4 minciuni propagandistice pe care oamenii le mai cred și azi

0000   0141700

Dimensiune font:

| 11-01-2023 13:19

 

Fără o informare corectă, viața din ziua de azi poate fi înfricoșătoare. Din fericire, trăim într-o epocă în care totul este conectat, iar aflarea adevărului pare o sarcină mai ușoară ca niciodată. Din păcate, faptul că suntem interconectați este folosit și pentru a răspândi informații false și pentru a manipula mase enorme de oameni.

Companiile private și guvernele folosesc propaganda dintotdeauna ca să influențeze și să înșele oamenii – pentru profit sau pentru a controla populația. Unele operațiuni de propagandă și dezinformare s-au bucurat de un succes atât de mare, încât, în pofida liberului acces la informații, oamenii încă mai cred minciunile promovate pe această cale.

În continuare, îți prezentăm câteva minciuni propagandistice în care oamenii mai cred și în ziua de azi.

1

„Morcovii îți îmbunătățesc vederea”

„De ce vedem atât de bine? Pentru că mâncăm morcovi?”  

Acest mit a fost conceput și răspândit de Forțele Aeriene Britanice pentru a ascunde inventarea sistemului RADAR. Consumul de morcovi este bun pentru sănătate, dar nu îți îmbunătățește vederea și nu te ajută să vezi pe întuneric. 

 

Minciuna își are originea în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. În timpul conflictului, britanicii au inventat tehnologia RADAR, care i-a ajutat să navigheze în zbor cu ușurință.

Au reușit să depisteze de departe piloții germani și să îi doboare. Cum britanicii doreau să țină la secret noua tehnologie, au lansat o campanie de propagandă, susținând că, de fapt, morcovii le-au îmbunătățit vederea piloților lor.

Nu există dovezi că germanii ar fi crezut minciuna. Ceea ce este sigur este că, printre britanici, consumul de morcovi a crescut foarte mult.

2

„Zahărul este inofensiv”

În anii ’60, industria zahărului din SUA a finanțat cercetări care aveau să indice că principala cauză a bolilor cardiace era consumul de grăsimi saturate (și nu de zahăr). 

 

Un grup comercial cunoscut drept Asociația Zahărului a plătit trei savanți de la Universitatea Harvard să deruleze cercetări cu privire la legătura dintre consumul de zahăr și de grăsimi și bolile cardiace.

Mai târziu, grupul a selectat și a publicat numai acele studii care minimizau legătura dintre zahăr și bolile cardiace. Rezultatul acestei dezinformări a fost creșterea numărului de cardiaci și a numărului cazurilor de obezitate.

3

„Apa de la robinet este nocivă”

Multe mărci de apă îmbuteliată nu sunt altceva decât apă de la robinet.  

Credința populară că apa îmbuteliată este mai sănătoasă decât apa de la robinet este rezultatul propagandei răspândite de industria apei îmbuteliate. 

 

Companii precum Coca-Cola, Pepsi și Nestle încearcă de zeci de ani să dovedească faptul că apa de la robinet este nesănătoasă. Prin urmare, mulți oameni preferă să bea apă îmbuteliată.

În România, această minciună a prins foarte bine: potrivit datelor UE, un român consumă anual, în medie, 90.2 litri de apă îmbuteliată, țara noastră fiind printre statele cu cel mai mic consum de apă de la robinet.

Este adevărat că nu peste tot există surse de apă potabilă, însă, în majoritatea orașelor, nu te expui niciunui risc dacă bei apă de la robinet.

În 2004, Coca-Cola a recunoscut că apa îmbuteliată „Dasani”, promovată drept „apă minerală îmbuteliată”, nu era altceva decât apă de la robinet. În 2007, Pepsi a recunoscut același lucru despre propriul brand de apă îmbuteliată, „Aquafina”.

4

„Inelul cu diamant este un simbol al dragostei eterne” 

 

Totul a început cu minele de diamant din Africa de Sud, la sfârșitul secolului XIX. Diamantele erau de acum disponibile pe piața din lumea întreagă.

Faptul că diamantele nu mai erau o marfă atât de rară ca înainte s-a dovedit a fi o problemă pentru unii oameni de afaceri britanici. Aceștia și-au dat seama că singura cale de păstra prețurile la un nivel înalt era menținerea ficțiunii potrivit căreia diamantele erau rare și valoroase.

Așa că s-au decis să lanseze De Beers Consolidated Mines, o companie care avea să controleze comerțul cu diamante din Africa de Sud. În 1938, De Beers a angajat o agenție de publicitate din New York pentru a-și dezvolta afacerile în SUA.

Practica de a face cadou un inel cu diamant începuse să fie o modă, dar diamantele erau din ce în ce mai mici. Agenția de publicitate a demarat o campanie care punea accent pe faptul că mărimea diamantului era direct proporțională cu dragostea unui bărbat pentru femeia căreia îi oferea inelul.

După aceea, au urmat alte campanii de publicitate. Acestea au avut un mare succes, iar diamantele au și în ziua de azi o importanță simbolică deosebită în societatea noastră.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Șoc la Eurovision, cu câteva ore înainte de finală: unul dintre favoriţi a fost dat afară din competiție
11/05/2024 17:43

  Soc la Eurovision, cu cateva ore inainte de finală: unul dintre favoriţi a fost dat afară Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sambăt ...

Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral
10/05/2024 12:33

 Au fost amplasate mai multe panouri decat la alegerile precedente din 2020, pentru că este vorba de două scrutine pe 9 iunie       Angajatii de la Servicii Publice au amplasat p ...

Detalii picante din timpul procesului lui Donald Trump cu vedetă porno Stormy Daniels. S-au înfruntat în premieră la tribunal
08/05/2024 16:00

    Tensiunile si detaliile savuroase s-au revărsat in instantă marti, cand Daniels a compărut in procesul penal, infruntandu-l pe Trump pentru prima dată in fata instant ...

Infracțiunile pentru care românii sunt condamnați la închisoare. TOP 10 fapte penale
06/05/2024 23:34

 La nivel national, 44 de centre de detentie functionează in subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Peste 24.000 de cetăteni romani, străini si apatrizi se află incarcerati in ace ...

VIDEO Primul limitator de viteză inteligent, instalat lângă București
06/05/2024 12:33

 Primul limitator de viteză inteligent a fost instalat in comuna Snagov din judetul Ilfov, potrivit TVR. Dispozitivul este dotat cu senzori care identifică viteza de la distantă si le permite să t ...

Europenii năvălesc în România pentru a vedea acest loc. Se spune că nicăieri pe continent apa nu e mai pură ca aici
06/05/2024 09:51

Există un loc in Romania cu cea mai pură apă. De aici si legendele potrivit cărora cei care se spală pe maini cu ea sunt protejati tot anul. Lacul Sfanta Ana, din apropiere de Tusnad, are cea mai pură ap ...

Mesaje de Paște 2024. Urări de „Paște Fericit!” și mesaje prin care le spui „Hristos a înviat!” celor dragi
05/05/2024 11:40

 Sărbătorile pascale 2024 sunt un bun prilej pentru a transmite celor dragi, care nu sunt alături de tine, mesaje de Paste, urările de „Hristos a inviat” si felicitările aducandu-le un str ...

Vreme caldă de Paști
05/05/2024 08:27

Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse in perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei Naţionale de Meteo ...

Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
04/05/2024 10:47

 Amenzi pană la 3.000 lei pentru romanii care stau la bloc si au balcon. Ce nu au voie să facă? Iată ce trebuie să evitati să faceti incepand cu 1 mai.    Amenzi pentru romanii care stau ...

Hong Kong a fost lovit de aproape 10.000 de fulgere în timpul nopții
01/05/2024 16:53

Hong Kong a fost lovit de aproape 10.000 de fulgere in noaptea de marti spre miercuri, potrivit observatorului meteorologic al orasului, scrie Le Figaro. Într-o singură oră au fost inregistrate 5.914 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei