Tezaurul României, adevăruri nespuse despre cum a fost sechestrat la Moscova. Cât aur avem de recuperat din Rusia și ce mesaj au transmis inițial sovieticii

15

Dimensiune font:

| 16-01-2023 15:40

Tezaurul României, lucruri care nu au fost făcute publice. Cantitatea de aur pe care România o are de recuperat de la ruși

Tezaurul României, este ”sechestrat” de ruși, în varianta oficială. Adevărul este că el a fost trimis de bunăvoie de români la Moscova. S-a încercat atunci protejarea lui de armatele invadatoare din Primul Război Mondial.

Tezaurul României, cât aur mai avem de recuperat din Rusia

Acest tezaur includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori care aparțineau unor bănci private, societăți comerciale, persoane particulare. De asemenea, tezaurul conținea colecții de artă, bijuterii și arhive.

România s-a bazat atunci pe cuvântul țarului, însă acesta a fost ucis cu sânge rece imediat după Revoluția Bolșevică. Comuniștii au refuzat din acel moment să returneze întreg tezaurul, deși acesta a fost returnat, parțial, în trei tranșe.

Mai exact, bolșevicii și rușii au trimis părți din tezaur în 1935, 1956 și 2008 spre România, ca un semn de bunăvoință. Cu toate acestea, cea mai mare parte a tezaurului a rămas în Rusia, un motiv în plus de tensiune diplomatică între cele două țări.

Ce valoarea are, însă, acest tezaur? În 1916, tezaurul avea 93.4 tone de aur, 91 de tone fiind monede istorice, iar 2.4 tone lingouri. Rușii au insistat atunci să fie semnat un singur protocol cu Banca Națională a României. De remarcat că existau politicieni români care ar fi vrut ca tezaurul să fie transferat la Londra.

Ce conținea tezaurul României care a fost trimis în Rusia Sovietică

La 12 decembrie 1916, Consiliul de Miniștri aproba transferul tezaurului în Rusia. Acesta lua drumul Moscovei în trei categorii principale de valori. Făceau parte aici acte, documente, manuscrise, tablouri, cărți rare, arhive, colecții particulare, efecte publice, titluri de credit. De asemenea, discutăm și despre 93.4 tone de aur. Conform estimărilor recente, țara noastră mai are de recuperat din partea Rusiei tezaur în valoare de aproximativ 3.2 miliarde de euro.

Tezaurul a ajuns la Moscova în două transporturi mari. Primul a fost între 12 și 14 decembrie 1916, în gara Iași, unde s-au încărcat 17 vagoane de tezaur. Aici au fost incluse și bijuteriile Reginei Maria. Din partea BNR au fost delegați să însoțească acest transport directorul Theodor Capitanovici, cenzorul A. Saligny și casierul central M.Z. Dumitrescu.

Al doilea transport a avut loc la propunerea lui Nicolae Titulescu, pe atunci ministru de finanțe. De fapt, Titulescu propunea atunci strămutarea sediului BNR în Rusia. În contextul în care România se pregătea de înfrângere totală în război, era luată în considerare chiar evacuarea guvernului în Rusia, la Poltava sau Herson.

De ce au vrut românii să mute tezaurul în Statele Unite ale Americii

Așadar, în 23-27 iulie 1917 pleca spre Rusia și al doilea transport, constituit din 24 de vagoane. Din păcate pentru România a urmat revoluția rusă din octombrie 1917 de la Petrograd, Sankt Petersburg în zilele noastre. Alarmați de această situație, românii au încercat să mute tezaurul în Statele Unite ale Americii.

Situația a escaladat și România s-a trezit peste noapte într-o stare de conflict cu revoluționarii bolșevici, după o serie de neînțelegeri diplomatice și militare. Ruptura a devenit totală în scurt timp. Din acest moment, tezaurul a ajuns să fie sechestrat. A rămas la ruși sub pretextul că va fi înapoiat doar poporului român, în momentul în care acesta ar fi bolșevic și ar merita acest lucru.

Cât a primit România din tezaurul sechestrat de ruși

Cu toate acestea, peste aproape 20 de ani, rușii au revenit la sentimente mai bune și au trimis pe 16 iunie 1935 17 vagoane de aur. În 1956, existau iarăși semne că rușii vor să trimită tezaurul înapoi la Iași. Au fost restituite mai degrabă părți mici din acesta, în special opere de artă și valori bisericești.

Rușii transmiteau atunci că ”poporul sovietic a păstrat cu grijă toate aceste opere de artă, care reprezintă o mare valoare istorică și artistică. Guvernul URSS și poporul sovietic au privit întotdeauna aceste valori ca un bun inalienabil al poporului român însuși”. A treia și ultima restituire parțială a avut loc în 2008, cu toate că rușii transmiteau că ”pentru Rusia, așa-zisa problemă a Tezaurului românesc depozitat la Moscova nu mai există”.

De ce spun rușii că nu mai au nimic de returnat din tezaurul României

Asta, în condițiile în care rușii îi transmiteau ”problema Tezaurului, la nivel oficial, diplomatic și politic, între cele două țări, a fost definitiv rezolvată prin Protocolul semnat la Moscova, pe 6 septembrie 1956, inclusiv toate anexele sale, de academicianul Mihail Ralea, reprezentantul oficial al Guvernului Republicii Populare Române, în problema Tezaurului României, protocol care prevedea restituirea bunurilor istorice către Guvernul Republicii Populare Române”.

Așadar, rușii considerau că nu mai au ce returna, pentru că tezaurul a fost, de fapt, returnat în 1956. Totuși, rușii au propus României în schimb să existe o legătură puternic economică între cele două state. Vorbim despre zeci de proiecte de infrastructură. Au trimis 12 monede de aur ca semn de bunăvoință, refuzate atunci de români.

Desigur, România nu s-a împăcat niciodată cu această situație. Rușii au acceptat, oarecum, să fie creată o comisie de istorici români și ruși care să studieze chestiunea. Această comisie studiază și în prezent cazul. Sunt șanse aproape nule ca situația să mai fie dezgropată vreodată. De altfel, există puține șanse, conform specialiștilor, ca tezaurul să mai existe.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Autostrada Transilvania, închisă pentru un exercițiu NATO
13/05/2024 09:31

Circulatia pe autostrada A3, oprită astăzi! CNAIR inchide luni lotul Chetani – Campia Turzii, pentru un exercitiu NATO. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Romane informează că ast ...

Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării
13/05/2024 09:23

Presedintele rus Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu In guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Andrei ...

Nuntă cu mare fast în Teleorman: paradă cu mașini scumpe și străzi blocate. Un Rolls Royce decapotabil a transportat rochia de mireasă
13/05/2024 09:21

Lux si opulentă la o nuntă care a avut loc sambătă, 11 mai, in localitatea teleormăneană Buzescu. Străzile si trotuarele au fost transformate intr-un podium, organizatorii fastuosului eveniment asigurand ...

Rusia susține că a distrus un sistem PATRIOT din Ucraina. Kievul vrea singurul sistem funcțional PATRIOT din România
13/05/2024 09:18

Armata rusă a distrus o divizie ucraineană a unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat in SUA intr-o pozitie de luptă in decurs de 24 de ore, a informat sambătă Ministerul rus al Apărării. „ ...

Breaking | Marcel Ciolacu anunță ridicarea vizelor pentru SUA
12/05/2024 22:25

Premierul Marcel Ciolacu face anuntul asteptat de ani de zile: romanii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători in SUA incă de anul acestaa. „Anul fiscal in SUA se termină in septembrie. Eu ...

Dosar inedit: Bărbat de 52 de ani, deghizat în prostituată, a păcălit mai mulți bucureșteni și le-a furat banii
12/05/2024 20:55

Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 20 Poliţie au pus in aplicare un mandat de aducere, pe raza judeţului Ialomiţa, intr-un dosar penal de furt, in cazul unui b ...

În curând, un nou sortiment de pâine
12/05/2024 19:00

Specialistii britanici au in lucru un un nou sortiment de paine. Este la fel de sănătoasă ca painea din făină integrală, dar cu aspect si gust de paine albă. Noul sortiment este destinat in primul ra ...

Sfârșit tragic pentru un șofer de TIR român - Ucis de un capac de canal aruncat de pe un pod, în Belgia
12/05/2024 18:29

In noaptea de vineri spre sambătă, un sofer roman de camion a fost ucis pe o autostradă din Valonia cand cineva a aruncat un capac de canalizare de pe un pod. Parchetul a deschis o anchetă, relatează presa ...

Comandatul forțelor ucrainene, anunț apocaliptic pentru Kiev: 'Moscova ar putea ataca din nou Capitala Ucrainei'
12/05/2024 18:18

Comandantul forţelor terestre ucrainene a declarat, intr-un interviu, că se aşteaptă ca războiul impotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre intr-o fază critică in următoarele două luni, p ...

Un artist „nici bărbat, nici femeie” a câştigat finala Eurovision
12/05/2024 14:36

Nemo a caştigat duminică Eurovision pentru Elveţia cu „The Code”, un cantec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care incheie o competiţie marcată de controverse, in special cu privir ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei