Lucruri pe care să NU le faci în Turcia când mergi în vacanță

TURCIA harta_Istanbul

Dimensiune font:

| 22-06-2021 16:35

 Turcia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de foarte mulți oameni. Cu ajutorul unor români care au trăit în această țară și a informațiilor de pe site-urile de travel, am realizat un scurt ghid de lucruri pe care turiștii ar trebui să evite să le facă atunci când merg în Turcia.

Cum poți să intri în Turcia dacă te duci cu mașina sau avionul



În aproape fiecare an, Turcia s-a aflat în top 3 destinații de vacanță preferate de români și probabil la fel vor sta lucrurile și în 2021.

În acest moment, românii pot intra în această țară pe baza adeverinței de vaccinare (dacă au trecut 14 zile de la data imunizării), a unui test PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte de prezentarea la graniță sau a unui test rapid antigen, efectuat cu maxim 48 de ore anterior sosirii în Turcia sau, a treia variantă, dacă dovedesc faptul că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

De asemenea, mai trebuie știut că pasagerii care sosesc în Turcia cu avionul trebuie să completeze un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării.

Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Dincolo de regulile care țin de siguranța sanitară, românii care merg în Turcia cu mașina trebuie să știe că dacă autoturismul este condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia șoferul trebuie să aibă o procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată, potrivit site-ului mae.ro.

Dacă mașina este închiriată atunci la graniță trebuie prezentat și contractul de închiriere precum și traducerea acestuia în limba turcă, legalizată și apostilată. Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

Ce trebuie să știi despre tradițiile musulmane din Turcia




Turcia este o țară musulmană destul de conservatoare, chiar dacă în locurile turistice cunoscute acest lucru este mai puțin vizibil (dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectate anumite reguli).

Astfel, nu poți să intri într-o moschee fără să te descalți înainte. De asemenea, este nepotrivit să treci prin fața unui musulman care se roagă, pentru că, potrivit regulilor islamice, acesta va trebui să reia rugăciunea de la început. Gestul tău s-ar putea să-l irite sau va interpreta că ai făcut acest gest intenționat.

De asemenea, în timpul Ramadanului, când credincioșii nu beau și nu mănâncă nimic de dimineața până seara, este de prost gust să oferi mâncare și băutură celor care postesc.

Alte reguli pe care ar fi bine să le respecți în Turcia le-am aflat de la români care au trăit mulți ani în această țară și de pe site-urile de travel.

Să nu te îmbeți în public



Când l-am întrebat pe un român ce a locuit mulți ani în Turcia care ar fi prima regulă de bun simț care-i vine în cap și pe care ar trebui să o respecte turiștii care merg în această țară mi-a spus: „să nu se îmbete în public”.

În foarte multe restaurante din Turcia nici nu se servește alcool, în special în locurile mai puțin călcate de turiști. Acolo unde totuși găsești alcool este bine însă să te abții să bei peste măsură pentru că vei lăsa o impresie foarte proastă localnicilor. 

Să negociezi prețul unui produs în bazar, dar fără să jignești vânzătorul



Bazarurile turcești, fie că vorbim despre Istanbul fie de alte orașe, sunt raiul cumpărăturilor. E bine să negociezi prețul unui produs, acest lucru face parte din cultura locală și s-ar putea să-ți salveze foarte mulți bani.

Pe de altă parte, nu e indicat să-ți manifești zgomotos nemulțumirea față de un produs. „Turcilor le place să negocieze, dar sunt foarte mândri și nu le place agresivitatea unui potențial client. Nu trebuie să te duci cu capsa pusă la cumpărături și mai bine cauți alt vânzător decât să te cerți cu omul”, mi-a spus cineva care locuiește în Turcia.

Să nu te apuci să faci politică sau să-l vorbești de rău pe Ataturk



Toate site-urile de travel care scriu despre Turcia menționează această regulă ca fiind importantă în relația turiștilor străini cu localnicii. „E de le sine înțeles că nu trebuie să te apuci să-i critici în public pe liderii politici actuali, asta e mai degrabă o regulă de siguranță pentru tine”, mi-a mai spus profesorul român.

În ceea ce-l privește pe Ataturk acesta se bucură de un respect deosebit în Turcia.

Să nu ignori regulile culturale privind relațiile bărbați-femei, în special în zonele conservatoare




Turcia este foarte diversă și, în general, în zonele turistice te vei simți din multe puncte de vedere ca în Europa. Totuși trebuie să ții seama că în anumite zone conservatoare trebuie să respecți câteva reguli.

De pildă, ca bărbat nu este indicat să te adresezi unei femei singure în public pentru că aceasta s-ar putea simți ofensată. De asemenea, femeile din Europa s-ar putea simți jignite atunci când un localnic bărbat se va adresa doar bărbatului de lângă ele. În special în zonele rurale, astfel de lucruri sunt considerate normale în Turcia.

Să nu cumperi artefacte, monede vechi, fosile etc



Acest lucru este interzis prin lege în Turcia, chiar dacă vei găsi destul de mulți vânzători care vor fi dispuși să-ți vândă astfel de lucruri (sunt și site-uri pe internet care vând artefacte).

În orice caz multe dintre aceste produse sunt falsuri, deci în afară de faptul că faci un lucru ilegal îți arunci și banii pe fereastră.

Să ai grijă să nu fii păcălit de lustragiii din Istanbul



Potrivit site-ului Lonely Planet, în Sultanahmet, Istanbul, dacă un lustragiu care merge în fața ta scapă peria, ar fi bine să nu o ridici de jos. Lustragiul va insista să-ți ofere o curățare gratuită a pantofilor, dar apoi îți va cere o sumă foarte mare.

Să eviți șoferii care fac taximetrie ilegală



Site-urile de travel recomandă folosirea doar a taxiurilor autorizate, care poartă sigla companiei pe mașină și asta pentru că înșelăciunile sunt foarte frecvente. Uneori șoferii aleg rute mai lungi tocmai pentru a încărca nota de plată sau cer prețuri mult mai mari decât cele corecte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Un nou trend turistic ne propune „concediul de somn”
13/07/2024 20:00

Putine persoane s-ar gandi la concediu drept perioada ideală a anului in care să dormi cat mai mult, insă un nou trend turistic vine tocmai cu această propunere. Merită el insă luat in seamă cand studi ...

Se închide circulația pe Valea Oltului
08/07/2024 09:01

Circulaţia rutieră pe Valea Oltului se inchide timp de o lună, pe timpul zilei, incepand de luni, 8 iulie, pentru lucrări la autostrada Sibiu - Piteşti, a anunţat săptămana trecută ministrul Transportu ...

Vacanța de vară, planificată din timp de moldoveni
07/07/2024 14:39

Un studiu recent arată 44,3% dintre romani isi asumă rolul de organizator atunci cand vine vorba de călătorii, eo făcand rezervările cu mult timp inainte, atrassi de oferte si de posibilitatea de a-si ofe ...

Top 20 orașe care oferă cea mai bună mâncare
05/07/2024 12:30

Napoli din Italia, Johannesburg din Africa de Sud si Lima din Peru ocupă primele 3 locuri intr-un top al oraselor cu cea mai bună mancare din lume realizat de revista Time Out, relatează CNN. „Manca ...

Laurisilva din Madeira, un monument important al UNESCO
05/07/2024 10:10

Laurisilva din Madeira, ce face parte din Parque Natural da Madeira, este o relicvă remarcabilă a unui tip de pădure de dafin răspandită in trecut. Pădurea de pe insula portugheză păstrează cea mai mar ...

Inundațiile amenință Italia
02/07/2024 17:02

 Aproximativ 300 de persoane urmează să fie evacuate marţi din localitatea Cogne, situată in nordul Italiei, in continuare izolată din cauza pagubelor provocate de inundaţiile puternice de la sfarşi ...

Avertiment asupra schimbărilor climatice, lansat prin intermediul unor marionete gigantice
28/06/2024 11:48

 Marionete reprezentand un leu şi o antilopă in mărime naturală au fost prezentate la Londra in cadrul unui nou proiect artistic şi urmează să pornească intr-o călătorie de 20.000 de kilometri di ...

Rezervația cu lilieci aproape s-a uscat
27/06/2024 11:00

Aproximativ 70% din suprafaţa pe care se intinde rezervaţia naturală Dealul cu lilieci din comuna Cernăteşti a fost afectată de seceta pedologică, atrag atenţia specialiştii. Agenţia Naţională pent ...

Care sunt orașele cu cei mai fericiți români
24/06/2024 14:45

Topul celor mai fericite orase din lume include două orase din Romania, care se clasează in topurile internationale ale bunăstării si fericirii urbane. Care sunt acestea si ce loc ocupă in clasamentul mond ...

Parcurile din jurul Atenei au fost închise din cauza caniculei
21/06/2024 10:38

Protecţia Civilă din Grecia a declarat vineri stare de alertă la Atena din cauza riscului extrem de incendii şi a dispus inchiderea parcurilor şi pădurilor din imprejurimi pe fondul temperaturilor ridicat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei