Ce lucruri speciale pot fi văzute în locul ce păstrează vie dragostea dintre Eminescu şi Veronica Micle

2_11zon

Dimensiune font:

| 03-05-2024 05:49

Prin Neamţ, dincolo de atracţii renumite, Ceahlăul, mănăstiri seculare, Cheile Bicazului, Cetatea Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz sau Rezervaţia de zimbri, sunt şi altele care merită văzute.

Este vorba despre aşezăminte pentru „suflet“, unele unicat în România, între ele fiind Muzeul Vivant de la Agapia, Muzeul Nicolae Popa de la Târpeşti, Muzeul Mihail Sadoveanu şi Mitropolit Visarion Puiu de lângă Mănăstirea Vovidenia, Casa Memorială Alexandru Vlahuţă de la Agapia sau Muzeul Veronica Micle de la Târgu Neamţ.

Acesta din urmă este singurul din ţară dedicat muzei lui Mihai Eminescu (pe 22 aprilie 2024 s-au împlinit 174 de ani de la naşterea poetei), fiind deschis în 1984. Casa a fost construită de către Mănăstirea Neamţ în 1834 şi a fost cumpărată în 1850 de Ana Câmpeanu, mama Veronicăi, care s-a stabilit la Târgu Neamţ împreună cu cei doi copii, după moartea soţului.

În descrierea muzeului este citat şi actul de vânzare-cumpărare: „Declarăm că am vândut D-nei Ana Câmpeanu româncă din Năsăud (...). Casa (...) având cerdac şi compusă din patru odăi, nouă ferestre, şase uşi şi trei sobe cu horn, pe jos podeală, având în ogradă fântână, beciu, grajdi şi şură cu loc cu pomi împrejmuit după întinderea şi stăpânirea actuală. Toate aceste vândute cu preţul de (100) una sută galbeni“.

Noua proprietară a stat aici până în 1853, când a plecat la Iaşi, dar casa rămâne în proprietatea familiei, iar după ce Veronica s-a căsătorit cu profesorul Ştefan Micle, în 1864, imobilul îi este dăruit ca zestre, revenind des. În ultima perioadă a vieţii, poeta s-a refugiat la Mănăstirea Văratec, fapt ce a determinat-o să doneze locuinţa, în anul 1886, maicilor de la acest aşezământ.


Nu gasesc

Muzeul Veronica Micle din Târgu Neamț FOTO CNM Neamț

După câţiva ani, Mănăstirea Văratec a vândut casa unui localnic, Ion Grădinaru. Aveau să treacă mulţi ani până ce, în 1939, Nicolae Iorga, preşedinte al Comisiunii Monumentelor Istorice, a făcut demersuri pentru recunoaşterea ca monument istoric al imobilului. Altă iniţiativă a fost în 1948 şi a aparţinut preotului Constantin Matasă, întemeietorul Muzeului de Arheologie din Piatra Neamţ.

S-a implicat şi profesorul Dumitru Constantinescu, iar ideea capătă contur după 1982, când imobilul este preluat de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ. Ultima reorganizare a expoziţiei a fost în 2010, cu prilejul împlinirii a 160 de la naşterea poetei. Casa a fost renovată, iar cele expuse permit publicului vizitator să descopere atmosfera epocii în care a trăit şi a scris Veronica Micle.

Expoziția și o fotografie originală a lui Eminescu

În prima cameră a muzeului sunt mai multe vitrine, obiecte personale şi panouri care prezintă biografia poetei, prietenia dintre ea şi Mihai Eminescu, mărturii contemporane referitoare la personalitatea ei, dar şi opinii privitoare la creaţia sa literară. Sunt expuse fotocopii după manuscrise, corespondenţă, documente şi cărţi, care evidenţiază personalitatea şi talentul muzei eminesciene.

Nu gasesc

Una dintre sălile muzeului FOTO CMN Neamț

„A treia sală a expoziţiei se identifică de fapt cu spaţiul de lucru al Veronicăi Micle, iar piesa de rezistenţă este chiar biroul la care poeta a scris o parte din poeziile sale şi scrisorile către Eminescu. În această încăpere pot fi admirate şi alte obiecte de valoare: un frumos suport de argint pentru cărţi, o călimară deosebită, oglinda mare de cristal, piese de mobilier“, se arată în descrierea muzeului.

Mai pot fi văzute obiecte personale, cufărul de călătorie, un scrin, prima ediţie a singurului volum de poezii publicat de poetă şi o copie din ipsos a măştii mortuare a lui Eminescu. În august 2023, avocatul Vera Poroşnicu a donat muzeului un bun de interes naţional - penultima fotografie din totalul de doar trei care i-a fost făcută Poetului naţional în timpul scurtei sale vieţi.

„În cadrul intim al casei în care muza eminesciană şi-a trăit primii doi ani din viaţă, doamna avocat a semnat contractul de donaţie a fotografiei care ni-l dezvăluie pe «Omul deplin al culturii române» la vârsta maturităţii, în costumul său alb, de vară şi vizibil marcat de suferinţele bolii care şi-au pus amprenta asupra stării sale de sănătate în ultimii săi ani din viaţă“, se preciza într-un comunicat al Complexului Muzeal Naţional Neamţ.

Mărturia vizuală cu chipul lui Eminescu datează din 1884, când avea 34 de ani şi a fost realizată de fotograful Nestor Heck, la Iaşi. Se spune că poetul a fost păcălit în momentul fotografierii, nişte prieteni junimişti convingându-l cu greu să intre în atelier, cu promisiunea că vor face un instantaneu de grup. Doar că, în momentul declanşării aparatului, prietenii s-au retras, lăsându-l singur în cadru.

Nu gasesc

Fotografia a fost realizată când poetul avea 34 de ani FOTO CNM Neamţ

După moartea lui Mihai Eminescu, distrusă de durere şi căzută într-o gravă stare de depresie, Veronica Micle s-a refugiat la Mănăstirea Văratec, loc în care, cu ani în urmă, îşi petrecea verile.

Aici şi-a premeditat sinuciderea cu arsenic, substanţă pe care a obţinut-o de la un medic de la Băile Bălţăteşti. A decedat la 39 de ani, pe 4 august 1889. Lucrările ei au fost apreciate de criticii literari pentru sensibilitatea şi profunzimea emoţională.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Au fost depuse primele oferte pentru lucrările la Cinematograful „Tineretului”
21/05/2024 07:54

* potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane de lei * in prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţio ...

Centura Ușoară de Ocolire, blocată la Schitul Tărâța
21/05/2024 07:45

* Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune -Popricani, Rediu, Letcani, Voinesti, Ho ...

Iaşul va avea un centru regional de gimnastică artistică
21/05/2024 07:30

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iaşi 2020 şi-ar putea mări, de anul viitor, numărul de secţii, prin infiinţarea celei de gimnastică artistică. Astfel, la propunerea consilierului local Liviu Gavril, memb ...

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de apă și de canalizare, modificat
21/05/2024 07:18

Luni,  contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă  si de canalizare incheiat intre Asociatia Regională a Serviciilor de Apă – Canal Iasi (ARSACIS) si ApaVital ...

Tragedie înainte de cununie. Ionela și George, cei doi motocicliști morți în accidentul de lângă Iași, urmau să se căsătorească
20/05/2024 20:01

Ionela si George, cei doi tineri din judetul Galati, care si-au pierdut viata in groaznicul accident rutier produs duminică, 19 mai 2024, pe drumul ce leagă Iasiul de Vaslui, trebuiau să se căsătorească i ...

Cum arde la buzunare lipsa colectării selective în România. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe
20/05/2024 19:36

Indiferenta si slaba gestionare a deseurilor costă scump. Romania este repetentă la colectarea selectivă a deseurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales in mediul rural. Neindeplinirea cerintelor U ...

Vești bune pentru utilizatorii transportului în comun din Iași. Investițiile vizează și persoanele nevăzătoare
20/05/2024 18:08

Iesenii primesc vesti bune din partea Companiei de Transport Public. In curand, va fi implementat un proiect important care vizează toate statiile de asteptare din oras. Astfel, compania intentionează să ad ...

O angajată de la Parchetul Vaslui a vrut să se sinucidă la birou. Pe numele ei a fost deschis dosar penal
20/05/2024 17:30

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă şi distrugere prin incendiere in cazul angajatei de la Parchetul Vaslui despre care se crede că ar fi incendiat ni ...

Un ieșean beat i-a lăsat mască pe polițiști după ce s-a răsturnat cu mașina la podul unde s-a blocat Ciolacu: A dat vina pe stafia soacrei!
20/05/2024 17:18

Un iesean beat i-a lăsat mască pe politisti după ce s-a răsturnat cu masina! Urcat la volan nitel băut, bărbatul a pierdut controlul masinii si s-a răsturnat. P0litistii ajunsi la fata locului au tratat ...

Percheziţii într-un dosar de furt calificat - Suspecţi, doi minori şi doi adulţi
20/05/2024 16:31

Un adult din Coţofăneşti a fost arestat preventiv iar un minor a fost pus sub control judiciar, in urma unor percheziţii in cadrul unui dosar penal privind infracţiunea de furt calificat, a informat, luni, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei