italia  colosseum_coloseum_

Dimensiune font:

VIDEO De la Istanbul la Roma, un parfum de normalizare plutește deasupra Europei

| 02-06-2020 07:39

 De la Colosseumul din Roma la Marele Bazar din Istanbul și până la centrele comerciale din Moscova și unele școli din Anglia: Europa a redeschis luni multiple monumente și locuri publice, fără însă a proclama victoria în fața noului coronavirus, în continuare foarte activ pe planetă, scrie AFP.

Dacă precauțiile sanitare și restricțiile stricte impuse călătoriilor au împiedicat un aflux de mari mulțimi, locurile turistice simbolice de pe Bătrânul Continent au reînceput să primească vizitatori, în timp ce America Latină se luptă în continuare cu o epidemie galopantă.

"Profităm de absența turiștilor străini pentru a veni să ne plimbăm", spune Pierluigi, un locuitor al Romei care a venit să viziteze pentru prima oară Colosseumul, alături de soția sa.

Cel mai vizitat loc turistic din peninsulă, impozantul amfiteatru al Romei antice a primit aproape 300 de persoane care și-au rezervat biletele online
, departe de numărul de 20.000 de turiști din vremurile obișnuite.

"Sentimentul de vid a pus în evidență marea frumusețe a acestui loc, dar și fragilitatea sa", a mărturisit Alfonsina Russo, arhitectul șef al edificiului care a fost închis aproape trei luni.
După ce au fost redeschise bazilica Sfântul Petru din Rona, Pompei, Galeriia Borghese sau Turnul din Pisa, Italia speră să redea vigoare unui sector vital, cel al turismului, pentru economia asfixiată de pandemia care a ucis peste 33.000 de oameni pe teritoriul său.

În Spania, emblematicul muzeu Guggenheim, celebru pentru curbele sale sinuoase, și-a deschis porțile, iar în Istanbul Marele Bazar, inaccesibil publicului din 23 martie, a redevenit accesibil, după o perioadă de închidere de o durată inedită în aproape șase secole de existență.

"Viața continuă și așteptăm clienți", spune Yasar Sabuncu, unul dintre cei circa 30.000 de comercianți din vasta piață deschidă, după ce a deschis magazinul său garnisit cu suveniruri și marochinărie.'În sfârșit, aer proaspăt' în Moscova


În ciuda unui recent avans al numărului de noi cazuri zilnice, Moscova a relaxat restricțiile și a autorizat redeschiderea magazinelor nealimentare. Locuitorii pot acum să iasă la cumpărături, cu măști și mânuși, și să se plimbe de până la trei ori pe săptămână.

"Este pentru prima oară în trei luni când mă plimb cu prietenul meu", spune Liza Astașevskaia, o liceană de 17 ani, în celebrul parc Gorki. "Putem în sfârșit să respirăm aer proaspăt în locurile noastre preferate".

În condițiile în care Marea Britanie este una dintre cele mai îndoliate țări europene, cu peste 38.000 de morți, Anglia, în ciuda criticilor, a redeschis unele școli închise de la jumătatea lui martie.

Pe fondul polemicii, cu un guvern acuzat că a întârziat în adoptarea măsurilor de carantinare și cu un apropiat al premierului Boris Johnson, Dominic Cummings, care nu a respectat regulile de deplasare, ministrul Educației, Gavin Williamson, a subliniat "nevoia de a merge înainte".

Această etapă de relaxare, cea mai semnificativă în Regat până acum, se traduce prin redeschiderea piețelor și a anumitor centre comerciale precum cele de leasing, dar și reluarea curselor de porumbei și de cai.

În întreaga lume, pandemia a ucis peste 372.000 de oameni dintr-un total de 6,1 milioane de cazuri, potrivit centralizării efectuate de AFP pornind de la surse oficiale. Un bilanț care este considerat mult subestimat.

În ciuda temerilor legate de un al doilea val, numeroase țări europene au relaxat restricțiile sanitare.

 

În Slovenia, un decret simbolic care anunța "sfârșitul pandemiei" a intrat în vigoare.

Echipele din Campionatul Spaniei și-au reluat antrenamentele colective, ultima etapă înainte de redeschiderea Ligii prevăzută în 11 iunie, în timp ce Olanda și Finlanda au deschis restaurantele și cafenelele iar Norvegia toate barurile.
Francezii așteaptă și ei cu nerăbdare redeschiderea cafenelelor și restaurantelor, marți, precum și ridicarea interdicțiilor de deplasare la peste 100 km de reședințe.

Premierul Armeniei, infectat


În ciuda semnelor de reflux, pandemia își face în continuare resimțite efectele în întreaga lume, complicând spre exemplu logistica celei mai mari expediții științifice efectuate în Arctica și oferind motiv poliției din Hong Kong 
să interzică pentru prima oară în 30 de ani manifestarea în amintirea victimelor represiunii din piața Tiananmen.

Premierul armean Nikol Pashinian a anunțat că s-a infectat cu noul coronavirus, împreună cu familia sa, în condițiile în care epidemia se agravează în această mică țară din Caucaz, cu spitalele suprasaturate.

Iranul a raportat și el un vârf inedit al infecțiilor în ultimele două luni, cu aproape 3.000 de noi contaminări în 24 de ore.

"Oamenii par să creadă că noul coronavirus este terminat" dar este "departe de a fi", a avertizat ministrul Sănătății, Said Namaki. "Am implorat oamenii să nu organizeze căsătorii sau înmormântări dar nu au ascultat".

Pe continentul african, școlile și universitățile s-au redeschis în Camerun și Tanzania, deși epidemia progresează în continuare, în timp ce Africa de Sud a amânat cu o săptămână reluarea cursurilor în numeroase școli, din cauza pregătirilor insuficiente.


Situație gravă în Brazilia


Tabloul rămâne sumbru în America Latină, care a devenit epicentrul pandemiei, cu peste un milion de persoane infectate.

În Brazilia, de departe cea mai afectată țară din regiune, cu peste 500.000 de cazuri și aproape 30.000 de morți, epidemia este însoțită de tensiuni politice puternice.

Duminică seara, în Sao Paulo au avut loc confruntări între partizanii și adversarii președintelui Jair Bolsonaro.
Acesta minimizează gravitatea epidemiei, se opune măsurilor locale de carantină și a efectuat duminică o baie de mulțime în Brasilia, sfidând regulile de distanțare fizică.

Semn că tensiunile politice rămân vii, China a acuzat Washingtonul că dă dovadă de "egoism" prin ruperea legăturilor cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În Statele Unite, unde bilanțul epidemiei este cel mai grav din lume (104.383 morți), criza sanitară este agravată de profundele falii politice și, de o săptămână, de 
un acces de furie după moartea unui bărbat de culoare în timp ce era arestat de un polițist alb în Minneapolis, în Minnesota.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

VIDEO Turcia va scufunda un oraş vechi de 12.000 de ani
12/09/2019 19:39

 Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pămant, datand de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte. Însă această bijuterie ist ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!