Max Payne 2: The Fall of Max Payne Review

default

Dimensiune font:

| 24-10-2012 15:16

Max Payne 2: The Fall of Max Payne Review

Imi aduc aminte si acum vara in care am jucat Max Payne. Erau zile toride pe care le petreceam intr-o camera peste care batea soarele incontinuu, in timp ce actiunea din joc avea loc iarna. Viscolul care vuia peste New York, zapada care trosnea sub greutatea pasilor lui si vocea sa grava erau poate combinatia perfecta care ma facea sa uit de cele 40 de grade de afara. L-am terminat cu doua ore inainte sa plec la Budapesta. 12 ore cu trenul la clasa a doua mi-au oferit prilejul de a medita un pic asupra tragediei care se numea Max Payne. Lasand la o parte toate elementele jocului, cel mai mult ma impresionase viziunea negativa asupra vietii, dar si incapatanarea de a lupta cu orice mijloace impotriva destinului. Pana in momentul in care m-am suit in tren simtisem cum toti si toate erau impotriva mea. Cand trenul s-a pus in miscare am zambit. Reusisem intr-un final sa plec in concediu.
Zvonul ca partea a doua s-ar putea sa vada luminia zilei anul acesta m-a bucurat, dar m-a si intristat deopotriva. Pe de o parte abia asteptam sa-l joc, pe de alta parte stiam ca va fi umbrit de Half Life 2. Amanarea acestuia din urma a fost o binecuvantare pentru Remedy si Rockstar, in felul acesta Max Payne 2 primind atentia pe care o merita si inregistrand cel putin succesul primului.

Max Payne 2 Max Payne 2

Va mai aduceti aminte cum se termina prima parte? Daca nu, va spun eu sau accesati optiunea Previously din meniul jocului. L-am lasat atunci pe Max cu pusca in mana pe acoperisul unui zgarie-nori, asteptand sosirea echipajelor de Politie. Cu ajutorul lui Alfred Woden, membru al organizatiei secrete Inner Circle, acesta iese cu fata curata, dar se intoarce din nou in sanul NYPD. De aceasta data nu drogurile sunt elementul principal, ci aparent armele. Cineva, nu spun cine, persoana importanta, incepe sa anihileze toti marii jucatori de pe piata neagra de armament, asa ca obiectivul lui Payne este de a descoperi cine se ascunde in spatele echipelor de commando ucigase. Veti recunoaste pe parcursul jocului o serie de personaje din prima parte, cum ar fi Vladimir, seful mafiei rusesti, Vinnie Gognitti, seful mafiei italienesti si chiar Mona Sax pe care am crezut-o moarta. Ea a incasat un glont in contul lui Payne in prima parte, dar corpul ei dispare in spatele usilor unui lift. Ce se intampla pe parcurs si cine este mintea criminala care a organizat toata tarasenia ramane sa aflati singuri. Cert este ca finalul este la fel de tragic precum inceputul primei parti, asa ca subtitlul „The Fall of Max Payne” i se potriveste perfect. Nu numai ca decazuse pe plan profesional, dar el va pierde intr-un final si ceea ce ar fi meritat. Pentru moment, mi-am dorit ca scenariul sa fi fost cu happy end, tipic american, pentru ca suferinta lui este deja prea mare iar destinul sau prea tragic, insa cand meditam asupra finalului, cu muzica credits-ului in fundal, am citit la un moment dat pe ecran „Max Payne’s journey into the night will continue”. Cum se va intampla asta e cam greu de spus pentru ca majoritatea personajelor ajung in lumea celor drepti. Sunt pomenite la un moment dat numele altor membri ai Inner Circle care insa nu apar in joc, deci e posibil ca partea a treia sa se concentreze asupra anihilarii acestei organizatii si a membrilor sai.

Max Payne 2 Max Payne 2

Jocul este impartit in trei parti, insumand 21 de capitole. La prima vedere pare destul, insa tinand cont de numarul enorm de secvente cinematice, durata efectiva de joc este foarte mica. Pe de o parte, acestea prezinta avantajul ca ti se comunica un numar mare de informatii in legatura cu intriga jocului sau gandurile si concluziile lui Max Payne pe de alta parte. Pe langa secventele statice gen storyboard, cele animate, pe baza engine-ului, sunt in numar mult mai mare decat in prima parte. Nici nu ma mira acest lucru avand in vedere calitatea acestora, insa pe masura ce joci ai mereu impresia ca urmaresti un film cu personaje al caror destin il mai poti modifica din cand in cand. Mi-as fi dorit o intriga putin mai complexa, ceva mai mult gameplay si totusi, o raza de speranta pentru Payne la sfarsitul jocului. Cu toate acestea, pot sa afirm sus si tare ca a fost cea mai impresionanta experienta single-player de anul acesta si pe care cu siguranta nu ar trebui sa o ratati.

Max Payne 2 Max Payne 2

Principalele modificari legate de gameplay sunt Bullet-Time 2.0 si implementarea sistemului Havok responsabil pentru toata fizica jocului. La fel ca in prima parte, vom avea modurile shootdodge, bullet-time combo si bullet-time. Shootdodge-ul consta in salturi in timp real pentru evitarea gloantelor, in directia dorita de jucator. Daca aveti o cantitate minima de bullet-time si activati shootdodge, veti intra automat in bullet-time combo unde aceste aceste salturi se fac in slow-motion. Spre deosebire de prima parte, bullet-time combo nu va consuma din clepsidra binecunoscuta din Max Payne (cea care va indica de cat bullet-time dispuneti), acest mod putand fi folosit oricand.
In bullet-time only, apare o alta inovatie. Aici veti observa ca, cu cat omorati mai multi inamici deodata, cu atat timpul se incetineste si mai mult, putand chiar sa evitati gloantele alergand, nemaifiind nevoie sa va aruncati in lateral sau in spate. Pentru a va indica cat de mare este factorul de incetinire a timpului, clepsidra isi va schimba culoarea din alb spre un galben aprins. Cu cat clepsidra este mai galbena, cu atat timpul va fi mai incetinit pentru adversari.
Reincarcarea armelor difera si ea in functie de ce mod va aflati. In real time, armele vor fi reincarcate in mod clasic, prin schimbarea incarcatorului. In modul bullet-time combo, atunci cand efectuati un shootdodging si sariti, armele se reincarca instantaneu. In bullet-time only, aceasta reincarcare se face si mai spectaculos: Max va efectua o rotire de 360 de grade, evitand gloantele inamice si reincarcand arma in acelasi timp.

Max Payne 2 Max Payne 2

Implementarea sistemului Havok a permis insa folosirea acestei optiuni intr-un mod cu totul nou. Va puteti furisa astfel tinand tasta pentru crouch apasata, ca apoi sa plonjati prin cutii drept in mijlocul adversarilor pe care ii puteti ciurui imediat cu un Kalashnikov, Ingram, MP4 sau MP5. Intr-un mod asemanator am procedat prin gradini unde saream peste tufisuri, pe holurile unei cladiri pline cu verdeata sau in restaurantul lui Vladimir in care am intrat ca o furtuna doar pentru a plonja in spatele barului, printre sticle, in secunda urmatoare. Va trebuie un pic de imaginatie pentru toate acestea, insa partea de strategie nu necesita prea multi neuroni. Daca ati trecut de o usa, iar numarul mare de inamici va copleseste, atunci puteti oricand sa reincarcati ultimul save pentru a incerca inca o data, dar cu mult mai multa precautie. Aveti in acest fel doua cai. Ori va apropiati incet de usa si aruncati o grenada sau doua cand aceasta se deschide, caz in care cei dinauntru striga „coward”, sau, stiind deja pozitia acestora, activati bullet time sau shootdodging si ii omorati pe toti. Trebuie sa va spun ca jocul beneficiaza de acelasi sistem de ajustare a dificultatii ca in prima parte, asa ca de multe ori veti gasi destule painkillers, mai ales atunci cand reincarcati un save de doua sau trei ori.
Exista insa unele situatii scriptate, cand jocul poate fi extrem de dificil, ma ales daca nu prea aveti viata. La un moment dat a trebuit sa fac fata la doua grupuri de inamici care foloseau MP4, unul dupa celalalt, fara painkillers si cu atat de putina viata incat as fi murit dintr-un singur glont. Ceea ce m-a salvat a fost faptul ca grenadele la fel ca si cocktailurile Molotov pot fi acum echipate ca secondary attack, asa ca m-am folosit din plin de aceasta optiune. Tot ca secondary attack mai este disponibila si o lovitura executata de Payne cu patul armei, insa este atat de nefolositoare incat era cat p’aci sa uit de ea.

Max Payne 2 Max Payne 2

In general, jocul alterneaza momentele de relaxare cu cele tensionante, nu doar din punctul de vedere al impartirii misiunilor, ci si in cadrul aceluiasi nivel. Atunci cand nu impusti, ori mergi prin foc, ori nu a mai ramas nimeni in picioare, ori te afli intr-unul din cosmarurile lui Payne sau chiar in sectia de politie unde isi are el biroul. O mica plimbare la parter in cadrul acestei misiuni va va dezvalui o conversatie intre ofiterul de serviciu si o tipa care venise sa depuna o plangere ca iubitul ei se joaca prea mult si ca din cauza aceasta vrea sa o omoare. Am ras cu lacrimi cand am ascultat marturia tipei, o parodie la adresa interpretarii cauzelor violentei, mai ales in SUA. La sfarsit, ofiterul concluziona: „ya, guns don’t kill people, computer games kill people”.
Alt moment haios a fost ascultand marturia unui criminal si interpretarea data acesteia de ofiterul care il interoga. Nu ar trebui sa pierdeti aceste secvente si in general, de cate ori auziti vreun televizor prin preajma, cheltuiti cateva minute pentru a vedea episoade din „Lords and Ladies” sau „Dick Justice”, ultimul fiind o parodie a primei parti a jocului. Dragute sunt si comentariile unor personaje care pot juca alaturi de Payne: un cersetor care isi ducea traiul intr-un subsol, o tipa care se pierduse pe coridoare, femei in varsta care ies din apartamente cu shotgun-ul in mana amenintand de mama focului sau chiar cei patru membrii ai mafiei italienesti care cred ca Max este ajutorul lor impotriva atacatorilor.

Max Payne 2 Max Payne 2

Un element nou de aceasta data este posibilitatea de a juca cu Mona Sax cateva misiuni. Una dintre ele chiar va fi disponibila din ambele puncte de vedere (a lui Max Payne si a Monei Sax), un artificiu interesant care ar mai fi putut fi folosit pe parcursul jocului pentru a-l mai lungi un pic. Mona este in acelasi timp si principalul suspect al politiei, insa asta nu il impiedica pe Max sa accepte ajutorul ei sau sa se lase sedus de frumusetea si misterul ce o inconjoara. Fiind si mai supla, miscarile ei sunt si ceva mai gratioase, astfel incat ori de cate ori se va feri de gloante sau va plonja printre inamici o va faca cu atat de multa gratie incat ai impresia ca ai de-a face cu o balerina, nu cu un ucigas cu sange rece. Arma ei preferata este Dragunov-ul pe care il veti folosi din plin pentru a-l salva pe Max din cateva situatii limita. De obicei nu sunteti presati de timp, dar sunt unele misiuni in care se simte limitarea acestuia, iar daca nu va grabiti, riscati ca partenerul pe care il protejati sa moara.

Max Payne 2 Max Payne 2

Armele sunt in mare parte aceleasi, unele fiind folosite si in mod dual – imaginati-va Dual Desert Eagle – iar grenadele si cocktailurile Molotov sunt considerate acum secondary attack. O impresie buna mi-a facut si Dragunov-ul, fiind extrem de simplu sa trageti cu el mai ales daca activati bullet time. Fata de prima parte, parca se gaseste mult mai multa munitie pe care inamicii morti o vor lasa in urma sau pe care o gasiti prin dulapuri sau cutii, un aspect pozitiv care te determina sa te gandesti mai mult asupra strategiei pe care o vei adopta si nu doar asupra armei pe care o vei folosi, asta pentru ca in lupta cateva focuri de pistol bine plasate pot insemna la fel de mult ca un glont de MP5. In functie de locul in care ii impuscati ei plonjeaza prin aer, si uneori, cand sunt luati prin surprindere, ei chiar scapa arma din mana, asta aratand faptul ca nu se asteptau la atacul vostru. Daca insa v-au depistat, atunci ei vor cauta ori sa se ascunda, ori sa traga pentru ca ceilalti sa poata avansa timp in care voi sa stati cuminti pe loc, ori vor arunca grenade pentru a va determina sa iesiti din ascunzatoare. Cateodata vor veni spre voi, dar numai in grup, si asta dupa ce i-au anuntat pe ceilalti.

Max Payne 2 Max Payne 2

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei