„Poarta Focşanilor“, punctul slab al apărării NATO pe flancul de est. Cât timp am rezista în cazul unui atac al Rusiei Citeste mai mult: adev.ro/qirv0e

armata rusa  654604600

Dimensiune font:

| 26-10-2020 09:04

 În eventualitatea în care Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către Bucureşti şi către Balcani ar fi printr-o zonă strategică denumită „Poarta Focşanilor”. România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO. Şi asta pentru că trupele aliate şi echipamentul de luptă nu pot ajunge destul de repede în zona fierbinte din cauza lipsei infrastructurii din ţara noastră. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri pe tema mobilităţii militare organizate de think-tank-ul american CEPA, în care s-au luat în calcul mai multe scenarii de conflicte. Unul dintre ele a vizat România şi unul dintre punctele sale militare strategice: „Poarta Focşanilor”. Celelalte patru au fost ruta Nordic-Baltică (Norvegia-Suedia-Estonia), coridorul Suwalki (Polonia), Balcanii de Vest şi Libia.

 

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Frederick Benjamin „Ben” Hodges, a făcut, printre altele, o scurtă caracterizare a situaţiei militare în cazul unui atac rusesc în „Poarta Focşanilor”. „Scenariul s-a concentrat asupra reliefului foarte dificil, a obstacolelor puse de munţii Carpaţi şi apoi de fluviul Dunărea, care este un obstacol, dar şi ceva care ne ajută”, a explicat generalul în retragere.  Pâlnie dinspre nord „Poarta Focşanilor” este o suprafaţă de teren care se întinde în patru judeţe – Vrancea, Galaţi, Brăila şi Buzău. Analiştii militari o consideră ca fiind una de importanţă strategică pentru că trupele care vin din est pot ataca uşor Bucureştiul de la nord, se arată şi într-un studiu realizat de New Strategy Center din România şi Centre for the Study of New Generation Warfare, un alt think-tank american. „Este unul dintre cele mai critice terenuri militare operaţionale din România. Serveşte pe post de pâlnie dinspre nord, dar, în circumstanţele potrivite, poate deveni o capcană operaţională care lasă puţine posibilităţi de scăpare”, se precizează în document. Pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu.

Doar că principala problemă în calea mobilităţii militare a NATO este lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani. Provocare de investiţii Totuşi, experţii militari susţin că unul dintre marile avantaje ale Porţii Focşanilor este că aici pot fi operate foarte bine tancurile, dar acesta nu poate fi accesat momentan. „Problema este că trebuie să traversezi multe râuri ca să ajungi şi apoi să ieşi de pe acel câmp de luptă. Deci, rezolvarea greutăţilor care ţin de calea ferată şi de transportul rutier, pentru a ajunge la acest câmp de luptă, este o provocare de investiţii pe termen lung. Pentru că s-a făcut foarte puţin în această privinţă”, a declarat, citat de romania.europalibera.org, Phillip Petersen, preşedintele Centre for the Study of New Generation Warfare. Generalul Ben Hodges a explicat, cu ceva timp în urmă, că mobilitatea trupelor este unul dintre secretele succesului apărării NATO. „La finalul exerciţiului Saber Guardian (manevre militare care au avut loc în 2017 - n.r.) am avut echipament blocat în România peste două luni, în încercarea de a-l duce înapoi în Germania.(...) Din cauza stării infrastructurii am avut probleme să punem un tanc pe un HET (Heavy Equipment Transport) şi să îl traversăm Carpaţii, din Polonia până la baza Mihail Kogălniceanu”, a subliniat fostul comandant al Armatei SUA în Europa. Contramăsurile americane Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că militarii americani au conştientizat această vulnerabilitate a României de mai multă vreme şi au luat o serie de măsuri compensatorii. „Au fost mai multe manevre în care s-a exersat tocmai acest transfer de trupe şi echipamente grele de luptă, blindate sau tancuri Abrams, şi s-a văzut că acestea ajung în România foarte greu.

Pentru a compensa acest lucru, au decis să aibă, la noi în ţară, o prezenţă militară mai pronunţată. Baza de la Kogălniceanu este întărită cu fiecare zi care trece urmând ca în final să ajungă la 10.000 de militari. Americanii au în România diverse unităţi de rachete, dar şi tancuri sau blindate. La Câmpia Turzii au făcut o puternică bază aeriană care vizează tocmai apărarea flancului estic împotriva unor atacuri ruseşti”, a declarat expertul pentru „Adevărul”. Moscova are temele făcute Totuşi, Costin Georgescu susţine că întărirea infrastructurii este prioritară pentru România din punct de vedere strategic pentru că în acest domeniu ruşii sunt mult mai bine pregătiţi. „Au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru transportul militar greu, care ajung până la graniţa României.  „Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României.“ Costin Georgescu fost director al SRI Sunt construite din plăci de beton care au aproximativ un metru grosime pentru a rezista la trecerea tancurilor şi pot fi folosite în orice moment deoarece nu au fost abandonate după căderea URSS. În plus, în Transnistria au nişte imense depozite de muniţie şi armament care pot fi accesate la nevoie”, a precizat fostul director al SRI SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră RAND Corporation, o organizaţie care a realizat un studiu comandat de autorităţile americane, susţine că, în prezent, SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră.  În studiul intitulat „Rusia, NATO şi securitatea Mării Negre” se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre - Bulgaria, România şi Turcia - percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei. Studiul mai arată că România face eforturi deosebite pentru a dota Forţele Navale cu echipamente moderne.

 

„Deşi activele navale ale României sunt modeste în ceea ce priveşte cantitatea şi capacităţile lor, planurile de modernizare a platformelor existente, achiziţionarea de noi fregate şi potenţialul achiziţionării a trei submarine noi ar putea spori contribuţiile României la o prezenţă maritimă occidentală la Marea Neagră”, se arată în document. 
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a dublat numărul secțiilor de votare din străinătate!
30/04/2024 07:51

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a anunţat luni că, la alegerile europarlamentare din 9 iunie, MAE va organiza peste 900 de secţii de votare, cel mai mare număr de secţii de votare organiz ...

BEC a stabilit ordinea pe buletinele de vot la europarlamentare/ UDMR deschide lista
29/04/2024 15:05

UDMR se va afla pe prima pozitie a buletinului de vot la alegerile europarlamentare, iar pe locul doi Alianta electorală PSD PNL, potrivit extragerii la sorti efectuată de presedintele BEC, Vasile Bicu. UDMR ...

Vești proaste pentru Klaus Iohannis. Turcia a decis să-l sprijine pe Mark Rutte la șefia NATO
29/04/2024 14:49

Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citand diplomaţi de la NAT ...

Calendarul electoral
29/04/2024 08:00

În calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare şi locale programate in ziua de 9 iunie 2024, aprobat de Guvern, urmeză cateva „zile de foc”. Potrivit c ...

Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
29/04/2024 07:44

O hotărare recent adoptată de preşedintele Zelensky ii obligă pe bărbati să se intoarcă in Ucraina dacă au nevoie să-si inlocuiască pasapoartele, dar atunci o parte dintre ei, cei cu varste cuprinse i ...

Traian Băsescu: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu / Suveranimsul ne va face să luăm ordine de la China / Nu aș vota-o pe Ursula von der Leyen
29/04/2024 07:00

Fostul presedinte, Traian Băsescu, a sustinut duminică seară, la Digi 24, că suveranismul in Europa este o greseală care va duce la slăbirea Uniunii incat „vom ajunge ca in 20 de ani să luăm directive ...

Traian Băsescu: Firea nu poate câștiga în fața lui Nicușor Dan. Problema apare dacă se retrage Piedone / Geoană nu intră în finală / Varianta supriză de guvernare
29/04/2024 06:54

Fostul presedinte Traian Băsescu nu crede in sansa Gabrielei Firea de a cistiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul fată de Nicusor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s- ...

Cornel Nistorescu:Ciolacu, mai ridicol decît alaltăieri
29/04/2024 00:14

Ultimele panseuri ale lui Marcel Ciolacu ne arată un politician cu dezinvoltură si tupeu, băgăcios si gata să facă evaluări pe orice domeniu, pe orice subiect, cu aplombul pescarului care nu se teme că ...

Kovesi, surpriza electorală a anului?
29/04/2024 00:12

Alfred Bulai spune că aparitia Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru prezidentiale ar putea reprezenta surpriza din acest an a alegerilor prezidentiale. Kovesi ar putea fi reprezentanta polului de dreapta, ex ...

Cornel Nistorescu:Garoafele, după 50 de ani
29/04/2024 00:03

Nu există tară in care garoafele să se bucure de atita dragoste si să aibă o asemenea simbolistică ca in Portugalia. Iar de 25 Aprilie, Ziua Natională, invazia de garoafe dă orasului si Portugaliei imag ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei