default

Dimensiune font:

Cele trei turnuri pierdute ale Bihorului

| 23-10-2012 16:33

Vremea turnurilor de apărare şi supraveghere, a cavalerilor şi domniţelor, a năvălirilor nomade din stepele pustii ale Asiei a trecut. În urmă a rămas o literatură pe care o studiem azi cu multă delectare, legende care ne aduc mai aproape de eternitate şi ruine misterioase ascunse, din păcate, la noi în România, ochilor turiştilor amatori de poveşti şi istorie.

Cele trei turnuri pierdute pe care vi le aducem în atenţie au ocupat în trecut fiecare câte un loc distinct în mentalul colectiv, însă toate au avut în comun un singur lucru: glasul din cer, din înălţimi, ce anunţa deopotrivă cele bune şi cele rele. Prin excelenţă turnul a avut un rol de legătură, de trecere, de tranziţie: fie prin înălţime, fie prin funcţionalitate. Este un punct important care oferă o graniţă. Turnul bisericii este fie la intrare în locaş, având atârnat un clopot care îşi cheamă credincioşii, fie în centrul acesteia, legându-i pe cei aflaţi la slujbă cu divinitatea. Donjonul este acel turn al cetăţii sau al fortificaţiei cel mai bine apărat şi cel mai greu de cucerit de către asediatori, tocmai din cauza înălţimii. Acela este locul de protecţie suprem, în care tranzitoriu oamenii se retrăgeau la vreme de răstrişte. În fine, turnul de pază aşezat pe unul din locurile înalte desemna adesea graniţa dintre un domeniu şi altul, dintre o împărăţie şi alta.

Cele trei exemple de turnuri pe care le-am ales sunt din Crişana, mai exact din judeţul Bihor. Faptul că acestea se pierd, devenind ruine fără pic de valoare istorică, este rodul conştiinţei civice cu privire la patrimoniul naţional şi la istoria pe care cei mai mulţi o preferă doar din fotografii, manuale şi discursuri. Cele trei turnuri sunt: turnul complexului monastic de la Sânnicolau de Beiuş, turnul de la „Portus Crisy” sau Vama Sării şi Donjonul Cheresig.

Ruinele complexului monastic de la Sânnicolau de Beiuş

Mult prea pompos intitulat „Ruinele complexului monastic de la Sânnicolau de Beiuş”, turnul fostei mănăstiri străjuişte azi doar un lan de porumb în comuna Şoimi. Lista Monunentelor Istorice îi oferă o importaţă pe măsura numelui, catalogându-l drept monument de importanţă naţională (categoria A), însă proprietarul, Primăria comunei Şoimi, îl consideră, deşi oficial nu ar recunoaşte acest lucru, o povară.

Ridicat între 1327–1424, asupra monumentului au fost efectuate lucrări ce au vizat întărirea structurii de rezistenţă a turnului, în anul 1933, însă fără a se respecta arhitectura acestuia, cărămida degradată sau lipsă fiind înlocuită cu bucăţi de piatră şi ciment. De asemenea numeroase cărămizi s-au desprins din zidurile construcţiei, şubrezind rezistenţa acesteia.

Invocând lipsa resurselor financiare, autorităţile locale nu se implică în efectuarea unor lucrări de consolidare, respectiv de restaurare. Povestea turnului, care îşi chema slujitorii şi credincioşii la rugăciune, este foarte aproape să se piardă definitiv. Oricum nu mai are cine să o spună, pentru că monumentul nu este indicat prin mijloace de semnalizare, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, iar accesul este greoi, nefiind amenajat nici perimetrul din vecinătate.

Turnul de la „Portus Crisy”

Aşa cum aminteam şi mai sus, graniţa între teritorii era delimitată de un astfel de turn. ,,Vama sării” sau „Casa zmăului” sunt tot atâtea nume care desemenează turnul de la „Portus Crisy”, monument aflat pe malul drept al Crişului Repede, în defileul de la Vad, în satul Vadu Crişului, comuna Vadu Crişului. Acest loc de trecere este inclus în Lista Monumentelor Istorice la categoria B, imobile de patrimoniu de importanţă locală.

Turnul se află pe o stâncă verticală, construit la opt metri înălţime faţă de sol. Parţial săpat în stâncă, parţial zidit, turnul datează de la începutul secolului al XIII-lea. Ferestrele sale au servit zeci de ani ca punct de observaţie pentru cei care stăpâneau aceste pământuri.

De asemenea a servit şi ca un punct vamal permanent între regiunea liberă Transilvania şi paşalâcul otoman de la Oradea, în care se vămuia sarea din ocnele din centrul Transilvaniei, adusă în căruţe sau cu pluta de către negustorii de sare. Deşi se află departe de ochii turiştilor obişnuiţi, lipsind atât indicaţiile şi plăcuţele de informare, cât şi din ghidurile turistice ale regiunii, la baza imobilului mai există cârligele de metal de care se agăţau plutele pentru oprire şi vămuire.

Pe ruine a crescut vegetaţie, se desprind pietre din zidărie, iar accesul nu este amenajat corespunzător. Nici nu se pune problema să fie inclus în vreun proiect. Oricum pierdut printre buruieni şi relief îşi va da obştescul sfârşit la datorie după sute de ani de pază.

Donjonul Cheresig

Pare nefiresc să vorbeşti despre donjon în România. Te-ai aştepta ca astfel de construcţii să fie doar în Occident. În istoria învăţată de noi din manualele şcolare suprema formă de fortificaţie medievală în Ţările Române a fost cetatea. Iar drept mărturie stă Cetatea Neamţului apărată de o mână de plăieşi împotriva hulpavului rege polon Ian Sobieski.

Construcţia sau mai degrabă ruinele unui fost punct fortificat din care s-a păstrat doar acest element vine să contravină teoriei învăţate la şcoală. Într-adevăr, cei care au zidit acest punct fortificat şi l-au stăpânit au aparţinut nobilimii maghiare.

Ruinele donjonului se află în hotarul nord-vestic al comunei Cheresig, pe fâşia de frontieră între România şi Ungaria. Turnul, care iniţial a avut patru sau cinci nivele despărţite între ele de planşee de grinzi, are un plan hexagonal şi este înconjurat de o denivelare de pământ de formă trapezoidală, care indică existenţa unui şanţ şi val de apărare sau a unui zid de incintă. În apropierea donjonului, la est şi sud, mai sunt vizibile alte ruine de dimensiuni mai mici. Monumentul a fost construit imediat după invazia tătară din 1242, ca turn de observaţie şi punct întărit. Prima atestare provine din anul 1289, când cetatea era în posesiunea lui Beke din neamul Borşa. Mai târziu, în 1317, este amintită ca fiind în posesiunea regelui. În 1390 a fost donată familiei Losonczi, iar mai târziu ajunge în proprietatea familiei Csáky, care, cu mici întreruperi, a rămas proprietarul domeniului până la sfârşitul Primului Război Mondial. Tot pe aici au trecut şi răsculaţii lui Gheorghe Doja în 1514 când au asediat cetatea Oradea.

În prezent, turnul, catalogat drept monument de importanţă naţională, necesită consolidare, cu precădere la baza sa, fiind vizitat doar de păsările cerului. Poveştile şi legendele din jurul său s-au stins rând pe rând, doar o plăcuţă de bronz aminteşte în câteva cuvinte istoria locului.

Ce putem face cu trei turnuri pierdute?

Avem liste şi legi care inventariază şi protejează, mai mult pe hârtie, patrimoniul cultural naţional, dar aşa cum spune un proverb românesc: „de la vorbă, la faptă este cale lungă”. Ce ar trebui făcut?! Mai corect ar fi să ne întrebăm: ce s-ar fi întâmplat dacă aceste monumente ar fi fost în altă ţară, spre exemplu una occidentală? Cu siguranţă ne-am fi înscris într-un tur să le vizităm pentru că ar fi fost restaurate şi ar fi avut o poveste oficială – istorică şi o duzină de legende, marketate pentru a aduce un profit frumuşel atât comercianţilor de tot felul, cât şi autorităţilor locale.

La Bucureşti însă politicenii se plâng de lipsa absorbţiei fondurilor europene. Restaurarea în întregime a monumentelor din care odinioară au făcut parte aceste turnuri nu este cu putinţă, dar dacă doar aceste ruine ar fi incluse într-un traseu intitulat, să spunem, „Turnuri pierdute” şi ar fi refăcute pentru a nu mai constitui un pericol pentru turişti pe baza unor bani proveniţi de pe axele Uniunii Europene de dezvoltare a turismului istoric şi cultural, nu doar s-ar aborbi din aceşti bani, dar activitatea turistică ar deveni un motor al economiei locale. Poate autorităţile locale, cele mai multe chiar proprietari ai acestor ruine, ar trebui să se simtă binecuvântate că le au şi să nu le vadă ca pe o povară. Uneori problema nu este doar cea a banilor, ci una de perspectivă.

Sursa: http://www.descopera.ro/

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
INSP reactualizeaza lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina in cazul persoanele care sosesc in Romania
03/08/2020 19:15

 Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din acestea a fost actualizata si publicata pe site-ul Institutului ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...