Bunătăţi pascale din Bucovina

obiceiuri-de-Paste

Dimensiune font:

| 30-04-2024 14:52

 Prin Bucovina sărbătoarea Paştelui înseamnă bucurie multă în familie, musafiri peste musafiri la masă şi bucate cu tradiţie

Desigur că doamnele încearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, în afară de ouăle înroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligatorii în fiecare casă: mielul, pasca şi cozonacii copţi în forme de „babe”.


Obiceiurile cozonacilor
Cozonacii se coc în Joia Mare, dacă este vorba despre cantităţi mari, sau chiar în Sâmbăta Mare, pentru cantităţile simbolice, dar niciodată nu se coc şi nu se prepară bucate pascale în Vinerea Mare, considerată zi de post negru, în care nimic nu se poate gusta.


Cozonacii, pasca şi chiar mieluţul din aluat se pregătesc, de regulă, din acelaşi aluat dospit, tradiţional, care se frământă în porţii cam de câte 5 kilograme de făină odată sau mai mici. Frământatul din cantităţi prea mari face ca aluatul să crească prea mult şi să „cadă” înainte de a fi coaptă ultima tavă. Cantităţile obişnuite folosite sunt, pentru fiecare kilogram de făină, de 3-20 de gălbenuşuri de ou frecate cu 250-300 grame de zahăr, o linguriţă rasă de sare fină, 150 grame de grăsime topită, drojdie cât o nucă şi atât lapte cald cât să nu depăşească totalul cantităţii de lichid 500-600 ml (ulei, lapte şi gălbenuşuri).

În consecinţă, cantitatea de lapte diferă şi poate fi influenţată şi de calitatea făinii. Cei mai gustoşi şi mai fragezi cozonaci din Bucovina sunt consideraţi cei „opăriţi”, pentru că se păstrează proaspeţi mai mult timp. Nu reuşesc decât cu făină de calitate şi uscată. Pentru acest aluat se opăresc într-un vas, separat, câte 250 grame de făină luate din fiecare kilogram cu întreaga cantitate lapte. Aluatul este bătut energic, cu lingura din lemn, ca să nu facă boţuri deloc, până devine o pastă deasă. Drojdia se freacă separat cu 3-4 linguri de zahăr până devine apoasă, apoi se lasă puţin să crească. După ce pasta opărită s-a răcorit atât cât să poată fi atinsă cu încheietura mâinii fără să frigă, se amestecă drojdia şi se bate bine. Dacă pasta este foarte fierbinte, drojdia „moare” şi cozonacii nu vor mai creşte.

Amestecul este lăsat la loc călduţ să dospească până îşi dublează volumul. Între timp, gălbenuşurile se bat spumă cu zahărul până ce acesta se dizolvă total şi spuma e deasă ca o glazură. Dacă nu se dizolvă zahărul, se poate adăuga o lingură de lapte cald. Ouăle bătute se încorporează în compoziţia cu ouă deja crescută, se bate bine şi se lasă din nou circa 15 minute să dospească. Abia la final se răstoarnă în restul de făină amestecată cu sare şi se frământă îndelung, adăugând şi câte puţină grăsime. Secretul acestui aluat este să fie destul de des şi foarte bine frământat. Dacă făina este prea uscată şi aluatul devine nisipos, se drege cu 3-4 linguri de smântână groasă şi se frământă până nu se mai lipeşte deloc de vas şi pare să facă multe beşici care pocnesc la frământat. Aluatul frământat se acoperă cu un ştergar şi se lasă la crescut cel puţin două ore, la loc cald.


Din bucăţile de aluat se frământă sulurile ce vor fi puse în jumătăţile de forme speciale de miel, care nu se umplu excesiv şi se închid înainte de a fi puse la copt. Prin creştere în limitele impuse de „corsetul” metalic, aluatul va deveni compact şi va lua forma de miel. Pentru cozonacii tradiţionali umpluţi, din bucăţile de aluat frământate din nou se întind foi groase cam de un deget, care se ung destul de subţire cu compoziţii diferite (mac măcinat, fiert cu lapte şi zahăr şi amestecat cu puţin albuş spumă, nucă măcinată amestecată cu zahăr, cacao, arome şi albuş spumă, sau doar un amestec de cacao, zahăr şi bucăţi de rahat).


Sulurile se rulează uşor şi se aşează în tăvi, câte unul sau chiar împletite câte două. După ce mai cresc cam 10 minute, se ung bine cu ou bătut cu zahăr, ţinut la cald, se dau în cuptorul încins şi se coc minim 45 de minute. Dacă vrem să fim siguri că s-au copt, îi încercăm cu un pai, pe care ar trebui să nu se prindă deloc aluat din cozonacul copt. La scoaterea din cuptor, înainte de fi extraşi din tăvi, cozonacii se lasă să se mai răcorească acoperiţi cu ştergare, altfel se încruzesc.


Secretele mielului
Gospodinele locului susţin, contrar credinţei că e cea mai bună carnea foarte tânără, că mielul trebuie să fie mărişor şi gras, altfel este tăiat degeaba şi nu se alege mare lucru din el. Există soluţii şi pentru mesenii care strâmbă din nas din principiu la orice carne de oaie, fie şi „junioară”. Bucovinencele elimină orice gust specific prin ţinerea cărnii o noapte în lapte rece sau în ulei bătut bine cu lămâie.
Mielul se pregăteşte, de regulă, ca friptură simplă cu usturoi şi vin, ori umplută cu amestec de pâine, ouă, multă verdeaţă, ficat măcinat, nucşoară, sare şi piper. Se mai pregăteşte, pentru amatorii de sosuri, cu spanac ori anghemacht (în sos de ciulama cu lămâie).


Dacă se foloseşte carne de berbec adult pentru proţap, gospodinele spun că e obligatorie, mai mult pentru frăgezire decât pentru gust, marinarea berbecului întreg, pe ambele părţi, cu oţet, vin, zahăr sau miere şi mirodenii după gust. Marinarea durează cel puţin o zi şi carnea trebuie crestată pe proţap. În timpul rumenirii se stropeşte uşor cu apă sau vin. Prăjirea durează 3-7 ore, în funcţie de mărimea mielului.


Pască savuroasă
Pentru pască, din aluat se întinde o foaie rotundă, groasă, care trebuie să fie mai mare decât dosul tăvii în care se va coace. Se pune foaia cu grijă, se face pe margine o bordură dintr-o împletitură de suluri de aluat şi se lasă la cald, să crească. Între timp, separat, se face umplutura. În cazul preparării cu aluatul obişnuit de cozonac, după coacere va predomina aluatul şi se foloseşte puţină umplutură. Gospodinele care doresc o pască în care să predomine umplutura şi aluatul să nu se usuce şi să rămână subţire folosesc aluat fraged nisipos, ca pentru tarte, care transformă tradiţionala pască într-un fel de tort fin şi deosebit de gustos, dar impune precauţii sporite în manevrare, pentru că este foarte fragilă.
Pasca tradiţională este umplută cu brânză de vacă bine scursă, amestecată cu zahăr până devine o pastă, la care se adaugă coajă de lămâie ori alte arome, stafide, 2-3 linguri de pesmet alb sau griş şi la final cu albuş bătut spumă. Umplutura se pune în pască, se ornează repede deasupra cu alte suluri de aluat, se unge cu ou bătut şi se coace cu multă grijă, ca să nu rămână crudă, dar nici să nu se ardă. Pasca se scoate din formă numai după ce s-a răcorit, ca să nu se rupă.


În locul umpluturii de brânză, pentru pască se mai pot folosi şi alte umpluturi care au la bază o cremă deasă amestecată cu spumă de albuş. În topul preferinţelor se află umplutura de smântână şi stafide, făcută din smântână groasă, scursă bine o noapte în săculeţ des de tifon îngropat în mălai, amestecată apoi foarte uşor cu două gălbenuşuri cu zahăr pudră, două albuşuri spumă şi trei linguri de făină ori griş. Acest sortiment se scoate din formă numai după ce s-a răcit. Alte variante gustoase rămân umpluturile de nucă, de ciocolată, fructe, vanilie, griş, orez sau chiar de halva. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei