The Settlers: Heritage of Kings Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 19:17

The Settlers: Heritage of Kings Review

 Cand a aparut Lords of the Realm III in urma cu an, parca ma lovise ceva in moalele capului. Intr-adevar, partea a doua a seriei nu era un joc pe care sa il intelegi in totalitate din primele minute, insa modul in care Lords of the Realm III fusese simplificat la extrem pentru a atrage cat mai multi jucatori, m-a facut sa il dezinstalez dupa doar cateva ore. Oare de ce nu au luat in seama evolutia seriei Heroes of Might and Magic? In primul rand, Heroes of Might and Magic III nu era un joc caruia sa ii cunosti toate tainele in primele ore (va mai aduceti aminte de “A minute to learn, a lifetime to master”?), insa acest aspect nu l-a impiedicat sa devina unul dintre cele mai populare jocuri ale tuturor timpurilor. In al doilea rand, chiar daca Heroes of Might and Magic IV a insemnat mai mult sau mai putin o abatere de la stilul seriei, a reusit sa nu dezamageasca o parte din fani si, mai ales, a atras jucatori care nu avusesera niciodata tangenta cu acest univers. Ei bine, The Settlers: Heritage of Kings, raportat la celalalte patru parti ale seriei, reprezinta o imbinare a celor doua situatii mentionate mai sus: atat o simplificare a unor concepte, cat si introducerea altora noi, intr-o asemenea masura incat traditia seriei sa fie serios zdruncinata.
     Astfel, daca v-au placut Settlers 3 si 4, atunci s-ar putea sa strambati din nas atunci cand veti juca The Settlers: Heritage of Kings. Daca considerati ca Settlers 2 reprezinta varful de lance al seriei, veti fi foarte dezamagiti de ultima creatie a celor de la Blue Byte. Daca insa Heritage of Kings reprezinta primul vostru contact cu aceasta populara serie, exista sanse sa fiti incantanti, caci jocul poate fi descris ca o combinatie de Warcraft III, Age of Mythology si Anno 1503 cu aroma de Settlers. Cea mai potrivita comparatie este cea cu Anno 1503, intrucat si acesta din urma a dus seria Anno intr-o directie in care accentul pe dezvoltarea economica a fost diminuat, chiar intr-o mare masura, in favoarea partii de lupta. Lasand la o parte nostalgia mea fata de primele patru parti ale seriei, as fi putut trece cu vederea acest aspect, daca in Heritage of Kings s-ar fi acordat o mult mai mare atentie ambelor aspecte.

The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings

     Legat de partea economica, desi la prima vedere jocul pare a avea mult de oferit (multe cladiri cu upgrade-urile aferente si cinci tipuri de resurse – Stone, Wood, Clay, Iron si Sulphur, plus Gold), lipsesc multe optiuni care faceau deliciul jucatorilor seriei. In primul rand, cladirile sunt foarte mari avandu-se in vedere relieful pe care il au in general hartile, astfel ca exista putine locuri care se pot lua in considerare atunci cand doriti sa construiti o baza cat mai eficienta din punct de vedere economic. Este total neindicat sa puneti fermele si casele la distante mari de cladirile unde lucreaza ocupantii lor, fie ca e vorba de mina de fier sau de blacksmith. Pe de alta parte, toate resursele se teleporteaza instantaneu la baza, indiferent cat de departe e mina de sulfur sau de clay fata cartierul general sau de un storehouse. Astfel, a disparut chinul placut si specific seriei Settlers de a crea un adevarat lant economic, un furnicar in care totul merge snur. Cu alte cuvinte, pozitionarea cladirilor joaca un rol doar privind economia locala, cea legata de extragerea cat mai rapida a resurselor, nu si de prelucrarea lor. In al doilea rand, o alta inovatie discutabila este limita unitatilor pe care le poti avea la un moment dat, limita data de numarul de village centers. Discutabila deoarece, intr-adevar, te forteaza sa explorezi si sa pui stapanire pe noi village centers, neutre sau inamice, insa aceasta expansiune are mai mult caracter militar. De ce? Din cauza ca resursele sunt in general suficiente, astfel ca motivatia economica de a te extinde dispare. Pe de alta parte, intotdeauna este recomandat sa ai cat mai multe unitati de lupta, aspect care subliniaza inca o data importanta mult crescuta a partii militare.

The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings

  In al treilea rand, legat de resurse, cantitatile necesare pentru a construi primele cladiri duc rapid la descoperirea unui build order, alterat doar de mici variatii date de conditiile in care se incepe o noua misiune (mai putine resurse, insa mai multe cladiri gata construite etc.). Daca pentru doua dintre cele trei resurse primare (clay si stone) necesare pentru cladiri, este nevoie de settlersi specializati (mineri), pentru lemn sunt suficienti settlersii obisnuiti a caror eficienta este scazuta, astfel ca ei trebuie creati intr-un numar cat mai mare. Fanii seriei vor observa imediat ca aici suprafetele nu mai pot fi impadurite, astfel ca lemnul este o resursa care cere o atentie crescuta privind managementul ei. Exista intr-adevar un marketplace unde se pot face schimburi de resurse, insa acest upgrade la storehouse nu este accesibil in primele faze ale fiecarei misiuni. Mai exista si NPC-uri pe harta care pot comercializa resurse, dar distantele fata de ele presarate de obicei cu inamici ii fac accesibili doar in faze avansate de dezvoltare economica si militara. De asemenea, resurse suplimentare pot fi gasite in cutii imprastiate pe harta, dupa modelul celor din Command & Conquer si Warcraft, fapt care incurajeaza explorarea. Legat de acest aspect, nu am inteles de ce multi jucatori s-au plans de lungile perioadele moarte din joc. Daca descoperi acel build order de care spuneam mai sus si il amesteci cu partea de explorare, necesara in toate fazele jocului, acesti timpi morti se reduc substantial.

The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings

     O alta simplificare este cea legata de prelucrarea resurselor. De exemplu, construirea unui sawmill va duce doar la cresterea productivitatii lemnului, neavand rol de transformare a acestuia in scanduri. Totodata, o parte din cladirile intalnite in celalalte parti ale seriei au disparut: fishermen’s hut, forester hut, baker, hunter hut etc. (se pare ca vor fi introduse in addon). De fapt, tot procesul economic legat de mancare este simplificat, fiind suficiente doar ferme (asemanatoare cu cele din Warcraft). Legat de aceste ferme, ele pot fi upgradate in doua trepte, insa cu resursele necesare acestui proces se poate construi inca o ferma, mult mai productiva decat upgrade-urile respective. Concluzia e simpla: daca aveti spatiu de construit, ignorati upgrade-urile fermelor.
     Dupa primele misiuni ale campaniei single-player, spatiul pentru ridicat cladiri se va mari substantial odata cu largirea hartilor. Dificultatea crescanda misiunilor va obliga sa strangeti cat mai multe resurse posibile intr-un timp cat mai scurt, deci existenta cat mai multor cladiri este o cerinta necesara. Astfel, la un moment dat, Heritage of Kings va incepe sa aduca incetul cu incetul de celalalte parti ale seriei, deoarece managementul economic devine ceva mai complex, iar timpii morti se miscoreaza considerabil, putand fi complet eliminati, dupa cum spuneam, prin atentia acordata explorarii.

The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings The Settlers: Heritage of Kings

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei