Laurisilva din Madeira, un monument important al UNESCO

zfbzn

Dimensiune font:

| 05-07-2024 10:10

Laurisilva din Madeira, ce face parte din Parque Natural da Madeira, este o relicvă remarcabilă a unui tip de pădure de dafin răspândită în trecut. Pădurea de pe insula portugheză păstrează cea mai mare zonă supravieţuitoare de pădure primară de lauri sau "laurisilva", un tip de vegetaţie care se limitează în prezent la Azore, Madeira şi Insulele Canare, evidenţiază site-ul UNESCO - https://whc.unesco.org.

Aceste păduri prezintă o bogăţie de nişe ecologice, procese ecosistemice intacte şi joacă un rol predominant în menţinerea echilibrului hidrologic pe insula Madeira. Proprietatea are o importanţă deosebită pentru conservarea biodiversităţii, păstrând cel puţin 76 de specii de plante vasculare endemice, împreună cu un număr mare de nevertebrate endemice şi două specii endemice de păsări, inclusiv emblematicul porumbel cu degete lungi din Madeira.

Acest tip de pădure de dafin a acoperit o mare parte din Europa de Sud cu 15-40 de milioane de ani în urmă. Laurisilva se întinde pe o serie de văi foarte abrupte, în formă de V, şi pe creasta est-vest din centrul insulei până la coasta de nord.

Padurea şi procesele ei biologice şi ecologice sunt în mare parte netulburate şi joacă un rol predominant în echilibrul hidrologic al insulei. Laurisilva este formată în principal din copaci şi tufişuri veşnic verzi, cu frunze plate, de culoare verde închis. Arealul oferă o multitudine de reţele trofice complexe şi exemple de co-evoluţie a speciilor.

Arborii endemici aparţinând familiei Lauraceae, precum Barbusano Apollonias barbujana ssp. Barbujana, Laurel Laurus novocanariensis, Til Ocotea foetens şi Vinhatico Persea indica, sunt dominanţi. Alte plante endemice includ: Echium candicans - ''Mândria Madeirei'', Euphorbia mellifera, Isoplexis spectrum şi Musschia wollastonii. Ferigile abundă în văile întunecate, iar briofitele acoperă suprafeţe mari de sol, maluri, stânci şi trunchiuri de copaci. Aproximativ 13 specii de iarbă şi 20 de specii de muşchi sunt considerate ameninţate la scară europeană, în timp ce lichenii abundenţi sunt un indicator pentru calitatea înaltă a mediului şi absenţa poluării, detaliază sursa citată.

În Laurisilva există peste 500 de specii endemice de nevertebrate, inclusiv insecte, arahnide şi moluşte. Speciile de vertebrate includ câteva cu endemism ridicat, inclusiv două specii rare de lilieci - Pipistrellus maderensis şi Nyctalus leisleri verrucosus - şi mai multe păsări - porumbelul de Madeira Columba trocaz, auşelul de Madeira Regulus madeirensis, cinteza de Madeira Fingilla coelebs madeirensis.

Limitele Laurisilva au fost definite în urma unui studiu exhaustiv de teren pentru a identifica cele mai semnificative zone de vegetaţie rămasă. Se crede că cea mai mare parte a proprietăţii nu a fost niciodată supusă tăierii şi include câţiva arbori masivi, posibil cu o vechime de peste 800 de ani, care au crescut încă dinainte de a fi locuită insula. Caprele şi oile, care au provocat unele pagube în trecut, au fost acum eradicate din zonă.

Proprietatea conţine, de asemenea, o mărturie importantă a utilizării umane. Coloniştii din Madeira au construit canale de apă, cunoscute sub numele de ''levadas'', care străbat pădurea agăţându-se de stânci şi văi abrupte. De obicei, cu o lăţime de 80-150 cm şi construite din piatră sau, mai recent, din beton, acestea transportă apă din pădure către centralele hidroelectrice şi către oraşele din sud, unde furnizează apă potabilă esenţială şi provizii pentru irigaţii. De-a lungul ''levadelor'' există poteci de obicei de 1-2 m lăţime, care permit accesul în pădurea altfel aproape impenetrabilă, notează descrierea de pe site-ul UNESCO. Aceste funcţionalităţi prezintă un anumit beneficiu pentru conservarea proprietăţii, deoarece permit accesul în pădure pe poteci relativ plate şi acoperă doar o suprafaţă infimă de teren. Nu a mai fost construită niciuna de 70 de ani, dar cele prezente sunt întreţinute cu atenţie. În afară de levadas şi de mici colibe folosite de cei care le întreţin, dezvoltarea umană în cadrul proprietăţii este foarte limitată şi nu există locuinţe, clădiri şi nici terenuri cultivate. Cele două drumuri existente prezintă, de asemenea, un impact limitat, luându-se în considerare planuri de a înlocui unul dintre ele cu un tunel, explică sursa citată.

Integritatea pădurii este îmbunătăţită şi de zonele tampon care nu fac parte din proprietatea înscrisă, dar o protejează de ameninţările provenite din afara graniţelor sale. Posibilele ameninţări provenite din aceste zone includ specii invazive şi introducerea de specii din agricultură şi silvicultură.

Laurisilva a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999. Deşi are o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani, în perioadele Miocen şi Pliocen ale Terţiarului, amprenta timpului, care o face o 'fosilă vie', nu pare să afecteze energia sa vibrantă, evidenţiază https://visitmadeira.com. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Încălzirea globală, cauza unui naufragiu produs în Italia. Un iaht de lux britanic a fost scufundat în largul coastei Siciliei
20/08/2024 13:17

Încălzirea globală ar putea fi unul dintre factorii care au declanşat furtuna extremă ce a scufundat luni un iaht de lux britanic in largul coastei Siciliei, a afirmat climatologul italian Luca Mercal ...

Ard Bucegii!
19/08/2024 14:00

Elicopterul Black Hawk echipat cu sistemul Bambi Bucket a reluat, luni, misiunea de stingere a incendiului de vegetaţie din Masivul Bucegi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova. ...

Turiști atacați de o ursoaică pe Transfăgărășan
18/08/2024 12:52

O ursoaică cu trei pui s-a repezit la niste turisti străini care au vrut să ii facă poze si i-au dat de mancare.Incidentul s-a intamplat pe Transfăgărăsan, la coborarea spre Cartisoara. Oamenii au fugit ...

Convenția meşterilor care confecţionează instrumente muzicale tradiţionale din Bulgaria
18/08/2024 12:49

Meşteri care confecţionează instrumente muzicale tradiţionale de pe tot teritoriul Bulgariei se vor reuni cu prilejul celei de-a IX-a convenţii naţionale in regiunea Bakadjik, in apropiere de oraşul sud- ...

Alertă în munții Făgăraș. Ploile au rupt un drum
18/08/2024 12:31

 Salvamontiştii din Argeş anunţă că drumul care face accesul spre Stana lui Burnei şi spre Varful Moldoveanu a fost rupt, sfătuindu-i pe turişti să renunţe la planurile de a ajunge in zonă. Toto ...

O vacanta in Antalya, ideala pentru familiile cu copii
18/08/2024 10:00

O vacanta in Antalya, ideala pentru familiile cu copii Antalya, una dintre cele mai populare destinatii turistice din Turcia, este locul perfect pentru o vacanta de familie, mai ales daca aveti copii. Aces ...

Ziua Marinei, sărbătorită cu salve la Constanța
15/08/2024 16:00

Peste 10.000 de turişti şi constănţeni au participat, joi, pe faleza Cazinoului din Constanţa, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Romane, deliciul publicului, mai ales al copiilor, făcandu-l tra ...

Sărituri în apele râului Soca
13/08/2024 15:39

Slovenia găzduieste anual un eveniment de sărituri in apele raului Soca. Sub privirile entuziasmate ale spectatorilor, participantii au realizat sărituri care mai de care mai spectaculoase de pe podul istori ...

800 de lei, cea mai ieftină vacanță de Sfânta Maria la mare
13/08/2024 15:01

Preţul mediu al unui sejur de două nopţi pentru doi adulţi in minivacanţa de Sfanta Maria este, la nivel de ţară, de 797 de lei, la mare acesta ajungand la 906 de lei, cu 5,47% mai mult faţă de 2023, a ...

Musonul a ucis sute de persoane în India și Nepal
13/08/2024 14:29

Ploile torenţiale au ucis sute de persoane, incepand din iunie, in India şi Nepal, unde inundaţiile şi alunecările de teren din acest sezon musonic au provocat pagube generalizate, au indicat marţi date o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei