VACANŢA pe litoral, misiune imposibilă: Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine

7340772-mediafax-foto-codrin-prisecaru-1

Dimensiune font:

| 20-04-2019 09:20

Găsirea unei camere pentru sezonul estival în hotelurile de pe litoral a devenit, încă de pe acum, o provocare, pentru că voucherele de vacanţă au influenţat în mod semnificativ piaţa, astfel că vacanţele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar locurile de cazare disponibile tot mai puţine.

 

Un studiu realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2-9 aprilie 2019, în rândul a 350 de persoane (patroni, manageri şi angajaţi ai unor companii dintr-o sferă largă de domenii) arată că pentru mulţi români, petrecerea concediului în afara ţării a devenit singura soluţie.

Potrivit ,,Barometrului privind vacanţele din 2019’’, românii ar vrea să meargă mai des pe litoral, însă găsesc din ce în ce mai greu locuri de cazare. Creşterea semnificativă a cererii de servicii hoteliere, stimulată de voucherele de vacanţă, a făcut ca multe hoteluri să fie rezervate pentru sezonul estival încă de pe acum, iar tarifele la cazare să crească exponenţial..
PRINCIPALII CLIENŢI AI LITORALULUI ROMÂNESC, BUGETARII
Principalii clienţi ai litoralului românesc au devenit în primul rând bugetarii, cei care primesc gratuit, prin intermediul voucherelor, posibilitatea de a-şi petrece vacanţa de vară.

În aceste condiţii, mulţi dintre clienţii litoralului din anii trecuţi, cei care nu au acces la aceste facilităţi financiare, s-au reorientat către turismul extern, acolo unde ofertele agenţiilor de turism au, în multe dintre situaţii, un raport calitate-preţ chiar mai bun decât ce oferă staţiunile de la Marea Neagră.

Aşa se explică şi faptul că, dacă în anii trecuţi, în cercetările sociologice, peste 60-70% dintre români indicau România drept principală destinaţie pentru vacanţa de vară, în 2019, potrivit Barometrului, numai 47% dintre intervievaţi au indicat ţara noastră, în timp ce pentru străinătate au optat 44%.

,,Aşa cum estimam încă de anul trecut, voucherele de vacanţă au indus efecte economice semnificative în piaţa turismului. Preţurile au crescut, locurile de cazare au devenit insuficiente, iar o parte semnificativă din publicul potent financiar, care mergea pe litoral în anii trecuţi şi cheltuia la restaurante, la terase, în cluburi etc., a migrat către alte destinaţii. ,,Democratizarea’’ turismului românesc a adus, astfel, beneficii importante pentru hotelieri, dar mai puţine pentru restul structurilor economice de pe litoral. Locul restaurantelor şi al teraselor cu programe artistice, al teatrelor de vară şi altor asemenea facilităţi turistice, a fost luat de supermarketuri, chioşcuri şi magazine cu produse ieftine, de micul retail’’, declară Adrian Negrescu, managerul Frames.

Potrivit barometrului, dacă în ţară, litoralul (57%) şi staţiunile de la munte (32%) sunt cele mai căutate destinaţii, în străinătate, Grecia este pe primul loc, fiind indicată de peste 37% dintre românii care vor să îşi petreacă vacanţa în altă ţară. În top urmează Bulgaria (22%), Spania (19%), Italia (14%) şi Turcia (8%).

Pe ansamblu, 63% dintre respondenţi declară că vor pleca în concediu la vară, în timp ce 22% spun că nu vor face acest lucru. Întrebaţi câte zile de vacanţă şi-au programat pentru sezonul estival, 52% dintre respondenţi au indicat intervalul 10-15 zile, în timp ce 21% se pregătesc de un concediu de numai 7 zile.

ROMÂNII, FOARTE ATENŢI ATUNCI CÂND ÎŞI REZERVĂ BILETELE PENTRU VACANŢĂ
Falimentele răsunătoare din turism i-au făcut pe mulţi dintre români să fie foarte atenţi atunci când îşi rezervă biletele pentru vacanţe, indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate.

Întrebaţi de unde îşi cumpără bilete de vacanţă, 57% au declarat că de la agenţiile de turism acreditate, 23% au indicat servicii online precum Booking.com sau Hotels.com, iar restul au menţionat alte forme de rezervare.

Dintre cei care aleg ofertele agenţiilor de turism, 62% au declarat că, înainte de a rezerva, verifică destinaţia şi firma de turism pe internet sau la telefon, iar 16% preferă să meargă la sediul sau biroul furnizorului serviciilor de turism.

,,Selecţia unei firme de turism solide, acreditată, care să ofere garanţii că vacanţa contractată va fi onorată, a ajuns să reprezinte o preocupare principală pentru turişti, dincolo, bineînţeles, de raportul preţ-calitate’’, afirmă Alexandru Bălţat, managerul Train Your Brain.

,,Vacanţele suspect de ieftine, promisiunile neverosimile făcute pe site-uri obscure de turism, sunt tratate cum mai multă responsabilitate. De asemenea, clienţii verifică tot mai des destinaţiile pe internet, asigurându-se că hotelurile oferă condiţiile promise, de exemplu că fotografiile de prezentare sunt reale. Au început să conteze tot mai mult şi review-urile, forumurile de turism, Google Maps, care oferă detalii despre multe locaţii de vacanţă, atât din ţară cât mai ales din străinătate’’, arată rezultatele barometrului.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru vacanţa de vară, pe fondul creşterii salariilor şi, bineînţeles, a scumpirii serviciilor turistice, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (61%) au declarat că vor aloca mai mulţi bani decât anul trecut. Doar 11% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mic decât cel alocat anul trecut, în timp ce 28% au marcat răspunsul ,,nu ştiu’’.

CE MIJLOACE DE TRANSPORT FOLOSESC ROMÂNII ÎN VACANŢĂ
Întrebaţi ce mijloc de transport vor folosi pentru a merge în vacanţă, 58% dintre respondenţi au afirmat că vor merge cu automobilul, 17% cu trenul, 13% cu autocarul şi 12% cu avionul.

Un segment important în ,,Barometrul privind vacanţele din 2019’’ l-a reprezentat oferta turistică de pe litoralul românesc, principala destinaţie de vacanţă în vara acestui an.

Întrebaţi cum percep oferta turistică de pe litoral, 53% s-au declarat mulţumiţi, evidenţiind investiţiile făcute în ultimii ani în renovarea hotelurilor şi creşterea calităţii serviciilor, în timp ce 28% s-au declarat nemulţumiţi.

,,Din interviurile telefonice a reieşit că aglomeraţia din trafic rămâne una dintre principalele probleme de pe litoral, blocajele rutiere de pe DN Constanţa-Mangalia şi lipsa locurilor de parcare fiind în prim-plan. Degradarea spaţiilor verzi, lipsa de curăţenie generală, inclusiv pe plajă, preţurile mari şi serviciile de o calitate îndoielnică în multe cazuri au fost, de asemenea, printre principalele probleme invocate de respondenţi’’, arată concluziile barometrului.

Pe ansamblu, 54% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii de vară din ultimii zece ani în România, pe litoral. 22% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 24% în ambele locuri.

,,Barometrul privind vacanţele din 2019’’ a fost realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2-9 aprilie, prin chestionare online şi telefonic, pe un eşantion de 350 de persoane cu vârsta peste 18 ani, angajaţi ai unor companii active în toate domeniile de activitate, de la comerţ la construcţii, sănătate, turism şi IT, cu o eroare de plus – minus 2,8%. MEDIAFAX.RO 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei