Lucruri pe care să NU le faci în Turcia când mergi în vacanță

TURCIA harta_Istanbul

Dimensiune font:

| 22-06-2021 16:35

 Turcia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de foarte mulți oameni. Cu ajutorul unor români care au trăit în această țară și a informațiilor de pe site-urile de travel, am realizat un scurt ghid de lucruri pe care turiștii ar trebui să evite să le facă atunci când merg în Turcia.

Cum poți să intri în Turcia dacă te duci cu mașina sau avionul



În aproape fiecare an, Turcia s-a aflat în top 3 destinații de vacanță preferate de români și probabil la fel vor sta lucrurile și în 2021.

În acest moment, românii pot intra în această țară pe baza adeverinței de vaccinare (dacă au trecut 14 zile de la data imunizării), a unui test PCR făcut cu maxim 72 de ore înainte de prezentarea la graniță sau a unui test rapid antigen, efectuat cu maxim 48 de ore anterior sosirii în Turcia sau, a treia variantă, dacă dovedesc faptul că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

De asemenea, mai trebuie știut că pasagerii care sosesc în Turcia cu avionul trebuie să completeze un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării.

Formularul va fi prezentat la îmbarcare în format fizic (tipărit) sau electronic (pe telefonul mobil/tabletă). Ulterior completării formularului, va fi emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Dincolo de regulile care țin de siguranța sanitară, românii care merg în Turcia cu mașina trebuie să știe că dacă autoturismul este condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia șoferul trebuie să aibă o procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată, potrivit site-ului mae.ro.

Dacă mașina este închiriată atunci la graniță trebuie prezentat și contractul de închiriere precum și traducerea acestuia în limba turcă, legalizată și apostilată. Precizările de mai sus sunt valabile şi pentru persoanele care deţin un autoturism achiziţionat în leasing.

Ce trebuie să știi despre tradițiile musulmane din Turcia




Turcia este o țară musulmană destul de conservatoare, chiar dacă în locurile turistice cunoscute acest lucru este mai puțin vizibil (dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectate anumite reguli).

Astfel, nu poți să intri într-o moschee fără să te descalți înainte. De asemenea, este nepotrivit să treci prin fața unui musulman care se roagă, pentru că, potrivit regulilor islamice, acesta va trebui să reia rugăciunea de la început. Gestul tău s-ar putea să-l irite sau va interpreta că ai făcut acest gest intenționat.

De asemenea, în timpul Ramadanului, când credincioșii nu beau și nu mănâncă nimic de dimineața până seara, este de prost gust să oferi mâncare și băutură celor care postesc.

Alte reguli pe care ar fi bine să le respecți în Turcia le-am aflat de la români care au trăit mulți ani în această țară și de pe site-urile de travel.

Să nu te îmbeți în public



Când l-am întrebat pe un român ce a locuit mulți ani în Turcia care ar fi prima regulă de bun simț care-i vine în cap și pe care ar trebui să o respecte turiștii care merg în această țară mi-a spus: „să nu se îmbete în public”.

În foarte multe restaurante din Turcia nici nu se servește alcool, în special în locurile mai puțin călcate de turiști. Acolo unde totuși găsești alcool este bine însă să te abții să bei peste măsură pentru că vei lăsa o impresie foarte proastă localnicilor. 

Să negociezi prețul unui produs în bazar, dar fără să jignești vânzătorul



Bazarurile turcești, fie că vorbim despre Istanbul fie de alte orașe, sunt raiul cumpărăturilor. E bine să negociezi prețul unui produs, acest lucru face parte din cultura locală și s-ar putea să-ți salveze foarte mulți bani.

Pe de altă parte, nu e indicat să-ți manifești zgomotos nemulțumirea față de un produs. „Turcilor le place să negocieze, dar sunt foarte mândri și nu le place agresivitatea unui potențial client. Nu trebuie să te duci cu capsa pusă la cumpărături și mai bine cauți alt vânzător decât să te cerți cu omul”, mi-a spus cineva care locuiește în Turcia.

Să nu te apuci să faci politică sau să-l vorbești de rău pe Ataturk



Toate site-urile de travel care scriu despre Turcia menționează această regulă ca fiind importantă în relația turiștilor străini cu localnicii. „E de le sine înțeles că nu trebuie să te apuci să-i critici în public pe liderii politici actuali, asta e mai degrabă o regulă de siguranță pentru tine”, mi-a mai spus profesorul român.

În ceea ce-l privește pe Ataturk acesta se bucură de un respect deosebit în Turcia.

Să nu ignori regulile culturale privind relațiile bărbați-femei, în special în zonele conservatoare




Turcia este foarte diversă și, în general, în zonele turistice te vei simți din multe puncte de vedere ca în Europa. Totuși trebuie să ții seama că în anumite zone conservatoare trebuie să respecți câteva reguli.

De pildă, ca bărbat nu este indicat să te adresezi unei femei singure în public pentru că aceasta s-ar putea simți ofensată. De asemenea, femeile din Europa s-ar putea simți jignite atunci când un localnic bărbat se va adresa doar bărbatului de lângă ele. În special în zonele rurale, astfel de lucruri sunt considerate normale în Turcia.

Să nu cumperi artefacte, monede vechi, fosile etc



Acest lucru este interzis prin lege în Turcia, chiar dacă vei găsi destul de mulți vânzători care vor fi dispuși să-ți vândă astfel de lucruri (sunt și site-uri pe internet care vând artefacte).

În orice caz multe dintre aceste produse sunt falsuri, deci în afară de faptul că faci un lucru ilegal îți arunci și banii pe fereastră.

Să ai grijă să nu fii păcălit de lustragiii din Istanbul



Potrivit site-ului Lonely Planet, în Sultanahmet, Istanbul, dacă un lustragiu care merge în fața ta scapă peria, ar fi bine să nu o ridici de jos. Lustragiul va insista să-ți ofere o curățare gratuită a pantofilor, dar apoi îți va cere o sumă foarte mare.

Să eviți șoferii care fac taximetrie ilegală



Site-urile de travel recomandă folosirea doar a taxiurilor autorizate, care poartă sigla companiei pe mașină și asta pentru că înșelăciunile sunt foarte frecvente. Uneori șoferii aleg rute mai lungi tocmai pentru a încărca nota de plată sau cer prețuri mult mai mari decât cele corecte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Fără plaje private în Grecia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru încălcări ale accesului
11/04/2024 11:20

În incercarea de a respecta principiul accesului liber la plaje, autoritătile grecesti au implementat reglementări stricte, avertizand cu amenzi mari pentru cei care incalcă legea. Măsura vine după c ...

Lista tuturor țărilor unde va trebui să plătești taxe turistice în 2024 / Care este statul european cu cea mai ridicată taxă pentru călători
06/04/2024 12:07

De la Algarve la Barcelona, se introduc taxe pentru a incerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvantul anului 2023 in industria turismului. Vestile despre impactul negativ al prea ...

Arde Delta Văcărești! Deja un hectar de vegetație a fost distrus
20/03/2024 17:35

Pompierii au localizat incendiul din Delta Văcăreşti, care a afectat o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, anunţă Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Il ...

Revoluția digitală în turism
18/03/2024 10:45

Tehnologia a avut un impact profund asupra industriei turismului, schimband fundamental modul in care călătorim, descoperim noi destinatii si ne bucurăm de experientele de călătorie. În acest reporta ...

Harta satelor inteligente din România. Moldova nu are niciunul
28/02/2024 11:00

În sapte judete ale tării, majoritatea in Transilvania, există cel putin un sat smart village. La Ciugud, Alba, de mai bine de un an nu mai există casierie in institutiile statului, iar plătile se r ...

 Turismul Moldovei, prea puțin promovat pe Instagram
28/02/2024 10:15

În era digitală, retelele sociale au devenit unul dintre cele mai puternice instrumente de promovare a oricărui domeniu, iar promovarea turistică pe Instagram a devenit esentială pentru agentiile de t ...

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi în Papua Noua Guinee
26/02/2024 12:19

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi in zonele montane inalte din Papua Noua Guinee, regiune pradă unor violenţe in ultimii ani, a anunţat luni şeful poliţiei din aceas ...

Vacanță în Grecia 2024: Taxa sezonieră pe climă, introdusă din acest sezon. Cât costă în funcție de hotel și unde se plătește
25/02/2024 18:17

  Guvernul de la Atena a decis să introducă o taxă sezonieră pe climă, din 2024, care va avea valori diferite in functie de gradul hotelului si, atentie, se plăteste la fata locului, nu este inclus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei