„Modificări ale microbiomului uman în contextul stresului generat de antibiotice” – Comunicat de presa privind inchiderea proiectului

antet-artvert-iro-07-1

Dimensiune font:

| 07-10-2022 09:27

 

Două unități de biologie moleculară, dotate cu echipamente speciale în tehnice de secvențierea ADN-ului, au dezvoltat în cadrul proiectului transfrontalier „Modificări ale microbiomului uman în contextul stresului generat de antibiotice”, o platformă comună pentru biologia moleculară, cu o structură și funcționalitate flexibilă. Proiectul a fost accesat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, cod EMS-ENI 2SOFT/1.2/105 COLONSTRESS.

 Despre progresul proiectului implementat de IMSP Institutul Oncologic în parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iași, a comunicat Diana SIMAȘCO, specialist instituții publice, serviciul coordonare instituțională.

 Care au fost direcțiile de dezvoltare a platformei de cercetare biomoleculare?

Proiectul a presupus dezvoltarea laboratorului de biologie moleculară în IMSP Institutul Oncologic, urmând regulile de bune practici de laborator, cu referire specifică la fluxul de lucru și la circuitele logice din laborator.

În proiect sunt implicate două instituții oncologice, din regiunea de cooperare transfrontalieră (Chișinău și Iași) care tratează patologii similare, dar au politici diferite legate de antibiotice - o practică neuniformă și o oportunitate excelentă în contextul proiectului nostru. Obiectivul general al proiectului a constat în crearea unei rețele comune, de cooperare transfrontalieră în cercetarea moleculară, axată pe stabilirea impactului tratamentului cu antibiotice asupra microbiomului colonic uman, pentru a crea o probă măsurabilă a modificărilor induse de antibiotice și a promova un nou protocol restrictiv pentru utilizarea antibioticului ca mod de a reduce costurile și limitare a dezvoltării germenilor multirezistenți.

Prin obiectivele și rezultatele obținute, cercetarea în cadrul proiectului a fost axată pe secvențierea microbiomul colonic utilizând tehnologia de secvențiere masiv paralelă pentru a elucida modul în care tipul, numărul și doza de antibiotice administrate preoperatoriu pot influența componența microbiomului și perioada de restabilire a acestuia.

 Tehnologiile avansate de secvențiere a ADN-ului au creat un nou domeniu de cercetare, numit metagenomica, care permite examinarea genomurilor comunităților microbiene prelevate din mediile naturale fără a fi nevoie de cultivare.

Ce acțiuni au fost realizate?

Pentru stabilirea importanței de uniformizare a practicilor de tratament și cercetare, a transferului tehnologic și a structurilor compatibile de evaluare a acestora, au fost create echipe tehnice comune care, de la lansarea proiectului și până la finele acestuai, au dezvoltat și implementat:

• fișa tehnică pentru prelevare de probe ale microbiomului colonic și stocarea acestora;

• program structurat pe mai multe niveluri pentru instruire în biologie moleculară, cu un accent special pe secvențirea AND pe platformele existente - Ion Torrent și Illumina;

• protocoale de cercetare;

• procurare de dispozitive medicale și echipament de birou, și nemijloclit

• secvențierea ADN-ului metagenomic și generare de biblioteci cu date și informații.

 Ați putea oferi mai multe detalii despre principalele etape de acțiuni întreprinse?

Pentru a analiza fragmente de ADN din materialul genetic, echipa mixtă de cercetători a elaborat fișa tehnică pentru prelevarea probelor de microbiom colonic. Aceasta descrie criteriile de includere și excludere a subiecților în cercetare, instrucțiuni privitor la procesul de anonimizare a subiecților, colectarea, marcarea și depozitarea probelor, modalitatea de transmitere a plicurilor cu probe. Odată cu avizarea metodologiei de cercetare de către Comitetului Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic a început înrolarea subiecților. Au fost înrolați în jur de 400 pacienti de la care s-au prelevat trei probe: 1. proba martor recoltata la momentul includerii in studiu (preoperator) (PROBA M); proba intraoperatorie recoltată înainte de inducția anestezică (PROBA 0) și 3. proba test recoltată la sfârșitul antibioticoterapiei (PROBA T). Însă pentru a valida metoda de secvențiere a ADN-ului, mostrele de la 50 de pacienți au fost testate dublu, la IRO Iași și la IMSP Institutul Oncologic Chișinău.

 În timp ce medicii oncologi cliniciști înrolau subiecți și acumulau probe de microbiom colonic, partenerii de implementare a proiectului au organizat pentru cercetătorii și medicii care folosesc secvențierea ADN-ului, training-uri în tehnicile de secvențiere a ADN-ului metagenomic și acumularea de cunoștințe teoretice și practice privind tehnologiile NGS Ion Torrent și Illumina.

Prin această activitate, s-a urmărit creşterea abilităţii grupului ţintă, cercetătorii care folosesc secvențierea ADN-ului în IMSP Institutul Oncologic și IRO Iași, medici, biologi și bioingineri cu pregătire oficială în biologie moleculară.

Dezvoltarea abilităților de cercetare în biologie moleculară, a oferit posibilitatea de creare a două laboratoare majore orientate pe cercetare și diagnostic molecular, formând o structură cuprinzătoare capabilă să se înlocuiască și să se completeze reciproc. Proiectul contribuid astfel la o pregătire a medicilor și biologilor în biologie moleculară și tehnologii avansate de secvențiere. 

Dezvoltarea abilităților de cercetare în biologie moleculară, a oferit posibilitatea de creare a două laboratoare majore orientate pe cercetare și diagnostic molecular, formând o structură cuprinzătoare capabilă să se înlocuiască și să se completeze reciproc. Proiectul contribuid astfel la o pregătire a medicilor și biologilor în biologie moleculară și tehnologii avansate de secvențiere.

Cum ați putea aprecia reațiile de cooperare transfrontalieră în promovarea, sprijinirea cercetării și inovării serviciilor de sănătate prin dezvoltarea unei platforme de cercetare biomoleculare?

Pe baza noii tehnologii, ne-am propus să producem o cooperare transfrontalieră de grup excelență pentru secvențiere paralelă a ADN. Ambele instituții medicale (parteneri) au folosit echipamente de secvențiere ADN, astfel încât s-a reușit să creștem nivelul și calitatea de expertiză. Drept rezultat, crearea unei platforme comune pentru lucrări sinergice și cu protocoale compatibile.

Rezultatele cooperării transfrontaliere în promovarea și sprijinirea cercetării și inovării, a protocolului de cercetare privind punerea în aplicare a proiectului COLONSTRESS și nemijlocit a progreselor și rezultatelor transfrontaliere obținute au fost prezentate în cadrul ultimelor evenimente: Conferințe comune de prezentare a rezultatelor (Chișinău și Iași) și în cadrul Evenimentului de informare și diseminare a rezultatelor referitoare la transferul tehnologic obținut în perioada de implementare a proiectului.

Cercetarea realizată în cadrul proiectului ”Modificări ale microbiomului uman privind stresul generat de antibiotice” a demonstrat efectul antibioticului asupra microbiomului uman și a subliniat efectele și stările patologice pe care le produc astfel de efecte.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei