, ceea ce inseamnă 50 de milioane de euro, anual, tariful d ...

Ciolacu: România produce; din ce în ce mai mult şi mai bine
10/05/2024 17:59

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat, vineri, Şantierul naval de la Brăila şi o fabrică cu 700 de angajaţi din municipiu, el arătand că, pentru ca Romania să se dezvolte, este nevoie de infrastructură ş ...

Bogdan Tiberiu Iacob: Dilema lui Iohannis - un refuz pentru Biden ori înaltă trădare?
10/05/2024 17:07

Presedintele Klaus Iohannis regretă deja, probabil, vizita la Casa Albă: in loc de incurajări pentru sefia NATO ori ridicări de vize, s-a intors cu o comandă de la Biden. Să dea Patriot lui Zelenski. Com ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei