5 fenomene fascinante care se petrec în corpul uman

medicina  anatomieumana

Dimensiune font:

| 17-10-2020 13:49

 Corpul uman este un microcosmos în care se desfășoară nenumărate procese de care nici măcar nu suntem conștienți. Știința încearcă de multă vreme să explice „lucrările interioare” aparent mistice care ne guvernează corpul și mintea.

Chiar dacă unele dintre ele vor continua să scape înțelegerii mulți ani de acum înainte, lista mecanismelor interne pe care le cunoaștem este din ce în ce mai mare, grație unor cercetări la care oricine are acum acces.

Iată cinci astfel de fenomene fascinante care au loc în corpul uman.

1

Oamenii au puterea de a străluci în întuneric

Foto: PLOS One

Toate creaturile vii au capacitatea de a emite lumină. Acest lucru se întâmplă ca urmare a reacțiilor chimice care au loc în mod constant în interiorul celulelor. 

Deși existau numeroase dovezi privind bioluminiscența la unele animale, a fost nevoie de mult timp pentru ca experții să capteze lumina emisă de oameni.

În 2009, un grup de oameni de știință japonezi a publicat imagini în care bioluminiscența umană a fost documentată pentru prima dată.

Vreme de mai multe zile, cercetătorii au fotografiat voluntarii folosind camere ultrasensibile. Au descoperit că lumina descărcată de corp urmează un ciclu de 24 de ore.

De asemenea, au descoperit că cea mai mare cantitate de lumină este emisă după-amiaza târziu, în vreme ce noaptea se degajează cea mai puțină lumină. Mai mult, obrajii, fruntea și gâtul au emisia maximă. 

Intensitatea luminii emise este atât de mică, încât nu o putem percepe cu ochiul liber. Este de o mie de ori mai slabă decât spectrul vizual cu care suntem obișnuiți.

2

Dimineața suntem mai înalți decât seara

Foto: iStock

Corpul uman este guvernat de mecanisme neobișnuite. Un astfel de proces face ca o persoană să fie dimineața mai înaltă decât seara.

În timpul zilei, cartilajul din corp, în special din coloana vertebrală și din genunchi, se comprimă treptat. Acest lucru se întâmplă datorită atracției gravitaționale care acționează constant asupra corpului. 

Noaptea, când stăm întinși câteva ore, se petrece un mecanism invers: cartilajul se relaxează și revine la forma sa originală. Acest lucru duce la modificarea înălțimii unei persoane.

De îndată ce se trezește, este mai înaltă cu aproape un centimetru. Este posibil ca acest rezultat să nu fie ieșit din comun, dar este, totuși, semnificativ.

Coloana vertebrală joacă un rol important în acest fenomen. Fiecare vertebră are un material care se întinde atunci când corpul este în repaus total. În schimb, atunci când omul este în mișcare sau stă în picioare mult timp, cartilajul se comprimă sub greutatea corpului.

3

Înfometarea îndelungată face creierul să-și consume propriile celule 

Există multe critici și teorii negative legate de curele de slăbire. Acestea determină pierderea masei musculare, generează oboseală și uneori chiar declanșează tulburări de sănătate.

Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein au venit cu o teorie uluitoare legată de curele de slăbire. Cei doi au afirmat că regimul alimentar poate declanșa procesul de autofagie la nivelul creierului.

Foto: iStock

Deși se știe de multă vreme că celulele încep să își mănânce „colegele” atunci când corpul nu are hrană, faptul că și creierul ia parte la festin este o informație nouă. 

Autofagia este un fenomen natural la nivelul celulelor. Acesta este modul în care celulele dobândesc energie în perioadele cu resurse puține.

Până la momentul acestei descoperiri, însă, oamenii de știință considerau creierul imun la autofagie. Descoperirea a fost făcută în timpul unor experimente pe șoareci.

Au observat că atunci când șoarecii nu primeau hrană, în creier se declanșa un circuit neuronal specific senzației de foame. După aceasta, hipotalamusul începea să consume celule și proteine necesare din creier.

Când autofagia creierului a fost blocată, și semnalul foamei a fost blocat. Rezultatele acestor cercetări ar putea fi folosite la dezvoltarea de tratamente și regimuri alimentare pentru persoanele care suferă de obezitate.

4

Unele comportamente sunt codificate în gene

 
 

Ridicarea și agitarea mâinilor în semn de victorie sunt gesturi firești pentru noi toți. Acest lucru se datorează faptului că, la un moment dat, i-am văzut pe alții făcând asta.

Dar ce se întâmplă cu oamenii orbi, care nu au văzut niciodată pe cineva bucurându-se de o reușită? Ei bine, cel mai probabil, dorința de a face un gest al victoriei vine din interior.

Foto: Pinterest

Cumva, acest comportament este „scris” în ADN și nu este vorba doar de gestul victoriei. Psihologii cred că acest lucru se aplică tuturor gesturilor care sugerează mândrie sau rușine.

 

Pentru studierea acestei ipoteze, experții au analizat imagini din competiția de judo din cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2004.

Au observat expresiile și limbajul corpului la sportivi din 30 de țări. Atât sportivii cu văz sănătos, cât și cei orbi din naștere au avut același limbaj corporal.

După câte o victorie, fie ridicau brațele, făcând semnul „V” al victoriei sau încleștând pumnul, fie își umflau pieptul. În mod similar, în timpul înfrângerii, își lăsau umerii jos și își dezumflau pieptul.

5

Când asculți muzică, bătăile inimii se sincronizează cu ritmul melodiei 

Muzica are potențialul de a ne influența puternic emoțiile. Uneori, te simți mai fericit după ce asculți o melodie preferată.

Inima îți bate mai repede, iar ritmul respirației se accelerează, uneori atât de mult, încât ți se zburlește părul pe mâini și simți fiori reci pe spate.

Foto: iStock

Modificându-ne emoțiile, muzica are o influență directă asupra inimii. Cercetătorii Stefan Koelsch și Lutz Jäncke au publicat o lucrare amplă despre modul în care muzica influențează activitatea inimii. 

Potrivit cercetărilor lor, muzica antrenantă mărește ritmul cardiac și tensiunea arterială. În mod similar, muzica relaxantă produce un efect contrar.

Numai că ritmul efectiv al muzicii – dacă este antrenantă sau relaxantă – depinde cu totul de perspectiva ascultătorului. Unii pot găsi relaxantă o trupă de heavy metal, în timp ce alții pot găsi deosebit de captivantă o linie melodică melancolică.

Astfel de cercetări ar putea ajuta la vindecarea tulburărilor anxioase și la gestionarea durerii în numeroase scenarii clinice. Muzica ar putea ajuta și la tratarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările cardiovasculare și stresul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei