Liceenii ieșeni au lansat o campanie de prevenire a risipei alimentare

1risipa

Dimensiune font:

| 02-10-2022 09:30

 

Direcția Agricolă şi un important colegiu din Iaşi, Colegiul Tehnuc „Ioan C.Ştefănescu”, derulează o campanie de prevenire a rispei alimentare. Campania a adus zâmbete pe buzele a zeci de elevi dar şi informaţii utile acestora. Și adulții au de învățat cum să reinventeze reţetele de salate şi alte alimente de prin frigider sau cum să facă cumpărături astfel încât să nu mai arunce nimic la gunoi.

 Andrei Podeanu este antreprenor. El i-a învăţat pe copii că niciodată nu se aruncă mâncarea la gunoi Chiar şi la restaurant. Mâncați la restaurant sau undeva o shaorma, o…nu știu ce. Când mergeți la un fast food nu puteți să mâncați tot. Nu poți să mănânci o shaorma din aia întreagă sau o porție întreagă de mâncare. Porțiile sunt destul de mari. De câte ori aţi luat la pachet ceea ce a rămas? Niciodată! Ce se întâmplă cu ce rămâne? Se aruncă! Nimeni nu ia și refolosește acel produs. Și atunci nu este o rușine să luăm acele produse la pachet, să cerem și la pachet, a spus Andrei Podoleanu. 

Antreprenorul Gicu Roșca le recomandă elevilor şi profesorilor acestora să reinventeze reţelele culinare cu ceea ce e prin frigider. Chiar dacă o să faceți altceva în viață, vă recomand întotdeauna să faceți lucrurile reinventate. Încercaţi să faceţi ceva cu ceea ce aveţi acasă, cu ceea ce găsiţi în frigider, să vă faceți feluri de mâncare în așa fel încât să fie invenţia voastră. Satisfacția o să fie cu totul alta și în plus alimentele voastre nu vor ajunge la gunoi. Nu mai luăm produse la ofertă de cumperi unul primești trei. Congelăm produsele care sunt în plus în frigider. Porționăm produsele în așa fel încât să le avem pentru o singură porţie de mâncare. Încercăm să reducem din cumpărături şi să inventăm. Salatele pot fi făcute cu absolut tot ce ai în frigider. Brânzeturi, chiar și carnea deja preparată. Putem să tăiem cubulețe și o punem într-o salată. Pâinea deja tare o putem face crutoate și să o adăugăm în salate, a spus Gicu Roşca.

Elevii au avut de învăţat chiar şi de la profesorii lor despre cum pot fi folosite legumele din frigifer la tratament faciale sau pentru supa cremă cu crutoane din pâine veche. Putem folosi legumele chiar şi la tratamente faciale. Dacă am făcut o salată și ne-au rămas legume, nu le aruncăm. Folosim pentru ochi, pentru ten. Mai avem pliculețele de ceai negru. Sunt foarte bune, le ținem la frigider, iar când ajungem acasă obosiți după o zi îndelungată le punem pe ploape și ne relaxăm 10 -15 minute. Cojile de ceapă și de nucă le folosim la nuanțarea părului sau tratarea părului. Dacă am văzut că leguminoasele din frigiderul meu s-au veștejit puțin le adun pe toate și facem o supă cremă de legume. Aleg pâinea cea mai veche şi fac crutoane. Și mai am un tips. Cozonacul. Eu prepar cozonacul acasă. Dacă fac mai mult patru-cinci și mai rămân nu-i arunc. Pun la congelator. Și scot atunci când vreau să fac ori frigănele ori budincă de cozonac la cuptor, a spus  Gina Ghiorghiu, maistru instructor la Colegiul Tehnic IC Ştefănescu.

Cei de la Direcţia Agricolă au spus că nu este deloc greu să împiedicăm risipa alimentară. Ei au anunţat că astfel de acţiuni vor mai fi făcute şi în viitor. Este o acţiune desfăşurată în parteneriat cu Liceul IC Ştefănescu dar şi în parteneriat cu antreprenorii locali care încearcă să le explice elevilor cum să proceseze şi să facă produsele cât mai accesibile, să nu mai fie aruncate inutil. Noi avem o mentalitate de a cumpăra foarte, foarte mult şi de a ne aglomera frigiderul. Producătorii locali şi aceşti elevi încearcă să demonstreze că din produse care se degradează în frigider se pot face meniuri, salate, foarte delicioase şi foarte bune, a spus Roxana Florea.

Statisticile arată că în România se risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Asta înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 74 de kilograme de mâncare în fiecare an. Cifra este uriașă şi ne plasează la jumătatea clasamentului european. Cele mai multe alimente se aruncă din gospodăriile individuale, urmate fiind de domeniul HoReCa. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
27/04/2024 06:10

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Coadă la pește!
26/04/2024 15:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Pescării închise de autorități, în Iași
26/04/2024 15:27

Mizerie ascunsă sub ghiveci, gresie spartă si pătată de cateva zile…sunt doar cateva dintre problemele găsite de inspectorii de la Directia Sanitară Veterinară din Iasi veniti in control in pescă ...

CJ Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune
26/04/2024 13:26

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Sute de cupluri care aniversează „nunta de aur” vor fi premiate, la Iași
26/04/2024 09:50

650 de cupluri care sărbătoresc in acest an 50 de ani de la căsătorie vor fi premiate de către Primăria Municipiului Iasi in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc pe 12 mai, in Parcul Expozitiei ...

Biletele de călătorie CTP vor fi înlocuite cu carduri
26/04/2024 09:45

* in prima etapă vor fi tipărite aproximativ 50.000 de carduri electronice * acestea vor putea fi incărcate prin intermediul aplicatiei mobile a CTP Iasi, precum si de la automatele de bilete si punctele de ...

La Iași va funcționa un centru regional pentru tratarea infertilității
26/04/2024 09:06

* acesta va oferi servicii medicale si consiliere psihologică pentru cuplurile din toate judetele Moldovei, care pană acum nu au putut avea copii, urmand să fie deservit de cei mai buni specialisti in domeni ...

„Mama din spatele copilului cu autism”, experiment inedit desfășurat printre ieşeni
26/04/2024 09:00

* timp de 11 ore, echipa asociatiei „Zbor de fluturi”, impreună cu terapeuti, voluntari si colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experientă unică, mai exact să fie martori la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
26/04/2024 07:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei