Turok – RePlay Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 15:19

Turok – RePlay Review

Când prima parte a francizei Turok a fost lansată pentru Nintendo 64, ea a fost urmată la scurt timp și de versiunea pentru PC, impresionând la acea vreme prin grafică şi întâlnirile cu dinozauri uriaşi şi fioroşi într-o junglă mai mult decât înspăimântător realizată. Din păcate, pe PC seria a fost continuată cu titluri mediocre (Turok 2: Seeds of Evil şi Turok Evolution) care s-au pierdut în negura timpului.

Însă după o perioadă în care Turok aproape că-şi anunţase oficial decesul, publisherul Touchstone, împreună cu studiourile Propaganda Games, încearcă să revigoreze seria cu un nou first-person shooter. Lansat iniţial pentru Xbox 360 şi Playstation 3, fanii PC au fost „ameninţaţi” (ca de obicei) de mai multe ori cu sosirea iminentă a jocului şi pe platforma lor preferată, fără ca acesta să beneficieze de vreo îmbunătăţire faţă de versiunile pentru consolele next-gen.

În acest nou titlu (care nu are nicio legătură cu predecesoarele sau benzile desenate omonime, fiind practic un reboot), intri în pielea lui Joseph Turok, un soldat cu un temperament agresiv, recrutat și antrenat de către Roland Kane pentru a deveni membru al uneia dintre cele mai temute și nemiloase echipe de operațiuni speciale – Wolf Pack. După un incident nefericit, Turok este nevoit să-şi părăsească colegii, fiind considerat un trădător. Anii trec și o a doua șansă apare când se înrolează în Whiskey Company, având o misiune simplă: capturarea lui Roland Kane, ajuns acum un criminal periculos. Însă Kane deja aparține unei alte lumi, fiind conducătorul unei grupări paramilitare secrete creată de către mega-corporația Mendel-Gruman pentru a-i apăra interesele. Şi pentru că de obicei lucrurile nu merg cum sunt planificate, când echipa Whiskey se apropie de planeta în cauză, nava acestora este doborâtă, printre supravieţuitorii aterizării forţate numărându-se şi Turok.

Modul narativ cu siguranţă nu va impresiona, iar pentru mulţi dintre jucători primul contact cu acest titlu se va dovedi “fatal”, fiind sinonim cu o dezinstalare. Căci aceasta este şi prima impresie, de titlu cu buget redus. Jocul pare la prima atingere o portare „ieftină”, cu dialoguri pline de stereotipuri, checkpoint-uri frustrant așezate precum şi un control greoi (nelipsit din păcate dintr-o portare de genul). Şi după cum este mai nou moda pentru shooterele actuale, sistemul de sănătate este bazat pe o refacere progresivă, astfel că dacă ești atins de vreun proiectil trebuie doar să te adăposteşti timp de câteva secunde pentru a-ți recăpăta sănătatea. Pe de altă parte însă, pe măsură ce înaintezi în single-player (în cazul în care te-ai decis să îi mai acorzi o şansă), întâlnirile cu cei mai periculoși dinozauri care au existat vreodată, printre care T-Rex şi Velociraptori, vor genera o atmosferă greu de regăsit în alte titluri.

Ca în multe alte shootere, şi în Turok vei beneficia de ajutorul camarazilor. Din păcate, membrii echipei Whiskey nu dispun de rutine de inteligență artificială ieșite din comun, ci mai degrabă de o scriptare dezamăgitoare pentru un joc al anului 2008. Practic, coechipierii sunt doar de umplutură, deoarece nu le poţi da ordine şi atacă inamicii doar dacă aceștia le intră în propriul câmp vizual. De cealaltă parte a baricadei, inamicii umani încearcă pe ici pe colo să te ia prin surprindere, însă chiar și pe cel mai ridicat nivel de dificultate, luptele împotriva lor se dovedesc a fi uşoare, singura problemă reală fiind legată de checkpoint-urile destul de rare.

Dinozaurii în schimb sunt agresivi și puternici, posedă un comportament propriu care mai târziu se va dovedi mai mult decât interesant, dar şi ei intră fără nicio jenă în bătaia puștii. Astfel, feeling-ul jocului este mult diminuat de lipsa inteligenței artificiale adecvate, precum și din cauza cheat-urilor pe “față” ale jocului: respawn ordinar sau o vedere mult prea ageră a inamicilor umani, AI-ul fiind capabil să te zărească cu o precizie de nedescris în ditai cotloanele de vegetație.

În ceea ce privește libertatea de mișcare, lucrurile nu stau tocmai roz. Constrângerea totală, precum și liniaritatea sunt lucruri care cu greu mai ”dau bine” într-un titlu din 2008. Practic, trebuie doar să urmărești o săgeată ce te îndrumă încotro să o iei, neavând alte rute alternative, zidurile “invizibile” fiind la ordinea zilei. E drept că nici alte shootere foarte apreciate nu au avut libertatea de mişcare prezentă în Crysis sau Operation Flashpoint, dar Turok ar fi beneficiat enorm la capitolul varietate dacă nivelurile n-ar fi fost tip coridor.

Bineînțeles, ca orice shooter care se respectă și în care trebuie să tragi în absolut tot ce mișcă, și aici avem un arsenal respectabil. Chiar dacă armele nu vor ieși prea mult în evidență și vor fi uitate cu prima ocazie, totuși acestea își fac treaba, poate ceva mai bine în multiplayer. În primul rând, avem celebrul “army knife”, cuțit care se vrea a fi arma simbolică din Turok şi echivalentul levierului din Half-Life. Prea multe nu oferă cuțitul în sine, însă este extrem de folositor atunci când se dorește eliminarea silenţioasă a inamicilor: dacă te furişezi suficient de aproape, o simplă folosire a cuțitului din dotare va declanșa o mini-secvență cinematică în care Turok își ucide victima într-un mod cât se poate de violent, dinozaurii nefiind nici ei scutiţi de o asemenea soartă.

Arcul care a făcut celebră seria este prezent și în acest titlu, cu un design nu foarte diferit, fiind o armă destul de puternică, folosită însă mai mult pentru eliminarea unor santinele în mod silenţios. Pistolul Hog de 9mm este puternic doar la apropiere, dar destul de eficient împotriva infanteriei, mai ales atunci când aveţi câte unul în ambele mâini. Acesta e urmat de un automat futurist din clasa MP5, care pentru o eficiență sporită poate fi şi el folosit la dublu, modul secundar de foc activând amortizorul. Urmează un Shotgun, standard ca design, însă cu o putere mare de foc, foarte bun la apropiere și capabil să oprească atacul multor dinozauri agresivi. Al doilea mod de folosire al shotgunului este un flare ce poate fi lipit de un adversar, fie uman sau dinozaur, moment în care acesta va fi atacat de alţi membri periculoşi ai faunei locale.

De notat este faptul că Turok poate alege armele pentru dual-wield, fiind astfel posibile mai multe combinaţii – de exemplu, pistol într-o mână și shotgun în alta – în funcţie de situaţie. Puşca L66 este cea mai puternică armă din dotare, fiind capabilă să tragă cu muniţie pe bază de plutoniu. Al doilea mod de foc foloseşte un fel de grenade ce emit o undă de șoc puternică, fiind capabile să scoată soldații inamici din ascunzătoare pentru a putea fi luaţi la ţintă.

Puşca cu lunetă va face deliciul pasionaților de tir. Oferind un zoom optic ce variază între 2x şi 10x, headshot-urile de la distanță nu vor mai reprezenta o problemă, de multe ori fiind chiar necesară evitarea conflictelor pe motiv de gabarit (întâlnirea în pădure cu un T-Rex nu reprezintă chiar o idee prea bună). Pentru secţiuni „heavy duty” avem un lansator de rachete şi un chaingun, cel din urmă putând fi folosit şi pe post de turelă staţionară. Astfel, armele oferă posibilitatea alegerii unor tactici de stealth sau Rambo, arcul și cuțitul fiind ideale pentru stealth (alături chiar și de automat sau pistol, ce pot face și ele uz la rândul lor de amortizoarele din dotare), pe când shotgun-ul, chaingun-ul sau puşca L66 sunt ideale pentru doritorii de violență.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei