„E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”

1interviu oana paveliuc

Dimensiune font:

| 26-04-2024 15:48

Dialog cu Oana Roxana Scutelnicu, psiholog și coach

- Cum faceți diferența dintre psihoterapie și coaching în ceea ce privește abordările și metodele utilizate?

- Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se întâmplă în coaching este vârful aisbergului. Coachingul se focusează către prezent și viitor, facilitează contextul în care clientul obține claritate și focus pentru realizarea obiectivelor sale. De asemenea, este important să existe indicatori clari de masurare a performanței dorite și un plan de acțiune concret. În spațiul pe care coachul îl creează împreună cu clientul, devine un spațiu al resurselor, al noilor idei și soluții, un spațiu creativ. În coaching pornim de la ideea că cel mai bun specialist în problema sa este clientul, iar cu ajutorul întrebărilor, îl însoțim să găsească cele mai bune soluții. Psihoterapia abordează ceea ce e sub apă. Acolo intrăm pe teritoriul minții subconștiente unde sunt bine păstrate amintirile, valorile, credințele pe care noi le avem, tot acolo găsim și experiențele traumatizante. Psihoterapia lucrează întotdeauna cu partea sănătoasă a omului. Pornim de la ideea că nu există om fără resurse ci doar stări emoționale pline de resurse sau fără resurse. În psihoterapie ne întoarcem și în trecut pentru a ne da voie să vindecăm răni emoționale, să eliberăm credințe care nu ne mai servesc, să rescriem povestea vieții noastre pentru a putea acționa în mod concret, dintr-un spațiu mai sănătos și mai plin de resurse.

„Elementul care mă diferențiază, dincolo de pregătirea teoretică și academică, în spate este experiența în zona de business și experiența de viață”

- Cum integrați principiile de coaching în procesul de terapie și viceversa?

- E foarte importantă contractarea de la început. Delimitarea o face, în primul rând, nevoia clientului. Dacă vorbim strict de contractarea unor sesiuni de coaching, atunci nu intrăm în zona de terapie. Aici lucrurile sunt foarte clar delimitate atunci cand vorbim de zona de business coaching, executive coaching

Dacă vorbim în schimb de un proces terapeutic, în funcție de etapa în care e clientul, integrez terapia și coachingul. Avantajul este că obținem rezultate concrete mult mai repede, clientul capătă și mai mută încredere în el și poate vedea schimbări semnificative în starea lui și în viața lui. A avea mai multe pălării, necesită o atenție mai mare și o complexitate mai mare din partea mea ca și coach și terapeut, însă pentru clienți este de multe ori un avantaj, mai ales când sunt probleme atât în plan personal cât și în zona de serviciu, business.

Iar elementul care mă diferențiază, dincolo de pregătirea teoretică și academică, în spate este experiența în zona de business și experiența de viață. Aceste elemente, combinate, îmi oferă contextul în care pot înțelege clientul mai bine și să îl pot însoți așa cum are el nevoie.

- Care sunt limitele dintre consilierea psihologică și procesul de coaching în cadrul unei sesiuni?

- Rădăcinile coachingului se regăsesc în zona psihoterapiei. Există mai multe formări de coaching, însă vom regăsi elemente și tehnici extrase din psihologia pozitivă, psihoterapia centrată pe soluții, terapia Gestalt, terapia ericksoniană, terapia cognitiv comportamentală și alte tipuri de psihoterapie. Limitele sunt impuse în primul rând de nevoia clientului care a fost contractată la început. Apoi, un alt aspect este pregătirea specialistului. Pentru a fi coach ai nevoie să faci formări în această zonă, apoi să practici și să te perfecționezi continuu. Ca să fii psiholog, ai nevoie să urmezi o facultate în domeniu. Zona de consiliere psihologică se adresează poate mai mult dezvoltării personale și a unor probleme nu atât de grave, însă atunci când ajungem la trauma, acolo intervine formarea ca și psihoterapeut. Uneori, în anumite cazuri este nevoie de echipă multidisciplinară: clinicianul, psihoterapeutul, medical psihiatru și chiar alți specialiști din domeniul sănătății. În ziua de astăzi, din păcate avem foarte mulți coachi și terapeuți născuți peste noapte, însă e important să menționez că atât formarea ca și coach și mai ales formarea ca și psihoterapeut, necesită investiție foarte mare de timp ( ani de zile de studiu), investiție financiară, iar excelența vine în timp și din multe ore de practică. Personal, consider că e o responsabilitate mare atunci când vine un om în fața mea cu o problemă și e important să știu cât de mult pot să îl ajut eu, iar dacă eu nu pot cât are el nevoie, atunci îl direcționez către alt specialist. Sau poate am un coleg de breaslă care e un specialist și mai bun pe problema pe care o are el și atunci îl redirecționez.

Odată ce ai pornit pe acest drum, e ca în medicină. E nevoie să înțelegi că e un proces continuu de învățare și perfecționare, nu te mai oprești niciodată. Cel puțin pentru mine așa e.

- Cum vă asigurați că abordarea dvs. hibridă între psihoterapie și coaching este adaptată nevoilor individuale ale clienților?

- Consider că relația terapeutică este elementul esențial pentru reușita procesului terapeutic sau a unui proces de coaching. Respectând nevoia și dorința clientului, prin comunicare continua, stabilirea obiectivelor clare, atât în coaching cât și în terapie, urmărirea anumitor indicatori de evaluare, ca să știm că suntem pe drumul cel bun și un feedback continuu pe care îl primesc de la clienții mei, fie în mod direct, fie prin rezultatele pe care ei le au.

Iar cel mai bun indicator că abordarea mea a fost și este adaptată nevoilor clienților, este atunci când ei mă recomandă prietenilor, colegilor, sau altor membrii din familie.

- Cum gestionați situațiile în care aspecte personale profunde intervin într-o sesiune de coaching?

- Viața personală apare în sesiunile de coaching, chiar și în cele de business. E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe, triggere. La job doar punem uneori mai multe măști și ne dăm silința să gestionăm mai bine anumite aspect. Atâta timp cât ele susțin procesul de coaching și nu sunt dintr-o zona terapeutică, ele sunt folosite în cadrul ședinței. Formarea mea de coach sistemic de altfel a antrenat foarte bine capacitatea de a mă uita în întreg sistemul clientului, nu doar în zona de business. Dacă apar în schimb elemente care țin de zona terapeutică, comunic acest lucru, recomand începerea unui proces terapeutic sau dacă clientul este deja într-un astfel de proces, problema respective în acel cadru va fi discutată.

- Cum vă mențineți profesionalismul și neutralitatea în timp ce oferiți sfaturi și ghidare în cadrul unei sesiuni de coaching?

- Coachingul este arta de a pune întrebări, este principalul instrument cu care lucrăm în coaching. Recomandările se regăsesc mai mult în zona de consiliere, sau dacă vorbim de zona de business, în aria de consultanță și mentorat.

Neutralitatea și profesionalismul îl obții în timp. Cu cât lucrezi mai mult tu cu tine, cu atât aduci tot mai puțin din bagajul tău personal în cadrul acestor sesiuni. De aceea,sunt foarte importante sesiunile de dezvoltare personală pe care le avem în cadrul formării de psihoterapie. Consider că procesul terapeutic personal este esențial în formarea ca și specialist în acest domeniu.

Un alt aspect important este starea de prezență și un process continuu de auto-evaluare.

Sesiunile de supervizare sunt și ele foarte importante, atât în coaching cât și în psihoterapie, unde ai ocazia să intri în contact cu alți colegi de breaslă și cu mentorii și formatorii care te pot ghida și evalua. Așa cum spuneam, e o investiție continua de energie, timp, resurse financiare și un proces continuu de a fi un om mai bun și un specialist mai bun pentru clienții mei și oamenii din jurul meu în fiecare zi.

- Ce strategii folosiți pentru a evalua progresul și succesul în cadrul procesului de terapie și coaching?

- După cum menționam mai sus, este foarte important să stabilim obiective clare încă de la începutul procesului, indicatori care să ne ajute să măsurăm succesul, iar evaluarea este continua. Cele mai clare dovezi sunt transformările clienților, schimbările pe care ei le aduc în viața lor, în comportamentul lor, în calitatea vieții lor, în relațiile pe care ei le creează cu oamenii din jurul lor.

- Cum abordați diferitele tipuri de rezistență sau reticență întâlnite în procesul de schimbare în cadrul ședințelor?

- Cu răbdare și construind relația terapeutică. Prin prezență, fiind atentă la nevoile omului din fața mea și cu foarte mare grijă. E important să ne dăm seama cât poate omul din fața noastră duce, cât de pregătit este sistemul lui psihic, emoțional.

- Care sunt modalitățile dvs. de a menține confidențialitatea și etica în cadrul sesiunilor care integrează elemente de coaching și terapie?

- Pur și simplu pui în aplicare ceea ce știi că e important în ceea privește zona de confidențialitate și etică. Confidențialitatea este esențială. Dacă nu o respecți, pierzi relația terapeutică și rănești un om care a avut încredere maximă în tine. E un spațiu sacru care se creează în cabinet. Sunt lucruri pe care le discuți doar cu terapeutul, așa că partea de confidențialitate și siguranță psihologică sunt esențiale.

- Cum vă încurajați clienții să-și asume responsabilitatea pentru propria lor dezvoltare și progres în cadrul procesului de coaching și terapie?

- Iubindu-i și având încredere în ei. Această întrebare îmi amintește de un client cu care lucrez deja de câteva luni si care când a venit la mine era plin de frici, anxietate, nu avea încredere în el, somatiza foarte mult și nu mai vedea luminița de la capătul tunelului. Într-una din sesiuni în care evaluam, validam și punctam progresele remarcabile pe care el le-a făcut, în care îl felicitam, mi-a spus: Oana, eu am reușit pentru că ai fost singurul om care a avut încredere în mine!”

Eu sunt responsabilă pentru proces însă spațiul terapeutic îl creez împreună cu clientul, iar mai apoi, după ce iese de pe ușa cabinetului, magia el o face, prin acțiunile sale. Nu există oameni fără resurse, în schimb, există stări emoționale fără resurse. Uneori, ca să putem să ne asumăm procesul de creștere, vindecare și transformare, avem nevoie să știm că nu suntem singuri, și că e cineva acolo, care are încredere în noi. Sunt norocoasă pentru că am clienți minunați și cu smerenie le mulțumesc pentru că m-au ales, pentru încredere și pentru că învăț și eu atât de multe de la ei. Invitându-mă să îi însoțesc în Călătoria lor, odată cu ei cresc și eu.

Și le mulțumesc tututor specialiștilor cu care colaborez și care mă ajută să aduc un strop de lumina și de mai bine în viețile oamenilor și mentorilor mei.

Abordarea mea este integrativă, holistică și nu putem să ne uităm doar la corpul fizic sau emotional. Omul este minte, trup, suflet. Mai ales în cazurile în care sunt și anumite afecțiuni, omul trebuie privind ca și întreg, cu tot ceea ce are el și este el. Doar așa, putem ajunge să trăim o viață sănătoasă, cu sens și iubire. Să trăim o viață prin care să putem lăsa frumos în urmă pentru copiii noștri.

- Cine e femeia și profesionistul Oana Roxana Scutelnicu?

- Cine e femeia Oana? E o femeie trezită. Cred că e femeia care acum dansează cu lupii. Sunt o femeie care a trecut prin nenumărate experiențe de viață, unele la limită chiar, care m-au ajutat să îmi descopăr misiunea, iar la 40 de ani, după nenumărate călătorii și procese de căutare și vindecare, pot spune în sfârșit că Sufletul meu a ajuns ACASĂ.

Sunt o femeie care a învățat să iubească și să prețuiască viața. Îmi dau voie să visez cu ochii deschisi și închiși viitorul,  iar apoi revin cu picioarele pe Pământ, stabilindu-mi obiective și acțiuni concrete care mă ajută de fiecare dată să materializez visele.

Iubesc oamenii, frumosul, florile, arta, muzica, poezia și teatrul. Sunt o femeie curioasă și curajoasă, caut să învăț din tot și din toate, sunt mama, prietenă și fiică.

Superputerile mele sunt capacitatea de a alchimiza situațiile dificile, grele în context de creștere și puterea mare de a iubi.

Din perspectivă profesională, acum sunt freelancer, sunt psiholog, terapeut și coach sistemic iar misiunea mea este accea de a însoții oamenii și echipe în procese de creștere, transformare și vindecare.

Am păsit în freelancing de tot, nu doar cu jumătăți de măsură, anul trecut, după foarte mulți ani în care am lucrat în mediul organizational, unde am avut oportunitatea să lucrez în diferite domenii, banking, HORECA, IT.

Zona mea de expertiză vine din vânzări,HR, management și leadership, prima facultate absolvită fiind FEAA, specializarea Markeking din cadrul Universității Al. I Cuza”.

Ultimii nouă ani i-am dedicat și procesului meu de reconversie profesională și de creștere ca și coach și terapeut.

Am început cu formarea mea în Coaching Sistemic, formare în Programare Neuro-Lingvistică și Hipnoterapie, sunt absolventă a  Facultății de Psihologie și Științe Sociale de la Iasi, iar formarea mea ca și psihoterapeut în Psihoterapie Sistemică de Familie și Cuplu este însoțită de doamna profesor Adina Karner Huțuleac, în cadrul școlii de formare Human Center. Legat de formări, deja știu și care e următoarea formare, va începe anul acesta, în octombrie.

Ca și freelancer acompaniez atât persoane fizice în procese de terapie, coaching sau mentorat în zona de management și leadership și  lucrez și cu companii, oferind servicii de coaching, coaching de echipă, consultanță, mentorat și workshopuri customizate pe nevoia echipelor.

A consemnat Maura ANGHEL

Cred că leadershipul este o poveste de iubire cu și despre oameni și am învățat de-a lungul timpului că o cultură organizațională sănătoasă poate fi construită doar cu lideri maturi din punct de vedere emoționali, preocupați de dezvoltarea lor personală și dezvoltarea oamenilor din echipa lor.

Sănătatea organizațională este strâns legată și de sănătatea fizică și emoțională a oamenilor care fac parte din acea organizație, iar zona de mental health a devenit un aspect important, mai ales după perioadă pandemiei” - Oana Roxana Scutelnicu, psiholog și coach

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei