default

Dimensiune font:

Total War: Shogun 2 Review

| 22-10-2012 16:32

Total War: Shogun 2 Review

Can you imagine what I would do if I could do all I can?

Cu aceste cuvinte în minte, am început o nouă aventură japoneză. Dacă te aştepţi şi la o introducere istorică, ar trebui să scriu un articol separat pentru asta, atât de multe ar fi de zis despre seria Total War. Practic, Marea Britanie are câteva unicate: pasiunea pentru ceai, Big Ben, Sherlock Holmes şi Creative Assembly. Evident, ne interesează ultimii, oamenii pasionaţi de istorie care ne-au adus pe monitoare război realist şi perioade în care (părerea mea) cafteala era mai cinstită, bazată pe forţă şi creier, nu pe cine are mai multe valize cu butoane roşii înăuntru.

Acum câţiva ani am stat de vorbă la o expoziţie cu unul dintre designerii de la Creative Assembly. Pe vremea aceea era vorba de Medieval II: Total War, astfel că discuţia s-a legat mai mult de asedii, cavalerie, şarje şi arme de foc. Dar dincolo de asta, am avut în faţă un programator aproape cu siguranţă capabil să înfrunte profesori universitari pe teme de istorie medievală. Ideea fiind? Aceeaşi atenţie pentru detaliu, pentru respectarea pe cât posibil a perioadei istorice şi a evenimentelor reale se vede şi în Shogun 2. Da, da, clar, o să ziceţi că e un amărât de remake. Ei bine, doar în spirit; fiindcă trupul este adus la zi, îmbunătăţit cu toate elementele introduse de celelalte jocuri ale seriei şi ceva pe deasupra (deranjant pentru unii, dar în mare parte apreciat): AI şi diplomaţie cu adevărat funcţionale. Evident, nici Shogun 2 nu e perfect, mai ales în privinţa multiplayer-ului, dar la cantitatea incredibilă de conţinut, e imposibil să nu scapi lucruri din vedere.

Shogun, Medieval, Rome, Medieval II, Empire, Napoleon şi Shogun II. Într-un fel, s-a închis o epocă: după Napoleon, singura direcţie istorică este cea a războaielor moderne, astfel că Total War risca să devină un fel de Civilization, dar cu amprente din cartea de istorie. Pe de altă parte, a fost o decizie inteligentă pentru că fanii seriei, eu inclusă, au visat de multe ori la un shogunat cu adevărat tridimensional.

O poveste reală

Perioada Sengoku (Warring States) aleasă atât pentru jocul original, cât şi pentru Shogun II, reprezintă probabil cea mai glorioasă epocă a Japoniei. Evident, gloria se număra în capete tăiate, sepukku, intrigi politice, trădări şi, peste toţi, Tokugawa Ieyasu reuşea să unească toate clanurile sub shogunatul său. Cam asta este pe scurt istoria între mijlocul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVII-lea, magistral transpusă în campania single-player. Pentru veteranii seriei, întoarcerea la origini are doar cea de-a treia dimensiune în plus şi un nou motor grafic. În rest, eşti ca la tine acasă în pielea unui daimyo, adică lider al unuia dintre cele mai puternice 10 clanuri din Japonia.

Grea alegere. Să încep cu Shimazu, de dragul vremurilor din 1999? O campanie teoretic uşoară pentru că începi din colţul stânga jos al hărţii (împărţită în 60 de provincii), fără inamici în jur şi foarte aproape de punctele marine de comerţ. Teoretic, pentru că te lovesti rapid de alianţele vecinilor (Shoni şi Sagara în special), de apariţia creştinismului şi de nevoia de a avea cam toate castelele pline cu armate pentru a înăbuşi revoltele. Totuşi, poate fi o campanie pentru jucătorii care preferă o abordare mai agresivă.

La celălalt capăt de Japonie mi-a atras atenţia clanul Date. Poziţia de start este aparent la fel de simplă, ai un singur inamic declarat şi acces rapid la comerţ marin. Totuşi, Date se bazează pe avantajul săbiilor (no dachi samurai), deci o tactică bazată pe infanterie poate aduce multe avantaje. Pe de altă parte, campania începută cu acest clan, în faza de experimente, să zicem, s-a terminat cu un dezastruos sepukku după doar vreo 10 ture pentru ca îmi dusesem armata prea departe şi AI-ul, probabil sfătuit de globul de cristal, s-a prezentat imediat să mă scutească de capitală.

Chosokabe, clanul prezent şi în demo, prezintă atractie dacă eşti fan insule, apă, flote şi vrei să-l ai pe vecinul agresiv Mori fix în coasta ta. În funcţie de stilul de joc, poţi fi practic închis pe insuliţa ta sau poti ajunge rapid să elimini tot din jur şi să fii o Anglie asiatică, apărat de ape, dar si dezavantajat pentru că e destul de greu sa aduci întăriri până cucereşti şi dezvolţi capete de pod pe „continent”. Pentru că tot am zis de ei, Mori e considerat un clan plictisitor, însă e bine plasat şi are ocazii destule, cu condiţia să îşi apere râul şi să privească des în spate – atacurile terestre sunt destul de numeroase.

Oda se potriveşte destul de bine începătorilor pentru că adună rapid armate mari de ashigaru (ţărani) şi o provincie sau două în plus la începutul jocului nu pot fi decât benefice pentru economie. Pe de altă parte, competiţia e acerbă în mijlocul hărţii si Mori sau Chosokabe nu-s prea departe dacă îşi construiesc flote serioase.

Hojo sunt clanul arhitecţilor prin excelenţă. Bonusurile lor se adresează clădirilor, armelor de asalt si reparării castelelor; mai încep şi cu două provincii,astfel că avantajul economic, corect exploatat, poate fi hotărâtor. Armata lor nu este extrem de puternică, dar face ravagii în inamicii cu moral scăzut (ashigaru), mai ales în cazul când eşti asediat.

Hattori vin cu o serie de unităţi specializate extrem de puternice, dar în acelaşi timp scumpe; o economie puternică este secretul folosirii lor, mai ales că Hattori începe relativ departe de alţi inamici şi are destul timp de dezvoltare. Dacă nu eşti atent, poti ajunge rapid la înfometare şi faliment, deci e un clan totuşi dificil, recomandat jucatorilor cu experienţă.

Takeda se numără printre preferaţii mei, mai ales că acum cavaleria nu este doar bonusul lor, ci este şi mai puternică. Avantajul cavaleriei puternice este că nu mai ai neapărată nevoie să distragi inamicul pentru a permite călăreţilor să atace din flanc, prin surprindere; caii Takeda merg băgaţi şi în linia întâi sau în număr mai mare în armată faţă de ce îşi permit alte clanuri.

Uesugi (trecând peste posibilele interpretări ale numelui!) – călugării gata de cafteală fac toti banii. Aş zice chiar mulţi bani, pentru că au nevoie de susţinere puternică; chiar şi aşa, sunt foarte versatili, iar alături de ninja şi no dachi formeaza armate redutabile. Atenţie însă la Date si Hattori, nu-i lăsa să-şi foloseasca trupele cu abilităţi speciale, s-ar putea să ajungi kami lângă Budhha.

Tokugawa se specializează pe ninja şi excelează în asedii pentru că aceste unităţi se pot camufla şi cuceri porţi şi turnuri de castele. Pe de altă parte, trebuie să te asiguri că, odată plecat la război, poţi cuceri un inamic din câteva ture, ca apoi să închei pace (dacă a mai rămas ceva din el); pendularea pace-război nu merge întotdeauna, dar esenţial este să închei conflictul câtă vreme tu ai armata mai puternică. Frica păzeşte şi sushi-ul, nu doar pepenii.

Desigur, pe lângă aceste clanuri majore (dintre care multe sunt distruse în prima parte a jocului, mai ales de către AI) mai sunt numeroase alte facţiuni şi clanuri minore care apar şi dispar în funcţie de fluctuaţiile „istoriei”, plus, mai speciali, creştinii (plus Corabia Neagră – cine a citit Shogun-ul lui James Clavell cunoaşte importanţa comercială esenţială a acestei nave care aducea mătasea din China) şi piraţii Wako, de temut în zonele de coastă pentru navele comerciale neapărate.

The art of war is of vital importance to the State. It is a matter of life and death, a road either to safety or to ruin. Hence it is a subject of inquiry which can on no account be neglected

Ca şi în celelalte jocuri Total War, gameplay-ul este împărţit între harta strategică pe ture şi bătăliile (terestre, navale, asedii) în timp real. Încă o dată, s-ar putea spune că nu s-a schimbat nimic, dar modificările ţin mai mult de subtil decât de evidenţă, deşi sunt destule lucruri care sar în ochi foarte repede. Harta strategică este împărţită în 60 de provincii, iar apele sunt limitate la zonele de coastă pentru a respecta adevărul istoric: japonezii n-au fost niciodată navigatori extraordinari, iar corăbiile lor ar fi fost pradă sigură în mijlocul oceanului.

La început, în afară de provincia ta, toată harta este acoperită de un fog of war bidimensional; pe măsură ce descoperi teritoriile, ca şi cum ai desface un ambalaj, munţii, dealurile, castelele, fermele şi templele îşi dezvăluie formele tridimensionale. Unii jucători au fost deranjaţi de această prezentare, dar mi se pare una foarte interesantă: în primul rând, ajută la performanţă (pentru că nu sunt randate din start toate obiectele 3D), iar în al doilea rând contribuie la imersiune. Cine mă aşteaptă peste lanţul ăsta de munţi? Alături am vecini agresivi, trebuie să-mi întăresc graniţele… am lăsat în spate o provincie vulnerabilă la atacuri şi debarcări de pe apă, trebuie să-mi întăresc flota… şi numeroase alte elemente de luat în consderare, de controlat şi dezvoltat.

Primele lucruri cu care te întâlneşti pe hartă sunt armata şi capitala. Tutorialul, chiar bine realizat, îţi indică (în funcţie de nivelul de sfaturi setat) ce face fiecare opţiune, unde găseşti butoanele esenţiale şi ce trebuie să urmăreşti în fiecare tură. Desigur, subtilităţile cad în sarcina ta, pentru ca niciun tutorial nu îţi poate oferi pe tavă secretul victoriei absolute, adică să cucereşti Kyoto şi să devii shogun.

Acţiunile pe hartă se împart între recrutarea trupelor şi dezvoltarea economică, ambele combinând construirea de clădiri şi cercetarea opţiunilor din cei doi arbori de abilităţi: Way of the Bushido şi Way of the Chi. În mod evident, e nevoie de o balanţă între cele două, altfel ajungi repede să nu-ţi mai poţi întreţine nici armata, nici hrăni populaţia, ceea ce duce la foamete, revolte şi faliment. În ecuaţie intră şi tot felul de misiuni speciale, plus apariţia portughezilor, a spaniolilor şi olandezilor, cu creştinism şi arme de foc, dar şi oportunităţi incredibile de comerţ. Este practic o permanentă muncă de alegere, ca în orice joc Total War, dar de data aceasta deciziile au consecinţe extrem de vizibile atât la nivel armat, cât şi la nivel diplomatic.

Dar să le luăm pe rând, întâi pentru calea militară. Privite în general, avem şase tipuri de unităţi: cavalerie, spadasini (nu în sensul vestic, ci de tip Katana Samurai), suliţaşi, arcaşi, infanterie cu arme de foc şi unităţi pentru asedii. Separat, se poate discuta despre călugării războinici, generali şi unităţi speciale tip eroi, scumpe, dar extrem de puternice.

Utilizarea principală a cavaleriei este flancarea. Pentru că armurile sunt în mare parte uşoare, ideea este să ataci prin surprindere pentru a distruge moralul inamicului şi a-l face să fugă; în acelaşi timp, corpurile de armată se separă, mai ales dacă la nivel micro reuşeşti să simulezi o retragere şi apoi te întorci în forţă pentru o altă abilitate a călăreţilor, şarja. Yari Cavalry excelează aici, în timp ce Katana Cavalry va rezista mai mult în luptele de apropiere (buni pentru atacuri sinucigaşe în cazuri de extremă disperare); oricum, deoarece caii sunt ţinte mari, cavaleria este extrem de vulnerabilă în faţa arcaşilor, iar orice atac are rezultate devastatoare din flanc (lateral). Atenţie şi la suliţaşi, dacă sunt îndreptaţi pe direcţia atacului tău, se duce de râpă orice element surpriză şi deci şi eficienţa.

Ca în mai toate armatele epocii, infanteria formează baza, trupeţii ashigaru (ţărani luaţi cu arcanul la arme) fiind unitatea cea mai ieftină şi cel mai rapid de recrutat. Indiferent că are săbii sau suliţe, infanteria este cea care-i apără pe arcaşi, fiind practic linia întâi pentru orice alte tipuri de manevre mai ai în cap (flancare, atac pe la spate, asalt). De asemenea, tot infanteria asigură ariergarda unităţilor de asalt şi cu arme de foc, extrem de vulnerabile la orice tip de melee.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Coronavirus Romania. 823 de cazuri noi si 19 decese in ultimele 24 de ore. Record de pacienti la Terapie Intensiva: 419
03/08/2020 14:32

 Numarul cazurilor noi de coronavirus raportat luni, 3 august, este de 823, iar cel al deceselor de 19. De la inceputul pandemiei pana acum, in Romania au fost confirmate 54.009 de cazuri de p ...

Australienii au scapat de sub control epidemia de COVID-19 - Stare de dezastru în statul Victoria
03/08/2020 09:18

Statul Victoria, al doilea cel mai populat din Australia, a declarat duminică stare de dezastru şi a impus o intedicţie de circulaţie pe timp de noapte in capitala Melbourne, in cadrul celor mai stricte res ...

Record de temperatura de 44,5 grade HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL
02/08/2020 21:00

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Hogeweyk, „orașul” în care toată lumea suferă de demență
02/08/2020 18:51

 La o primă vedere, Hogeweyk, situat la aproximativ 20 de kilometri de Amsterdam, arată ca orice alt oras olandez. Locuitorii isi duc viata in mod normal, fac cumpărături, merg la film si se intalnesc ...

Coronavirus Romania. 1.075 de cazuri noi si 34 de decese, in ultimele 24 de ore. Record la Terapie Intensiva: 412 pacienti
02/08/2020 18:35

 Nu mai putin de 1.075 de cazuri noi si 34 de decese au fost inregistrate in ultimele 24 de ore, conform raportului autoritatilor prezentat de duminica, 2 august. La ATI sunt internati 412 pacienti, dum ...

Belgia interzice calatoria in anumite zone din Romania si in alte cinci tari. Care sunt judetele considerate
02/08/2020 10:44

 Ministerul afacerilor Externe din Belgia a publicat sambara lista cu zonele din sase tari in care sunt interzise calatoriile, tinand cont de cresterea numarului de cazuri de infectie cu noul cuc ...

Bilanț NEGRU în SUA: peste 1000 de morți și peste 60.000 de cazuri, pentru a cincea zi consecutiv
02/08/2020 10:41

Statele Unite au inregistrat mai mult de 60.000 de noi cazuri de coronavirus pentru a cincea zi consecutiv sambătă, potrivit unui bilanţ realizat de Universitatea Johns Hopkins, anunţă AFP.   Au ...

Criza sanitara provocata de COVID-19. Peste 680.000 de decese au fost inregistrate la nivel global, de la inceputul epidemiei
01/08/2020 19:58

 Pandemia de coronavirus a provocat cel putin 680.014 morti in lume de cand biroul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a anuntat boala la sfarsitul lui decembrie, potrivit unui bilant sta ...

Criza coronavirus: noi restrictii in Grecia. Ce trebuie sa stie romanii care merg in vacanta
01/08/2020 19:54

Criza coronavirus: noi restrictii in Grecia. Ce trebuie sa stie romanii care merg in vacanta   Grecia a extins obligativitatea purtarii mastii pentru a include pe oricine aflat in toate spatiile publice ...

Gafă de proporţii uriaşe a conducerii PNL şi USR Prahova ! Ploieştiul în pericol să piardă clădirea primăriei !
31/07/2020 14:04

 Anunţată de ieri, astăzi a avut loc conferinţa de presă a conducerilor judeţene a PNL şi USR Prahova, menită să anunţe alianţe electorale locale.   Iar locul „ochit” de cele ...