fanatik.ro: Judecătorii români, cei mai bine plătiți din UE. Argumentele magistraților pentru pensiile speciale, demontate de un raport european

28

Dimensiune font:

| 04-08-2023 13:31

Coaliția a eșuat în încercarea de a elimina pensiile speciale sau de a le limita măcar, în cazul magistraților. Această din urmă categorie rămâne cu privilegiile intacte, ceea ce înseamnă vor avea în continuare pensii disproporționat de mari în raport cu salariile din timpul activității profesionale. Numai că și salariile sunt foarte mari față de aproape toate țările UE, dacă se ia ca punct de referință salariul mediu din fiecare stat membru.

Magistrații pot câștiga între 5 și 6,5 salarii medii

Decizia din 2 august a Curții Constituționale ignoră realitatea faptului că oricum magistrații români câștigă mult mai bine decât colegii lor din aproape toate statele Uniunii Europene. De asemenea, nici argumentul stresului provocat de volumul mare de muncă nu stă în picioare la o analiză comparativă cu datele oficiale din alte țări UE. De asemenea, nici finanțarea sistemului judiciar nu este deficitară.

Situația este demonstrată de către cel mai recent raport al Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), organism judiciar, compus din experți din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și pregătește instrumente pentru a îmbunătăți eficiența și funcționarea justiției în Europa. Raportul vizează eficiența sistemelor judiciare din 44 de state europene, la care se adaugă trei state care au statut de observator în Consiliul Europei: Israel, Kazahstan, Maroc. Dacă reducem analiza doar la statele UE, din raportul publicat în 2022, cu date aferente anului 2020, rezultă că magistrații români sunt printre cei mai bine plătiți din Europa.

Regulile europene stipulează că independența unui judecător depinde de salariul său, iar acesta ar trebui să fie proporțional cu statutul și responsabilitățile sale. „Comparațiile făcute de către CEPEJ sunt bazate pe doi indicatori: primul, salariul unui judecător/ procuror la început de carieră, iar al doilea este salariul mediul al judecătorilor/ procurorilor de la curtea supremă, care sunt în vârful ierarhiei. Trebuie notat că salariile judecătorilor și procurorilor în unele sisteme nu depind de poziția deținută (primă instanță sau curte supremă), ci mai mult de experiență, adică vechime”, se spune în raportul CEPEJ.

La început de carieră un judecător din România câștigă de 3,2 ori mai mult decât salariul mediu brut. Dintre țările membre UE, doar Malta depășește acest nivel, cu 5,0, iar Irlanda îl egalează, tot cu 3,2. Numai că statistica este cumva înșelătoare. Pentru ca un tânăr să ajungă judecător în România, el trebuie să absolve o facultate de drept și apoi să studieze doi ani la Institutul Național al Magistraturii. În schimb, Malta și Irlanda recrutează judecătorii din rândul avocaților care au deja o experiență amplă în domeniul judiciar.

În plus, pe final de carieră, lefurile judecătorilor români cresc mai accelerat decât ale celor din cele două țări menționate. În Malta creșterea este aproape nesemnificativă, de la 5,0 la 5,5, iar în Irlanda, de la 3,2 la 5,2. În schimb, un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție de la București câștigă de 6,5 ori mai mult decât salariul mediu din țara noastră. La câștigurile dinainte de pensionare, judecătorii români sunt urmați de cei din Italia – 6,0, Danemarca – 5,8, Portugalia – 5,8 și Spania – 5,7.

Salarii ca în Germania

„Săracii” UE dintre judecători sunt cei din Germania, cu o variație de 1,0-1,7, Franța: 1,3-3,6, Luxemburg: 1,5-1,7, Slovenia: 1,5-2,9 și Belgia: 1,6-2,9. Astfel, un judecător debutant din Germania are un salariu anual brut de 52.900 euro, iar unul de la instanța supremă ajunge la 90.600 euro pe an. Cum în România, magistrații câștigă cu mult peste salariul mediu, leafa anuală a unui debutant este 43.200 euro brut, iar cea a unui judecător de la ICCJ este de 87.500 euro pe an.

La procurori lucrurile sunt chiar mai clare: niciun debutant din UE nu câștigă mai mult raportat la salariul mediu decât un procuror din România, cu un raport de 3,2:1. Dintre cele 44 de țări membre al Consiliului Europei, doar în Albania câștigul este mai mare, de 4,1, dar țara balcanică nu este membră a Uniunii Europene. Ce-i drept, la nivelul parchetului de pe lângă instanța supremă sunt state UE care-și plătesc mai bine procurorii, dar foarte puține: Italia – 6,0, Portugalia – 5,8, Spania – 5,7, Polonia – 5,4, Bulgaria – 5,2, urmate de România – 5,0. La acest nivel, nici albanezii nu plătesc mai bine, fiind tot la nivelul a cinci salarii medii brute.

În ce privește volumul de muncă generat de numărul de judecători la suta de mii de locuitori, nu există indicii clare că cei din România ar fi excedați de maldărul de dosare pe care le au în lucru. O statistică clară este greu de invocat din cauza specificităților sistemelor judiciare. În unele țări, există persoane care exercită atribuții de judecător doar în mod ocazional, altele care, deși nu sunt magistrați, iau decizii care în România pot fi soluționate doar de către judecători, precum și instituții alternative la sistemul judiciar. Din aceste punct de vedere, țara noastră acordă mai multe atribuții instanțelor formate din judecători de profesie, în număr de 24 la 100.000 de locuitori.

Numărul este mai redus decât în state precum Croația – 46,7 la 100.000, Slovenia – 41,5, Luxemburg – 36,1, Grecia – 36,0, Bulgaria – 31,6, ș.a.m.d., dar mult peste Irlanda – 3,3 la suta de mii de locuitori, Danemarca – 6,6, Malta – 8,2, Norvegia – 11,0. În general, țările cu judecători puțini dispun de căi alternative de soluționare a litigiilor, în timp cei statele UE cu judecători mai mulți preferă să le dea acestora atribuții extinse.

Raportul CEPEJ a fost elaborat pe baza informațiilor oficiale primite de la instituțiile din statele membre ale Consiliului Europei care au atribuții în domeniul judiciar. Precizăm că în analiza noastră au fost luate în considerare doar datele furnizate de țările care fac parte din Uniunea Europeană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur au început munca pământului:
29/04/2024 00:07

Toată lumea ii admiră pentru viata simplă pe care au ales să o ducă la tară, departe de cosmopolitul Bucuresti. Dana Nălbaru si Dragos Bucur se bucură de tihna de la sat, dar aceasta vine si cu un pret, ...

Lapte contrafăcut cu sodă caustică și apă oxigenată în Italia. Producătorii încercau să prelungească termenul de valabilitate
29/04/2024 00:04

Autoritătile italiene au efectuat recent o operatiune majoră care a vizat sectorul produselor lactate. Trei companii producătoare au fost acuzate că au incercat, prin diverse metode, să prelungească terme ...

Omul de la care a venit expresia 'Să moară Cibilan'. Istoria neștiută a personajului din spatele zicalei
28/04/2024 12:35

In agitatii anilor '80, cand subteranele municipiului Bucuresti erau locuite de personaje controversate si temute, un nume strălucea printre toate, acela al lui Cibilan. Considerat ultimul "haiduc" al Capital ...

Zelenski i-ar fi 'păcălit' pe americani într-un moment crucial (The Washington Post)
28/04/2024 11:39

Estimările privind presupusele pierderi ale Fortelor Armate ale Ucrainei, exprimate in luna februarie de către presedintele tării Volodimir Zelenski, ar fi putut fi diminuate in mod semnificativ, informează ...

„Sistemele Patriot nu sunt soluția magică pentru Ucraina”, avertizează șeful Pentagonului
28/04/2024 00:16

Secretarul Apărării al SUA a avertizat că livrarea de sisteme Patriot către Ucraina nu este motiv să ne culcăm pe o ureche. El a atras atentia că aceste sisteme nu sunt „glontul fermecat”. „SUA vo ...

Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit
28/04/2024 00:11

Autocisterna incărcată cu etanol s-a răsturnat in judetul Vrancea, pe E85, in zona orasului Mărăsesti. Patru echipaje din cadrul ISU Vrancea intervin cu două autospeciale de interventie, o autospecială ...

Cum scăpăm definitiv de furnici cu doar trei ingrediente ieftine și eficiente pe care le avem la îndemână
28/04/2024 00:09

Furnicile pot fi un dăunător enervant imediat ce incepe vremea mai caldă, dar le puteţi tine la distantă cu usurintă, fără a fi nevoie să folosiţii substante chimice toxice. Un expert in curăţenie s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei