CULINARIA

FOTO/VIDEO - Salată de portocale, andive și nuci

Andivele sunt slabe in calorii si recunoscute pentru capacitatea de a imbunatati aspectul tenului. Este posibil ca gustul lor un pic amar si astringent sa ne deranjeze la inceput, dar sunt bune in salate. Ingrediente pentru salata de andive si seminte de floarea soarelui 3 andive, 1 portocala , 100 g miez seminte de floarea soarelui, prajite si usor sarate, 1/2 lamaie, 1/2 borcan iaurt, sare, Mod de preparare Se curata foile ingalbenite ale andivelor, se spala cu apa rece si se taie rondele sau se pot lasa intregi in functie de gustul dumneavoastra. Portocala se curata de coaja, se d ...

Prăjitură de post, cu glazură
08/12/2023 09:15

Această prăjitură cu glazură este reteta ideală pentru Postul Pastelui. Află cat de usor se poate prepara. Ingrediente: Pentru blat, ai nevoie de: 300 g de zahăr 2 căni cu apă 2 lungurite bicarbonat nestins 1 cană cu ulei 2 linguri de cacao esentă de rom făină cat curpinde nucă de cocos Pentru glazură ai nevoie de: 5 linguri zahăr 5 linguri cacao 5 linguri apă 1 cub de margarină Mod de preparare: Pui zahărul pe foc pană se caramelizează, il stingi cu apă si il lasi pană se dizolvă tot. După ce se răceste, adaugi uleiul, bicarbonatul, cacao ...

Varză călită cu carne
07/12/2023 15:08

Varza calita este o mancare de iarna, o mancare pentru vremea rece. Se pregateste dupa ce se mureaza varza. Se poate face si simpla, cu untura sau cu ulei, daca este de post. Se poate face cu carne proaspata, sau cu afumatura (rasol, coaste, oase, slanina, kaizer) sau cu ceva carne prajita de la garnita sau cu carnati, sau chiar cu carne de pasare (ideal o pasare grasa gen rata, gasca).  Varza calita cu pulpe de gasca afumate e fantastic de buna. Obligatoriu se serveste cu ardei iute la otet sau proaspat si cu mamaliga calda sau paine proaspata.  Ingrediente -1,5 kg afumatura sau ...

Pilaf cu carne și șofran. Rețetă din Uzbekistan
05/12/2023 11:15

Pilaful cu carne de porc este o mancare foarte apreciază in Uzbekistan. Ingrediente 1 kg pulpă porc 2 căni orez 3 morcovi 2 cepe 2 linguri untură 5-600 ml supă carne 3 căciulii usturoi putin sofran 1/2 lingurită chimen 1/2 lingurită coriandru sare piper   Mod de preparare Punem un ceaun pe foc si topim untura in care prăjim cuburile de carne, pana se rumenesc frumos pe toate părtile. Adăugăm ceapa tocată si amestecăm, lăsand să fiarba cateva minute pană cand tăiem morcovii julienne. Adaugăm jumătate peste carnea si ceapa călită, amestecăm si lăsă ...

„Cartof
05/12/2023 10:58

Pentru multi dintre noi această prăjitură aminteste de copilărie si de alte cofetării, alte vitrine cu alt sortiment de prăjituri unde printre amandine si savarine cartoful era mereu la loc de cinste. Dacă cumva pare o retetă “comunistă” mai ales că se făcea din resturi, faptul că găsim două retete de cartof la Sanda Marin incă din 1945 (editia XI a celei initiale din 1936) poate fi o surpriză. Una dintre aceste retete ne invată cum să refolosim blaturi, biscuiti sau cozonaci uscati, chiar si torturi, insă acestea din urmă trebuie să fie proaspete! Reteta noast ...

 Atenție la mâncarea de post! Poate conține până la 50 de E-uri
04/12/2023 14:43

A inceput Postul Sfintilor Petru si Pavel, iar InfoCons vine in sprijinul consumatorilor cu informatii despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninenta ingredientului principal din produsele ce vor fi consumate cu preponderentă in această perioadă. Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu paine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia si o gumă de mestecat, vor consuma instant pană la 50 de E-uri. De pildă, painea contine pană la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge pană la 13 E-uri, marg ...

Efectele incredibile ale borșului de sfeclă
04/12/2023 13:06

În perioadele reci, mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai săracă in vitamine si minerale, sau in perioadele de post, organismul are nevoie de sustinere si intărire. Un ajutor foarte bun poate veni de la sfecla rosie. Este o legumă vindecătoare ce curătă sangele, blochează dezvoltarea tumorilor, detoxifică ficatul, si asigură aportul necesar de vitamine, fiind un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor, incă din timpul vietii intrauterine. De altfel, in medicina naturistă, această legumă este o adevarată legendă, proprietătile sale tămăduito ...

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
De ce să bei berea cu puțină sare
30/11/2023 00:54

Adăugarea de sare in bere poate fi o optiune personală pentru a imbunătăti gustul si a evidentia anumite arome, dar nu este o practică comună in toate culturile sau in randul tuturor băutorilor de bere. Motivele pentru a pune sare in bere pot varia, iar unii oameni preferă acest adaos pentru diverse motive, potrivit unknownbrewing.com: Intensificarea aromei: Sarea poate evidentia anumite arome ale berii, făcand experienta de degustare mai plăcută pentru unii. Se pierde dulceata: In unele beri, care pot avea o notă mai pronuntată de dulce, sarea poate ajuta la echilibrarea gustul ...

VIDEO - Cea mai populară rețetă de cartofi copți
26/11/2023 12:55

Cartofii pot fi preparati in multe feluri: in coajă sau fără coajă, intregi sau tăiati bucăti, cu sau fără condimente. Astăzi vă prezentăm cea mai simplă retetă si cea mai delicioasă de cartofi copti umpluti cu cascaval. Este un fel de mancare cald aromat si savuros, ce vă salvează dacă v-ati pomenit cu oaspetii in prag.

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
12/11/2023 07:30

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă energie după ce gustă dintr-un arbore ale căror fructe se asemănau putin cu ciresele. Acesta a mers la abatele bisericii din zonă, un anume abate Jacques, căruia i-a dat să guste fructele intrigante. Abatele nu a sesizat despre ce este vorba, dar a aruncat apoi vreascurile arborelului de cafea in foc, moment in care s-a răspandit in cameră un miros plăcut.   După ce a ...

Sarmale de post cu quinoa
10/11/2023 14:09

Elena Lasconi, castigatoarea editiei cu vedete a emisiunii "MasterChef", ne invata cum sa face sarmale delicioase de post. Ingrediente:  - 20 Foi varză murată - 500 g varză murată tăiată subtire - Frunze de dafin - o lingură condimente, boia de ardei si chili - 3 cepe mari - 5 cătei de usturoi - 300 g dintr-un amestec de orez, hriscă si quinoa pe care le puneti in 200 ml de apă fierbinte si se lasă să absoarbă toată apa - 300 g ciuperci champinion - 2 morcovi - 500 ml de sos de tomate MOD DE PREGĂTIRE: Pregătiti compozitia pentru sarmale – o ...

Câtă aspirină se pune, de fapt, la varza murată
10/11/2023 12:44

Să pui aspirină in butoiul cu varză "de murat" poate părea o idee ciudată sau chiar potential periculoasă pentru sănătate. Cu toate acestea, in realitate, acest ingredient neconventional detine proprietăti benefice pentru conservarea murăturilor. Dacă vă intrebati cată aspirină ar trebui adăugată la varza murată si de ce este necesar acest pas, iată mai multe informatii. Murăturile sunt parte importantă a traditiei culinare in numeroase culturi, aducand un gust distinct si o savoare intensă preparatelor noastre. Indiferent dacă vorbim despre castraveti, gogosari, murătu ...

FOTO - Cum se prepară dulceața de gutui
07/11/2023 09:30

Dacă vrei o retetă rapidă si delicioasă de dulceată de gutui, poti incerca varianta pe care ti-o propunem: fără fierbere. Ingrediente - 5 gutui - 5 cm de rădăcină de ghimbir - 1 kg de miere - 1 lingură de pulbere de scortisoară - 1 lămaie Cum se prepară Spălati bine gutuile, indepărtand puful. Tăiati-le in jumătăti, eliminand părtile viermănoase. Dati-le pe răzătoarea mare intr-un bol de sticlă sau intr-un vas de ceramică. Adăugati ghimbirul dat pe răzătoarea cu găuri mici, pulberea de scortisoară si sucul proaspăt stors de la lămaie, scrie lataifas.ro ...

Delicii de toamnă - zacuscă de vinete
05/11/2023 10:31

Reteta de zacusca de vinete este cea mai raspandita si una din cele mai indragite. Exista si alte varietati, cum ar fi zacusca de fasole verde sau uscata si zacusca de ciuperci. Pentru o zacusca cu gust spectaculos, esential este sa se foloseasca ingrediente de calitate si sa i se acorde atentia cuvenita in timpul pregatirii. Ingrediente zacusca de vinete: 3 kg. de vinete (alegeti-le pe cele cu coaja neagra si lucioasa, usor pufoase la atingere) 2 kg. de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii 1 kg. de ceapa 1 litru de ...

 Clătitele în jurul lumii
21/10/2023 10:07

Oricat de simplă sau de sofisticată ar fi bucătăria unui popor, există un lucru care le uneste pe toate: clătita. Prezentă in diverse forme, de la bliniurile rusesti la crêpes-urile frantuzesti, clătita este cu adevărat un simbol al gastronomiei universale. Primele semne ale existentei clătitelor datează din perioada preistorică. Arheologii au descoperit dovezi ale preparării unor forme primitive de clătită in asezările din epoca pietrei. Erau preparate din ingrediente simple, cum ar fi făina de nuci sau cereale, amestecată cu apă. În Antica Grecie si Roma, cl ...

Ce pățești dacă mănânci zilnic unt. De ce nu trebuie combinat cu dulceață și care este porția ideală
04/10/2023 00:22

Se pare că untul nu este atat de dăunător pe cat am fi tentati să credem, dacă este consumat in cantităti moderate, sustine o analiză a mai multor studii, realizată la Universitatea Tufts din Boston. Astfel, specialistii au stabilit că o portie normală de unt pe zi este de aproximativ 10 grame, adică echivalentul unei lingurite, relatează doc.ro. Totodată, cercetătorii sustin că untul este mai sănătos decat zahărul sau amidonul, găsit in paine si cartofi, alimente cu care este combinat frecvent, dar mai nesănătos decat uleiul de măsline. "In general, rezultatele studi ...

Românii se răzbună pe HORECA: Merg la restaurante cu pliculețul de păr și acuză că mâncarea e stricată!
29/09/2023 00:22

Romanii au găsit metoda perfectă să se răzbune pe HORECA, după ce in ultima perioadă preturile au sărit in aer si după ce pe perioada pandemiei consumatorii nevaccinati nu au fost primiti in restaurante. Comisarul sef adjunct al Protectiei Consumatorilor Buzău, Cornelia Galer, afirmă că au apărut consumatorii care nu plătesc. Acestia merg la restaurant cu pliculetul cu păr, unghie sau muscă, mănancă trei sferturi din portie si apoi „pun din pliculet ce trebuie”. Cornelia Galer a spus că, desi de cele mai multe ori sunt intemeiate reclamatiile, există persoane care folos ...

Cele mai comandate mâncăruri cu specific asiatic în România
28/09/2023 13:05

Cele mai comandate mancăruri cu specific asiatic in Romania  Mancărurile cu specific asiatic au inceput să fie din ce in ce mai populare in Romania. Tot mai multe restaurante au adăugat acest tip de preparate culinare in meniurile lor. Mai jos vei găsi informatii despre cele mai populare feluri de mancare asiatică servite la restaurantele din Romania si cum se servesc acestea corespunzător.  Cele mai populare mancăruri cu specific asiatic- Printre cele mai populare feluri de mancare cu specific asiatic sunt sushi, ramen, tempura, udon, stir fry de porc cu busuioc, Pad Thai ...

 Mâncare de gutui
20/09/2023 11:45

  Reteta de mancare de gutui este una foarte apreciată, avand un gust dulceag si o textură aparte. În plus, gutuile au multe beneficii pentru organism. Indiferent cum le folosim - crude, coapte, uscate, fierte – gutuile işi păstrează proprietăţile şi acţionează pozitiv asupra sănătătii noastre. Pentru mancarea de gutui, avem nevoie de: 5 gutui 5 linguri de zahăr 2 linguri amidon alimentar 50 ml ulei scorţişoară- un baton 1/2 litru de apă, un praf de sare Se spală gutuile bine, se curăţă de samburi, se taie felii de un centimetru gros ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei