Un hormon misterios poate vindeca diabetul și obezitatea

obezitate

Dimensiune font:

| 06-09-2023 12:58

Deși rolul său în corpul uman rămâne învăluit în mister, se pare că hormonul GDF15 ar putea fi capabil să îi ajute pe diabetici și persoanele supraponderale.

Peste 500 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet. Aproximativ alte 2,6 miliarde sunt supraponderali.
Un lucru pe care ambele grupuri îl au în comun este faptul că hormonul insulină nu funcționează nici pe departe la fel de bine ca în cazul persoanelor sănătoase și cu o greutate normală.

Ca atare, cercetătorii sunt de mult timp dornici să înțeleagă mai bine procesele care afectează funcția insulinei în corpul uman, pentru a putea dezvolta noi medicamente și tipuri de tratament.

În studiul lor, cercetătorii de la Departamentul de Nutriție, Exercițiu și Sport (NEXS) al Universității din Copenhaga au studiat modul în care GDF15 afectează sensibilitatea la insulină, la rozătoare.

Echipa este prima care a descoperit că GDF15 îmbunătățește de fapt sensibilitatea la șoareci și șobolani, făcându-i mai apți să-și regleze glicemia și să absoarbă energia în mușchi.

Sensibilitatea crescută la insulină este un indicator important al sănătății și este esențială pentru evitarea diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare”, explică profesorul Erik Richter, autorul principal al studiului.

Faptul că suntem acum capabili să demonstrăm un efect benefic al GDF15 la rozătoare ridică perspective interesante”, spune cercetătorul danez.

Șobolanii supraponderali au pierdut în greutate, iar cei slabi au beneficiat de o acțiune îmbunătățită a insulinei

Studiile anterioare au demonstrat, printre altele, faptul că hormonul a determinat rozătoarele obeze să piardă în greutate, acționând ca un inhibitor al apetitului.

În noul studiu, cercetătorii danezi au vrut să vadă dacă rozătoarele de talie slabă beneficiază de hormonul GDF15, chiar dacă nu slăbesc.

Experimentele au arătat că o doză mică de GDF15 administrată animalelor la două zile, în trei doze, a îmbunătățit acțiunea insulinei.

Deoarece sunt necesare doze destul de mari de GDF15 pentru a reduce pofta de mâncare, rozătoarele slabe nu au slăbit cu dozele mici pe care le-am administrat. Cu toate acestea, sensibilitatea lor la insulină s-a îmbunătățit. S-a dovedit că în primul rând ficatul și țesutul lor gras au fost cele care au crescut sensibilitatea la insulină, și nu mușchii, așa cum am anticipat”, a declarat Richter, într-un comunicat al universității.

O sensibilitate ridicată la insulină este un bun indicator de sănătate, deoarece o sensibilitate scăzută la insulină - numită rezistență la insulină - pune presiune asupra secreției de insulină în pancreas și poate duce, printre altele, la apariția diabetului zaharat de tip 2.

Capacitatea hormonului de a acționa ca un inhibitor al apetitului a fost testată și pe oameni, dar fără rezultate la fel de pozitive, greața fiind un efect secundar. Starea de greață a fost, de asemenea, observată și în cazul altor formulări de inhibitori ai apetitului.

Potrivit cercetătorilor, rămâne de studiat dacă hormonul GDF15 crește și sensibilitatea la insulină la om.

Care este efectul GDF 15 în organism

Hormonul de răspuns la stres GDF15 nu este necunoscut în rândul oamenilor de știință datorită faptului că este secretat într-o gamă foarte diversă de stări fiziologice.

De exemplu, concentrațiile de GDF15 cresc în timpul activității fizice, odată cu îmbătrânirea și la persoanele supraponderale sau care se luptă cu boli grave precum cancerul sau bolile de inimă.

Pe lângă reglarea apetitului, stării de greață și vărsături, GDF15 este și un inhibitor al celulelor T, evitând un răspuns imun din partea organismului matern față de făt.

La femeile însărcinate, nivelurile hormonului sunt ridicate de 100 de ori peste normal.

De asemenea, cu cât condiția fizică a unei persoane este mai bună, cu atât mai scăzute sunt nivelurile de GDF15 în sânge, în stare de repaus.

Am putea fi tentați să considerăm GDF15 ca fiind un biomarker invers al stării generale de sănătate - cu cât GDF15 este mai scăzut în repaus, cu atât mai bine. Dar, ca și în cazul tuturor celorlalte condiții fiziologice în care acest hormon misterios este implicat într-un fel sau altul, cercetătorii încă nu știu exact ce rol joacă GDF15.

„Hormonul iese în evidență pentru că este secretat în atât de multe situații diferite, fără ca noi să înțelegem pe deplin de ce și care este efectul său”, explică Erik Richter.

Pe de o parte, putem observa că îmbunătățește sensibilitatea la insulină la șoareci, ceea ce reprezintă un efect fiziologic pozitiv, dar, în același timp, este un hormon care crește în diferite tipuri de stres. Cum anume se leagă toate acestea este ceva ce trebuie să investigăm mai amănunțit”, a concluzionat cercetătorul danez.

Rezultatele acestui studiu, publicat acum în renumita revistă științifică Cell Metabolism, contribuie la cunoștințele generale despre acest hormon.

Clara DIMA

 

     

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Teoria jocurilor - O incursiune în logică și strategie
11/05/2024 11:45

   În lumea vastă a matematicii si economiei, există un domeniu care străbate granitele acestor discipline, un teren al gandirii logice si al strategiilor intricate: teoria jocurilor. Acest d ...

Tărâmul secret al minții: cortexul orbito-frontal și comportamentul uman
11/05/2024 11:29

În adancurile creierului uman, intr-un loc greu de atins si de inteles pentru majoritatea, se ascunde un tăram fascinant al psihologiei umane: cortexul orbito-frontal. Acesta este una dintre cele mai com ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
11/05/2024 11:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Pe urmele celor nouă fericiri
11/05/2024 10:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
11/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Râsul, elixirul fericirii
11/05/2024 10:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
07/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Pe urmele celor nouă fericiri
07/05/2024 07:10

Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in Evangheli ...

Săptămâna Luminată, speranța și bucuria renașterii
07/05/2024 06:46

Săptămana Luminată este o perioadă de sărbătoare profundă, care urmează Pastelui, cand in calendarul crestin lumina invierii se răspandeste cu intensitate asupra lumii. Acest interval este perceput de ...

Povestea Luminii
07/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei