200 de profesori din toată țara au făcut schimb de bune practici la Iași

Profesorii SuperTeach
Cristina Gheorghe&Seth

Dimensiune font:

| 14-05-2023 15:45


Aproximativ 200 de profesori din Galați, București, Vrancea, Bacău, Constanța și alte orașe ale țării s-au reunit offline și online la Iași, în cadrul celei de-a doua ediții a Simpozionului Național SuperTeach. Evenimentul a strâns dascăli care au absolvit Programul de Mentalitate Deschisă în Educație (Outward Mindset), oferit de SuperTeach, precum și profesori preocupați să afle noi soluții pentru a contribui la modernizarea școlii, printr-o relație armonioasă cu elevii, părinții acestora și colegii de cancelarie. 26 de profesori au susținut lucrări în cadrul Simpozionului Național, exemple de bună practică ce vor fi publicate în revista „Practici cu Mentalitate Deschisă în Educație”, pentru a-i inspira și motiva și pe alți dascăli. La eveniment a participat și Bogdan Cristescu, profesor de matematică și Secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.

Pornind de la titlul simpozionului „De ce Practici MD?”, Dragoș Anastasiu, antreprenor și cofondator SuperTeach, le-a vorbit dascălilor participanți despre motivul pentru care antreprenorii se implică în educație: „De ce-ul nostru este să creștem calitatea școlii și, mai mult, să creștem România –ne dorim ca în 2050 tinerii să iubească să trăiască în România. Trebuie să facem multe lucruri astăzi ca să se întâmple asta, iar primul lucru este să lucrăm la mentalitatea noastră”.
La rândul său, Cristina Gheorghe, cofondator SuperTeach și președinte al Institutului Dezvoltării Personale, a vorbit despre teama oamenilor de a face saltul de la a ști și a înțelege la a aplica. În acest context, reprezentantul SuperTeach i-a provocat pe profesori să se joace mai mult și să greșească deliberat. „Nu avem curajul de a ne vedea așa cum suntem și nu avem nici curajul să experimentăm, iar această teamă le-o transmitem și copiilor. Am ridicat atât de mult standardele, încât copiilor le este frică să încerce, să greșească, să se facă de râs. De aceea, nu mai încearcă, nu mai experimentează. Așa că, dragi adulți, haideți să avem noi mai mult curaj să ne jucăm, să fim creativi și să fim modele pentru copii”.
Invitat special la eveniment, Seth Wilkins – reprezentant al Institutului ARBINGER, lider mondial în schimbarea mentalității, a subliniat importanța ascultării în procesul didactic: „Atunci când ascultăm pe cineva avem trei mari oportunități: învățăm să îl descoperim pe cel din fața noastră, putem acumula informații noi, iar, în cele din urmă, ajungem să ne cunoaștem mai bine și pe noi înșine, reușim să ne observăm din perspectiva celuilalt”. Wilkins a mărturisit în fața dascălilor români că au fost multe momente în trecut în care se compara cu alți profesori și nu avea o părere tocmai bună despre el însuși: „Ulterior, mi-am dat seama că nu pot fi la fel ca niciun profesor dintre cei pe care îi admir, dar știu că pot fi un profesor mult mai bun decât eram în anii anteriori. Acest lucru mă preocupă.”
A fi profesor este un rol pe care trebuie să îl trăiești, nu să îl joci
Relația dintre profesor și părinte a fost tema abordată de Adrian Timofti, directorul Liceului Varlaam din Iași și facilitator de Mentalitate Deschisă în Educație, într-un dialog cu Robert Dănilă, elev în clasa a X-a și mama acestuia. „Asemenea unui actor, să fii profesor înseamnă să fii autentic, să trăiești cu adevărat relația cu copiii și oamenii din jur. Nu poți doar să aplici anumite reguli, să joci un rol, ci trebuie să internalizezi și să trăiești acel rol”, a spus dascălul. Robert a confirmat, la rândul său, că ”elevul simte când un profesor este deschis să îl asculte, când îi pasă cu adevărat și atunci și copilul se simte mai liber să participe la oră, să pună întrebări și să învețe cu plăcere”.
Profesorii, provocați să își imagineze ce pot face pentru elevi în 1,5 secunde
În cadrul Simpozionului Național SuperTeach, 26 de profesori au prezentat parte din provocările pe care le-au întâmpinat pe parcursul activității didactice și soluțiile identificate pentru a le oferi, astfel, inspirație și motivație pentru colegii de breaslă.
JCristina Gheorghe, cofondator al Asociației SuperTeach, și Seth Wilkins, reprezentant al Institutului ARBINGER, au susținut special pentru profesorii prezenți la Simpozion workshop-ul cu titlul „Imaginează-ți ce poți face în 1,5 sec”. Discuțiilor despre conștientizare, schimbarea obiceiurilor, înlocuirea etichetelor și impactul feedback-ului distructiv le-au urmat exerciții pe care profesorii le-au făcut în echipă, în încercarea de a identifica ce pot face pentru elevii lor într-un timp scurt. „Să ne bucurăm mai mult de momentele împreună, să ne acceptăm, să ne validăm și să le descoperim pasiunile copiilor”, au concluzionat ei.
SuperTeach este un proiect inițiat de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar. Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul „Mentalitatea Deschisă în Educație”, creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA.
Celor 4 co-fondatori ai proiectului - Felix Tătaru (inițiator), Dragoș Anastasiu, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță - li s-au alăturat încă din primul an (2017) și Felix Pătrășcanu, Andy Szekely și Părintele Constantin Necula. 

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei