„Un război ar fi fost mult mai puţin nociv decât ceea ce se întâmplă acum”

60162985_2453263508041581_3230971770701873152_n

Dimensiune font:

| 07-07-2020 22:03

 

 

 

* dialog cu prof. Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar ieşean

- Domnule profesor, vacanţa de vară se scurge, pandemia nu dă semne că slăbeşte ritmul, iar peste doar două luni vom fi nevoiţi să începem un nou an şcolar. Toată lumea aşteaptă acum răspunsuri... Aţi participat la vreo dezbatere organizată de autorităţi pe această temă?

- Nu. Au fost doar unele întâlniri interministeriale, la care au participat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai părinţilor, elevilor şi federaţii sindicale, dar nu se poate spune că s-a hotărât ceva. S-a pus problema să se acţioneze în funcţie de contextul epidemiologic pe care-l vom avea atunci, dar nu poţi aştepta să vezi care va fi contextul, deoarece mereu te va prinde nepregătit... Nişte măsuri ar fi trebuit să fie deja implementate, însă acestea presupun nişte bani pe care nu ştiu dacă Guvernul îi are... Un singur lucru este cât se poate de clar: nu se poate începe şcoala cu peste 30 de elevi într-o clasă, deoarece riscăm să transformăm şcolile în focare COVID. Lucrurile sunt clare: trebuie avut în vedere, în primul rând, factorul de sănătate publică.

- Cel puţin există variante de lucru în privinţa reorganizării sistemului actual de învăţământ? În multe state europene s-a stabilit reducerea numărului de elevi în clase, cu punerea în funcţiune a unui sistem de învăţământ mixt, care să combine prezenţa fizică cu online-ul, în cazul în care nu va ajunge la timp vaccinul anti-COVID...

- Există, totuşi, o mare diferenţă între noi şi statele din vestul Europei. În primul rând, ei au avut mereu un număr mai mic de elevi la clase; la ei nu există clase mai mari de 20-25 de elevi. Şi e mai uşor să vii pe acest fundament cu o zonă hibridă. În condiţiile în care vin cu 10, sau 12, sau 14 elevi, se va putea merge şi pe sistemul tradiţional, cu foarte mare grijă, deşi am convingerea că nu vor fi excluse incidentele, dar măcar vom şti sigur că nu vom transforma şcoli întregi în focare COVID.

- Cu sau fără varianta online, vom avea nevoie de dublarea numărului de cadre didactice, de personal...

- Nu se poate pune problema dublării numărului de cadre didactice şi, sincer să fiu, nici nu văd cum s-ar putea face asta!

- Atunci, modificarea normei pedagogice...

- Norma de predare rămâne aceeaşi. Să vă explic cum s-ar putea face... De exemplu, merg online, fac un orar precis pentru toate grupele şi intru pe platformele acestea de comunicare, dar problema vine şi aici din altă parte. Ne vor trebui manuale adaptate, conţinuturi adaptate pentru acest tip de predare. Oricum ar fi, trebuie lucrat la ceva, nu poţi să aştepţi să vină toamna, să vezi ce va fi atunci!

- Varianta prezenţei fizice este una complicată, acum?

- Varianta aceasta a prezenţei fizice implică riscuri foarte mari. Dacă este parţială, la modul că se va veni cu 15 elevi în clasă, iar 15 elevi vor asista online, e altceva. Se poate face prin alternanţă, de exemplu să se facă cu prezenţă fizică orele gen matematică, acolo unde nu este ca la alte discipline umaniste, unde poţi trata tema şi în alt mod... Dar s-ar putea merge pe o variantă hibridă, adică să se facă orele de matematică în sistem tradiţional, dar nu cu toată clasa, ci aducând astăzi jumătate dintre elevi, iar mâine cealaltă jumătate... Nu înseamnă neapărat că mărim norma de predare, căci există variante şi soluţii să rămână aceeaşi normă. Lucrurile sunt foarte complicate şi trebuie gândite de o manieră coerentă din toate punctele de vedere. Dacă ei vor aştepta luna septembrie şi nu vom face nimic, timpul este limitat şi vom avea mari probleme în septembrie!

- Calitatea învăţământului va avea de suferit?

- Legat de acest subiect, trebuie să privim doar faptul că rezultatele la Bacalaureat şi la Evaluare Naţională confirmă că nu a scăzut calitatea învăţământului, ci rezultatele au fost chiar mai bune decât în ultimii ani. Dar aici au intervenit şi o serie de factori, căci au fost testele de antrenament, s-a lucrat de o manieră intensivă, copiii au stat foarte mult în casă, au fost pe acolo şi părinţii, care au supravegheat, iar rezultatele au apărut. Nu cred că putem vorbi de o scădere a calităţii învăţământului. E clar, vorbind de învăţământul online, avem altă optică, iar lucrurile se schimbă foarte mult...

- Este pregătit sistemul educaţional românesc pentru o astfel de schimbare, destul de abruptă?

- Vrem, nu vrem, suntem sau nu pregătiţi, nu avem încotro! Proba de foc a trecut, în lunile martie-iunie. Eu spun că avem deja condiţii, la acestă oră, dar vor mai trebui făcute nişte ajustări pe acele platforme care se vor agrea pentru acest tip de învăţământ, şi cam asta este!

- Să nu uităm, totuşi, de mediul rural, unde jumătate din populaţie nici măcar nu are internet, iar în foarte multe locuri nici semnal la telefonul mobil! Ce se va întâmpla acolo?

- În mediul rural, într-adevăr, avem o problemă majoră. De asta şi rezultatele au fost, acolo, mai slabe. Lipsa investiţiilor din ultimii 30 de ani în mediul rural a ieşit acum în evidenţă.

- Va mai fi timp să se schimbe ceva, acolo?

- Nu ştiu... Cunoscând modul în care se mişcă lucrurile la nivel guvernamental, cred că se vor face, dar foarte puţine lucruri. Eu aş regândi efectivele de elevi la clase , orarul...

- Aţi opta, deci, pentru o variantă mixtă?

- Sincer, aş trece pe o variantă mixtă, deoarece, acum, a merge pe o singură variantă de învăţământ este foarte riscant. Pe de altă parte, nici n-ar trebui ruptă total şcoala de modul de învăţământ tradiţional...

- Şi care este pulsul la nivelul conducerii învăţământului din România?

- Regulile vor fi dictate de situaţia epidemiologică. Sincer, nu-mi fac iluzii foarte mari. Suntem într-un moment foarte greu, de cumpănă. Să ştiţi că un război clasic, nu unul nuclear, ar fi fost mult mai puţin nociv decât ceea ce se întâmplă acum. Lucrurile sunt mai dramatice decât într-un război convenţional. Iar finalul este previzibil!

Dan M.BREZULEANU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei