FBI: Joe Biden ar fi primit o mită 5 de milioane de dolari de la compania ucraineană de gaze Burisma

FBI  100

Dimensiune font:

| 09-06-2023 23:36

Președintele Joe Biden ar fi primit 5 milioane de dolari de la un director al firmei ucrainene de gaze naturale Burisma Holdings, unde fiul său, Hunter Biden, făcea parte din consiliul de administrație, a declarat o sursă confidențială pentru FBI în timpul unui interviu din iunie 2020, dezvăluie Fox News Digital.
Sursele au informat Fox News Digital cu privire la conținutul formularului FD-1023 generat de FBI, în care se pretinde că între vicepreședintele de atunci Joe Biden și un cetățean străin a existat o schemă de mită care a implicat influențarea deciziilor politice din SUA.

 

Formularul FD-1023, datat 30 iunie 2020, reprezintă interviul FBI cu o sursă confidențială "extrem de credibilă" care a detaliat mai multe întâlniri și conversații pe care le-a avut cu un executiv de top din Burisma pe parcursul mai multor ani, începând cu 2015. Fox News Digital nu a văzut formularul, dar acesta a fost descris de mai multe surse care îi cunosc conținutul.
 

 

Un formular FD-1023 este folosit de agenții FBI pentru a înregistra informații neverificate de la surse umane confidențiale. Formularul este folosit pentru a documenta informațiile așa cum au fost spuse unui agent FBI, dar înregistrarea acestor informații nu le validează sau le pune în balanță cu alte informații cunoscute de FBI.

Hunder Biden, considerat „prost” de ucraineni
Directorul Burisma a cerut sfatul sursei confidențiale, un profesionist în domeniul afacerilor, cu privire la obținerea drepturilor petroliere americane și implicarea într-o companie petrolieră americană, au declarat sursele familiare cu documentul. Executivul Burisma vorbea cu sursa confidențială pentru "a primi sfaturi cu privire la cea mai bună modalitate de a merge mai departe" în 2015 și 2016.

Potrivit formularului FD-1023, sursa confidențială a declarat că executivul Burisma a discutat despre rolul lui Hunter în consiliul de administrație. Sursa confidențială a întrebat de ce avea nevoie executivul Burisma de sfatul său pentru a dobândi acces la petrolul american dacă îl avea pe Hunter Biden în consiliu. Executivul Burisma a răspuns referindu-se la Hunter Biden ca fiind "prost".

Executivul Burisma i-a explicat sursei confidențiale că Burisma trebuia să "plătească lui Biden" deoarece procurorul ucrainean Viktor Shokin investiga Burisma și a explicat cât de dificil ar fi fost să intre pe piața americană în mijlocul acestei investigații.

Sursa confidențială a detaliat și mai mult această conversație, sugerându-i executivului Burisma să "plătească familiei Bidens câte 50.000 de dolari fiecare", la care executivul Burisma a răspuns că "nu este vorba de 50.000 de dolari", ci de "5 milioane de dolari".

"5 milioane de dolari pentru un Biden, 5 milioane de dolari pentru celălalt Biden", i-a spus executivul Burisma sursei umane confidențiale, potrivit unei surse familiare cu documentul.

O sursă cunoscută a declarat că, potrivit documentului, plățile de 5 milioane de dolari par să facă referire la un fel de "retainer" pe care Burisma intenționa să îl plătească familiei Biden pentru a se ocupa de o serie de probleme, inclusiv de investigația condusă de Shokin. O altă sursă s-a referit la acest aranjament ca la o schemă "pay-to-play".

Surse familiare au declarat pentru Fox News Digital că sursa confidențială crede că plata de 5 milioane de dolari către Joe Biden și plata de 5 milioane de dolari către Hunter Biden a avut loc, pe baza conversațiilor sale cu directorul Burisma.

Sursa confidențială a declarat că executivul Burisma i-a spus că i-a "plătit" pe Biden în așa fel încât "prin atât de multe conturi bancare diferite" încât anchetatorii nu vor putea "desluși acest lucru timp de cel puțin 10 ani".

Documentul face apoi referire la "Big Guy", despre care s-a spus că ar fi o referire la Joe Biden. Executivul Burisma a declarat sursei confidențiale că "nu l-a plătit direct pe Big Guy".

Fox News Digital a aflat că sursa confidențială a fost folosită de FBI ca o sursă de informații obișnuită și de încredere încă din 2010 și a fost plătită cu aproximativ 200.000 de dolari de către birou.

Sursele au declarat că directorul Burisma pare să se afle la un "nivel foarte, foarte înalt" al companiei. O sursă cunoscută a sugerat că sursa confidențială s-ar putea referi la șeful Burisma, Mykola Zlochevsky, dar a precizat că numele executivului Burisma este acoperit în document.

Biden a recunoscut presiunile asupra justiției din Ucraina
Biden a recunoscut că, atunci când era vicepreședinte, a reușit să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a-l concedia pe procurorul Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings, iar la acea vreme, Hunter avea un rol foarte profitabil în consiliul de administrație, primind mii de dolari pe lună. Vicepreședintele de atunci a amenințat că va reține 1 miliard de dolari din ajutorul critic al SUA dacă Shokin nu va fi concediat.

"I-am spus: „Nu vei primi miliardul. Voi pleca de aici în,' cred că au trecut aproximativ șase ore. M-am uitat la ei și le-am spus: 'Plec în șase ore'. Dacă procurorul nu este concediat, nu veți primi banii'”, și-a amintit Biden că i-a spus președintelui ucrainean de atunci, Petro Poroșenko. Biden și-a amintit conversația în timpul unui eveniment pentru Council on Foreign Relations în 2018.

"Ei bine, nenorocitul, a fost concediat", a spus Biden în timpul evenimentului. "Și au pus în loc pe cineva care era solid la momentul respectiv".

Aliații lui Biden susțin că vicepreședintele de atunci a făcut presiuni pentru demiterea lui Shokin din cauza îngrijorărilor că procurorul ucrainean a fost blând cu corupția și spun că demiterea sa, la vremea respectivă, a fost poziția politică a SUA și a comunității internaționale.

Trump i-a cerut lui Zelenski să investigheze afacerile lui Biden
În 2019, președintele de atunci, Donald Trump, l-a presat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să lanseze investigații privind acțiunile și afacerile familiei Biden în Ucraina - în special afacerile lui Hunter Biden cu firma ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings și efortul de succes al lui Joe Biden de a-l demite pe Shokin.

Solicitarea lui Trump a fost considerată de democrați ca o contrapartidă pentru că ajutorul militar american de milioane de dolari acordat Ucrainei fusese înghețat. De asemenea, democrații au susținut că Trump se amestecă în alegerile prezidențiale din 2020 cerând unui lider străin să cerceteze un adversar politic democrat.

Ulterior, Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului - toate acestea provenind din convorbirea telefonică și întrebarea despre afacerile lui Bidens. Senatul a votat pentru achitare în februarie 2020.

Sursa confidențială, potrivit surselor familiare cu formularul FD-1023, i-a spus executivului Bursei că ar trebui "să se îndepărteze" de familia Bidens și a spus că executivul ar trebui "să nu vrea să fie implicat" cu ei.

O sursă familiarizată cu documentul a declarat pentru Fox News Digital că sursa umană confidențială continuă să detalieze o conversație ulterioară cu executivul Burisma după alegerile prezidențiale din 2016. Sursa confidențială l-a întrebat pe executivul Burisma dacă era "supărat" că a câștigat Donald Trump.

Sursa a declarat că executivul Burisma i-a spus sursei confidențiale că este "un oracol", referindu-se la sfatul său de a se "îndepărta" de soții Bidens din cauza temerilor legate de posibile investigații privind afacerile lor.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților a solicitat FBI-ului documentul FD-1023. După un schimb de replici între comisie și FBI și pe fondul amenințărilor de a-l acuza pe directorul FBI, Christopher Wray, de sfidarea Congresului, FBI a permis tuturor membrilor comisiei să vadă documentul într-un cadru securizat la Capitol Hill.

Dezvăluirea documentului a fost făcută după ce un denunțător s-a adresat senatorului republican Chuck Grassley, R-Iowa, și președintelui Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, James Comer, R-Ky, Denunțătorul a declarat că FBI-ul se afla în posesia unui document - formularul FD-1023 datat 30 iunie 2020.

Casa Albă a susținut că președintele Biden nu a fost niciodată implicat în afacerile fiului său și că nu a discutat niciodată cu acesta.

Hunter Biden face în prezent obiectul unor anchete federale pentru "afacerile sale fiscale". Ancheta a început în 2018 și a fost declanșată de tranzacții străine suspecte.

Casa Albă a refuzat să comenteze, subliniind o declarație a lui Joe Biden de joi în care a numit acuzațiile "o grămadă de malițiozități". 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Bancnota din România care valorează o avere. Costă cât un apartament cu două camere. O ai și tu pe acasă?
04/10/2023 00:34

Romanii care colectionează bancnote vechi vor fi cei mai fericiti. O bancnotă din 1998 costă pe internet cat un apartament cu două camere. La 25 de ani de la imprimare, această hartie de 5.000 de lei valor ...

O poliţistă din Călăraşi îşi înşela iubitul cu un infractor, anchetat pentru tentativă de omor şi repetent. Logodnicul se pregătea de nuntă cu ea
04/10/2023 00:26

O politistă din Călărasi este anchetată pentru că trăieste o poveste de dragoste interzisă. Agenta trebuia să verifice periodic un tanăr aflat in arest la domiciliu, numai că vizitele obligatorii s-au ...

Exercițiu de simulare a unui accident la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. ISU: „Rugăm populația să nu se panicheze”
04/10/2023 00:15

Exercitiul national privind producerea unei urgente nucleare sau radiologice in care se „va simula un scenariu de accident sever” la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă va avea loc in perioada 3 - 5 octo ...

Tragedie! Fata de 16 ani, din Botoșani, rănită în accidentul de motocicletă, a murit la spital. Patrisia s-a stins azi dimineață
04/10/2023 00:13

Fata de 16 ani, din judetul Botosani, care a fost rănită grav in accidentul de motocicletă de la Dumbrăveni, a murit. Patrisia, din Orăseni Deal, s-a stins din viată, marti dimineată, pe patul de spital ...

O nouă modificare în Codul Rutier. Cum vor putea fi depășiți bicicliștii în funcție de viteza cu care pot circula șoferii
03/10/2023 20:57

 Un nou proiect de lege se află in dezbatere la Senat si poate aduce un nou set de reguli si obligatii pentru toti cei care circulă pe drumurile publice din Romania. De această dată, nu sunt vizati doa ...

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”. Protest al avocaților, joi
03/10/2023 20:28

 Baroul Bucuresti recomandă avocatilor să-si intrerupă activitatea joi, timp de 24 de ore, un demers similar fiind anuntat, de altfel, la nivel national, in cadrul campaniei „O zi fără avocati! ...

Lege în Parlament: se schimbă radical rolul și atribuțiile Poliției Locale
03/10/2023 20:24

Senatul a adoptat, in calitate de prim for sesizat, un proiect de lege al USR prin care autovehiculele care aparţin Poliţiei locale pot folosi dispozitivele de avertizare sonore şi luminoase de culoare albas ...

„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin
03/10/2023 18:34

Recruti beti, soldati indisciplinati si puscăriasi: acestia sunt militarii care reprezintă grosul batalioanelor disciplinare din armata rusă, cunoscute sub denumirea de „unităti de asalt -Z” si care, in ...

Tânără de 14 ani, de etnie romă, răpită de acasă în miezul nopții pentru căsătorie. Cum s-a încheiat povestea șocantă
03/10/2023 16:38

Răpirea tinerelor din comunitătile rome, pentru căsătorie, se mai practică incă in Romania. In unele cazuri, familiile se inteleg, iar cazul nu este făcut public. In multe situatii, insă, răpitorii aju ...

Austriecii au deconectat toate trenurile maghiare de la sistemul feroviar din Europa de Vest. Reacția Budapestei
03/10/2023 16:26

Austriecii au deconectat toate trenurile maghiare de la sistemul feroviar din Europa de Vest, unele cu plecare din Romania, potrivit unui comunicat al companiei feroviare ÖBB. Compania feroviară austriacă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei